واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: گزارش نشست «تفاوتهاي ادبيات علمي و تخيلي كودك و نوجوان با بزرگسال» حسين شهرابي: فانتزي بچهها نيازي به تحريك قوه تخيلشان ندارند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و ادب - ادبيات
«در ادبيات كودكان و نوجوان خلق دنياي فانتزي به مراتب راحتتر از بزرگسالان است، چرا كه بچهها براي باور فانتزي نياز چنداني به تحريك قوه تخيلشان ندارند.»
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حسين شهرابي در نشست « تفاوتهاي ادبيات علمي و تخيلي كودك و نوجوان با بزرگسال» با بيان اينمطلب گفت: شما ميتوانيد به دنياي فانتزي بچهها حال و هواي رئال دهيد. مثلا بگوييد يك درخت جادويي، بچهها خودشان رنگ آن را هم به شما ميگويند اما در فانتزي بزرگسالان اينطور نيست و شما بايد براي خلق اين فضا توضيحات بيشتري را ارائه كنيد.
اين مترجم كه در محل انجمن نويسندگان كودك و نوجوان سخن ميگفت، تصريح كرد: در فانتزي كودكان و نوجوانان مضاميني مطرح شده مثل نوع جادو و عناصر آن ريشه در شالوده فرهنگي خانواده دارند، اما در فانتزي بزرگسالان الزاما اين طور نيست.
اين عضو انجمن نويسندگان كودك و نوجوان با بيان اين كه در ايران دو كتاب كه به عنوان پرفروشترين كتابها، برچسب علمي - تخيلي و فانتزي را خوردهاند آنها را «هوشمندان سياره اوراك» نوشته فريبا كلهر و «پارسيان و من» نوشته آرمان آرين دانست و گفت : «هوشمندان سياره اوراك» داستاني است كه برچسب علمي ـ تخيلي خورده، درحالي كه اين كتاب اصلا علمي نيست. چون مفاهيمي مثل جاذبه كشش جذر و مد و ديگر عناصر علمي كه دراين داستان به آنها اشاره شده است، اصلا توجيه علمي ندارد.
اين مترجم ادبي تاكيد كرد: علم در ساختار اين داستان رسما چيزي در حد يك شوخي است. مساله علم در داستانهاي علمي ـ تخيلي ما اهميتي ندارد. درحالي كه در هنگام نقد ادبيات علمي ـ تخيلي بايد شيرازه علمي آن را نيز مورد بررسي قرار داد. درحالي كه اغلب داستانهاي علمي ـ تخيلي ما از اين ويژگيها فارغ هستند .البته نداشتن اطلاعات عمومي مختص به ادبيات اين ژانر نيست.
وي گفت: اين كتاب با استناد به منابع مختلف سادهترين كار ممكنه را انجام داده است، يعني فقط عناصراسطورهاي را مجددا بازنويسي كرده است. اين دقيقا مثل آن است كه ما در تشريح و داستانپردازي مجدد از رستم بخواهيم مجددا اين شخصيت را با ديو درگير كند. اين اصلا فانتزي نيست. زماني فانتزي خلق ميشود كه ما در اسطورهها نيز تغيير ايجاد كرده باشيم. مثلا از رستمي سخن بگوييم كه خود مغلوب قدرتي ديگر است يا شكل ظاهري آن متفاوت با اسطوره مجود در ذهن ما به عنوان يك خواننده باشد.
شهرابي گفت: از ديگر ويژگيهاي اين كتاب نگاه ايدئولوژيك و اخلاقي آن است. «پارسيان من» ايدئولوژيك را به خوانندگان تزريق ميكنند كه ناسيوناليستي است و نويسنده خود مبتلا به درگيريهاي متنابه جامعه است.ترسيم شخصيتها و نوع نگاه نويسنده در اين اثر كاملا محافظهكارانه است و اين ويژگي براي خلق اثري فانتزي مناسب نيست. چرا كه نويسنده يك اثر فانتزي حداقل بايد جرات اين را داشته باشد كه چهره اسطورهها را دگرگون كند. اما اين اثر اين كارها را نكرده است.
به گزارش ايسنا، در پايان اين نشست حميد نوايي لواساني يكي ديگر از سخنرانان با ارائه داستاني فانتزي اين اثر را مورد نقدوبررسي حاضران قرار داد.
انتهاي پيام
چهارشنبه 6 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]