واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: جهان - آمريكا تنها منتقد سوريه در كنفرانس امنيت عراق
جهان - آمريكا تنها منتقد سوريه در كنفرانس امنيت عراق
ايليا جزايري: ايالات متحده آمريكا تنها كشوري بود كه سوريه ميزبان كنفرانس امنيت عراق را به پناه دادن به تروريستهاي مهاجم عراق متهم كرد، در حالي كه ديگر كشورها لحني مصالحهجويانهتر از خود نشان دادند. خبرگزاري رويترز به نقل از برخي از نمايندگان كشورهاي شركتكننده در كنفرانس امنيت عراق گزارش داد كه هيچ كشوري در انتقاد صريح از سوريه با ايالات متحده همراهي نكرد. اين انتقادهاي ايالات متحده در حالي مطرح ميشود كه چند هفته پيش هواپيماهاي نظامي اين كشور به منطقهاي در مرز شرقي سوريه با عراق حمله كردند كه به گفته مقامهاي سوري در اين حمله، هشت غيرنظامي كشته شدند. برخي مقامهاي آمريكايي اما مدعي هستند كه در اين حمله افرادي مظنون به ارتباط با سازمان تروريستي القاعده، هدف قرار گرفتهاند. بر پايه گزارشها، مورا كنيلي كاردار سفارت ايالات متحده در دمشق پايتخت سوريه كه بلندپايهترين مقام ديپلماتيك آمريكايي در اين كشور است در يكي از جلسات كنفرانس امنيت عراق كه پشت درهاي بسته برگزار ميشد، گفت كه دمشق بايد مانع از استفاده آنچه شبكههاي تروريستي ناميد از خاك اين كشور به عنوان پايگاه عليه عراق شود. بريتانيا متحد اصلي آمريكا اما از نقش سوريه در ماههاي اخير در ممانعت از ورود شبهنظاميان خارجي به عراق تقدير كرد. ديويد ميليبند وزير امور خارجه در تلاش براي بهبود روابط با سوريه، به دمشق سفر كرده بود. كشورهاي غربي، روسيه، ايران، عراق و اكثر همسايگان عراق از جمله حاضران كنفرانس دمشق بودند كه با هدف يافتن راهكارهايي امنيتي به منظور پايان دادن به خشونت در عراق گردهم آمده بودند. عربستان سعودي اما به دليل اختلافهاي ريشهاي با سوريه درخصوص عراق، در كنفرانس نمايندهاي نداشت. در كنفرانس امنيت عراق كه در سال 2006 برگزار شد، ايالات متحده خواستار مشاركت گستردهتر و قويتر كشورهاي عربي در مسائل عراق بود. سوريه كه با حمله نيروهاي ائتلاف به سركردگي آمريكا به عراق در سال 2003 مخالف بود با ميزباني كنفرانس به شكل منظم و دورهاي در چارچوب سياستي جديد در راستاي پايان تنشها با عراق، موافقت كرد.
اما پس از حمله 26 اكتبر گذشته هواپيماهاي نظامي آمريكايي به خاك سوريه كه پايگاه آنها عراق بود، دمشق تهديد كرد كنفرانس امنيت عراق را لغو كند ولي بعد از آنكه دولت عراق اين حمله را محكوم و از موضع اوليه خود عقبنشيني كرد، سوريه تصميم گرفت كه كنفرانس را در موعد مقرر خود برگزار كند. شركتكنندگان در كنفرانس از احمد عرنوس قائممقام وزير امور خارجه سوريه كه رياست كنفرانس را برعهده داشت نقل كردند كه گفته است سوريه قرباني تروريسم است اما اجازه حمله به هيچ فردي را نميدهد كه در خاك خود زندگي ميكند. به گفته اين شركتكنندگان عرنوس سعي نكرد پاسخ كاردار ايالات متحده را بهطور مستقيم بدهد اما تاكيد كرد كه ثبات عراق در راستاي منافع سوريه است. مسوول سوري در سخنان خود به حمله انتحاري سپتامبر گذشته در دمشق اشاره ميكند كه يك مجتمع اطلاعات نظامي را هدف قرار داد و 17 نفر را كشت. دمشق گروه سلفي فتحالاسلام را كه پايگاه آن لبنان است، متهم به اجراي اين عمليات ميكند. بسام عبدالمجيد وزير كشور سوريه كه براي مدت زمان كوتاهي در كنفرانس حاضر بود گفت كه كشورش تعداد كافي نيرو در مرز عراق مستقر كرده تا از رفت و آمد شبهنظاميان جلوگيري كنند. او همچنين اخبار عقبنشيني نيروهاي سوريه از مرز با عراق پس از حمله آمريكا را تكذيب كرد.
محكوميت خشونتهاي عراق در بيانيه كنفرانس دمشق
شركتكنندگان در كنفرانس امنيت عراق در پايان نشست خود يكشنبه گذشته «تمام تجاوزها و اعمال تررويستي كه امنيت عراق و كشورهاي همسايه آن را هدف قرار ميدهد محكوم كردند.» در بيانيه سومين كنفرانس امنيت عراق آمده است «با استفاده از عراق و كشورهاي همسايه آن بهعنوان پايگاه يا محل عبور و هر گونه فعاليتهاي تروريستي كه امنيت و ثبات عراق و كشورهاي همسايه آن را هدف قرار ميدهد» مخالفت هستيم. شركتكنندگان همچنين از سوريه به دليل «تلاشهايي كه براي كنترل مرزهايش با عراق اعمال كرده كه باعث بهبود امنيت و ثبات عراق شده» تقدير كردند. اين بيانيه بهعلاوه عنوان كرد كه هيات عراقي تجاوز آمريكا به سوريه را محكوم كرده و خواستار از ميان بردن آثار اين تجاوز و ادامه هماهنگي و همكاري ميان سوريه و عراق شده است.
هشدار مالكي نسبت به امضا نشدن توافقنامه با آمريكا
نوري مالكي نخستوزير عراق اعلام كرد كه دولت عراق تلاشي براي تمديد مهلت سازمان ملل براي حضور نيروهاي آمريكايي در خاك خود نخواهد كرد و در صورتي كه پارلمان عراق توافقنامه امنيتي با ايالاتمتحده را تصويب نكند، نيروهاي آمريكايي تا پايان سال جاري ميلادي از عراق خارج خواهند شد. مهلت سازمان ملل براي حضور نيروهاي آمريكايي در عراق با پايان سالجاري ميلادي، پايان مييابد. چندي است كه عراق و ايالاتمتحده درصدد دستيابي به توافقنامهاي امنيتي هستند كه به حضور نيروهاي آمريكايي در عراق پس از پايانسال جاري، چارچوبي قانوني ميبخشد. سخنان مالكي پس از ديدار رهبران سياسي عراق با سياستمداران مخالف توافقنامه امنيتي در تلاش براي قانعكردن آنها براي قبول اين توافقنامه مطرح شد. نخستوزير عراق به خبرنگاران گفت كه تمديد مهلت حضور نيروهاي آمريكايي در عراق، جايگزين توافقنامه نيست بلكه خروج اين نيروها جايگزين آن است. رهبراني از تمام فراكسيونهاي سياسي اصلي به استثناي اعضاي جريان صدر عراق در نشستهاي شامگاه يكشنبه كه پشت درهاي بسته برگزار شد، حضور داشتند. حسن الشمري رئيس حزب شيعي فضيلت و يكي از نمايندگان پارلمان عراق كه مخالف توافقنامه با ايالات متحده است، گفت كه نشست بدون دستيابي به راهحل نهايي پايان يافت. مالكي و ديگر اعضاي دولت عراق با حرارت از توافقنامه امنيتي با ايالات متحده دفاع كردند و گفتند كه انعقاد توافقنامه بهترين راه بازيابي حاكميت فعلي عراق و جلوگيري از شورشهاي خونبار است. مقامهاي دولتي عراق ميگويند كه خروج قطعي نيروهاي آمريكايي از عراق بر پايه توافقنامه، پايان سال 2011 خواهد بود. مالكي در سخنان خود با خبرنگاران افزود كه خروج فوري نيروهاي آمريكايي به مصلحت عراق نيست. اكنون پارلمان عراق پيشنويس توافقنامه امنيتي با ايالات متحده را پس از تصويب آن در دولت اين كشور، در دست بررسي دارد. قرار است نمايندگان پارلمان عراق توافقنامه را چهارشنبه آينده به رأي بگذارند. احتمال دارد آراي شيعيان پشتيبان مالكي و كردها كه موافق بيقيد و شرط توافقنامه هستند، براي تصويب توافقنامه كافي باشد. جريان صدر شيعه و هيات علماي مسلمين سني، بزرگترين مخالفان توافقنامه هستند. مقتدي صدر رهبر جريان صدر عراق تهديد كرده كه در صورت ادامه حضور نيروهاي آمريكايي در اين كشور گروهي شبهنظامي ويژه «مبارزه با اشغالگران» تشكيل خواهد شد.
از سوي ديگر طارق الهاشمي معاون رئيسجمهور عراق گفت كه توافقنامه امنيتي از بزرگترين چالشها است و اين حق شهروندان است كه درباره آن نظر دهند. رئيس جبهه التوافق گفت كه قرار دادن توافقنامه در معرض افكار عمومي باعث ميشود ديگر كسي از تصميمي كه درباره آن گرفته، پشيمان نشود. جبهه التوافق از مدتها پيش خواستار اجراي رفراندوم درباره توافقنامه امنيتي است. اما «فراكسيون عربي براي گفتوگوي ملي» پارلمان عراق تصميم گرفت در جلسه رايگيري بر سر توافقنامه امنيتي حاضر نشود. صالح المطلگ رئيس اين فراكسيون در يك كنفرانس خبري گفت كه شكل اين توافقنامه و مبهم بودن آن باعث اين تصميم شده است. او ادامه داد كه فراكسيون عربي گفتوگوي ملي تصميم گرفت تصميمگيري درباره توافقنامه را بر عهده نخبهها و عشاير عراق بگذارد. اما فراكسيون ائتلاف عراق يكپارچه؛ بزرگترين فراكسيون پارلمان عراق به رياست عبدالعزيز حكيم اعلام كرد كه با توافقنامه امنيتي با ايالات متحده موافقت خواهد كرد.
ديگر تحولات عراق
پليس عراق اعلام كرد كه انفجار بمبي در شرق بغداد 13 زن كارمند را كشت. بر پايه گزارشها، اين زنان كارمند سوار بر اتوبوس در حال حركت به سوي محل كار خود در وزارت امور خارجه عراق بودند كه بمبي در مسير حركت اين اتوبوس منفجر شد. همچنين يك زن ديگر كه كمربندي انفجاري به تن كرده بود با منفجر كردن آن 5 نفر را كشت و 12 نفر ديگر را در ورودي منطقه سبز حفاظت شده بغداد زخمي كرد. از سوي ديگر عليالدباغ سخنگوي دولت عراق اعلام كرد كه اين دولت با بازگشايي كنسولگري عراق در تركيه موافقت كرده است.
سه شنبه 5 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]