واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي «ماهيت دولت نبوي، اصول، ايدهها و اختيارات» در دوماهنامه انديشه حوزه
گروه انديشه: مقاله «ماهيت دولت نبوي، اصول، ايدهها و اختيارات» نوشته علياكبر نوايي در شماره جديد دو ماهنامه انديشه حوزه منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در اين مقاله چهار مرحله مهم مورد بررسي قرار ميگيرد. اول بحث از «ماهيت دولت نبوي» است كه مؤلف در اين مرحله به شناخت ماهيت اين حكومت و لزوما ويژگيهاي ساختمان اين حكومت و شاكلهشناسي حكومت نبوي ميپردازد.
مرحله دوم كه «اصول حاكم بر دولت نبوي» نام دارد، بر آن است كه هر دولتي، اصولي را بر خويش حاكم كرده، و در راستاي آن اصول حركتها و اعمال سياسي خود و دولتمردان خويش را تشكيل ميدهد. حكومت نبوي نيز اصولي والا و شكوهمند را گزينش كرده است؛ لذا در اين بخش نويسنده به تبيين اين اصول و قواعد پايه در حكومت و حكمراني پيامبر(ص) ميپردازد.
«ايدهها و آرمانها» عنوان مرحله ديگري است كه مؤلف مورد كنكاش قرار داده و مينويسد: گرچه ايدهها و آرمانها، امواجي هستند كه از درياي اصول بر ميخيزند، اما ميتوان گفت كه در چارچوب اصول مطروحه، آرمانهايي والا قرار دارد كه بايد اين آرمانها نيز به دليل راهگشا بودن، مورد بررسي و شناسايي قرار گيرند.
در مرحله آخر نيز كه «اختيارات پيامبر(ص) در حكومت» عنوان گرفته است، نوايي معتقد است كه در نهايت در دل اين حاكميت، بايد اختياراتي وجود داشته.
به اعتقاد نويسنده، پيامبر اعظم(ص)، مظهر انسان كامل و مجلاي خلافت و نيابت كبراي الهي و مظهر اتم فيض اعظم الهي است. به همين روي است كه در تمام انديشهها، آرا و عملها، برآورنده مراد الهي در صحنه گيتي است. يكي از قلمروهاي انديشهها و اعمال آن انسان الهي، مقوله حكومت ظاهري بر جامعه انساني است، در تجلي حكومت، خلافت به اوج رسيده و اصولي را بر قلمرو حكومتي خويش، حاكم ميكند كه در آرمانهاي الهي نهفته است.
به زعم نگارنده، پيامبر(ص) در حكومت هم مظهر تجلي اسم الهي است، چنانكه صفت عدل الهي، در حكومت او نمودار است. هدف والاي او، شدن انسان بر انگارههاي الهي و معنوي است. حكومتش داراي ماهيت الهي و معطوف به كرامت انساني است.
نوايي بر آن است كه نتايج حكومت پيامبر(ص) زدودن جهل و حاكميت علم الهي است، كه در اين راستا اصل نجات بشر از كدورتها، جهلها و خرافهها و نفسپرستيها بوده و به بسط ارزشهاي اخلاقي، توسعه عدالت اجتماعي، به مفهوم اصلي آن و نيز تثبيت ارزشها و نهادينه شدن آنها در درون جان آدميان منجر شده است.
وي نوشته خود را اينگونه به پايان ميرساند: فرجام سخن آنكه، حكومتهاي پس از پيامبر(ص)، خصوصا در دوره معاصر (دوره غيبت) لزوما به جهت تأسي و اقتداي به آن وجود گرامي، بايد در راستاي حاكميت فضيلتها، ارزشها، عدالت و علم و نهادينه شدن آنها بيانجامد، تا مفهوم كامل تأسي به عمل و سيره نبوي تحقق يابد.
هفتاد و يكمين شماره از دو ماهنامه «انديشه حوزه» با موضوع دولت نبوي به صاحب امتيازي دانشگاه علوم اسلامي رضوي، مدير مسئولي و سردبيري سيد مصباح عالمي وارد بازار نشر شد.
سه شنبه 5 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 192]