واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
شاید پس از گذشت سال.ها هنوز بیشتر افرادی که او را می.بینند، ناخودآگاه یاد آن پسر جوان بشاش و پرجنب.وجوشی بیفتند که در سریال «خانه سبز». کنار خسرو شکیبایی، آتنه فقیه.نصیری، مهرانه مهین.ترابی و... حضور داشت.
«فرید» آن روزها حالا بازیگر- کارگردانی است که یکی از موفق.ترین کمدی.های این سال.ها را روی پرده دارد. رامبد جوان پس از تجربه نه.چندان موفق «اسپاگتی در هشت.دقیقه» با دومین ساخته.اش «پسر آدم، دختر حوا». موفق شد کمدی رمانتیک خوش.پرداختی بسازد. «ورود آقایان ممنوع» پس از تجربه امیدوارکننده پسر آدم...، خبر از پختگی جوان به.عنوان فیلمسازی مسلط بر ژانر کمدی می.دهد؛ کارگردانی که فیلمنامه دقیق پیمان قاسم.خانی را با لحنی درست جلوی دوربین برده و نتیجه.اش هم استقبال توأمان مردم و منتقدان است.
پس از سال.ها گلایه از ساخت کمدی.های سخیف حالا فیلمی مورد توجه مخاطب قرار گرفته که قواعد بازی در آن رعایت شده است.
پروسه فیلم «ورود آقایان ممنوع» از وقتی تصمیم به ساخت آن گرفتید تا لحظه پایانی کار چقدر زمان برد؟ کمتر از یک.سال زمان صرف این کار شد. ما سر پروژه «مسافران» بودیم که این کار به من پیشنهاد شد.
فیلمنامه کار آماده بود یا اینکه فقط طرح اولیه آن به شما پیشنهاد شد؟ نه، فیلمنامه آماده به من داده شد؛ فقط قسمت.هایی نیاز به تغییر داشت و باید کمتر می.شد.
کارکردن با پیمان قاسم.خانی به.عنوان یکی از بهترین طنازان ایران در عرصه فیلمنامه.نویسی چگونه بود؟ پیمان قاسم.خانی در فیلمنامه.هایش همیشه تکلیفش روشن است. فیلمنامه.های او بسیار هوشمندانه و دارای سلیقه خاصی است که اتفاقا من هم آن را بسیار دوست دارم. اگر بخواهم در مورد خصوصیات فیلمنامه.هایش صحبت کنم باید بگویم که پیمان، همیشه در پرداخت شخصیت.ها محاسبه درستی دارد و تسلسل و ترتیب شوخی.ها در متن.هایش بسیار درست صورت می.گیرد که این ترکیب.ها در نهایت به این منجر می.شود که فیلمنامه خوبی نوشته شود. نکته ویژه در مورد پیمان این است که او اصولا سوژه.های خوبی را انتخاب می.کند که در این بین ممکن است اقتباس یا برداشت مستقیمی از یک فیلم در طول تاریخ سینما باشد که به.نظرم این چیز اصلا بدی نیست و در همه جای دنیا هم اتفاق می.افتد.
یکی از نکات جالبی که در مورد «ورود آقایان ممنوع» وجود دارد مربوط به انتخاب بازیگرانش است. با توجه به آنکه پیش از این فیلم، ویشکا آسایش در هیچ فیلم کمدی.ای حضور نداشته چطور شد که تصمیم گرفتید چنین انتخابی داشته باشید؟ من و پیمان قبل از شروع کار با هم در مورد انتخاب بازیگران خیلی صحبت می.کردیم و با توجه به نتایج مشترکی که با هم می.رسیدیم افراد را برای کار انتخاب می.کردیم.. ابتدا قرار بود که نقش دکتر شاپوری را حمید فرخ.نژاد بازی کند ولی به دلایلی با هم به توافق نرسیدیم و به پیشنهاد پیمان تصمیم گرفتیم مانی حقیقی را بر این نقش داشته باشیم. از آنجا که مانی، از فیلمنامه اطلاع داشت به محض اینکه با او تماس گرفتم و پیشنهاد کار را به او دادم، پذیرفت.
اما در مورد انتخاب ویشکا آسایش، باید بگویم که من پیش از این هم، این کار را در فیلم «پسر آدم، دختر حوا» کرده بودم و حامد کمیلی را که تا پیش از آن سابقه کار کمدی نداشت برای آن نقش در نظر گرفتم که خیلی خوب هم جواب داد. این بار هم از انتخابی که داشتم راضی هستم. البته به.نظرم تمام انتخاب.های این فیلم خوب و درست هستند و هر چیزی سرجای خودش قرار دارد.
در مورد تفاوت.هایی که از لحاظ ساخت و ساز فیلم «ورود آقایان ممنوع» با دیگر آثار کمدی وجود دارد، بگویید. بخشی از این تفاوت مربوط می.شود به طراحی صحنه و لباس این فیلم که خانم آتوسا قلمفرسایی عهده.دارش بود و خیلی خوب هم از پس ماجرا برآمد. او به قدری از طراحی صحنه و لباس سر رشته دارد که می.داند چه کمپوزیسیونی، چه رنگی و چه هارمونی.ای را رعایت بکند تا به کلیت سکانس کمک کند. این نوع نگرش خیلی به تصاویر ما کمک کرد. البته داوود امیری، مدیر فیلمبرداری فیلم هم زحمت زیادی در این زمینه کشید که نمی.توان آن را نادیده گرفت. او همیشه حواسش بود که با چه نوع قابی، چه نوع نگاتیوی و با چه درجه.ای از حساسیت، تصاویر را ثبت کند. درنظرگرفتن تمام این مسائل و حساسیت.هایی که در کار وجود داشتند، باعث شد در نهایت بتوانیم فیلم محترمی بسازیم.
با توجه به کارهایی که در این سال.ها انجام داده.اید به.نظر می.رسد که تخصص شما در این ژانر بیش از هر گونه دیگری قوت گرفته است. اصولا کمدی ژانر مورد علاقه من است و در بین کارهایی که تا به امروز انجام داده.ام، درصد بیشتری را به.خود اختصاص داده است. من افتخار می.کنم به اینکه در ژانری فعالیت دارم که دارد تخصصم می.شود. امروز ما کارگردان کمدی.ساز زیاد نداریم. برایم خوشایند است که در این ژانر جابیفتم، فیلم.هایم موفق باشند و فروش خوبی هم داشته باشند.
در مورد سبک کار کمدی.تان بگویید. با توجه به آنچه از کارهای شما دیده می.شود، به.نظر می.رسد به ساخت کمدی- رمانتیک علاقه بیشتری دارید. خیلی زیاد! کمدی رمانتیک فرمول معروف و موفقی دارد. به.نظرم این ژانر، بسیار لذتبخش و خوش.کیفیت است و می.توان حرف.های خوبی در آن زد. فرمولش هم این است که یک رابطه شکل نگرفته یا ناموفق، پروسه.اش را طی می.کند تا به یک رابطه موفق برسد. این مسیر همیشه جذابیت ایجاد می.کند تا در آن دو نفر به.هم برسند؛ یعنی انتهایش به ازدواج، عدم.طلاق یا با هم ماندن.شان ختم می.شود. این ژانر به خانواده و ارتباط آدم.ها ربط دارد و در نهایت خیلی هم امکان خلق کمدی در آن وجود دارد.
فکر می.کنید برای ساخت یک فیلم کمدی چه مسئله.ای باید در نظر گرفته شود؟ اصولا ساخت یک فیلم سینمایی طنز نیاز به هوشیاری بسیاری دارد. اگر ما با کمدی، سطحی و سهل.انگارانه برخورد کنیم در خلق یک اثر طنز موفق نخواهیم بود. ما ابتدا باید کمدی را به.خوبی بشناسیم، برای آن ارزش قائل شویم و برای ساخت آثاری از این جنس دقت لازم را داشته باشیم تا بتوانیم یک فیلم جذاب و استاندارد خلق کنیم. فکر می.کنم اینکه بتوانیم به شکلی هوشمندانه شوخی.ای را خلق کنیم که نزد مخاطب اعتبار داشته باشد، به واسطه آن بخندد و احساس نکند که به او توهین شده، در انجام کار کمدی بسیار اهمیت دارد.
با درنظرگرفتن فاکتورهایی که گفتید، فکر می.کنید آنچه امروز غالب آثار سینمایی به نمایش می.گذارند، می.تواند نام کمدی داشته باشد؟ نمی.دانم چه نامی دارند. شاید بتوان گفت فیلم.های بد کمدی.
به.عنوان کسی که در این عرصه فعالیت دارد و موفق هم هست فکر می.کنید اصلا چرا چنین فیلم.هایی راه ورود به عرصه را پیدا کرده.اند و هر روز هم بیشتر می.شوند؟ خیلی از مسائل دست به دست هم می.دهند تا فیلم بدی روی پرده می.آید اما اگر بخواهم تیتروار دلایلش را بگویم، شرایط اجتماعی، تأثیرگذاری روی سلیقه مردم توسط تلویزیون، سهل.گرفتن این حرفه توسط خود آدم.هایی که در آن فعالیت دارند و نیاز مردم به داشتن تفریح، از جمله مسائلی است که باعث چنین اتفاقی شده. است.
کمی در این مورد بیشتر توضیح می.دهید؟ گاهی اشخاص نگاه می.کنند که فیلمی با حداقل امکانات و صرف هزینه کم در همه بخش.ها همراه با بازیگرانی که حاضرند هر کاری جلوی دوربین انجام دهند و فیلمنامه.ای که هیچ حساب و کتابی ندارد ساخته می.شود و فروش می.کند؛ دقیقا اتفاقی که در دهه 70 .افتاد. نویسندگان متن.هایی را که نصف صفحه را بیشتر پر نمی.کرد به دست بازیگران می.دادند و آنها با بداهه.پردازی.های فراوان به فرمول.هایی.رسیدند که تبدیل شد به ابزار اولیه و همیشگی آنها برای شوخی.سازی. در این میان نقش نویسنده کمتر شد و تهیه.کنندگان هم که دیدند در طول دهه 70 سریال.هایی با این شرایط ساخته شد و مورد استقبال فراوان مخاطب هم قرار گرفت، همین فرمول را در سینما هم استفاده کردند که از همه نظر هزینه کمتری برای آنها داشت. از طرفی چون نمونه خوب هم وجود نداشت، مردم از همان آثار استقبال کردند.
اما با توجه به عدم.استقبالی که امروز از اکثر این آثار می.شود، این.طور به.نظر می.رسد که سلیقه مخاطبان تغییر کرده و بیشتر به.دنبال آثار شریف کمدی هستند تا هر فیلم کمدی. این را قبول دارید؟ بله، همین.طور است. وقتی محصول خوب در عرصه حضور داشته باشد، محصولات بد حضورشان کمرنگ.تر می.شود.کسانی که کار طنز انجام می.دهند به جزئیات مسائل توجه زیادی دارند و وقتی در ژانرهای دیگر فعالیت می.کنند غالبا آثار موفقی را می.سازند.
دوست دارید نوع دیگری از فیلمسازی را هم تجربه کنید؟ اگر شرایط مناسب برای فعالیت در گونه.های دیگر سینمایی برایم فراهم شود و فیلمنامه خوب هم داشته باشم، دوست دارم که آن کارها را نیز انجام دهم چون سینما آن.قدر جذابیت دارد که آدم دلش می.خواهد همه را تجربه کند.
در مورد برنامه آینده کاری.تان بگویید. یک سریال برای گروه کودک و نوجوان شبکه 2 تصویب کرده.ایم که من کارگردانی.اش را به.عهده دارم. این سریال برای نخستین بار است که در این گروه برای فیلمنامه و طرح امتیاز الف می.گیرد. پخش این مجموعه هم بنا به صحبت.های انجام.شده، قرار است در ساعت پربیننده پخش سریال.های تلویزیونی باشد.البته قبل از این سریال در مرداد و شهریورماه در کار تئاتری بازی خواهم داشت که کارگردانی آن را محمد عاقبتی به.عهده گرفته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 280]