تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 30 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):خوشا به سعادت كسیكه عمل، علم، دوستى، دشمنى، گرفتن، رها كردن، سخن،سكوت ،كردار و گفتارش ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816923637




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

طرحي براي افزايش توليد برنج و كاهش زحمت شاليكاران این رنج کی کم می.شود؟


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:


اگر در روزهای تابستان به روستاهای مازندران بروید، زنان و مردانی را می.بینید که کمر خم کرده.اند، پاهایشان را تا ساق در گل فرو برده.اند و زیر آفتاب داغ تابستان در آن شرجی نفسگیر، مدام خم و راست می.شوند.
در نخستین روزهای گرمای هوا، نشاء را در شالیزارها می.کارند و در آخرین روزهای گرما وقتی به پایان تابستان نزدیک می.شویم دوباره روی زمین خم می.شوند؛ این.بار برای برداشت محصول. سال.هاست از مکانیزه شدن کاشت و برداشت برنج صحبت می.شود، اما هنوز در بسیاری از روستاهای مازندران به همان شیوه.های سنتی، تولید برنج ادامه دارد؛ برنجی که کم محصول می.دهد اما زحمت و هزینه زیادی می.طلبد. افزایش هزینه.های تولید، بالارفتن قیمت جهانی برنج. و ضرورت تأمین مواد غذایی اصلی در داخل کشور (افزایش ضریب خودکفایی) مسئولان و برنامه.ریزان بخش کشاورزی را بر آن داشت تا طرح 5ساله.ای را برای افزایش تولید برنج تهیه کنند که دوره اجرای آن از ابتدای سال 89 تا پایان سال 93 تعیین شده است.
سطح زیرکشت برنج در استان مازندران که قطب تولید این محصول در کشور به شمار می.رود به حدود 239 هزار هکتار با متوسط تولید 5هزار و600 کیلوگرم در هکتار شلتوک( برنج همراه با سبوس) می.رسد. با توجه به مصرف سرانه سالانه برنج در مازندران (برای هر نفر 40 کیلوگرم) مازاد برنج سفید تولیدشده دراین استان که حدود 780 هزار تن در سال است، به سایر استان.های کشور فرستاده می.شود.
عنایت.الله تورنگ، رئیس پیشین اداره جهاد کشاورزی مازندران که به تازگی از این سمت رفته است، خودکفایی در تولید برنج موردنیاز برای ایجاد امنیت غذایی، کاهش هزینه.های تولید و فراهم کردن زمینه رقابتی.شدن تولید برنج در مقایسه با سایر محصولات زراعی را از هدف.های اصلی طرح افزایش تولید برنج اعلام کرده است.
وی کاهش سختی.کار، ارتقای بهره وری از عوامل تولید در کشت برنج، توسعه مکانیزاسیون، افزایش کشاورزان، کاهش ضایعات در مراحل مختلف تولید، برداشت و فراوری محصول را از دیگر اهداف طرح یاد شده بیان می.کند.
مثلث افزایش تولید
طرحی که برای افزایش تولید برنج مازندران در نظر گرفته شده است، 3زیرمجموعه را در بر می.گیرد که شامل به.کارگیری کارشناسان ناظر فنی مزارع برنج، تغذیه گیاهی و توسعه روش.های آبیاری است.
وحید کاوه، مدیر زراعت اداره جهاد کشاورزی مازندران می.گوید:« تمامی شالیزارها در طول 5سالی که این طرح به.اجرا درمی.آید حداقل به.مدت 2سال از نظارت این کارشناسان بهره.مند می.شود. حضور کارشناسان ناظر فنی در واقع به معنی انتقال دانش آکادمیک و تجارب کارشناسان به کشاورزان برای استفاده بهینه از منابع و نهاده.های کشاورزی است.»
کاوه می..افزاید: «مصرف بهینه کود به.عنوان یکی از عوامل محدود کننده، نقش کلیدی در افزایش تولید برنج ایفا می.کند. به همین دلیل یکی از برنامه.های اصلی ما برای افزایش تولید برنج به استفاده از دانش مربوط به ارتقای حاصلخیزی خاک و افزایش تولید در واحد سطح مربوط می.شود که با دست یافتن به اهدافی که در این بخش داریم، میزان کمبود برنج تولیدی در کشور جبران خواهد شد.»
وی یکی دیگر از راه.های توسعه تولید برنج در کشور را استفاده بهینه از منابع آب معرفی می.کند و معتقد است: «آینده تولید برنج بستگی زیادی به گسترش راهبردهای استفاده بهینه از آب در برنامه.ریزی آبیاری دارد.» به گفته این مقام مسئول، کمبود آب برای تولید محصولات کشاورزی در کشور با گذشت زمان و تغییر اقلیم جدی.تر خواهد شد. وی خاطرنشان می.کند: «یکی از روش.های مدیریت آب در دوره خشکسالی و افزایش بهره.وری آب مصرفی در کشت برنج، استفاده از شیوه آبیاری تناوبی است. با اجرای این شیوه، دست.کم 25 درصد در مصرف آب صرفه.جویی می.شود.» مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران تأکید می.کند:« این روش برخلاف دیدگاه کشاورزانی که به شیوه سنتی به کشت می.پردازند نه تنها موجب کاهش تولید نمی.شود، سبب بهبود عملکرد و کیفیت محصول نیز خواهد شد.»
مکانیزاسیون، راهکاری اجتناب ناپذیر
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز درباره عوامل رشد کمی و کیفی تولید برنج داخل کشور به بیان نکات دیگری می.پردازد و می.گوید: «علاوه بر سختی کار زراعت برنج، هم.اکنون بیش از50 درصد هزینه.های تولید را دستمزد کارگر تشکیل می.دهد؛ بنابراین برای اقتصادی کردن تولید برنج، ایجاد امکان رقابت برنج داخلی با محصول برنج سایر کشور.ها و استمرار تولید راهی غیراز مکانیزاسیون تولید وجود ندارد.» یحیی ابطالی می.افزاید: «تجهیز، نوسازی و یکپارچه کردن زمین.های کشاورزی، توسعه و نوسازی ماشین.ها و تراکتورهایی که در آماده.سازی شالیزارها مورد استفاده قرار می.گیرند، توسعه مکانیزه نشاء برنج و توسعه برداشت با کمباین.های مخصوص از اهدافی است که در مکانیزاسیون کشت برنج دنبال می.کنیم.»
به گفته وی، ضایعات برنج واحدهای شالیکوبی به.دلیل وجود روش.های تبدیل سنتی و دستگاه.های فرسوده از میزان استاندارد جهانی بالاتر است و به حدود 20 تا 25 درصد می.رسد که درصورت اصلاح ساختار شالیکوبی.ها با تغییر سامانه.های خشک.کن و پوست.کن، ضایعات دست.کم 4 تا 10 درصد کاهش خواهد یافت. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی تصریح می.کند:«برای رسیدن به این هدف باید حداقل 30درصد کارخانه.های موجود در استان مازندران اصلاح ساختار شوند.»
وی اضافه می.کند: «علاوه بر اصلاح ساختار، در فکر استفاده از فناوری جدید دنیا در زمینه فراوری برنج نیز هستیم؛ به.ویژه سامانه فراوری نیم.پخت یا پارابولینگ که علاوه بر کاهش چشمگیر ضایعات برنج، سبب افزایش کیفیت محصول و بهبود وضع نگهداری برنج فراوری شده می.شود.»
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان تلاش برای افزایش درآمد شالیکاران و کاهش هزینه.های تولید و جلوگیری از واردات بی.رویه را از اهداف اصلی طرح افزایش تولید برنج در استان مازندران عنوان می.کند.
ابطالی تعیین مساحت کل شالیزارها را با استفاده از سامانه.های پیشرفته اندازه.گیری زمینی و ماهواره.ای برای برآورد قطعی میزان تولید محصول ضروری می.داند و می.گوید: «تعیین عملکرد شالیزار، برآورد میزان تولید و بررسی ضریب خودکفایی برای ارزیابی از میزان پایداری تولید و نظارت برآن از بخش.های برنامه افزایش تولید برنج به شمار می.رود.»
نظام شالیزار
به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران، به.منظور اقتصادی.شدن تولید، افزایش درآمد برنجکاران، افزایش بهره.وری، پایداری تولید و جلوگیری از تغییر کاربری زمین.ها، دستورالعملی به نام نظام شالیزار تعریف شده است.
براساس آماری که این مقام مسئول ارائه می.کند هم.اکنون ضریب کشت استان 4/ 1 است. به عبارتی حدود 165هزار هکتار از زمین.های زیرکشت برنج به کشت دوم و سوم اختصاص پیدا می.کند که در این برنامه باید ضریب کشت به عدد 1/5 (زیر پوشش قرار گرفتن بیش از 200 هزار هکتار از شالیزارها برای کشت دوم و سوم) ارتقا یابد.
یکی از راه.های افزایش تولید برنج در واحد سطح، استفاده از بذر اصلاح شده و دارای استاندارد است. با وجود آنکه تأثیر استفاده از چنین بذرهایی در افزایش کمی و کیفی تولید برنج از سوی کارشناسان مورد تأیید قرار گرفته است، اکنون بخش بسیار کوچکی از برنجکاران از بذرهای اصلاح.شده استفاده می.کنند و آمار نشان می.دهد که میزان استفاده از چنین بذرهایی حدود نیم درصد است.
مدرسه در مزرعه
ابراهیم قربان.نژاد، کارشناس مسئول برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران می.گوید:«برای پویایی کشاورزان شیوه.های متعددی وجود دارد که یکی از اساسی.ترین و مهم.ترین آنها توجه به بخش آموزش است.» به گفته وی، به روز کردن دانش بهره برداران، کارشناسان ناظر فنی و کارخانه.داران با استفاده از آموزش.های فنی و حرفه.ای انجام خواهد شد و سعی می.شود به جای ادبیات کشاورزی، عملیات کشاورزی آموزش داده شود. او برنامه.های آموزشی. این طرح را برگزاری کلاس.های آموزشی، دوره.های مدرسه در مزرعه موسوم به «F F S »، ایجاد مزارع نمایشی و الگویی و برگزاری روز مزرعه عنوان می.کند.
قربان.نژاد می.افزاید: «ارتقای بهره.وری نهاده.ها، افزایش عملکرد در واحد سطح، تولید محصول سالم و در نتیجه دستیابی به امنیت غذایی، مستلزم توجه به پژوهش است، زیرا هیچ توسعه.ای بدون داشتن پشتوانه تحقیقاتی مقدور نیست»






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 471]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن