واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر /ماموريم با "جلال" به داد امروزمان برسيم / حذف 98 درصد آثار در گام نخست
نخستين جايزه ادبي جلال آل احمد روز گذشته در حالي به پايان رسيد كه به گفته دبير علمي آن از 3517 كتابي كه در مرحله نخست مورد داوري قرار گرفت، 3441 عنوان معادل 8/97 درصد آثار در داوري مطرح نشد.
به گزارش خبرنگار مهر، نخستين دوره جايزه ادبي جلال آل احمد عصر ديروز با حضور وزير ارشاد، رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي، معاون فرهنگي وزير ارشاد، مسئولان فرهنگي و نويسندگان و پژوهشگران عرصه تاريخ و ادبيات در تالار وحدت تهران برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم غلامعلي حدادعادل رئيس كميسيون فرهنگي مجلس، جلال آل احمد را شخصيتي اثرگذار و مهم در سه دهه تاريخ معاصر ايران برشمرد و گفت: سرگذشت آلاحمد سرگذشت يك نسل است و شناخت دوران او شناخت قطعهاي پرتپش و پرتنش از تاريخ سياسي و فكري قرني است كه ما در آن زندگي ميكنيم.
سير تحول جلال آلاحمد
وي افزود: دهه 20 تا 30 كمابيش دهه فاصله گرفتن جلال از تصوير عرفي و جاري مذهب و كشيده شدناش به جانب افكار غيرمذهبي و گاهي ضدمذهبي است؛ بعضي وقتها تاثير صادق هدايت را در نوشتههاي او مي توان ديد و انصافاً هم او (هدايت) نويسندهاي تاثيرگذار بود. دهه دوم يعني فاصله سالهاي 30 تا 40 جلال را در مسير ديگري قرار ميدهد.
رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي اضافه كرد: در اين دهه جلال ديگر در مقابل مذهب و حتي اخلاق مذهبي چيز نمينويسد و متوجه ميشود كه مسئله اين نيست. اين دهه دوران پيچش جلال به سمت توده مردم است و كم كم از قالب كليشهاي عادت شده روشنفكري بيرون ميآيد و ديگر حرف ماركسيستها را تكرار نميكند.
حداد عادل گفت: از اواخر دهه دوم است كه كم كم گرايش به سمت مذهب در وجود جلال قوت ميگيرد؛ او در اوايل دهه 40 از شيخ فضل الله نوري كه در آن زمان يك ستاره هم در آسمانش نبود، تكريم ميكند و بعد هم "در خدمت و خيانت روشنفكران" و "خسي در ميقات" و "غربزدگي" را مينويسد كه اين كتاب اخير براي ما يك اكسير بود.
جلال پروانهاي بود كه مراحل دگرديسي اش را كامل طي نكرد
وي سپس به بيان خاطراتي از تاثيرپذيرياش از آثار و نوشتههاي اين نويسنده پرداخت و در پايان استعداد شگرف، صداقت و شجاعت را از ويژگيهاي غيرقابل انكار وي دانست و گفت: جلال مانند پروانهاي بود كه مراحل دگرديسياش را كامل طي نكرد و پيش از اينكه به پروانه اي كامل تبديل شود، در 46 سالگي درگذشت. در آئينه سرگذشت او سرگذشت يك نسل را ميتوان ديد.
رئيس كميسيون فرهنگي مجلس همچنين برپايي جايزهاي به نام جلال آل احمد و سختگيري در قبال اعطاي آن را شايسته دانست.
روايت رحيمپور ازغدي از نقد جلال آل احمد بر بوف كور
در ادامه حسين رحيمپور ازغدي عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي با تقسيم سه نسل از نويسدگان انقلاب كه موج اول آن، از علي شريعتي و جلال آل احمد تاثير پذيرفته و موج دوم را نيز نويسندگان حلقه حوزه هنري تشكيل مي دهند، گفت: امروز شاهد موجي هستيم به نام موج سوم كه بايد به آن كمك و آن را در مسير درست هدايت كنيم.
وي به نقد آل احمد از "بوف كور" صادق هدايت پرداخت و افزود: جلال ضمن اينكه از پيچيدگيهاي هدايت تجليل ميكند، به ريشههاي پوچگرايانهاش ميتازد. به قول جلال، قصه "بوف كور" اتوبيوگرافي نسل هدايت است. اين هنر و ادبيات حاكي از ارتباط نويسنده با واقعيات نيست بلكه رابطهاي است ميان او و سايهاش به اين معنا كه "من كه نميفهمم شايد سايهام بهتر از من بفهمد".
با مقتدا قرار دادن جلال آل احمد به داد امروزمان برسيم
محمدحسين صفار هرندي وزير ارشاد نيز در اين مراسم، جايزه ادبي جلال آل احمد را بهانهاي براي گشودن سفرهاي دانست تا اهل قلم بر سر آن بنشينند.
وي سپس درباره چگونگي شكلگيري و انتخاب اعضاي هيئت امنا و علمي اين جايزه سخن گفت و با اشاره به نبودن آمادگي لازم براي برگزاري نخستين دوره آن در سال گذشته، افزود: جايزه جلال آل احمد به اين معنا نيست كه ما فقط درباره او سخن بگوئيم بلكه ما مامور شدهايم كه با مقتدا قرار دادن اين چهره شاخص، به داد امروزمان برسيم و قطعاً ادبيات داستاني ما نيازمند تحرك بيشتري است كه بايد از ناحيه اهل قلم وارد شود.
وزير ارشاد درباره شخصيت جلال آل احمد گفت: جلال كسي بود كه از حزب توده مرم گسست و به مردم پيوست. او از جريان مالوف روشنفكري كه رسم مشهور زمانهاش بود با جسارت عبور كرد و يك جريان روشنفكري را در زمانه اش پايه گذاشت.
حذف 3441 عنوان كتاب در مرحله نخست داوري ها
رمضاني فراني دبير علمي نخستين دوره جايزه ادبي جلال آل احمد نيز در گزارشي كه از مراحل برپايي اين جايزه ارائه كرد، با اشاره به اينكه در اين دوره آثار چاپ نخست سال هاي 85 و 86 مورد داوري قرار گرفته است، از برگزاري دورههاي بعدي جايزه به صورت ساليانه خبر داد.
وي گفت: در اين دوره 3517 عنوان كتاب منتشر شده در حوزههاي ادبيات داستاني، نقد ادبي، تاريخ و مستندنگاري در سه مرحله داوري شد؛ در داوري هاي مرحله اول 3441 عنوان كتاب حذف شد و 76 كتاب به دور دوم راه يافتند كه در اين مرحله نيز هر اثر توسط دو داور مورد ارزيابي قرار گرفت و چناچه اثري امتياز 70 به بالا را كسب مي كرد، توسط يك داور شوم نيز ارزيابي ميشد.
رمضانيفراني با تاكيد بر وجود سختگيري در بررسي آثار افزود: اگر ميانگين امتياز اثري 80 و بالاتر بود، شايسته تقدير و اگر 90 به بالا بود برگزيده مي شد كه در اين دوره 5 اثر شايسته تقدير شدند.
در پايان اين مراسم جوايز به نفرات شايسته تقدير اهدا شد.
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]