واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بازسازي هنر با استفاده از فناوري هاي نوين جان بخشيدن به روياها
ترجمه؛ نسترن صائبي
پس از 10 سال پژوهش و تحقيق و استفاده از فناوري هاي نوين، تابلوي نقاشي Madonna of the Goldfinch، شاهكار هنري «رافائل» نقاش دوره رنسانس ايتاليا، ترميم شد و دوباره در معرض نمايش عموم قرار گرفت.
اين اثر هنري، يك تابلوي نقاشي رنگ و روغن روي چوب به ابعاد 107 در 77 سانتي متر است كه تمثال حضرت مريم را به همراه دو كودك كه در حال نوازش يك پرنده كوچك هستند، به تصوير كشيده است. اين تابلوي نقاشي در سال 1506 ميلادي توسط «رافائل» نقاش معروف ايتاليايي خلق شد و در سال 1547 ميلادي از غارت و ويراني خانه يي كه در آن قرار داشت، جان سالم به در برد.
از آنجا كه قرن ها است از زمان فيلم هاي سياه و سفيد و دوده مي گذرد، از اين رو محققان با استفاده از فناوري هاي نوين اين تابلوي نقاشي را به گونه يي ترميم كرده اند كه رنگ و جلاي اوليه خود را به دست آورده است. صورت حضرت مريم كاملاً صورتي و پوشش او كاملاً قرمز شده است و اين نقاشي آنقدر جان گرفته كه گويي حتي صداي جريان آبي كه در پشت زمينه آن كشيده شده، به گوش مي رسد.
«ماركو سياتي» مدير بخش نقاشي در آزمايشگاه ترميم آثار هنري Opificio Delle Pietre Dure فلورانس در ايتاليا مي گويد؛ «براي احياي رنگ ها و ترميم اين شاهكار هنري، مدت هاي متوالي، حتي شب ها را هم كار كرده ايم.» وي در ادامه مي افزايد؛ «به خاطر صدمه هايي كه در گذشته به اين تابلوي نقاشي وارد شده بود، حدود دو سال تحقيق كرديم تا تصميم بگيريم آيا با وجود شكستگي هاي آن (كه با اشعه ايكس قابل مشاهده بود) مي توان آن را ترميم كرد يا نه، زيرا در صورت وجود برخي شكستگي ها، اقدام هاي ما براي ترميم آن با شكست روبه رو شده و باعث بروز صدمات بيشتر مي شد.
زماني كه محققان در حال ترميم اين نقاشي بودند، انواع و اقسام فناوري ها نظير اشعه ايكس، اسكنر CAT (اسكنري كه بيشتر كاربرد پزشكي دارد و با استفاده از اشعه ايكس، تصوير سه بعدي مي سازد)، دوربين مادون قرمز، ليزر، ميكروسكوپ و همچنين محققان زن و مردي كه لباس هاي سفيد بر تن داشتند، تصوير صحنه يي از بيمارستان را در ذهن تداعي مي كرد.
«سياتي» محقق 52 ساله مي گويد؛ «در ابتداي كار به خاطر احتمال خطر زياد صدمات و شكستگي هاي تابلو از ترميم آن صرف نظر كرديم. ما حكم پزشكي را داشتيم كه بيشتر نگران وضعيت عمومي بيمارمان بوديم تا دردهاي موضعي اش.»
گفته مي شود «رافائل» كه بين سال هاي 1483 تا 1520 ميلادي مي زيست، اين تابلوي نقاشي را به عنوان هديه ازدواج «لورنزو ناسي» (يك تاجر بزرگ نخ) كشيده بود.
پيشينه تابلو
در اين تابلوي نقاشي كه در ايتاليا با عنوان «Madonna del Cardellino» مشهور است، حضرت مريم به همراه دو كودك به تصوير كشيده شده كه نمادي از حضرت مسيح و حضرت يحيي هستند. پرنده كوچك اين تابلو نيز نمادي از مصائبي است كه بعدها حضرت مسيح متحمل مي شود، زيرا اين پرنده در نقاشي در ميان تيغ هايي اسير شده است.
اين تابلوي نقاشي در سال 1547 ميلادي، زماني كه در خانه «ناسي» وجود داشت، مورد هجوم و غارت عده يي قرار گرفت و به 17 تكه تقسيم شده و شكست. «ريدولفو گيرلاندايو» يكي از هنرمندان عصر «رافائل» با ميخ هاي ريز اين قطعات را به هم وصل و شكستگي و ترك هاي آن را در زير خطوط نقاشي پنهان كرد.
اين اثر هنري بعدها به مجموعه آثار هنري خانواده «مديسي» يكي از افراد بانفوذ فلورانس پيوست و «مديسي» اثرات شكاف ها و ترك هاي روي آن را كاملاً پوشاند. «پاتريزيا ريتانو» مدير پروژه ترميم اين تابلوي نقاشي، 10 سال است كه در مورد زندگي «رافائل» و شاهكار هنري اش تحقيق و پژوهش مي كند.
وي مي گويد؛ «من فقط يك متخصص فني هستم، اما حتي شايد بيشتر از خود رافائل، اين تابلو را مي شناسم زيرا رافائل اين نقاشي را با چشم مي ديد ولي من تمامي اين سال ها، آن را با ميكروسكوپ تماشا مي كردم.» اولين كساني كه اين تابلو را ترميم كرده اند، ترك هاي آن را پوشانده و براي پنهان كردن ترك ها، دوباره روي آن را نقاشي كرده اند. اما «ريتانو» با از بين بردن اين رنگ هاي اضافي، نقاشي واقعي «رافائل» را دوباره نمايان كرده است.
«ريتانو» هنگام پاكسازي رنگ هاي ترميم كننده، زماني كه به روغن جلاي اوليه يي كه توسط «رافائل» پس از اتمام كار زده شده مي رسد، دست از كار مي كشد و مي داند كه هر آنچه زير اين روغن جلا وجود دارد، همه كار دست خود «رافائل» است.
قرار است اين تابلوي نقاشي تا ماه آينده در نمايشگاه خانوادگي Plazza Medici در فلورانس در معرض نمايش عموم قرار گيرد و پس از آن نيز به خانه اصلي اش يعني اتاق 26 گالري Uffizi برخواهد گشت.
www.Reuters.com
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]