واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: چهارشنبه هفته جارى اعلام مىشودپاسخ نهايى پارلمان عراق به توافقنامه امنيتي
با توجه به اخبار منتشر شده مبنى بر برگزارى نشست روز گذشته پارلمان عراق جهت ادامه مناقشهها در خصوص توافقنامه عراق و آمريكا، منابع آگاه عراقى از احتمال تمديد نشستهاى پارلمان براى تصويب توافقنامه خبر دادند. با وجود اينكه گفته شده بود پارلمان عراق در نشست روز دوشنبه نظر موافق و يا مخالف خود را نسبت به توافقنامه مذكور اعلام مىكند. عباس البياتي، عضو كميته امنيت و دفاع پارلمان عراق تاكيد كرد: نشست روز شنبه به شنيدن آراء و نظريههاى رهبران احزاب پارلمانى و تعدادى از نمايندگان نسبت به توافقنامه اختصاص يافت. وى افزود: در صورتى كه امور طبق طرح و برنامههاى موجود پيش رود، راىگيرى پارلمان در خصوص توافقنامه روز چهارشنبه انجام مىشود. البياتى همچنين تاكيد كرد: سه حزب ائتلاف يكپارچه شيعه عراق، جبهه التوافق العراقيه و ائتلاف كردستان عراق به ساختارى توافقى در خصوص راى مثبت به توافقنامه عقبنشينى نيروهاى آمريكايى از عراق نزديك شدهاند.
اختلاف مالكى و طالباني
شوراى رياست جمهورى عراق پس از اينكه نخست وزير اين كشور آنها را براى مخالفت با شوراهاى قبيلهاى در چندين استان مورد نكوهش قرار داد، در اقدامىبىسابقه به طورعلنى از وى انتقاد كرد. به گزارش خبرگزارى آسوشيتدپرس، اختلاف ميان نورى مالكي، نخست وزير عراق و جلال طالباني، رئيسجمهور اين كشور و دو معاونش منجر به دو قطبى شدن سياست در عراق همزمان با تصويب توافقنامه امنيتى آمريكا - عراق در پارلمان اين كشور شده است. بر اساس اين توافقنامه سربازان آمريكا تا سه سال ديگر در عراق خواهند ماند. گروههاى مخالف توافقنامه امنيتى معتقدند اين توافقنامه به معناى اشغال عراق است و از طرف ديگر موافقان آن مانند نورى مالكى معتقدند اين توافقنامه تنها راه براى رسيدن به استقلال تمام و كمال تا سال 2012 مىباشد. مسئله اصلى اختلاف جديد ميان مالكى و طالبانى شوراهاى حمايتى مىباشد. اين شوراها از افراد قبيلهاى طرفدار دولت تشكيل شده است. نام اين شوراها از اوايل سال جارى و از زمانى كه مالكى مسئوليت عملياتهاى نظامىعليه شبه نظاميان را برعهده گرفت، بر سر زبانها افتاد. بسيارى از افراد تشكيل اين شوراها را تلاشى از سوى نخست وزير براى ايجاد پايگاههاى حمايتى تا قبل از انتخابات استانى 31 ژانويه و يا براى مقابله با گروههاى تحت حمايت آمريكا كه از مردان قبيلهاى و شورشيان سابق تشكيل شدهاند، مىدانند. مالكى اعلام كرده است، اين شوراها براى پشتيبانى نيروهاى امنيتى مورد نياز هستند. اما دفتر رياست جمهورى مخالفت خود را با تشكيل اين شوراها اعلام كرده است. در نامه مورخ 18 نوامبر كه به نورى مالكى نوشته شده آمده است: شوراى رياست جمهورى عراق اعلام كرد بهتر است منابعى كه براى اين شوراها در نظر گرفته شدهاند براى تقويت نيروهاى امنيتى عراق مورد استفاده قرار گيرند. در اين نامه آمده است: اين وظيفه قانونى ماست كه از شما درخواست نماييم تا در اين امر مداخله كنيد و به مقامات مربوط امر نماييد تا فعاليت اين شوراها را تا زمانى كه به توافق نرسيدهايم تعليق نمايند. توافقى كه به آنها پوشش قانونى و اجرايى دهد. مالكى در كنفرانس خبرى تلويزيونى خود در روز پنجشنبه به طور مستقيم به اين نامه اشاره نكرد اما اظهار كرد: طالبانى و دو معاونش درحالى ليست طولانى نقض قوانين توسط دولت خودمختار منطقه كردنشين عراق را ناديده مىگيرند، از تشكيل شوراهاى حمايتى انتقاد مىكنند. در پاسخ طالبانى و معاونانش طارق الهاشمىاز اهل تسنن و عادل عبدالمهدى از شيعيان با صدور بيانيهاى از مالكى به دليل بيان علنى اختلافات انتقاد كردند. در اين بيانيه آمده است: شوراى رياست جمهورى تصميم گرفت تا نامه ارسال شده به مالكى در اختيار عموم قرار گيرد تا سوء تفاهمات موجود در ميان عموم در خصوص شوراهاى حمايتى از ميان برداشته شود.
واكنش مرجعيت
نماينده آيتالله العظمىسيستانى بار ديگر اخبار منتشر شده مبنى بر موافقت مرجعيت شيعه با توافقنامه خروج نيروهاى آمريكايى از عراق را رد كرد. به گزارش سايت اينترنتى نهرين نت، شيخ عبدالمهدى كربلايي، نماينده آيتالله سيدعلى سيستاني، مرجع عاليقدر شيعه در خطبههاى نماز جمعه كربلا تاكيد كرد: نمايندگان پارلمان با يك مسئوليت بزرگ ديني، ملى و اخلاقى روبهرو هستند و چنانچه ديدگاه آشكار و شفاف خود را در قبال اين توافقنامه ارائه ندهند، نزد خدا، ملت و تاريخ عراق محاسبه خواهند شد. وى بار ديگر ضمن رد اخبار منتشر شده مبنى بر موافقت آيتالله سيستانى با توافقنامه عراق و آمريكا تاكيد كرد: مرجعيت شيعه با صدور بيانيهاى ديدگاهشان را در قبال اين توافقنامه اعلام كردند. كربلايى تصريح كرد: موضعگيرى مرجعيت شيعه بر سه اصل ملى مهم استوار است كه عبارتند از حفظ منافع عالى ملت عراق، بازگرداندن حاكميت كامل به اين كشور و عدم استفاده از عراق جهت حمله به كشورهاى همجوار.
خروج نيروهاى انگليسي
فرمانده نيروهاى انگليسى در بصره اظهار كرد: سربازان انگليسى پس از گذشت زمان اندكى از انتخابات محلى عراق در پايان ماه ژانويه، روند خروج خود از اين منطقه را آغاز خواهند كرد. به گزارش روزنامه ديلى تلگراف، برنامه خروج 4 هزار سرباز انگليسى از بصره تحت عنوان عمليات درايتون انجام خواهد پذيرفت. در صورت ادامه ثبات امنيتى پس از انتخابات استانى 31 ژانويه در عراق، اين عمليات از شتاب بيشترى برخوردار خواهد شد. ژنرال اندى سالمون، فرمانده نيروهاى نظامىانگليسى در بصره در خصوص شمارش معكوس براى خروج اين نيروها از بصره گفت: زمان در شرايطى مطلوب براى ما مىگذرد.
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]