تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 20 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):چه بسیارند دانشمندانی که جهلشان آنها را کشته در حالی که علمشان با آنهاست، اما به حالش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827920846




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ايران حلقه مفقوده طرح گازي نابوكو


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ايران حلقه مفقوده طرح گازي نابوكو
اقتصاد. طرح. نابوكو
از: محمد رستگار
باكو- كارشناسان مسايل سياسي و انرژي معتقدند، ايران حلقه مفقوده طرح‌هاي انرژيك منطقه به خصوص طرح بزرگ گازي نابوكو است.

اين اذعان كارشناسان و مقامات مختلف جهان از جمله حلمي گولر وزير انرژي تركيه ، دكتر مارك كنز استاد سرشناس مسايل سياسي دانشگاه‌هاي آمريكا ، رييس جمهوري تركيه و مقامات مجارستان و اتريش است كه اظهار مي‌دارند ما به گاز ايران نياز داريم و بايد با واقع نگري در اين خصوص همكاري كرد.

حلمي گولر وزير انرژي تركيه بارها از جمله در نشست اخير انرژي در باكو و نيز چندي پيش، پس از ترك ايران در آنكارا اعلام كرد ما به گاز ايران محتاج هستيم و همكاري بزرگ گازي ايران و تركيه مي‌تواند زمينه همكاري ايران در طرح نابوكو را فراهم كند و اين در حالي است كه عبدالله گل رييس جمهوري تركيه نيز درباكو بر استفاده از طرح‌هاي انرژيك و امكانات ايران در منطقه تاكيد كرد.

سخنان دكتر مارك كنز كه شب گذشته با شركت در ميزگردي از طريق تلويزيون هاي مختلف جهان پخش شد حاكي از آن بود كه طرح گازي نابوكو كه قرار است گاز حوزه درياي خزر و آسياي مركزي را از تركيه به اروپا منتقل كند بدون گاز ايران طرح كاملي نيست و بايد زمينه همكاري ايران را براي مشاركت در اين طرح فراهم كرد چرا كه ايران قدرت گازي منطقه بوده و از نظر جغرافيا نيز داراي اهميت است.

وي با يادآوري درگيري‌ها و ناامني‌هاي ايجاد شده در جنگ روسيه و گرجستان كه خط لوله‌هاي انرژيك عبوري از اين مناطق را مورد تهديد قرار داد، افزود : اين واقعيت روشن شد كه ايران مسير مناسبي براي عبور خط لوله گازي نابوكو و ديگر طرح‌هاي انرژيك در منطقه است.

اين در حاليست كه مقامات اتريش، مجارستان و سوييس نيز در پي انعقاد قرارداد همكاري انرژي با ايران اذعان كردند كه اروپا بايد واقعيت‌هاي ايران را قبول كند و در همكاري با ايران واقع بين باشند.

به اعتقاد كارشناسان و صاحبنظران ، خط لوله بزرگ گازي نابوكو كه قرار است از نزديكي مرز گرجستان يا ايران آغاز و از طريق تركيه گاز حوزه درياي خزر و آسياي مركزي را به بازراهاي اروپا منتقل كند طرحي غير اقتصادي و تحميلي از سوي آمريكا است . چرا كه اكنون نگراني‌هايي در خصوص عدم تامين اين خط لوله سه هزار كيلومتري كه طبق برآوردها با هزينه هنگفت هفت ميليارد و ‪ ۹۰۰‬ميليون يورو احداث و با بهره برداري در سال ‪ ۲۰۱۳‬سالانه ‪۳۰‬ ميليارد متر مكعب گاز ذخاير درياي خزر و منطقه خاورميانه را از مسير تركيه، بلغارستان، روماني و مجارستان به يك قطب گازي در اتريش منتقل كند، وجود دارد.

هادي شيخ غفوري كارشناس ارشد روابط بين‌الملل ايران درجمهوري آذربايجان با اشاره به اينكه طرح گازي نابوكو طرحي سياسي و آمريكايي با هدف انزواي ايران و روسيه در محيط بين‌المللي است افزود : كشورهاي كوچك منطقه هم از نظر جغرافيا و هم ازنظر ذخاير گاز در مقابل ايران چندان مورد توجه نيستند در حالي كه ايران با برخورداري از ‪ ۱۷‬درصد ذخاير گاز دنيا دومين قدرت گاز جهان محسوب مي‌شود و بهترين و اقتصادي‌ترين مسير انتقال انرژي به شمار مي‌رود.

وي اضافه كرد: ايران حلقه مفقوده طرح‌هاي انرژيك منطقه به خصوص طرح گازي نابوكو است و بدون مشاركت ايران اين طرح‌ها غير اقتصادي و ناموفق است و گاز ايران و عراق عامل اصلي براي اجرايي شدن طرح نابوكو در سال ‪ ۲۰۱۳‬است و در اين ميان ايران نيز تمايل به مشاركت در تمامي طرح‌هاي انرژيك دارد.

اين كارشناس ارشد روابط بين‌الملل وزارت امور خارجه ايران بااشاره به نشست اخير انرژي در باكو گفت: مقامات بلند پايه هفت كشور و مسوولان انرژي شركت‌كننده از ‪ ۲۲‬كشور جهان در اين اجلاس در بررسي مسايل و موانع موجود به نگراني‌هاي پيش رو در خصوص طرح‌هاي انرژيك از جمله طرح نابوكو پي بردند شيخ غفوري با بيان اينكه ديگر هدف نشست باكو تقويت مسيرهاي انتقال انرژيك شرق غرب بود اضافه كرد : ذخاير انرژيك و جايگاه برتر ايران درمنطقه باعث شد حلمي گولر وزير انرژي تركيه پس از اين نشست بلافاصله براي رايزني با مقامات ايران راهي تهران شود.

معاون سفارت جمهوري اسلامي ايران در جمهوري آذربايجان گفت : آنچه مورد اذعان تمامي مقامات از جمله متوليان اصلي طرح نابوكوست ، اين است كه احياي طرح گازي نابوكو تنها با حضور ايران ممكن خواهد بود.

وي هدف عمده ازاين طرح را رهايي اروپا از انحصار گاز روسيه دانست و گفت:
اكنون ‪ ۹۰‬درصد گاز اروپا از سوي روسيه تامين مي‌شود و به طور كلي ديپلماسي گاز روسي در فصل سرما آغاز و به اهرمي براي چانه زني روسها تبديل مي‌شود و اروپا سعي در رهايي از اين مشكل دارد.

اين كارشناس ارشد روابط بين‌الملل افزود : از سوي ديگر كشورهاي اروپايي تحت فشار آمريكا درصد انزواي ايران در محيط بين‌المللي هستند و قصد دارند با اجراي طرحي با فشار آمريكا از خريد گاز ايران صرفنظر كنند ولي اروپاييان واقعيت‌ها را درك كرده‌اند و در اين ميان مي‌توان به سخنان مقامات اتريش، مجارستان و سوييس اشاره كرد كه ديگر مقامات اروپايي را به واقع نگري در اين زمينه دعوت كردند.

شيخ غفوري اضافه كرد: اگر چه اهتمام مقامات غربي بر اين است كه با انجام اين طرح به نوعي ايران را در محيط بين‌المللي منزوي كنند ولي واقعيت‌ها و اذعان برخي مسوولان اروپايي و كارشناسان حكايت از آن دارد كه بدون حضور ايران كه ‪ ۱۷‬درصد ذخاير گاز جهان را دارد، اجراي اين طرحها غير ممكن است.

وي يادآور شد : جمهوري آذربايجان از ذخاير گاز چنداني برخوردار نيست و تنها گاز تركمنستان مورد توجه است و اين ذخاير نيز در مقابل ذخاير گازي ايران و روسيه ناچيز است.

علاوه بر اين به اعتقاد ديگر صاحبنظران و كارشناسان ، رقيب بودن خط لوله نابوكو با خط لوله روسي ساوت استريم كه قرار است حجم بيشتري از گاز روسيه را به جنوب شرقي و مركز اروپا منتقل كند، يكي از نگرانيهاي كشورهاي منطقه از جمله جمهوري آذربايجان است.

درطرح احداث خط لوله گاز نابوكو، تاكنون تنها جمهوري آذربايجان موافقت كرده تا مقاديري گاز به اين خط لوله اختصاص دهد و ساير تامين‌كنندگان بالقوه گاز كه شامل تركمنستان، قزاقستان، مصر و عراق هستند تاكنون در اين خصوص تضميني ندادند و اين روند نيز از ديگر نگراني‌هاي طرف‌ها از جمله جمهوري آذربايجان بوده و به نظر مي‌رسد به همين دليل باكو اخيرا اعلام كرد كه حاضر است نيازهاي مالي اجراي اين طرح را برعهده گيرد.

اين نگراني‌ها براي خط لوله نابوكو و نيز ذخاير انرژي منطقه باعث شده تا سران شش كشور و نيز مسوولان انرژي ‪ ۲۲‬كشور جهان در باكو گردهم آيند تا ذخاير انرژي منطقه و راه‌هاي مناسب و جديد انتقال انرژي از جمله طرح گازي نابوكو را مورد بررسي قرار دهند كه در اين ميان رييس جمهوري تركيه بر استفاده از طرح‌ها و امكانات ايران تاكيد داشت.

بر اساس پيش بيني‌هايي كه حاكي از به پايان رسيدن منابع نفت جمهوري آذربايجان تا سال ‪ ۲۰۲۰‬است، تكيه گاه انرژي اين كشور گاز مي‌باشد كه اين مهم نيز اكنون به منازعه ميان روسيه و غرب تبديل شده است ، چرا كه اين ميدان گازي سالانه ‪ ۳۰‬ميليارد متر مكعب گاز توليد مي‌كند و روسيه براي محتاج نگه داشتن اروپا به گاز و حفظ قدرت گازي خود در جهان پيشنهاد خريد همه توليدات اين ميدان گازي را به قيمت بازار داده ولي باكو هنوز به اين پيشنهاد پاسخ نداده و علاقه مند به يافتن شركايي از غرب است ولي همواره با نگراني‌هايي مواجه است.

طرح خط لوله گاز نابوكو براي واردات گاز از حوزه درياي خزر و آسياي ميانه يكي از اولويت‌هاي اتحاديه اروپا به منظور كاهش وابستگي به گاز روسيه به شمار مي‌رود، ولي كارشناسان مسايل اقتصادي و انرژي معتقدند كه جمهوري آذربايجان به تنهايي نمي‌تواند براي تضمين مقادير كافي گاز اقدام كند بلكه اين كار نيازمند يك توافق سياسي است.

اين طرح بارها به دلايل مختلف به تاخير افتاده و با ترديدهايي در مورد تضمين حجم كافي گاز از كشورهايي كه زماني بخشي از شوروي بودند و اكنون شاهد اعمال نفوذ شديد شركت روسي گازپروم هستند، رو به رو شده و مناقشه اخير گرجستان اين نگراني‌ها را تشديد كرده است.

الهام شعبان، رييس موسسه مطالعات نفت جمهوري آذربايجان پيشتر در گفت وگو با روزنامه روسي زبان نوويه ورميا اعلام كرده بود كه اين كشور آماده تامين مالي طرح گازي نابوكو است و علاوه بر اين حاضر به انتقال گاز كشورهاي آسياي ميانه از طريق اين طرح است و با اين اهداف دفتر نمايندگي شركت دولتي نفت جمهوري آذربايجان (سوكار) در اتريش به عنوان مبتكر طرح مذكور ايجاد شده است.

وي با اشاره به اينكه عمليات ساختماني اين طرح در دست انجام بوده و قرار است در سال ‪ ۲۰۱۳‬ميلادي به پايان برسد، گفت: اين طرح براي رفع نياز گازي و تامين امنيت انرژي كشورهاي اروپايي درنظر گرفته شده و جمهوري آذربايجان دراين طرح نقش ترانزيتي و تامين‌كننده گاز را بر عهده دارد.

وي همچنين اظهار داشت كه در زمان حاضر ميان شركت گازپروم روسيه و سوكار نيز مذاكراتي دراين خصوص در جريان است.

راسم آقايوف، كارشناس سرشناس مسايل سياسي جمهوري آذربايجان نيز درگفت وگو با خبرگزاري غيردولتي نووستي اعلام كرده كه طرح گازي نابوكو طرحي آمريكايي است و هدف اصلي از طراحي اين خط لوله توسط آمريكا ايجاد مسيرهاي جديد براي انتقال ذخاير انرژي حوزه درياي خزر خارج از قلمرو روسيه است، ولي واضح است كه اين طرح بدون مشاركت روسيه امكان پذير نيست و محروم كردن روسيه از طرح گازي نابوكو كه خود از ذخاير انرژي زيادي برخوردار است، انتقال نفت و گاز منطقه به بازارهاي جهاني امكان پذير نيست.

وفا قلي زاده، كارشناس سياسي باكو كه اظهاراتش در روزنامه آزادليق درج شده ، آمريكا را طراح پروژه گازي نابوكو و اجراكننده آن اعلام كرد و افزود: آذربايجان يكي از شركاي اين طرح است و روسيه اگر مشكلي دارد بايد با آمريكا حل كند و باكو بنا به خواست روسيه نمي‌تواند عليه آمريكا اقدام به خرابكاري كند.

در اين ميان مبارزه قدرت ميان روسيه و گرجستان، جمهوري آذربايجان را به عنوان متحد نزديك گرجستان به وحشت انداخته زيرا از اين نگران است كه ذخاير عظيم انرژي آن كشور وجه المصالحه مبارزه روسيه و غرب قرار گيرد.

اين مهم باعث شده تا جمهوري آذربايجان رويكرد سياسي خود را كه قبلا بيشتر متوجه غرب بود كمي به سوي روسيه متمايل كند و اكنون باكو از افتادن مجدد به حلقه اقتدار روسيه كه سابقه‌اي تاريخي دارد بيمناك است چرا كه در زمان شوروي سابق ، همه منابع عظيم انرژي آذربايجان به تصرف شوروي ها درآمد.

سياست دولت فعلي جمهوري آذربايجان كه مبتني بر توسعه ذخاير انرژي و درآمدهاي آن استوار است و در اين خصوص سرمايه‌گذاري هاي كلاني را انجام داده اكنون اين كشور را با چالشي مواجه ساخته است ،چرا كه انفجار در خط لوله نفتي باكو، تفليس، جيهان در بخش ارزنجان تركيه و سپس انفجار چند بمب در پي جنگ روسيه و گرجستان در نزديك اين خطوط لوله كه شاهرگ حياتي نفت
 شنبه 2 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن