واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: كميسرسازمان ملل درامور پناهندگان:بازگشت افغانها از ايران به صفر رسيد
مشهد - كميسر عالي سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گفت : بازگشت داوطلبانه مهاجران افغان از ايران به كشورشان به صفر رسيده است.
"آنتونيو گوترز" روز شنبه در گفت و گو با خبرنگاران در مشهد با اشاره به آغاز اجراي طرح بازگشت داوطلبانه از سال 2001ميلادي افزود : در سال جاري ميلادي روند اجراي اين طرح و بازگشت مهاجران افغان از كشورهاي مهاجر پذير به طور كلي بسيار كند شده و در مورد ايران هم بازگشت به صفر رسيده است .
به گزارش خبرنگار ايرنا، وي از نبود امنيت پايدار در افغانستان به عنوان مهم ترين علت كاهش بازگشت مهاجران افغان از كشورهاي پذيرنده مهاجر ياد كرد و گفت : مباحث اجتماعي ، آموزشي ، بهداشتي ، مسكن و اشتغال هم در كنار بحث امنيت از عوامل بسيار مهم در عدم تمايل مهاجران به بازگشت بوده است.
او بر ضرورت پايبندي جدي دولت افغانستان و حمايت هاي محكم جامعه بين المللي براي فراهم آوردن شرايط بازگشت مهاجران افغان به كشورشان تاكيد وبيان كرد:امروز دولت افغانستان به تنهايي نمي تواند اين كار را پيش ببرد و براي جامعه بين المللي هم ممكن نيست كه به جاي افغانستان در حل اين مساله عمل كند.
گوترز افزود : هيچ كشوري به اندازه ايران و پاكستان كه طي اين سالها ميزبان خيل عظيم پناهندگان افغان بودند استحقاق تقاضا و دريافت كمك از كميساريا ي سازمان ملل متحد را ندارند و بايد امروز همه با هم زمينه هاي بازگشت مهاجران را از اين دو كشور فراهم كنيم.
وي گفت : توجه به وضعيت اين پناهندگان و بازگشت آنان به كشورشان فقط در جهت منافع دولت ايران و افغانستان نيست بلكه بازگشت به نفع تك تك مهاجران نيز است.
كميسر عالي پناهندگان سازمان ملل متحد در پاسخ به پرسشي در باره ميزان و نحوه كمك هاي اين كارگزاري در بحث آموزش مهاجران افغان نيز گفت : كمك هاي ما در بحث تحصيلات تكميلي از همان ابتدا هم بسيار محدوده بود و همچنان هم اينگونه است.
گوترز با تاكيد بر اينكه بايد براي تحصيل دانشجويان پناهنده در كشور ميزبان امكانات بيشتري بويژه از طريق بورسيه تحصيلي فراهم شود ، افزود : هم اكنون اين بورسيه به صورت بسيار محدود وجود دارد و تلاشها آن است از اين طريق و مواردي مشابه فرصت آموزش را براي اين افراد فراهم كنيم.
او ادامه داد:در اجلاس اخير كميسارياي عالي سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نيز براي بازگشت مهاجران به افغانستان محور بر سرمايه گذاري در زمينه هاي مختلف در داخل آن كشور ظرف پنج تا هفت سال آينده تمركز يافته چنانكه طرح ها و برنامه هاي مختلفي طراحي و ديده شده كه بايد طي اين مدت به اجرا در آيد تا زمينه بازگشت پناهندگان به كشورشان فراهم شود.
گوترز با اظهار اين كه ما نمي توانيم براي بازگشت پناهندگان بويژه زماني كه بازگشت داوطلبانه است برنامه زمانبندي تعيين كنيم ، گفت : به همين علت در اجلاس اخير كميساريا و افغانستان و كشورهاي ذيربط ، سرمايه گذاري در افغانستان محور كار قرار گرفت و اجرا و عملياتي شدن طرحها و پروژه هاي ديده شده در آن براي ما مهم است.
وي همچنين فعاليت ها كميسارياي عالي پيناهندگان سازمان ملل متحد در ايران و پاكستان را در شرايط كنوني بسيار محدود توصيف كرد و افزود : اين فعاليتها در ايران به نسبت به ساير كشورها از ابتدا محدوده بوده و عمده فعاليت امروز در داخل افغانستان متمركز شده است.
گوترز گفت: در سال 2008 تلاش شد تغييري در سياست تمركز بر روي افغانستان ايجاد شود و بودجه هاي بيشتري براي فعاليت در داخل ايران اختصاص يابد اما محدوديت هاي شديدي در اين حوزه تاكنون اجازه چنين كاري را به ما نداد.
وي با بيان اينكه فقط دو درصد از كل بودجه عملياتي كميساريا از طريق سازمان ملل متحد تامين مي شود ، افزود: بقيه بودجه ما از طريق كمك هاي داوطلبانه كشورها تامين مي شود كه بسياري از اين كمك هاي تخصيصي در جاهايي صرف مي شود كه كشورها تعيين مي كنند.
كميسر عالي سازمان ملل متحد در امور پناهندگان بيان كرد : ما خواهان آن هستيم كه در آينده نزديك اين سيستم تخصيص بودجه و نوع مصرف آن تغيير يابد. ك/2
659 /2713/1654/589
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]