تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس از شما منكرى ببيند بايد با دست و اگر نتوانست با زبان و اگر نتوانست با قلبش آن ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855759657




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تكامل انسان از منظر قرآن، با جسم و روح متعين است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تكامل انسان از منظر قرآن، با جسم و روح متعين است
گروه انديشه: مطابق اوپانيشادها، تكامل انسان با مرگ و تولد‌هاي مكرر (تناسخ) ممكن مي‌شود كه در آن، ارواح افراد براساس اعمال خوب و بدشان به جسم ديگري منتقل مي‌شوند، ولي از ديدگاه قرآن، انسان مي‌تواند با بهره‌گيري از استعداد‌هاي تكويني‌اش كمالات خود را در همين جسم و با همين روح متعين، كامل‌تر كند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، آيين هندو از جمله اديان ابتدايي است با اندكي تسامح مي‌توان اصول اين دين را چنين برشمرد: 1) اعتقاد و احترام به كتاب هاي باستاني و سنت‌هاي ديني برهمنان؛ 2) پرستش خداياني كه به ظهور آن‌ها در دوره‌هاي قديم عقيده دارند؛ 3) اعتقاد به تناسخ؛ 4) رعايت مقررات و طبقات اجتماعي (كاست) در معاشرت و ازدواج؛ 5) احترام به موجودات زنده، مخصوصاً گاو ... .

همه‌ فرقه‌هاي اين آيين، به ثالوث اعظم، يعني خدايان بزرگ سه‌گانه 1. برهما (خداي خلقت و آفريدگار كل)؛ 2. شيوا، (خداي مرگ و مهلك كل) و 3. ويشنو (خداي زندگي و حافظ كل) اعتقاد دارند. در عين حال هندوان به عده‌اي بي‌شماري از خدايان آسماني و زميني با اسما و صفات عجيب و غريب معتقدند و به آنها كرنش مي‌كنند و براي هر يك بتخانه‌هاي باشكوهي مي‌سازند. البته آنها را زيرمجموعه خدايان اصلي (برهما، شيوا و ويشنو) مي‌دانند.

با بررسي و دقت در كتاب‌هاي ديني هندوان، روشن مي‌شود كه آيين آن‌ها از توضيح و تبيين منشأ عالم و انسان عاجز است و به نوعي دچار تناقض‌گويي دچار شده است و همين امر باعث شده تا داراي فرقه‌هاي بي‌شماري باشند، عده‌اي شيوا و عده‌اي ويشنو و ... و در نهايت بت‌هاي دست‌ساز خود را بپرستند و سرزمين هند به سرزمين بت‌خانه‌هاي بزرگ شهرت يابد.

لذا بنا به گفته برخي، هندوستان يك موزه ادياني است كه هيچ ديني نيست كه هندوستان وجود نداشته باشد لذا بزرگان اديان اعتقاد دارند كه انسان دو نوع است: انسان هند ديده و انسان هند نديده. از زميني‌ترين جنبه‌هاي ديني مانند مكتب «چار واكه» تا آسماني‌ترين و لطيف‌ترين جنبه‌هاي توحيد و‌ وحدت‌وجود از بت‌پرستي خشن تا لطيف‌ترين روح و پيچيده‌ترين نوع وحدت وجود در هندوستان وجود دارد.

در هندوستان چهار طبقه اجتماعي معروف به كاست وجود دارد: «برهمن‌ها» كه طبقه روحاني بودند، «كشتريا» كه طبقه شاهزادگان، نيروها‌ي مسلح هستند و «وايشيا» كه كاسب‌كاران، كشاورزان، و دامداران هستند و «شورده» كه بوميان هند هستند.

در كتب مقدس هندوها كه مسمي به «وداها» است، كمال انسان، در عمر طولاني و خوشبختي در اين جهان و زندگي مناسب در جهان پس از مرگ در بهشت برين است اما كمال انسان در «اپانيشادها»، اتصال «آتمن» با «برهمن» يا رستگاري روح بدن انسان از قيد زمان و مكان و اتصال به ابديت است.

در اوپانيشادها اصل «برهمن» مقبول است، اما برهمني كه نه مذكر و نه مونث، بلكه خنثي است، لذا بنا بر اوپانيشادها، انسان براي دستيابي به كمال عرفاني مي‌بايست به مرحله «فنا» يا «نيروانا» برسد؛ يعني وقتي روح انساني انسان، واقف بر اتحاد خودش با روح جهاني شود. روح فردي «آتما» نام دارد و روح كلي جهان «برهما» ناميده مي‌شود؛ لذا كما نهايي انسان وقتي است كه به حقيقي به نام «براهما آتما» برسد.

مطابق اوپانيشادها، سير تكاملي انسان براي دستيابي به «براهما اتما» در مسير زندگي انسان نيست، بلكه با مرگ و تولدهاي مكرر ؛ يعني تناسخ، فرد به مرحله بالاتر يا نازل‌تر سير مي‌كند. اين صورت كه ارواح افراد بر حسب اعمال خوب و بدشان به يكي از كاست‌ها يا نبات‌ها يا حيوانات‌ها مي‌رود.

مثلا اگر شخصي در كاست كشتريا باشد با وظيفه‌شناسي در مرحله بعدي از زندگي به طبقه برهمن و اگر رفتار بد را انجام داد، به طبقه وايشا و يا شودر منتقل مي‌شود و اگر باز هم بدتر شد به طبقه حيوانات و حتي حيوانات موذي متنقل مي‌شود.

لذا بنابر انسان‌شناسي اوپانيشادها، سير تكاملي و يا تنزلي انسان با تناسخ رخ مي‌دهد، لذا هر انساني بالأخره در سير تكاملي و رسيدن به حقيقت مطلق بايد در يكي از مراحل زندگي‌اش به دوره برهمن برسد و اگر اين دوره را به درستي طي كرد به حقيقت مطلق برسد. پس اگر انسان، مطابق انسان‌شناسي اوپانيشادها اعمال خوب انجام بدهد در مرحله ديگر زندگي‌اش در كاست بالاتر و اگر نه، در كاست پايين‌تر قرار مي‌گيرد.

در انسان‌شناسي اوپانيشادها، اگر شخصي به حقيقت مطلق رسيد ديگر بازگشتي به دنيا نخواهد داشت و از «سامساره» ؛ يعني تولدهاي مكرر رها شده به حقيقت اصلي دست مي‌يابد.

ولي در انسان‌شناسي قرآن، وضع به‌گونه ديگري است و في‌الواقع انسان‌شناسي اوپانيشادها با انسان شناسي قرآن بسيار متفاوت است، چرا كه اولا قرآن نظام طبقاتي يا كاستي قبول ندارد و تمام انسان‌ها از طبقه مي‌داند «خلقكم من نفس واحدة» و ملاك برتري را در تقوا مي‌داند «ان اكرمكم عند الله اتقكم» و ثانيا تناسخ را قبول ندارد، به نحوي كه روح بعد از مرگ جسم انسان و روح او وارد جسم ديگري شود و ثالثاً مسير تكاملي را در زمان زندگاني فرد با همين جسم و روح متعين مي‌داند.

توضيح مطلب: از ديدگاه قرآن انسان در آغاز وجود نسبت به حيوان و جماد و نبات، استعدادهاي تكويني بيشتري دارد اما انسان مي‌تواند با بهره‌گيري از اين استعداد‌ها كمالات خود را در دراز مدت، كامل‌تر كند و از همه موجودات فراتر رود و نيز مي‌تواند كمالات خويش را از دست بدهد به جايي برسد كه از حيوانات پست‌تر شود.

سمسارا (Samsara) به معناى تناسخ در بسيارى از اديان و مذاهب جهان، حتى نزد برخى فرقه‌هاى انحرافى جهان اسلام با عناوين گوناگون وجود داشته و دارد، اما اين عقيده در آيين هندو از اهميت بيشترى برخوردار است. هندوان معتقدند آدمى همواره در گردونه تناسخ و تولدهاى مكرر در جهان پر رنج گرفتار است.

تنها راه رهايى انسان از گردونه تناسخ و تولدهاى مكرر در جهان پر درد و بلا پيوستن به نيروانا است. اين كلمه در لغت به خاموشى و آرامش و در اصطلاح به فناى فى الله دلالت مى كند. نيروانا مورد توجه بوداييان واقع شده است.

از جمله آياتي كه در قرآن كريم با تناسخ در تضاد مي باشد آيه هاي 100-99 سوره مومنون است كه مي‌فرمايد: حَتَّى إِذَا جَاء أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ* لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحاً فِيمَا تَرَكْتُ كَلَّا إِنَّهَا كَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا وَمِن وَرَائِهِم بَرْزَخٌ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ « آنها همچنان به راه غلط خود ادامه ميدهند تا زماني كه مرگ يكي از آن ها فرا مي رسد مي گويد: پروردگارا مرا بازگردان(99) باشد كه در آنچه ترك كرده ام عمل صالح انجام دهم. حاشا كه بازگردد، همانا سخني كه او مي‌گويد و هيچ فايده‌اي ندارد. از اين پس سرايشان برزخ است تا روزي كه برانگيخته شوند.»

در آيات 53-51 سوره يس هم داريم: وَنُفِخَ فِي الصُّورِ فَإِذَا هُم مِّنَ الْأَجْدَاثِ إِلَى رَبِّهِمْ يَنسِلُونَ* قَالُوا يَا وَيْلَنَا مَن بَعَثَنَا مِن مَّرْقَدِنَا هَذَا مَا وَعَدَ الرَّحْمَنُ وَصَدَقَ الْمُرْسَلُونَ*اِن كَانَتْ إِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً فَإِذَا هُمْ جَمِيعٌ لَّدَيْنَا مُحْضَرُونَ «و در صور دميده شود، ناگهان آن‌ها از قبرها، شتابان به سوي پروردگارشان مي روند(51) مي گويند: اي واي بر ما! چه كسي ما را از خوابگاهمان بر انگيخت؟ (آري) اين همان است كه خداوند رحمان وعده داده است و فرستادگان او راست گفتند.(52) صيحه واحدي بيش نيست، ناگهان همگي نزد ما حاظر مي شوند.»(53)

استكمال و به فعليت رسيدن هر يك از توانش‌هاي انسان، فقط به ميزان ارزشمند و كمال افرين است كه زمينه تحقق كمال بي‌پايان و جاودانه را فراهم كند و مقدمه دستيابي به كمال نهايي باشد، به عبارات ديگر، رشد و كمال بودن آن‌ها مقدماتي است و با فقدان جنبه مقدماتي، ارزش و مطلوبيت انساني خود را از دست مي‌دهد.

مصداق كمال نهايي در اسلام قرب به خداست؛ يعني مقامي كه انسان به ذات‌اقدس الهي رهنمون شود و در جوار رحمت الهي اسقرار مي‌يابد. در اسلام هيچ‌گاه تناسخ مقبول نبوده است در هنگام مرگ خداوند «يتوفي الانفس حين موتها» يعني آنچه انسانيت انسان به او است، توسط خدا و يا فرشته مرگ گرفته مي‌شود و اين‌گونه نيست كه روح انسان با مرگ از بدن خارج و وارد بدن ديگري شود.*

*منابع: تاريخ جامع اديان نوشته جان بي ناس، ترجمه علي‌اصغر حكمت؛ اديان بزرگ نوشته حسين توفيقي؛ معارف قرآن آيت‌الله مصباح يزدي؛ انسان‌شناسي نوشته محمود رجبي و تفسير انسان به انسان نوشته آيت‌الله جوادي آملي.

نويسنده: ابوالفضل عنابستاني
 شنبه 2 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن