واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *پاي درد دل كشاورزان و دامداران لرستان* ـ يك ريال هم خسارت خـشـكـسـالـي نگرفتهايم ـ نيازمند حمايت مالي و علمي مسوولان هستيم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: كشاورزي و دامپروري
استان لرستان با وسعتي بيش از 28 هزار كيلومتر در ناحيه كوهستاني زاگرس قرار گرفته كه مردم آن از ديرباز به حرفه كشاورزي (عمدتا زراعت و دامداري) اشتغال داشتهاند. نزديك به دو ميليون هكتار اين استان مرتع و جنگل، 800 هزار هكتار آن اراضي زراعي است كه كمتر از 25 درصد به صورت آبي كشت ميشود. پس از استانهاي ساحل خزر، چهارمين استان باران خيز كشور است كه داراي تنوع آب و هوايي و سه اقليم گرم، سرد و معتدل است و با توجه به اينكه بيش از 13 ميليارد متر مكعب آبهاي سطحي در اين استان جاري است اما تاكنون يك سد مخزني در اين استان ايجاد نشده است و 75 درصد اراضي زراعي به صورت ديم آبياري ميشود و تنها 8/1 ميليارد در بخش كشاورزي مصرف ميشود و بقيه از دسترسي استان خارج ميشود. خاكهاي زراعي حاصلخيز و بدون مشكلات شوري و قليايي و ... از مزيتهاي كشت در اين منطقه است. همچنين اين استان داراي شش دشت مستعد و حاصلخيز است كه در صورت مهار ميتوان حداقل 300 هزار هكتار از اراضي ديم را به آبي تبديل كرد.
اراضي زارعي عمدتا خرد و پراكنده بوده و تنها كمتر از 15 درصد بهرهبرداران زمينهاي بالاتر از 20 هكتار دارند و اكثريت كشاورزان به علت ساختار و شرايط موجود توليد معيشتي دارند تا اقتصادي. همچنين هنوز بيش از 15 هزار خانوار عشاير دامدار اسكان نيافتهاند كه باكوچ روي به ييلاق و قشلاق به سختي امرار معاش ميكنند.
شكل و ساختار كشاورزي عمدتا سنتي است و اراضي هر چند كه خرد و پراكنده هستند اما در برخي از قطعات اراضي تردد ماشينآلات به دليل ابعاد كم مقدور نيست و گراني ماشين آلات مكانيزه و عدم استفاده از ماشين آلات در شرايط خرد بودن قطعات و از سوي ديگر با توجه به اينكه شرايط نگهداري گاو جهت شخم زدن سخت شده است بهرهبرداران قادر به استفاده از شيوه سنتي كشاورزي نيستند كه تهديدي جدي عليه توليدات زراعي است در اين صورت حركت توسعهاي بسيار كند پيش ميرود و نيازمند نگرش عميق و تحويل بنيادي است. بدين معنا كه در ساختار موجود نميتوان به اهداف كشاورزي مدرن دست يافت هر چند سرمايهگذاري و برنامه ريزي اصولي صورت گيرد باز اگر ساختار و زير بناي توليدات كشاورزي اصلاح نشود، توليد مطلوب، درآمد قابل قبول براي كشاورزان و ارتقاء زندگي آنها با حفظ منابع و محيط زيست امكانپذير نخواهد بود.
از سوي ديگر تنها 3/1 پتانسيل توليدات كشاورزي اين منطقه شكوفا شده و حدود 3/2 ظرفيت خالي وجود دارد كه نيازمند تدابير در برنامهريزي زير بنايي، بهسازي مزارع و تقويت دانش فني كشاورزان است.
بيش از 50 درصد مردم به طورمستقيم و غيرمستقيم وابسته به كشاورزي هستند و 130 هزار بهرهبردار در توليد محصولات زراعي و باغي فعاليت دارند كه با تعدادي از آنان به گفتوگو نشستهايم.
ــ عسل بايد شناسنامهدار شود
به گزارش خبرنگار دامپروري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اسدالله عاليخاني ـ زنبوردار نمونه استان لرستان در جمع خبرنگاران، با اشاره به وجود سه نوع عسل در جهان (طبيعي، شكري و ديگي) تاكيد كرد: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي بايد عسل را شناسنامه دار كند تا مشخصات آن براي مصرف كننده و همچنين استاندارد بودن آن نيز مشخص باشد.
وي افزود: بيمه لازمه كار زنبورداري و كشاورزي كه مشكلات زيادي در اين زمينه وجود دارد و لازم است ارگانهاي دولتي همكاري بيشتري داشته باشند.
عاليخاني با بيان اينكه سرمازدگي سال گذشته و خشكسالي در سال جاري تاثيرات منفي بر ميزان توليد و كيفيت اين بخش گذاشته است، گفت: تاكنون هيچ خسارتي پرداخت نشده كه در اين صورت بخش زنبورداري بيشترين خسارت را متحمل ميشود.
اين زنبوردار نمونه گفت: سرمازدگي و خشكسالي توليد عسل را نصف كرده و برخي مناطق صددرصد خسارت ديده و هيچ برداشتي نداشتهاند. از سوي ديگر تخريب جنگل و مرتع، چراي بيرويه باعث كاهش خاكهاي زراعي و نابودي گياهان دارويي شده و توليدات سير نزولي دارند كه زنبور عسل با عمليات گرده افشاني تاثير بسزايي در بهبود وضعيت و افزايش توليدات باغي و گياهي خواهد داشت.
وي تصريح كرد: با رويه فعلي همه چيز (خاك، آب، گياهان، مراتع و ...) در حال تخريب است كه براي رونق بخش كشاورزي اولين اولويت پوشش گياهي است كه دولت بايد به آن توجه داشته باشند و اسكان عشاير بهترين قدم در اين زمينه است.
عاليخاني تصريح كرد: باوجود پتانسيلهاي بالاي كشاورزي و دامي و همچنين وابستگي به واردات محصولات غذايي ضروري است با حفاظت از آب و خاك كشور و استفاده از پتانسيلهاي بالقوه در مناطقي همچون استان لرستان وابستگي به ديگر كشورها را كاست و از بهترين صادركنندگان محصولات بود كه اين امر تنها نيازمند رسيدگي به بخش كشاورزي و فراهم شدن زيرساختهاي آن است.
ــ ضايعات 30 درصدي دانههاي كلزا به دليل نداشتن ماشينآلات مناسب
محمد حسين حجت زاده ـ كشاورز نمونه كلزا استان لرستان با اشاره به اينكه محصول استراتژيك كلزا در استان لرستان به صورت ديم و باراني آبياري ميشود، گفت: امسال به دليل خشكسالي و كم آبي برداشت اين محصول كاهش چشمگيري يافته است.
اين كشاورز نمونه مشكلات كشت كلزا در استان لرستان را نداشتن كارخانه روغنكشي عنوان كرد و گفت: دانههاي برداشت شده به استانهاي كرمانشاه و ورامين كيلويي 580 تومان فروخته ميشود كه ارزش افزوده آن براي كشاورزان كاهش مييابد.
حجتزاده نبود ماشين آلات مناسب براي برداشت دانههاي كلزا را عمدهترين مشكل كشاورزان دانست و تصريح كرد: هم اكنون با كمباين گندم، دانههاي كلزا برداشت ميشود كه باعث ريزش حداقل 30 درصد از دانههاي كلزا ميشود چراكه وزن هزار دانه كلزا سه گرم و وزن هزار دانه گندم 40 تا 60 گرم است.
ــ قيمت خريد شير پس از 3 سال ثابت مانده اما قيمت علوفه سه برابر شده است
اسدالله شاهوردي ـ گاودار نمونه استان لرستان نيز در بازديد از بزرگترين گاوداري استان، گفت: قيمت تمام شده شير از سوي وزارت جهاد كشاورزي 720 تومان اعلام شده اما كيلويي 450 تومان خريده ميشود كه اين مبلغ از سال 84 تاكنون ثابت مانده است در حاليكه قيمت نهادههاي دامي و علوفه دو تا سه برابر شده است همچون ذرت علوفهاي كه از كيلويي 19 تومان به كيلويي 70 تومان و جو از كيلويي 170 تومان به كيلويي 300 تومان افزايش يافته است.
وي تصريح كرد: هنوز هيچ خسارتي براي خشكسالي پرداخت نشده است.
شاهوردي اظهار كرد: قيمت خريد شير از دامداران را كارخانههاي لبني تعيين ميكنند و هر زماني كه براي خريد شير با مشكل مواجه شوند با شيرخشك شير توليد و عرضه ميكنند اما دامدار مجبور به تامين تغذيه دام است. از سوي ديگر قادر به نگهداري شير توليدي نيست و مجبور است به هر قيمتي محصول خود را بفروشد.
اين گاودار نمونه با بيان اينكه برخي كارخانههاي لبني يك كيلو شيرخشك را با 10 كيلو آب مخلوط و شير توليد ميكنند، تصريح كرد: شيرخشك از اكراين به قزوين وارد شده و از قزوين به سراسر كشور بين برخي كارخانهها (پگاه) پخش شده است.
وي با بيان اينكه هزينه تمام شده شير كيلويي 630 تومان است، گفت: بسياري از گاوداريها تعطيل و 30 درصد گاوهاي شيري روانه كشتارگاه شدهاند.
ــ هيچ مشكلي در عرضه گوشت بلدرچين نيست
مراد حسين لشني ـ پرورش دهنده نمونه بلدرچين كبك لرستان در حين بازديد خبرنگاران از تنها مزرعه و كشتارگاه تمام صنعتي و اتوماتيك پرورش بلدرچين در كشور، گفت: ظرفيت اسمي توليد اين واحد ماهانه 30 تن است كه در صورت تامين نقدينگي تا سقف 50 تن نيز ميتواند توليد كرد كه هم اكنون 20 تن در ماه توليد ميشود.
وي با اشاره به صرف يك ميليارد تومان هزينه براي ساخت اين مركز، گفت: 160 ميليون تومان از اين ميزان از سوي بانك كشاورزي به عنوان وام تامين شده كه اگر تسهيلات بانكي به ميزان 200 ميليون تومان ديگر به اين مركز اختصاص يابد با توجه به امكانات موجود ميتوان توليد گوشت بلدرچين و اشتغالزايي را به دو برابر رساند.
لشني قيمت تمام شده هر كيلو گوشت بلدرچين را دو هزار و 300 تومان عنوان كرد و افزود: عمده بازار مصرف گوشت بلدرچين استان تهران و اصفهان است و هر كيلويي گوشت بسته بندي و آماده طبخ بلدرچين كيلويي چهار هزار و 500 تومان در اختيار مصرف كنندگان قرار ميگيرد.
اين پرورش دهنده نمونه بلدرچين يادآور شد: مولدان اين پرونده از كشور ژاپن وارد شده كه هر پرنده يك روز در ميان يك تخم گذاشته و 70 درصد از تخمها پس از 20 روز نگهداري در دستگاه مادر به جوجه تبديل ميشود و پس از 45 روز دوره پرورش آماده كشتار هستند.
وي گفت: هيچ مشكلي براي فروش گوشت بلدرچين نيست و در صورت حمايت بخش دولتي و ارائه تسهيلات ميتوان توليد و اشتغالزايي را به دو برابر رساند.
ــ پس از سه سال تقاضا، هنوز تسهيلات پرداخت نشده است
سيدمحمد مقدسي ـ پرورش دهنده ماهي قزل آلا رنگين كمان در استان لرستان نيز پس از بازديد خبرنگاران از استخرهاي پرورشي بزرگترين مركز تكثير ماهي قزلآلا در كشور، تصريح كرد: مكانيزه كردن، افزايش قدرت برق و ماشين آلات امكان توليد بيشتري وجود دارد كه نيازمند حمايت مالي و علمي مسوولان است اما هماكنون پس از گذشت سه سال از تقاضا براي دريافت تسهيلات از محل اعتبارات زود بازده تنها يك چهارم از ميزان تقاضا پرداخت شده است كه در صورت پرداخت ميزان اشتغالزايي به دو برابر و توليد ماهي پرواري قزلآلا به 500 تن و بچه ماهي قزل آلا به 20 ميليون قطعه خواهد رسيد.
وي ميزان توليد مزرعه را 200 تن ماهي پروار و 12 ميليون قطعه بچه ماهي عنوان كرد و افزود: اين ظرفيت در حال افزايش به توليد 500 تن ماهي پرواري و 20 ميليون قطعه بچه ماهي است كه با حمايت بخش دولتي ميتوان صد ميليون تخم چشمزده ماهي قزلآلا توليد كرد كه علاوه بر رفع نياز داخلي، صادر هم خواهد شد چراكه هم اكنون تخم چشمزده ماهي قزلآلا از آمريكا و فرانسه وارد ميشود.
اين پرورش دهنده ماهي قزلآلا با اشاره به صادرات بچه ماهي اين مركز به تمام استانهاي كشور خاطرنشان كرد: ماهي توليد شده به صورت زنده به استان تهران، اصفهان صادر ميشود.
مقدسي قيمت تمام شده توليد هر كيلو ماهي قزلآلا را بدون در نظر گرفتن سرمايه در گردش دو هزار و 920 تومان عنوان كرد و گفت: امسال به دليل كم آبي و كاهش توليد قيمت خريد ماهي قزلآلا نيز افزايش يافته و كيلويي سه هزار و 800 تومان در اختيار مصرف كنندگان قرار ميگيرد.
وي بالا بودن هزينه بيمه را از معضلات توليد دانست و گفت: سالانه 25 ميليون تومان براي يك ميليارد تومان خسارت احتمالي بابت بيمه پرداخت ميشود. امسال نيز به دليل خشكسالي و كاهش ميزان آب چشمهها براي برگردان آب به استخرها هزينههاي زيادي صرف شده است.
ــ 4 هزار تن سيبزميني در انبارهاي كشاورزان مانده است
صفدر اسكندري ـ سيبزميني كار نمونه استان لرستان در شهرستان ازنا نيز با انتقاد از ماندن چهار هزار تن سيبزميني در انبار و نبود بازار فروش براي آن، تصريح كرد: به دليل مناسب بودن بازار سيب زميني در سال گذشته، امسال كشت سيبزميني در كشور افزايش يافته و كشاورزان كشت سيبزميني را جايگزين كشت ديگر محصولات كردهاند كه باعث فراواني سيبزميني و ماندن آن در انبارها شده است. از سوي ديگر درآمد كشاورزان از كشاورزي است كه ماندن محصولشان در انبار و نداشتن مشتري براي امرار معاششان مشكلساز شده است.
وي با انتقاد از نبود الگوي كشت در كشور، گفت: جهاد كشاورزي شهرستان ازنا به كشاورزان عنوان كرده كه اين محصول را تا شش ماه در انبارها نگهداري كنند اگر نتوانستند بفروشند سازمان تعاون روستايي در صورت سالم بودن، محصول را به قيمت تمام شده توليد (كيلويي 135 تومان) از آنها ميخرد.
اسكندري نبود صنايع تبديلي ـ تكميلي در اين استان و عدم توان صادرات به كشورهاي ديگر را از مكشلات در اين زمينه دانست و افزود: در حاليكه استان لرستان از قطبهاي توليد حبوبات است هيچ گونه صنايع تبديلي براي اين محصول شكل نگرفته است.
اين كشاورز نمونه به نمايندگي از همه كشاورزان شهرستان خود تصريح كرد: عليرغم وعدههاي عنوان شده يك ريال هم خسارت خشكسالي به هيچ كشاورزي پرداخت نشده است.
انتهاي پيام
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]