واضح آرشیو وب فارسی:مهر: كانون فرهنگي - عرفاني خراسان رضوي به دور از مهر فرهنگي
مشهد - خبرگزاري مهر: دهستان رادكان چناران زادگاه فرزانگاني چون خواجه نظام الملك و ابوعلي احمدبن محمد رادكاني از اساتيد امام محمد غزالي و كانون فرهنگي و عرفاني خراسان رضوي بوده كه با وجود داشتن اين ميراثها مورد بي توجهي و بي مهري قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار مهر در چناران، چناران از شهرهاي استان خراسان رضوي در فاصله ۵۰ كيلومتري شمال غربي مشهد واقع شدهاست كه تنوع گونههاي قومي ساكن در اين شهرستان شامل كرد، فارس، ترك، خاوري است.
چناران به شكل جديد در دهه ۱۳۳۰ پس از ساخته شدن كارخانه قند چناران و بر گرد آن شكل گرفت كه پيش از آن، ناحيه چناران بيشتر به نام رادكان شناخته مي شد.
رادكان يكي از قريههاي توس قديم بوده و امروزه بخشي از شهرستان چناران است و ميل رادكان، بازمانده از دوره سامانيان از جمله بناهاي تاريخي آن است.
با وجود ميراثهاي انساني و تاريخي ماندگار عرفاني و معنوي در اين ديار، رادكان چناران مورد بي مهري مسئولين به ويژه در بخش فرهنگي قرار گرفته است.
عضو انجمن ميراث فرهنگي دهستان رادكان در اين زمينه به خبرنگار مهر در چناران گفت: با توجه به مستندات تاريخي در اعصار مختلف، رادكان يكي از كانونهاي فرهنگي و عرفاني خراسان بزرگ است.
علي حيدري گفت: فرزانگاني چون خواجه نظام الملك، ابوعلي احمد بن محمد رادكاني از اساتيد امام محمد غزالي از فرهيختگان اين سرزمين بوده اند.
وي افزود: رادكان در گذشته هاي دور ارداك ناميده مي شده كه در دوران پيش از اسلام همچنين سده هاي نخست اسلامي رادكان بسيار آباد و پررونق بوده و يكي از شهرهاي چهارگانه توس بوده است.
وي ادامه داد: رادكان در طول تاريخ به دلايل مختلف سه بار تخريب شده كه رادكان امروزي چهارمين رادكاني است كه توسط فرزند نادرشاه احداث شده است.
حيدري به آثار باستاني رادكان اشاره كرد و گفت: مسجد جامع، برج رادكان، يخدان و غيره از جمله آثار باستاني اين دهستان تاريخي چناران است.
وي افزود: مسجد جامع رادكان در دوره نادرشاه ساخته شده كه داراي يك شبستان ستوندار و حياطي مستطيل در شبستان با وسعت سه هزار و 300 متر مربع داراي 12 ستون و 12 نيم ستون است.
وي ادامه داد: اين مسجد فاقد هر گونه عناصر تزئيني است و كتيبه اي در مسجد وجود دارد كه اين اثر به سال 1332 هجري قمري نسبت داده شده است.
حيدري به برج رادكان اشاره كرد و گفت: برج از آثار قرن هفتم در دوره سلجوقيان است كه بدنه اي استوانه اي و گنبد مخروطي شكل و به ارتفاع 25 متر بانماي آجري و هشت گوش و داراي 36 نيم استوانه است.
وي افزود: تزئينات زيباي بدنه اين برج شامل نگين هاي فيروزه اي رنگ بر نيم ستون ها است كه در حال حاضر از بين رفته است و كتيبه اي با خط كوفي در بالاي برج قرار گرفته است.
عضو انجمن ميراث فرهنگي رادكان به كاربردهاي برج رادكان اشاره كرد و گفت: اين ميل كاربرد نجومي دارد كه در تعيين آغاز فصول، روز آغازين فروردين (نوروز)، روز آغاز مهر و روزهاي آغازين زمستان و تابستان از طريق شكل هندسي و گذر نور از دريچه ها و روزنه هاي موجود در بدنه برج امكان پذير است.
علي حيدري گفت: رادكان با تمام ويژگيهاي گردشگري اعم از آثار باستاني، تاريخي، سياحتي و زيارتي اكنون دهستاني فراموش شده است و به نوعي مورد بي مهري مسئولان فرهنگي و تاريخي قرار گرفته است.
وي اظهار داشت: سرمايه گذاري در بخش گردشگري رادكان نياز به زيرساختهايي مانند زيرساختهاي فرهنگي دارد.
حيدري در پايان گفت: گردشگري از كشورهاي مختلف مانند ژاپن، ايتاليا، هلند، آلمان و غيره به رادكان مي آيند كه اطلاعات علمي و تحقيقي آنان از برج رادكان از مسئولان كشور ايران بيشتر است و اين امر لزوم توجه بيشتر به اين منطقه را براي رونق گردشگري همچنين حفظ سرمايه هاي تاريخي و فرهنگي كشور دوچندان مي كند.
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 373]