واضح آرشیو وب فارسی:قدس: رئيس پليس مبارزه با موادمخدر از تغيير تاكتيك مي گويد؛ محموله هاي بزرگ حالا كوله پشتي شده اند
* محمدزاده
اشاره: موادمخدر، اعتياد، فقر و جرم واژگاني هستند كه شنيدن هر كدام از آنها هر شخصي را به فكر فرو مي برد. بي شك معضل
موادمخدر و اعتياد خاص يك جامعه يا يك قوميت نبوده و نيست اما با جمع شدن برخي از شرايط مختلف در هر جامعه اي ميزان خطر و آسيب پذيري جامعه مورد نظر بالا رفته و صدمات فراواني را وارد خواهد كرد.با اين توضيح مي توان گفت يكي از مسايل مهمي كه سالهاست در كشور ما در صدر فعاليتهاي كلان نظام قرار دارد معضل موادمخدر است و همان گونه كه ذكر شد به دليل وجود شرايط متعدد در كشور و منطقه، ايران به يكي از خطر پذيرترين كشورهاي جهان در مقوله موادمخدر تبديل شده است كه يكي از عمده ترين دلايل آن همجواري با بزرگترين توليد كننده موادمخدر دنيا يعني كشور افغانستان است.
نكته ديگر اينكه در بحث مبارزه با موادمخدر سياستهاي گوناگوني طي چند دهه گذشته آزمايش شده و هر يك از اين اقدامها در زمان خود دستاوردهاي قابل توجهي داشته اما تا رسيدن به نتيجه غايي راه درازي در پيش است.بنابراين براي اطلاع از روند فعلي مبارزه با موادمخدر در استان، به سراغ سرهنگ محمدعلي صادقي رئيس پليس مبارزه با موادمخدر خراسان رضوي رفته و با وي مصاحبه اي انجام داده ايم كه در ادامه مي خوانيد.
***
* براي شروع بحث، سياست كلي ناجا را در امر مبارزه با موادمخدر كه به استانها ابلاغ شده، تشريح كنيد؟
** به طور خلاصه مي توان گفت عزم نيروي انتظامي در بعد كلان و پليس مبارزه با موادمخدر خراسان براي ريشه كني معضلي به نام موادمخدر جدي و راسخ بوده و همواره بر شدت آن افزوده مي شود.همچنين يكي از سياستهاي محوري و دايمي پليس پرداختن به مقوله موادمخدر در سطوح مختلف است و در اين راستا واحدهاي مختلف تشكيل شده و به صورت تخصصي به بررسي اين پديده اجتماعي مي پردازند.به عنوان مثال مي توان به اين نكته اشاره كرد كه در كنار واحدهاي عملياتي پليس كه به صورت جدي مبارزه با قاچاقچيان را در دستور كار دارد واحدهاي مشاوره اي پليس نيز تشكيل شده كه تلاش مي كند به صورت علمي و در محيطي كاملاً صميمانه به معتادان مشاوره هايي در جهت كاهش مصرف ارائه دهد و اين مؤيد اين مطلب است كه پليس مي خواهد در كنار مبارزه با موادمخدر كه به صورت قهرآميز برخورد مي كند در تلاش است تا از حيثيت و شؤون اجتماعي شهرونداني كه در دام اين افراد گرفتار شده اند، دفاع كند.
* سياستهاي مختلفي در امر مبارزه با موادمخدر تاكنون به مرحله اجرا درآمده است، با اين توضيح بفرماييد جديدترين سياست پليس در امر مبارزه چيست؟
** با كمي بازگشت به گذشته مي بينيم كه به اقتضاي زمان و شرايط گوناگون روش مقابله تفاوت كرده است، به عنوان مثال در مقاطعي تنها سياست مبارزه در دستور كار قرار داشت و در مقطعي در كنار اين سياست، برنامه تلاش براي كاهش تقاضا به اجرا گذاشته شد.
نكته مهمي كه بايد ذكر كرد اينكه همگام با پيشرفت جوامع بشري در سطوح مختلف، اعمال و رفتار بهنجار نيز تحت تأثير قرار مي گيرد يعني همانگونه كه پيشرفتهاي مثبت بشري قابل لمس است، پيشرفتهاي منفي و مجرمانه نيز ملموس است در نتيجه وقتي مجرمان با شيوه هاي جديد به ارتكاب جرايم مي پردازند الزاماً بايد روش مقابله اي متناسب با آن را به كار گرفت.
و در نهايت اين كه مطالعات گسترده اي انجام مي شود تا جديدترين و بهترين روش مبارزه اي انتخاب شود كه سياست فعلي پليس مبارزه با موادمخدر برخورد در تمام سطوح با اين پديده است و براساس اين سياست، پليس مبارزه با موادمخدر با شيوه هاي مختلف مبارزاتي از سطوح كلان واردات موادمخدر تا خرده فروشان آشنا شده و به صورت تخصصي به اين مقوله مي پردازند.
اما اين نكته به معناي استقلال بخشهاي مختلف نيست بلكه هر بخش مكمل بخش ديگر بوده و بايد برنامه هاي خرد در جهت تأمين اهداف كلان باشند.
* در اين راستا برنامه ها و اقدامهاي پليس مبارزه با موادمخدر خراسان رضوي چيست؟
** قبل از هر چيزي بايد بر اين نكته تأكيد كرد كه موقعيت خاص ايران به دليل همجواري با افغانستان بر تمام روشهاي مبارزاتي ديگر تأثير دارد و اين حساسيت در دو استان خراسان رضوي و سيستان وبلوچستان نسبت به استانهاي ديگر بيشتر است.
همجواري خراسان رضوي با بزرگترين توليد كننده موادمخدر از يك سو و قرار گرفتن ايران در مسير انتقال موادمخدر به اروپا از سوي ديگر موقعيت ويژه اي را به وجود آورده است كه به جرأت مي توان گفت اگر هر كشور و حكومتي به غير از ايران و حكومت اسلامي در چنين موقعيتي قرار داشت نه تنها با صرف هزينه هاي گزاف به مقابله با اين پديده نمي پرداخت كه شايد به دنبال كسب منافع از اين طريق بود اما اعتقاد ديني و ملي ما هيچگاه اين ديدگاه را نمي پذيرد.
پليس مبارزه با موادمخدر خراسان رضوي نيز همواره پيشقدم در راه مبارزه با سوداگران مرگ بوده و دايماً در تلاش است تا اين استان را به منطقه اي ناامن براي اين افراد تبديل كند، بنابراين مبارزه با موادمخدر از مرزهاي استان شروع شده و تا محلات و منازل شهرها ادامه دارد.
در اين راستا مي توان به وقوع 209 فقره درگيري با اشرار در مرزهاي خراسان رضوي طي 6 ماهه نخست سال جاري اشاره كرد كه مجموعاً در اين عملياتها 147 نفر از اشرار و قاچاقچيان به هلاكت رسيدند البته در اين بخش نبايد تلاش شبانه روزي مأموران زحمتكش پليس مرزباني را ناديده گرفت.
همچنين در اين مدت بيش از 35 تن انواع موادمخدر در استان كشف و ضبط شده است كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 46 درصد افزايش داشته و اميدواريم اين روند تا پايان سال ادامه يابد.
از ديگر برنامه هاي پليس مبارزه با موادمخدر مي توان به طرح كنترل مرزها و محورهاي مواصلاتي، برخورد با توزيع كنندگان و اجراي طرحهاي مختلف اشاره كرد كه يكي از اين طرحها در راستاي طرح ارتقاي امنيت اجتماعي به اجرا در آمد.
* بر اساس اخبار اعلام شده ميزان توليد موادمخدر از 4 هزار تن در سال گذشته به بيش از 7 هزار تن رسيده، با اين توضيح بفرماييد چه برنامه هايي براي مقابله با تبعات اين افزايش توليد طراحي شده است؟
** همان گونه كه قبلاً نيز اشاره شد در هر مبارزه اي تاكتيك حريف به نسبت اقدامهاي فرد مقابل، تغيير مي كند به عنوان مثال در گذشته محموله هاي موادمخدر در حجم بالا وارد مي شد اما پس از مقابله جدي با آنان، قاچاقچيان مجبور به كم كردن حجم محموله ها شدند و امروز به دليل اقدامهاي گسترده اي كه در مرزها و شهرهاي مرزي استان انجام مي شود، محموله هاي موادمخدر تا اندازه يك كوله پشتي تقليل پيدا كرده است، كه نشان از تأثير متقابل اقدامهاي طرفين مبارزه دارد.
در خصوص اقدامها و برنامه هاي پليس در برابر افزايش توليد موادمخدر در افغانستان نيز بايد گفت با افزايش ميزان توليد موادمخدر قطعاً تلاش قاچاقچيان نيز براي انتقال مواد به داخل كشور و يا انتقال به اروپا از طريق ايران بيشتر خواهد شد بنابراين اقدامهاي مقابله اي پليس نيز افزايش خواهد يافت كه شامل بخشهاي مختلف مي باشد كه افزايش نيرو، استفاده از تجهيزات جديدتر و افزايش موانع مرزي از آن جمله است.
در راستاي همين سياست مي توان به اختصاص بودجه هاي ويژه براي امر مبارزه با موادمخدر در سطح كلان اشاره كرد كه نشان از آمادگي بالاي ايران براي مقابله با اين پديده است.
* وضعيت خراسان رضوي در بحث مبارزه با موادمخدر نسبت به ساير استانها چگونه است؟
** طي چند سال اخير خراسان رضوي همواره جزو استانهاي برتر در امر مبارزه با موادمخدر بوده و روند رو به رشدي داشته است به نحوي كه مي توان گفت قاچاقچيان موادمخدر در تلاش هستند تا مسيرهاي جديدي براي انتقال موادمخدر پيدا كنند و كمتر وارد مرزهاي خراسان رضوي شوند.
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 229]