واضح آرشیو وب فارسی:قدس: يك كارشناس مذهبي در گفتگو با قدس تأكيد كرد؛ هجرت امام رضا(ع)؛ تحقق آرزوي «ايران سلماني»
* طيبه مروت
بشر براي رسيدن به سرمنزل مقصود و دست يافتن به تكامل همواره به وجود الگوهايي كامل و الهي نيازمند بوده است تا سره را از
ناسره تشخيص دهد و مسير هدايت را برايش روشن سازند.
انسان كامل، در منظومه معرفت بشري بهترين الگوي بشر در رسيدن به آن چيزي است كه از آن به هدف خلقت بشر ياد مي شود. در شريعت اسلام، انسان كامل همان پيامبر و امامان معصومند كه با تمسك به آموزه هاي الهي راه درست زيستن را در قالب برنامه هاي زندگي به ما ارايه كرده اند.
آنچه دستمايه ما براي اين مصاحبه شد ضرورت بهره مندي از امام معصوم(ع) در همين مسير است و اينكه براي نيل به اين هدف چه بايد كرد؟ بي شك يكي از «چه بايد كرد»هاي مورد نياز ما بزرگداشت امامان معصوم(ع) يا همان انسان كامل است.
بيست و سوم ذيقعده كه روز زيارتي امام رضا(ع)، ناميده شده بهانه اي شد تا به طرح راهكاري براي شناخت بيشتر امام هشتم(ع) كه تنها يادگار سلسله اولياي الهي در ايران زمين است، پرداخته شود.
حجةالاسلام والمسلمين سيد صمصام الدين قوامي، نويسنده و پژوهشگر، در گفتگوي پيش رو به طرح ايده خود در چگونگي بزرگداشت ثامن الحجج(ع) پرداخته است كه در ادامه مي آيد.
****
حجةالاسلام والمسلمين سيد صمصام الدين قوامي، درباره ضرورت شناخت امام معصوم(ع) به خبرنگار ما گفت: شناخت امام معصوم(ع) از آن جهت اهميت دارد كه انسان براي درست زيستن نيازمند الگوگيري و اسوه پذيري است و راه درست زيستن جز با شناخت انسان كامل يا همان امام معصوم(ع) مقدور نخواهد بود. انسان كامل در فرهنگ ديني ما از آن جهت قادر به نشان دادن مسير هدايت است كه خود هدايت شده است و مي تواند چراغ راه انسان از مهلكه هاي شيطاني باشد.
وي در ادامه تأكيد كرد: وجود انسان كامل براي به ثمر نشستن استعدادها و رسيدن بشر به مدينه فاضله لازم و ضروري است، چرا كه او هم هدايت مي كند و هم حمايت. ما براي هدايت شدن و رستگاري آمده ايم و براي نيل به هدف زندگيمان نيازمند وجود امام هستيم.
قوامي با اشاره به حضور هشتمين خورشيد هدايت در كشورمان از آن به عنوان بزرگترين نعمت الهي و لطف پروردگار به مردم ايران ياد كرده و افزود: حضور امام رضا(ع) در ايران مايه بركت و بزرگترين هديه الهي به مردم ماست. ايشان يكي از انسانهاي كاملي است كه خداوند براي هدايت بشر برگزيده است. هجرت امام رضا(ع) به ايران در راستاي عمل به همين امانت خدايي بوده است تا امام(ع) با اين هجرت خويش سلسله خاندان رضوي را به ايران منتقل نمايند.
وي حضور امام رضا(ع) در ايران را از منظر ديگري مورد بررسي قرار داده و گفت: امام(ع) به منطقه اي آمدند كه مردم آن از سر عشق براي اهل بيت عصمت(ع) نمادي چون كوه و مناره اي به عظمت آسمان بنا كردند تا به بركت آن امام همام سرزمينشان به مركزيت دلهاي عاشق مبدل شود.
اين حضور امام(ع) در آينده زمينه ساز ظهور حركت نجات بخش انسانها در عصر تمدن بشري شد و به بركت آن انقلاب اسلامي ايران شكل يافت. اين حركت از ايران شروع شد و در ساير سرزمينهاي اسلامي تداوم يافت. بنابراين امام رضا(ع) همراه خاندان خود شبكه معنوي ارزشمندي را تشكيل دادند كه امروز ما از آن بهره منديم.
اين پژوهشگر عرصه مديريت اسلامي با اشاره به ماه ذيقعده و مناسبتهاي آن، تصريح كرد: هجرت امام هشتم(ع) باعث شد تا كشور و استاني با نام رضوي معنا يابد اين بعد ظرف مكاني قضيه است اما در بعد ظرف زماني هم بايد ماه ذيقعده را كه به اشكال گوناگون متصف به خاندان رضوي است منتسب به اين امام همام بدانيم و با عنوان ماه رضوي قدردان اين خاندان بزرگ و حركت ارزشمند حضرت امام هشتم(ع) در قبال مردم ايران باشيم كه غريبانه به ايران آمدند و غربت به شهادت رسيدند اما عظمت را براي ملت ايران به ارمغان آورند.
وي در ادمه افزود: به نظر مي آيد مي توانيم به چند جهت ماه ذيقعده را متصف به امام رضا(ع) بدانيم؛ ميلاد و به روايتي شهادت و روز زيارتي امام رضا(ع)، همچنين تولد حضرت معصومه(س) و شاهچراغ(ع) و نيز شهادت امام جواد(ع) در اين ماه واقع شده است.
و باز آنچه بيش از همه بايد براي ما مورد توجه قرار گيرد سالروز ورود اين امام عزيز به خراسان است كه در همين ماه است. تك تك وقايع اين ماه به نوعي به ملت ما مرتبط مي شود، ميلاد حضرت معصومه(س) و حضرت شاهچراغ(ع) كه بارگاهشان در ايران مايه خير و بركت است و شهادت امام جواد(ع) كه با طي الارض در ماجراي شهادت امام رضا(ع) و حضرت معصومه(س) ايران را متبرك به قدومش نمود ما را در گراميداشت بيشتر اين ماه مصمم تر مي سازد. اين ماه مجموعه اي از ارزشهاي رضوي است و فرصتي طلايي براي نكوداشت ارزشهايي كه موجب ارزش ما شد.
حجةالاسلام قوامي به راهكارهايي براي تكريم هجرت رضوي و ماه ذيقعده اشاره كرده و گفت: در سي روز اين ماه پر بركت بايد كنگره ها، همايشها، جشنواره ها و جشن هايي با مضمون امام رضاشناسي طراحي شود و اين حركت هم فراتر از جشن هاي صوري و ظاهري باشد.
در اين جشنها و همايشها بايد اين نكته مورد توجه قرار گيرد كه با هجرت كريمانه امام هشتم(ع)، آرزوي پيامبر(ص) درباره ايران سلماني تحقق يافت و عملاً ايران كانون توجه جهان اسلام گشت و اگر قرار است براي اسلام و بشريت نوري متساعد شود از همين ارض اقدس است. لذا تكريم اين ماه و انتساب آن به امام رضا(ع) زمينه سازي مي كند تا ما بعد از اينكه خود را شيعه جعفري مي خوانيم ايراني رضوي معرفي كنيم.
مدرس خارج فقه حوزه علميه قم در ادامه تأكيد كرد: امام رضا(ع) خزانه اي از گوهرهاي ارزشمند فقاهتي و امامتي است بنابراين تأسيس دانشگاه و حوزه علميه با تكيه بر علم رضوي، ما را در مسير صحت و سلامت دين و دنيا قرار مي دهد.
قوامي در پايان افزود: شناسايي دقيق مسير هجرت امام رضا(ع)، و بيان دقيق و مستند وقايعي كه در آن مسير اتفاق افتاده و احياي اين مسير به عنوان مسير گردشگري مذهبي يكي ديگر از اقداماتي است كه مي توان در اين مسير انجام داد. با احياي مسير حركت كاروان امام رضا(ع)، كاروان دلهاي خسته بشريت به كانون توجه جهان اسلام منتهي مي شود. به عقيده من اين مسير را مي توان اتوبان معنوي مردم ايران و مسلمانان جهان دانست با اين شرط كه در مسير اين حركت هنرمندانه مباني معرفت شناسانه امامت براي مردم تبيين شود همانگونه كه امام رضا(ع) در نيشابوربا بيان اينكه امامت سلسله جنبان قبولي توحيد است مسير حقيقي را براي هميشه به ما نشان دادند.
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]