واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: متن كامل گزارش البرادعي به شوراي حكام منتشرشد، تاكيد دوباره بر نبود انحراف در برنامه هستهاي ايران
جام جم آنلاين: مدير كل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در جديدترين گزارش خود درباره برنامه هستهاي ايران بر نبود انحراف در برنامه هستهاي اين كشور تاكيد كرد.در گزارش جديد محمد البرادعي كه در اختيار نمايندگان كشورهاي عضو شوراي حكام آژانس قرار گرفت ، براي چهاردهمين بار متوالي در سالهاي اخير تصريح شده است كه فعاليت هاي هسته اي ايران صلح آميز است.
به گزارش فارس، متن گزارش البرادعي كه امروز چهارشنبه در اختيار 35 عضو شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي در مقر اين آژانس در وين اتريش قرار گرفت به اين شرح است:
اجراي توافق پادمانهاي معاهده منع گسترش تسليحات هستهاي (انپيتي) و مفاد مرتبط در قطعنامههاي 1737 (2006)، 1747 (2007)، 1803 (2008) و 1835 (2008) در جمهوري اسلامي ايران
گزارش مدير كل:
1- در تاريخ 15 سپتامبر 2008 مدير كل آژانس به شوراي حكام درباره اجراي توافق پادمانهاي معاهده منع گسترش تسليحات هستهاي (انپيتي) و مفاد مرتبط در قطعنامههاي 1737 (2006)، 1747 (2007)، 1803 (2008) و 1835 (2008) در جمهوري اسلامي ايران گزارش داد(38/2008/GOV). در تاريخ 27 سپتامبر 2008، شوراي امنيت سازمان ملل قطعنامه 1835 (2008) درباره همان موضوع را به تصويب رساند. اين گزارش تحولات مرتبط از سپتامبر 2008 را تحت پوشش قرار ميدهد.
A. فعاليتهاي مرتبط با غنيسازي كنوني
2- از انتشار گزارش قبلي مدير كل، ايران به تزريق گاز يواف6 (هگزافلورايد اورانيوم UF6) به واحد يك سه هزار سانتريفيوژي ايران (واحد آ24)، و پنج آبشاري واحدآ26 در مركز غنيسازي سوختي (افايپي) ادامه داده است. نصب و آزمايش 13 آبشار باقيمانده از واحد اي26 در حال انجام است. كار نصب مقدماتي در واحدهاي آ25، آ27 و آ28 ادامه دارد. از 7 نوامبر 2008 مقدار كلي گاز يواف6 تزريق شده به آبشارها از شروع عمليات در فوريه 2007، 950 كيلوگرم بوده است، و بر اساس سوابق ثبت شده روزانه، ايران حدود 630 كيلوگرم از گاز يواف6 توليد كرده است. تمام مواد هستهاي در مركز غنيسازي سوختي و همچنين تمام آبشارهاي نصب شدهف تحت حيطه و نظارت آژانس اتمي قرار دارد.
3- در تاريخ 29 سپتامبر 2008، آژانس اقدام به راستيآزمايي فهرست اقلام فيزيكي (پيآيوي) در تاسيسات غنيسازي آزمايشي سوخت كرده كه هنوز در انتظار كسب نتيجه است.
بين 25 آگوست و اكتبر 2008 ايران در مجموع در حدود 31 كيلوگرم "يو اف6" به آبشار 10 سانتريفيوژي "آي آر 2" و سانتريفيوژهاي تكي "آي آر 1"، "آي آر 2" و "آي آر3" تزريق كرد. تمام مواد هستهاي در تاسيسات غنيسازي آزمايشي سوخت از قبيل نواحي آبشاري تحت نظارت و محدوديت آژانس قرار دارد.
4. تا تاريخ فوق، نتايج نمونههاي محيطي بدست آمده از تاسيسات غنيسازي سوخت و تاسيسات غنيسازي آزمايشي سوخت 2 و ثبت عملياتها در تاسيسات غنيسازي سوخت 3 نشان ميدهند كه تاسيسات همانگونه كه اعلام شده در حال فعاليت بودهاند (يعني كمتر از 5 درصد غنيسازي "يو 235"). از ماه مارس 2007، 20 بازرسي سرزده از تاسيسات غنيسازي سوخت انجام شده است.
5. در 26 اكتبر 2008 ، ايران پرسشنامههاي اطلاعات طراحي به روز شده مربوط به تاسيسات غني سازي سوخت و تاسيسات غنيسازي آزمايشي سوخت را تهيه كرد. ايران آژانس را مطلع كرد كه قصد دارد در اوايل سال 2009 نصب سانتريفيوژهاي "آي آر1" را در واحد "آ 28" تاسيسات غنيسازي سوخت آغاز كند.
B. فعاليت هاي بازفرآوري
6. آژانس به نظارت خود در استفاده و ساخت سلولهاي داغ در راكتور تحقيقاتي تهران (تيآرآر) و موليبدنوم، آيودين و تاسيسات توليد راديو اكتيو زنون (امآيايكس) از طريق بازرسيها راستيآزمايي اطلاعات طراحي (DIV) ادامه داده است. هيچ نشانهاي از فعاليتهاي مرتبط بازفرآوري در حال انجام در آن تاسيسات وجود نداشته است. در حالي كه ايران گفته است كه هيچ فعاليت تحقيقات و توسعه (R&D) مرتبط بازفرآوري در ايران وجود نداشته است، آژانس ميتواند اين موضوع را فقط با توجه به اين دو تاسيسات در شرايطي كه اقدامات پروتكل الحاقي در دسترس نيستند، تاييد كند.
C. طرحهاي مربوط به رآكتور آب سنگين
7. در 13 آگوست 2008، آژانس يك راستيآزمايي فهرست اقلام فيزيكي در مركز توليد سوخت (FMP) انجام داد كه نتايج آن با آنچه ايران اعلام كرده بود تطبيق دارند. در 18 اكتبر 2008، آژانس يك بازرسي انجام داد؛ هيچ تغيير مهمي در وضعيت ساخت مركز توليد سوخت (FMP) از زمان نظارت آژانس بر مركز توليد سوخت در مي 2008 مشاهده نشده است.
8. آژانس با استفاده از تصاوير ماهوارهاي به نظارت خود بر وضعيت مركز توليد آب سنگين ادامه داده است كه به نظر ميرسد فعال است.
9. ايران با پافشاري به تصميمش در ماه مارس 2007 براي "تعليق" اعمال متن تعديل شده بخش عمومي ترتيبات تكميلي موسوم به كد3-1 مربوط به تهيه زودهنگام اطلاعات طراحي (پاراگرافهاي GOV/2007/22, 12–14) به اعتراض خود به آژانس درباره اقدام آن براي اجراي راستيآزمايي اطلاعات طراحي در راكتور تحقيقات هستهاي ايران (IR-40) ادامه داده است. آژانس تاكيد كرده است كه كد3-1 به ارائه اطلاعات طراحي مربوط ميشود، نه تكرار يا زمانبندي راستيآزمايي توسط آژانس درباره چنين اطلاعاتي و اينكه حق آژانس براي اجراي راستي آزمايي اطلاعات طراحي يك حق مستمر است. با اين حال آژانس مجاز به انجام برنامه راستيآزمايي اطلاعات طراحي براي 26 اكتبر 2008 نبود. در نتيجه اطلاعات آژانس درباره وضعيت ساختوساز راكتور به اطلاعاتي مربوط ميشود كه از طريق تصويربرداري ماهوارهاي قابل دسترسي است. با بررسي اين تصويرها آژانس ميتواند اين امر را تاييد كند كه ساختوساز در اين راكتور ادامه دارد.
D- ديگر موضوعات مربوط به اجرا
D-1 : تبديل اورانيوم
10- تا سوم نوامبر 2008، حدود 33 تن اورانيوم به شكل هگزافلورايد اورانيوم UF6 از 8 مارس 2008 در تاسيسات تبديل اورانيوم توليد شده است. اين تاريخ آخرين راستيآزمايي از فهرست اقلام فيزيكي بود كه از سوي آژانس بين المللي انرژي اتمي در مركز UCF صورت گرفته است. اين توليدات، مقدار كلي اورانيوم توليد شده به شكل گاز UF6 توليد شده در مركز تبديل اورانيوم را از مارس 2004 تاكنون به 348 تن رسانده است كه همه اين مواد تحت نظارت و بازرسي آژانس قرار دارد. مركز تبديل اورانيوم در اوت 2008 بخاطر روند عادي تعمير و نگهداري تعطيل شد و در اكتبر 2008 بازگشايي شد.
D-2- اطلاعات مربوط به طراحي
11- همانطور كه در 30 مارس 2007 به شوراي حكام آژانس گزارش شد (GOV/2007/22 ،پاراگرافهاي 12 الي 14) آژانس از ايران خواست در تصميمات خود درباره تعليق متن تغييريافته بخش عمومي ترتيبات تكميلي موسوم به كد 3-1 را بازنگري كند. تاكنون پيشرفتي در اين رابطه حاصل نشده است. در 16 اكتبر 2008، آژانس بار ديگر بر درخواست خود تاكيد كرد كه ايران تصميم خود را درباره اين موضوع بازنگري كند.
12- آژانس در دسامبر 2007 درخواست اطلاعات مربوط به طراحي اوليه نيروگاه هستهاي را كرد كه قرار است در دارخوين ساخته شود اما هنوز پاسخي دريافت نكرده است (GOV/2008/38 پاراگراف 11).
D-3- ديگر موارد
13- آژانس در دوم آوريل 2008 از ايران خواست كه در راستاي شفافيتسازي دسترسي آژانس به ديگر امكاكن مربوط به ساخت سانتريفيوژها، تحقيق و توسعه مربوط به غنيسازي اورانيوم و استخراج و ريختگري را فراهم آورد (GOV/2008/15 پاراگراف 13). ايران هنوز با درخواست آژانس موافقت نكرده است.
14- قطعات وارد شده سوخت هستهاي از فدراسيون روسيه براي استفاده در نيروگاه هستهاي بوشهر تحت مهر و موم آژانس باقي است (GOV/2008/38 پاراگراف 13). قرار است در ماه دسامبر 2008 راستيآزمايي از فهرست اقلام فيزيكي انجام شود.
E- ابعاد نظامي احتمالي
15- هنوز برخي موضوعات مهم باقي مانده است كه در گزارش گذشته مدير كل به شوراي حكام به آن اشاره شده است (GOV/2008/38 پاراگراف 14) و اين به نگرانيها افزوده است و براي مردود اعلام كردن وجود ابعاد نظامي در برنامه هستهاي ايران لازم است، روشن شود.
همانگونه كه در گزارش مدير كل تاكيد شده است، براي اين كه آژانس قادر باشد كه به اين نگرانيها رسيدگي كند و در تلاشهايش براي حصول اطمينان درباره نبود مواد و فعاليتهاي اعلام نشده در ايران پيشرفت كند، اساسي است كه ايران از جمله ديگر موارد، اطلاعات و دسترسي لازم به موارد زير را فراهم آورد: حل سوالات مربوط به مطالعات ادعايي، ارايه اطلاعات بيشتر درباره شرايط دستيابي به اسناد فلز اورانيوم، روشنسازي فعاليتهاي تامين مواد و تحقيق و توسعه موسسات و شركتهاي نظامي كه ميتواند به امور هستهاي مرتبط باشند و روشن كردن توليد تجهيزات و قطعات هستهاي توسط شركتهاي متعلق به صنايع دفاعي.
16- از آخرين گزارش مدير كل آژانس بينالمللي انرژي اتمي به بعد، اين آژانس به برآورد اطلاعاتي كه پيشتر ارائه شده بود، با كمك ايران و كشورهاي عضو پرداخت. اين آژانس معتقد است كه ايران ميتواند در راستاي شفافسازي به اين ديدهبان اتمي در برآورد اين موضوعات كمك كند و براي حصول به اين منظور دسترسي به مدارك، اطلاعات و اشخاص را ارائه دهد و نشان دهد كه بر اساس گفتههاي مقامات ايران اين فعاليتها به برنامه هستهاي ارتباط ندارد. متأسفانه، ايران از زمان گزارش مذكور به آژانس پيشنهاد همكاري نداده و هنوز اطلاعات درخواستشده يا دسترسي به مستندات، مكانها يا اشخاص را فراهم نكرده است.
17- اين آژانس همانگونه كه در گزارش پيشين اشاره شده است هماكنون هيچ اطلاعاتي غير از مدرك فلز اورانيوم درباره طرح يا ساخت واقعي اجزاي مواد فلزي سلاح اتمي يا همچنين ديگر بخشهاي اصلي نظير چاشنيها و مواد اتمي مرتبط با مطالعات فيزيكي پيدا نكرده است. آژانس همچنين استفاده واقعي از مواد اتمي در رابطه با مطالعات ادعايي كشف نكرده است.
F خلاصه:
18- اين آژانس قادر بوده است نبود انحراف از ماده اعلامشده اتمي را در برنامه هستهاي ايران تأييد كند. ايران همچنين دسترسي آژانس به مواد اتمي اعلامشده و همچنين درخواست شده را مرتبط با گزارشهاي مواد اتمي و فعاليتهاي اعلامشده فراهم كرده است. به هر حال، ايران متن اصلاحشده از ترتيبات فرعي بخش عمومي كد 1/3 درباره تهيه اوليه از اطلاعات طراحي را اجرا نكرده است. ايران همچنين پروتكل الحاقي را كه براي فراهمسازي تضمين معتبر به آژانس درباره نبود مواد و فعاليتهاي اتمي اعلامنشده مهم به شمار ميرود، اجرايي نكرده است.
19- در نتيجه همكاري اندك ايران در ارتباط با مطالعات ادعايي و ديگر موضوعات باقيمانده مهم مورد نگراني، آژانس متأسفانه قادر نبوده است پيشرفت بسيار در اين زمينهها داشته باشد. نخستين گام مهم براي پيشبرد فعاليتهاي آژانس درباره مطالعات ادعايي بر عهده ايران است تا درباره اطلاعات متشكل از مستندات اساساً درست و به نظر اين كشور، اطلاعاتي كه شايد اصلاحشدهاند يا به اهداف غيراتمي مربوط ميشوند، شفافسازي كند. ايران بايد اطلاعات واقعي به آژانس بدهد تا اظهارات خود را اثبات كند و دسترسي به مستندات و اشخاص مرتبط با اين زمينه را فراهم سازد. مگر اينكه ايران چنين شفافسازي را فراهم كند و پروتكل الحاقي را اجرا كند تا آژانس بتواند تضمين معتبر درباره نبود ماده اتمي و فعاليتهاي اعلامنشده در اين كشور بدهد.
20- ايران برخلاف تصميمات شوراي امنيت فعاليتهاي مرتبط با غنيسازي را به حالت تعليق در نياورده، به فعاليت مركز آزمايشي غنيسازي سوخت و مركز غنيسازي سوخت خود همچنين نصب آبشارهاي جديد و عمليات توليد سانتريفيوژهاي جديد براي اهداف آزمايشي ادامه داده است. ايران دسترسي به رآكتور IR40 ايران را فراهم نكرده است و بنابراين، آژانس قادر نيست وضعيت موجود ساختمان آن را تأييد كند.
21- مدير كل آژانس، ايران را به اجراي تمامي اقدامات مورد نياز براي اعتمادسازي در خصوص ماهيت منحصراً صلحآميز برنامه هستهاي خود در سريعترين تاريخ ممكن ترغيب ميكند.
22- مدير كل آژانس به صورت مقتضي گزارش آژانس بينالمللي انرژي اتمي را ارائه خواهد داد.
چهارشنبه 29 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]