واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: پس از عاشورا هيچ حادثه اي در تاريخ اسلام بزرگتر از دفاع مقدس نيست
دوازدهمين دوره "كتاب سال دفاع مقدس" شب گذشته با حضور محمد حسين صفار هرندي؛ وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، مسئولان فرهنگي و نظامي و اهالي قلم در تالار انديشه حوزه هنري برگزار شد.
به گزارش سرويس فرهنگي برنا، محمدرضا سنگري؛ دبير علمي جايزه در اين مراسم گفت: اگر بزرگترين حادثه تاريخ اسلام را عاشورا بدانيم در برزخ ميان عاشورا و عظيم ترين حادثه اي كه در آينده خواهيم داشت – ظهور حضرت مهدي (ع)- هيچ حادثه اي بزرگتر از دفاع مقدس نيست. البته حجاب عظيم هم عصر بودن مانع از آن مي شود كه آن را درك كنيم.
وي افزود: اگر كسي امكان گفتن، نوشتن و بازگو كردن اين حادثه عظيم را داشته باشد و از آن استفاده نكند خيانت بزرگي به نسل پس از خود كرده است، حتي كساني كه رزمنده هستند و از خاطراتشان نمي گويند. نسل آينده محتاج شنيدن اين اتفاقات است. بايد صداي آن را به آينده رساند.
سنگري با بيان اين كه درحوزه كودك و نوجوان تعداد آثار كم است، اظهار كرد: بايد از افراد اين حوزه پرسيد كه چرا؟ چرا تلاش به اندازه كافي نيست؟ حوزه كودك و نوجوان نيازمند كار جدي در زمينه دفاع مقدس است.
دبير علمي انتخاب كتاب سال دفاع مقدس ادامه داد: نزديك به 50 داور 398 عنوان كتاب را در اين دوره ارزيابي كردند. 3 هزار و 500 ساعت براي انتخاب بهترين اثر صرف شد. در اين دوره جشنواره، 4 اثر حائز رتبه اول، 8 اثر برگزيده دوم و 8 برگزيده سوم و 24 تقديري داشتيم. هم چنين بايد اشاره كنم كه در اين دوره، حضور ناشران خصوصي (47 درصد) فعال تر و پررنگ تر بود.
سنگري در پايان گفت: از مشخصه هاي اين دوره از جشنواره افزوده شدن بخش ترجمه به ساير رشته ها بود. اما متاسفانه كار جدي در اين زمينه صورت نگرفته است. كشف قاره دفاع مقدس به تكاپوهاي بزرگ نيازمند است. با آن چه اتفاق افتاده اميد است شاهد اقدامات مثبت باشيم.
در ادامه مراسم نماهنگي از زندگي نامه مرحوم داود بختياري دانشور؛ نويسنده جوان دفاع مقدس كه در اسفندماه سال گذشته دار فاني را وداع گفت، به نمايش درآمد.
هم چنين علي شمخاني؛ رئيس مركز تحقيقات راهبردي دفاعي نيز در اين مراسم گفت: قلم و نبض زنده اصحاب اراده مي تواند به درستي بهترين اقدام آن زمان -دفاع مقدس- را به شيواترين شكل منعكس كند. با توجه به اين كه از پايان جنگ سال ها گذشته، تا به امروز در اين جشنواره احساس مي كنم در زمينه كيفي و كمي سير نزولي داشته ايم.
وي افزود: گرچه شايد آثار امسال نسبت به سال گذشته بيشتر باشد اما با توجه به تعداد رشته ها اين تعداد بسيار كم است. اين سوال مطرح مي شود كه چرا؟ چرا ما نمي توانيم آن چه در طول 8 سال دفاع مقدس به شكل ملموس و عيني از سوي ملت ايران در مقابل بزرگترين تهاجم و پر حماسه ترين حادثه تاريخي اتفاق افتاده بازگو كنيم؟ حماسه اي كه نه از سوي نيروي نظامي، بلكه از سوي مردم شكل گرفت.
وي ادامه داد: اين ضعف در حالي است كه ما پشتوانه محكمي چون فرمانده كل قوا داريم. مقام معظم رهبري كه مي گويد "جنگ محل توليد ايده است" يا اين كه "برخي از كتاب ها آنقدر غني و تاثيرگذارند كه بايد در مدح نويسندگان آن شعر گفت". چرا نمي توانيم انعكاس واقعيت را به درستي انجام دهيم؟
شمخاني در ادامه گفت: شدت غلو در مطالب به اندازه اي زياد است كه احساس مي كنم در انعكاس داستان شهدايمان ناپايداري ايجاد كرده ايم. همه آدم هايي كه در جنگ شركت داشتند، آدم هاي عادي بودند كه تاثير سخنان حضرت امام از آن ها آدم هايي ساخت كه حماسه دفاع را آفريدند.
وي در پايان گفت: ادبيات دفاع مقدس مسير كاهنده اي دارد كه نه ناشي از توطئه و اقدامات ديگران بلكه ناشي از ضعف ماست. بايد چاره اي بيانديشيم.
در پايان از برگزيدگان جشنواره تقدير شد.
هيئت داوران برگزيدگان را به ترتيب زير معرفي كرد:
بخش خاطره (خودنوشت): "نوشتم تا بماند" رتبه اول، "جاده هاي خلوت جنگ" رتبه دوم و "حماسه مجيد" رتبه سوم
بخش خاطرات (ديگر نوشت): "دسته يك" رتبه اول و كتابهاي "اهتزاز در زنجير" و "آخرين شليك" مشتركا رتبه سوم و كتاب هاي "ما همه سرباز بوديم"، " بر سر پيمان" و "هان شماها نامتان جاويد" مشتركا حائز تقدير شناخته شدند.
داستان: اين هيئت هيچ كدام از آثار را حائز رتبه نخست ندانست و كتابهاي "ما از دو كوهه آمديم" و "همين جاست" را به ترتيب حائز رتبه هاي دوم و سوم تشخيص داد و همچنين كتاب هاي "راز ناشناس" و "ياسر ياسر احمد" را مشتركا حائز تقدير دانست.
زندگينامه داستاني: اين هيئت از ميان آثار راه يافته به مرحله نهايي هيچ اثري را شايسته دريافت رتبه اول و دوم ندانسته و تنها اثر "پاي گلدسته كوهستان"حائز رتبه سوم تشخيص داد.
زندگينامه غير داستاني:"شيخ شريف" رتبه اول. اين گروه هيچ يك از آثار ديگر را حائز رتبه دوم يا سوم ندانسته و كتاب "مشق بيداري" را شايسته تقدير دانست.
تحقيق ادبي: هيئت داوران پس از ارزيابي10 عنوان اثر هيچ كدام از آثار را حائز رتبه ندانست و دو اثر با عناوين "جنگ از سه ديدگاه" و "خاك و خاطره" را شايسته تقدير دانست.
تحقيق نظامي، سياسي و امنيتي: هيئت داوران پس از بررسي 12 عنوان اثر به اتفاق آرا هيچ يك از آثار را حائز رتبه اول و دوم نشناخت . اين گروه داوري كتاب "ضربت متقابل" را شايسته رتبه سوم دانست. همچنين كتابهاي "گزينه هاي راهبردي جنگ"و"اچ 3" را شايسته تقدير شناخته شدند.
تحقيق اجتماعي:هيئت داوران پس از بررسي 14 عنوان كتاب هيچ يك از آثار را حائز رتبه اول نشناخت. اين هيئت داوري كتاب "روانشناسي اسارت" را شايسته رتبه دوم اعلام كرد. همچنين كتاب "راهكارهاي حفظ و نشر ارزش هاي دفاع مقدس" را حائز رتبه سوم شناخت و كتاب "سرزمين مقدس" را شايسته تقدير دانست.
هنرهاي نمايشي: نمايشنامه "ترانه اي براي آيدا"
هنرهاي تجسمي: "خروش لاجوردي" ، "شكوه مقاومت" ، "شاهدان زمان" ،"منتخب آثار خانم مينو امامي"
گرافيك و طرح جلد: در بخش تصويرگري هيچ يك از آثار حائز رتبه اول تا سوم شناخته نشد. در اين بخش كتاب "و اين صداي جنگ..." حائز تقدير دانسته شد.
همچنين در بخش طراحي جلد نيز هيچ يك از آثار حائز رتبه اول و سوم شناخته نشد و طرح جلد كتابهاي "گوساله سرگردان" و "وطنم ابراهيم" به طور مشترك دوم شدند.
شعر:هيئت داوران هيچ اثري را در خور رتبه اول نشناخت و كتاب هاي "سرفه خونين"، "تفنگي در باد" و "قطاري از جمهوري شهريور" مشتركا رتبه دوم را كسب كردند. در همين بخش كتاب "پابرهنه تا ماه" حائز رتبه سوم و كتاب "وطنم ابراهيم" حائز تقدير شناخته شد.
كتاب هاي گردآوري شده: مجموعه "ئي باغه سرخه گولان" رتبه اول و دو كتاب "در صلاة باران" شايسته تقدير شناخته شدند.
شعر كودك و نوجوان: هيئت داوران پس از ارزيابي 17 عنوان كتاب هيچ اثري را حائز رتبه نخست ندانست و مجموعه 3 جلدي كتاب ها با عناوين "بوي هلو و باروت" ، "كتاب و آب ممنوع" و "ساعت هفت و ربع" را مشتركا شايسته كسب رتبه دوم شناخت.
داستان كودك و نوجوان: هيئت داوران در اين بخش "فرشته هاي زمين" و، "خورشيد زمين"، "كاش كمي بزرگتر بودم و "نخلي براي تو" را شايسته تقدير دانست.
ترجمه: براي نخستين بار و پس از بررسي آثاري از اين دست با رويكردي غيررقابتي و به جهت ايجاد انگيزه در عرصه ترجمه آثار فارسي به زبانهاي ديگر و بالعكس، كتاب "الجسر" را شايسته تقدير شناخت.
همچنين به پيشنهاد هيئت داوران و تاييد شوراي سياستگذاري دوازدهمين جشنواره انتخاب كتاب سال دفاع مقدس از افراد ذيل تجليل و تقدير به عمل آمد:
از زنده ياد داود بختياري دانشور به پاس اهتمام به نگارش آثار متعدد در موضوع دفاع مقدس تجليبل به عمل مي آيد.
از زحمات كورش پارسانژاد به پاس اهتمام هنري در طراحي و گرافيك آثار دفاع مقدس در سالهاي متمادي قدرداني مي شود.
از زحمات خانواده بزرگوار شهيد قنوتي به پاس تلاش در جهت جمع آوري و ارائه اطلاعات كه منجر به توليد سه عنوان كتاب در سال 86 پيرامون زندگاني و مبارزات شهيد قنوتي گرديد قدرداني مي شود.
هيئت داوران در بيانيهاي اصول و معيارهاي ارزيابي كتاب را چنين بيان كرد: اصل اساسي براي قرار گرفتن يك اثر در چرخه ارزيابي جشنواره، تعلق كتاب به موضوع دفاع مقدس و نيز پاسداشت ارزش هاي دفاع مقس ميباشد. لذا آثاري كه به موضوع كلي جنگ و منازعات كشورها تعلق داشته يا به ارزش هاي اسلامي و انساني نهفته در دفاع مقدس يا برآمده از آن بي اعتنايي يا مخالفت ورزد از گردونه ارزيابي اين جشنواره خارج است.
چهارشنبه 29 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]