واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: جهان - آماده گفتوگو با اوباما هستيم
جهان - آماده گفتوگو با اوباما هستيم
ترجمه: آرش فرحزاد:سوريه اميدواري زيادي دارد كه با انتخاب باراك اوباما بهعنوان رئيسجمهور آينده آمريكا قدمهاي مثبتي در جريان صلح خاورميانه برداشته شود و اين منطقه سرانجام رنگ آرامش و صلح را ببيند.
جناب وزير، به عنوان اولين سوال ميخواهم نظرتان را در مورد انتخاب اوباما بهعنوان رئيسجمهور آمريكا جويا شوم.
از نتيجه انتخابات آمريكا بسيار خوشحالم و اين پيروزي را به باراك اوباما رئيسجمهور منتخب تبريك ميگويم. اميدوارم او به ما كمك كند تا روياي بزرگ «خاورميانه آرام و با ثبات» را تحقق بخشيم. براي دستيابي به اين رويا نقش آمريكا بسيار حياتي است.
سوريه با عراق، اسرائيل و مناطق فلسطينينشين همسايه است و همچنين بهترين دوست جمهوري اسلامي به شمار ميآيد. انتظار داريد اوباما كداميك از چالشهاي خاورميانه را در اولويت قرار دهد؟
تنش و بحران ميان اعراب و اسرائيل. به اين دليل كه اين چالش بر ديگر رويدادها و وقايع منطقه تاثيرگذار است. حقيقتا زمان آن رسيده كه صلحي پايدار ميان سوريه، لبنان، اسرائيل و فلسطينيان برقرار شود.
از اوباما هم بهطور جدي انتظار ميرود به تنهايي اين بحران را حل كند. در اين ميان سوريه چه كمكي ميكند؟
آمادگي ما براي گفتوگو و نيز اعتدال و ميانهروي.
رئيسجمهور جديد آمريكا احتمالا بيشتر از اين خوشحال خواهد شد كه شما اعلام كنيد در مقابل ايران داراي بلندپروازيهاي هستهاي خواهيد ايستاد.
من بيشتر مدافع يك خاورميانه بدون سلاح كشتار جمعي هستم. اسرائيل هم سلاح هستهاي دارد...
اما شما روابط بسيار نزديكي با ايران داريد. چگونه ميخواهيد نگرانيهاي جامعه بينالملل و دولت آينده آمريكا در مورد برنامه هستهاي ايران را برطرف كنيد؟
ايرانيها به ما اطمينان دادهاند كه برنامه هستهايشان صلحآميز است و آنها به انرژي هستهاي نياز دارند. ما به آنها اطمينان داريم.
آيا شما از نظر رهبران ايران نسبت به پيروزي اوباما در انتخابات آمريكا اطلاعي داريد؟
در اين مورد با دوستانمان مستقيما بحث نكرديم اما فكر ميكنم آنها هم بهخوبي معناي اين تغيير را درك ميكنند. اطمينان دارم كه نتيجه اين انتخابات گفتوگوها را گسترش خواهد داد.
آمريكا تنها كشوري نيست كه رهبر جديد خواهد داشت. اسرائيل هم در آستانه انتخابات قرار دارد. اگر بنيامين نتانياهو در انتخابات پيروز شود فكر ميكنيد بتوانيد با او به صلح دست يابيد؟
اگر همه چيز بر اساس قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل و ايده «زمين در ازاي صلح» پيشرود ما با هر نخستوزيري در اسرائيل ميتوانيم به صلح دست يابيم.
شما در حال حاضر با وساطت تركيه مذاكرات غيرمستقيم با اسرائيل را پيش ميبريد. آيا فكر ميكنيد ميتوان اين مذاكرات را براي مدت 10 هفتهاي انتقال قدرت در آمريكا ادامه داد؟
اين مذاكرات در حال حاضر با مديريت و ابتكار تركها انجام ميشود. اميدواريم كه بتوانند آنها را همانطور كه وعده داده بودند بر سر ميز مذاكره باز گردانند. اسرائيل از تركيه خواسته است كه با توجه به موقعيت سياسي اسرائيل مذاكرات فعلا متوقف شود.
فكر ميكنيد مهمترين نكته اين گفتوگوها چيست و اينكه آيا جايي براي مانور وجود دارد؟
جايي براي مانور وجود ندارد. بلنديهاي جولان كه توسط اسرائيل اشغال شده به سوريه تعلق دارد و اين حق را داريم تا خط مرزي را به جايي كه در چهارم ژوئن 1967 بود، بازگردانيم.
مهاجران چه ميشوند؟
آنها حق بازگشت دارند. در قطعنامه 194 هم بر اين حق تاكيد شده است. طبق قطعنامه اين چهار ميليون فلسطيني حق دارند به سرزمينشان باز گردند اما خودشان ميتوانند در اين مورد تصميم بگيرند. همه به يكباره باز نخواهند گشت.
آيا اين زمان خوبي براي سوريه نيست كه از شر رهبران حماس كه در دمشق پناه داده شدهاند خلاص شود؟
رهبران حماس در دمشق مهاجر هستند. همانطور كه پانصد هزار فلسطيني را پذيرفتيم آنها را هم پناه دادهايم. بدون شك همه آنها به دنبال راهي براي بازگشت به سرزمينشان هستند. اما براي چنين كاري آنها بايد كشور مستقل داشته باشند.
رئيسجمهور جديد آمريكا از هر اقدام سوريه براي كاهش حمايت از حزبالله استقبال خواهد كرد.
ما در حال حاضر بهدنبال روابطي خوب با لبنان به عنوان يك دولت مستقل هستيم و اين تناقضي با روابط خوبمان با حزبالله ندارد. تا زماني كه مناطقي از خاك لبنان در اشغال اسرائيل باشد حزبالله به عنوان يك جنبش قانوني و شرعي براي مقاومت باقي خواهد ماند.
اتفاقي كه دو هفته پيش در آمريكا افتاد و چيزي كه احتمالا به زودي در اسرائيل رخ ميدهد تصميماتي دموكراتيك هستند. سوريه چه زماني دموكراتيك خواهد شد؟ چه زماني دولت در سوريه مثل آمريكا بهطور روتين و در يك رايگيري دموكراتيك تغيير خواهد كرد؟
خدا خواسته كه سوريه در مركز سه بحران مهم باشد. عراق با آمريكاييها، فلسطين و همسايهاش اسرائيل و لبنان. اين به ما لزوم ايجاد اصلاحات مرحله به مرحله در كشور و مطابق چالشهاي موجود در همسايگان را يادآور ميشود.
آيا سوريه همچنان قصد دارد در بغداد و بيروت سفارتخانه داشته باشد؟
بله.
حتي با توجه به حمله دو هفته پيش آمريكا به اهدافي در سوريه از خاك عراق؟
بله، ما ميدانيم كه عراق تحت اشغال است. اين آمريكاييها بودند كه حاكميت ملي ما را خدشهدار كردند. اميدواريم همسايگي و روابط خوب ما با عراقيها خدشهدار نشود.
منابع آمريكايي اعلام كردهاند كه سوريه از پيش در جريان عمليات كماندوهاي آمريكايي بود. آيا صحت دارد؟
اين داستان ساختگي آمريكاييهاست و اصلا حقيقت ندارد. آنها كاملا گيج شده بودند و خيلي دير در واشنگتن واكنش نشان دادند. پس از آن هم اين داستان را در رسانهها منتشر كردند.
اگر صحت ندارد پس چرا نظاميان سوريه واكنش نشان ندادند؟ چرا از شهروندانتان حمايت نكرديد؟
انتظار چنين تهاجمي را نداشتيم و دليل آن را هم نفهميديم. در حال حاضر سوريه اقدامات زيادي براي محكمتر كردن مرزهايش انجام داده است. بههر حال ما گرجستان نيستيم به دنبال اين هستيم كه خردورزي و عقلگرايي را افزايش دهيم نه اينكه موقعيت را از اينكه هست دشوارتر كنيم.
موقعيت امروزي زماني بهتر از اين هم ميشود كه سوريه به آژانس بينالمللي انرژي اتمي اجازه بازرسي از تاسيساتش را بدهد.
هفت ماه پس از حمله به موقعيت نظامي سوريه در نزديكي ديرالزور، اسرائيل در آژانس بينالمللي انرژي اتمي ادعا كرد كه سوريه قصد ساخت راكتور هستهاي دارد. اين ادعا كاملا بياساس است، ما به بازرسان اجازه داديم از تاسيسات ديدن كنند. آنها سه روز در آنجا بودند، نمونههايي برداشتند و آنها را مورد بررسي قرار دادند. به شما اطمينان ميدهم كه آنها مواد و تجهيزاتي كه براي ساخت راكتور هستهاي مورد نياز است مثل گرافيت را پيدا نخواهند كرد.
آژانس سه موقعيت ديگر را هم ميخواهد بازرسي كند.
ما نميخواهيم سوريه چيزي كه عراق تجربه كرد را تكرار كند. شما اين دروغهاي بزرگ آمريكا را قبل از جنگ در عراق هم شنيديد. حال آنها ميخواهند يك مكان را ببينند. بعد از آن سه جاي ديگر را هم ميخواهند بازرسي كنند و احتمالا پس از آن هم چهار موقعيت ديگر را. ما آماده تكرار چنين چيزي نيستيم. اين امنيت ملي ما را خدشهدار خواهد كرد.
بخشي از تراژدي عراق اين بود كه صدامحسين تلاشي نكرد تا ترديدها و نگرانيها را برطرف كند.
ما به دنيا اطمينان ميدهيم كه هيچ بلندپروازي هستهاي نداريم. نميخواهيم پايگاه نظامي هستهاي ايجاد كنيم. اين كار هزينه بسيار زيادي دارد و بيفايده است. آمريكا تنها كشوري بود كه از سلاح هستهاي استفاده كرد.
فكر ميكنيد تغيير چهره واشنگتن فرصتهاي بيشتري ايجاد خواهد كرد؟
ما هميشه آماده گفتوگو با آمريكا هستيم. هفت هفته پيش بود كه در نيويورك با كاندوليزا رايس گفتوگو كردم. مذاكرهاي بسيار مثبت كه توافق كرديم آن را ادامه دهيم. اما افراد مشخصي در دولت بوش از اين گشايش ناراحت هستند و ميخواهند به روشهاي مختلف جلوي آن را بگيرند. نمونه آن حمله هوايي به خاك سوريه بود.
آيا امكان دارد دولت كنوني بوش كه روزهاي آخرش را سپري ميكند باز هم چنين حملهاي انجام دهد؟
با اين دولت امكان وقوع هر چيزي وجود دارد. اما دولت كنوني از نظر اخلاقي وظيفه دارد تا با رفتاري منطقي راه را براي دولت آينده آمريكا باز كند. رهبران اروپايي هم وظيفه دارند تا اطلاعات لازم را به دولت جديد ارائه كنند و اوباما را تشويق كنند تا همكاري و هماهنگي ميان آمريكا، اروپا و قدرتهاي منطقهاي را افزايش دهد.
فرانك والتر اشتاين ماير وزير امور خارجه آلمان خواستار حضور سوريه در گفتوگوهاست...
از جناب وزير بسيار سپاسگزاريم. او اولين فردي است كه راه را براي سوريه باز كرده است. من شخصا با ايشان مذاكره كردم. قبول داريم كه كمبودها و نقصهايي در موقعيت امروزمان داريم با اين حال مصمم هستيم كه اين گفتوگوها را ادامه دهيم.
اما خانم مركل، صدراعظم آلمان مخالف چنين اقدامي است.
دليل نگراني ايشان را نميدانم. اگر دليلش را ميدانستم تلاش ميكردم تا نگراني ايشان را برطرف كنم.
خانم مركل بارها نقش سوريه در لبنان را مورد انتقاد قرار داده است.
پس از توافقها در دوحه كه با حمايت سوريه همراه بود، پس از انتخاب يك رئيسجمهور جديد و تشكيل دولت وحدت ملي در لبنان، پس از تمايل و اقدام ما براي برقراري روابط ديپلماتيك با لبنان آيا هنوز هم ايشان نگران هستند؟ فكر ميكنم خانم مركل با روي خوش نشان دادن به سوريه، لبنان را از اين هم بهتر خواهند ديد.
تصور كنيد دوره چهارساله اوباما به پايان رسيده و آمريكاييها دوباره به پاي صندوقهاي راي رفتهاند. خاورميانه در آن روز چه وضعيتي دارد؟
اين بستگي دارد به ديدگاه دولت جديد آمريكا نسبت به خاورميانه. اين فقط بحث سياهپوست و سفيدپوست نيست. از سوي ديگر موقعيت سياسي در اسرائيل هم بسيار مهم است و همچنين تبعيت و همراهي ديگر قدرتهاي منطقه براي برقراري صلح.
آخرين حرف شما براي دولت بوش چيست؟
خداحافظ.
سه شنبه 28 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]