واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: خطاب به دعا نويس، سحر اين زن را برايم باطل کن و مرااز افسون و مکراين زن خلاص کن اصلا از اولش دوست نداشت من عروس اين خانواده شوم از اينکه اخلاق شوهرم با من خوب است به من حسادت مي کند.
اينها حرف هاي زني است که براي حل مشکل خود به يکي از دعا نويسان شهر مراجعه کرده است.
خانم "م. م" دعا نويس که چند نفر دور بر او نشسته اند مي گويد که اين شغل را نزد پدر خود آموخته براي تبليغ کار خود از مشترياني صحبت مي کند که خارج از کشور زندگي مي کنند و سفارشات را توسط اقوام خود دريافت مي کنند.
او تعداد مشتريان را در روز بين 20 تا 40 نفر عنوان کرد و افزود: اغلب مشتريان از شهرهايي مثل اصفهان، مشهد و حتي دزفول به اين مکان براي رفع حوائج خود مراجعه مي کنند.
وي خود را درويش معرفي کرده و اضافه کرد : دعا نويسي بسيار حرفه سخت و مشقت باري است گاه براي نوشتن يک دعا از نوک انگشتان پا تا نوک سر و ذره ذره سلولهاي بدن درگير مي شوند.
خانم م. هزينه اين گونه دعاها را بين پنج تا 10 ميليون ريال عنوان کرد و افزود: اين گونه دعاها بيشتر براي رفع جن زدگي و مشکلات خانوادگي دريافت مي شود که صددرصد جوابگوست.
کيسه اي سبز رنگ نيز در گوشه خانه آويزان کرده تا هر کس بنا به نذر خود مبلغي را داخل آن قرارداده تا سهم سادات شود.
روزانه تعداد زيادي از مردم براي بازشدن مشکلات و گرفتاري هاي خود ساعت ها در انتظار و نوبت دعانويسان و رمالان مي نشينند. در بعضي شهرها حتي خاندان هايي هستند که نسل اندر نسل به دعانويسي مشغولند و پسر و پدر و پدر پدر را مردم به شفابخشي و مستجاب الدعوگي مي شناسند.
دعاباوران که اغلب از توده مردم هستند براي حل مشکلات کوچک و بزرگي مثل بسته شدن کار، محبت زن به شوهر، محبت شوهر به زن، محبت عاشق و معشوق به يکديگر، سياه بخت کردن زن نزد شوهر و شوهر نزد زن، ايجاد مهر و محبت ميان زن و شوهري که از هم جدا شده اند، به دعانويسان متوسل مي شوند.
اين عده همچنين جن زدگي، ديوانگي، نازايي، بچه دار شدن و بسياري ديگر از مسائل اين چنيني هيچ مرجعي را امن تر و مطمئن تر از دعانويسان نمي دانند.
يکي از اين مشتريان که تحصيلکرده هم است، علت روي آوردن به دعانويسي را درماندگي و عجز کامل خود عنوان کرد و افزود: وقتي بعضي مواقع به بن بست مي رسي مجبوري به هر راهي متوسل شوي حتي اگر عاقلانه نباشد اما مانند تيري در تاريکي است.
وي در ادامه افزود: اين دعا نويس ها با فريب و دروغ و تحريک احساسات مذهبي مردم به مشتريان خود که عمده ي آن را بانوان تشکيل مي دهند، خدماتي از قبيل پيشگويي، دعانويسي، بازکردن سرکتاب، بخت گشايي و...ارايه مي دهند.
يک دانشجوي تهراني که خود را از مشتريان پر و پا قرص سحر و جادو معرفي کرد در اين خصوص گفت: دعا از زمان هاي دور بين مردم رواج داشته است.
"م- ظهوري" افزود: برخي ازاين فال بين ها که مشترياني از سراسر کشور دارند، شماري از دعاهاي خود را منسوب به ائمه اطهار(ع) مي دانند.
خانمي که بارها از تهران به قزوين سفر کرده تامشکلش را با دعانويس هاي مشهور قزوين حل کند در حالي که به شدت از کار خود اظهار پشيماني مي کند دراين خصوص گفت: تحريک هاي مادرش مبني بر ازدواج و يافتن شغل و سرگرداني اش علت مراجعه به اين مکان است.
ط- حامدي " افزود: ابتدا تصور کردم بادعا کارم حل شد اما بعدا به اين نتيجه رسيدم که فقط اثر تلقين بوده که به صورت نامرئي برزندگي ام اثر گذاشته، اکنون احساس حماقت مي کنم که چرا به اين خرافات متوسل شده بودم.
آقاي ح. يک دعا نويس کار خود را کاملا قانوني و قيمت دعاها را کاملا منصفانه دانسته و در اين خصوص مي گويد: دربرابر حل شدن مشکلات بزرگي که مردم با آن دست به گريبانند اين مبلغ ناچيز است. به گفته وي البته مبلغ ناچيز از نظر او چيزي بين 10 تا 50 هزار تومان است.
وي اضافه کرد: عمده مشکلاتي که مردم براي رفع آن مراجعه مي کنند بخت گشايي، اختلافات زناشويي، يافتن شغل و خريد و فروش املاک است.
خانم ف.ح دعا نويس که خانه اي درمحلات قديمي شهر دارد که ظاهرا بهترين مکان براي مراجعه افراد بخصوص اقشار کم درآمد و آبرومند جامعه مي باشد. او خدمات متنوعي شامل دعاهاي زبان بند، چشم زخم، بخت گشا، مهر و محبت، گشايش کار و سفارش مهره ي مار، طلسم ارائه مي دهد.
وي در ادامه گفت: به علت تقاضاي زياد افراد فال و سرکتاب نيز قبول مي کند به شرط آنکه دعاي مورد نظر را فرد از وي دريافت کند.
در بسياري از شهرهاي ايران هنوز هم "دعانويسي" در ميان مردم طرفداران و معتقدان بي شمار دارد.
هنوز هم عده اي هستند که کتاب هاي دعانويسي را گذاشته اند جايي در گوشه و کنار اتاق نمور و نيمه تاريکشان و با دعانويسي و طلب شفا يا گشايش براي ديگران گذران زندگي مي کنند.
امار دقيقي از دعانويسان ايران در دست نيست ولي بعضي حدود 10 هزار نفر را برآورد مي کنند که در سراسر کشور پراکنده اند. بيشتر دعانويسان بي سوادند و عده کمي از آنها خواندن و نوشتن مي دانند.
به باور اغلب جامعه شناسان، علت مراجعه مردم به دعانويس ها، پايين بودن آگاهي هاي ديني و سطح دانش مردم، نبودن امکانات مناسب است.
به عقيده اين عده، جهل و کم سوادي و اثر اشاعه ي وسيع خرافات در جامعه و گاهي دور شدن از منطق و تفکر صحيح و تمايل به حل شدن گرفتاري ها بدون تلاش و کوشش سبب رواج فال گيري، پيش گويي و دعانويسي مي شود.
صرف نظر از معدود افرادي که به اين کار ايمان دارند مشتريان غالب اين گونه مکان ها کساني هستند که در شرايط عادي نه تنها دعانويسان را قبول ندارند بلکه اعتقاد به چنين اموري را خرافه دانسته و تقبيح مي کنند اما زمان درگيري با مشکلات آگاهانه و گاه با تحريک دوستان و اقوام به اين کار تن مي دهند.
"حميد رضا رحماني " روانشناس و کارشناس علوم اجتمايي، عقده هاي رواني ناشي از عدم توجه انسان ها به خواسته ها و نيازهاي يکديگر، کمبود آگاهي نسبت به روش هاي نوين حل مشکلات را مهمترين علل مراجعه مردم به دعانويسان مي داند.
وي، هجوم حوادث و گرفتاري ها به طور همزمان، ظرفيت پايين مردم براي تحمل مشکلات و يافتن راه کار حل ، خرافه پرستي و کم سوادي را از ديگر علل عنوان کرد.
اين استاد دانشگاه، معتقد است رمالي، جادوگري و دعانويسي در همه جاي دنيا وجود دارد اما درکشور ما به دليل سوء استفاده دعانويسان از اعتقادات مردم از مذهب رنگ ديني گرفته است.
رحماني اضافه کرد: عامل ديگري که در پا بر جا ماندن خرافات در جامعه تاثير دارد اين است که وقتي ما به خرافات خاصي معتقدباشيم بيشتر به دنبال شواهدي مي گرديم که آن عمل خرافي را تاييد مي کند. يعني شواهد مخالف يا دال بر رد کردن خرافات را ناديده مي گيريم و فقط به آن قسمتي از شواهد توجه مي کنيم که تصادفا باآن خرافات اتفاق افتاده و بين آن رابطه علت و معلولي برقرار مي کنيم.
دکتر "مرضيه عليپور" استاد روانشناسي دانشگاه تهران نيز در اين خصوص گفت: درعلم روانشناسي و روانپزشکي، اختلال شخصيت اسکيزوتايپال تشخيصي است که براي افرادي که خرافاتي هستند يا به اين حرفه اشتغال دارند گذاشته مي شود.
وي اظهار داشت: اين افراد به سحر و جادو اعتقاد دارند، وضع ظاهري آنها عجيب و نامتعارف بوده و مدعي غيب بيني و داشتن بصيرت هايي ويژه هستند و ادعا مي کنند که مي توانند حوادث آينده را پيش بيني کرده و بر آنها اثر بگذارند.
دکتر عليپور اضافه کرد: تکلم آنها اغلب مبهم، حاشيه پردازانه، استعاره اي با شرح و تفصيل مفرط يا قالبي است. ادعاي رابطه با موجودات عيني و يا حتي امام زمان را در جامعه ي ما دارند. هر از چند گاهي نيز خبر از دستگيري برخي از اين افراد درگوشه و کنار شنيده مي شود و در جامعه ما اعتقاد و مراجعه مردم به رمال ها و فالگيران در حال افزايش است.
وي تاکيد کرد: چگونه است که پيامبراکرم(ص) باهمه کرامات خود مي فرمايند من از لحظه ي بعدي خود خبرندارم ولي اين رمالان مي توانند حتي چندسال آينده را پيش بيني کنند. آنها چيزهايي کلي را ذکر مي کنند که ممکن است درمورد همه صدق کند ، گاه چيزهايي که آنها مي گويند به طور تصادفي با رخدادي در آينده جفت مي شود و مردم به آن به صورت پيش گويي مي نگرند.
وي اذعان داشت: برخي از آنها به علت اينکه با حالت هاي چهره افراد آشنايي دارند و از کلام خود آنها اشارات و سر نخ هايي مي گيرند و نيز اينکه آنها به علت برخورد با بسياري از مردم در تشخيص خصوصيات افراد حاذق گشته اند، مي توانند طوري صحبت کنند که انگار پيش گويي مي کنند.
اين استاد دانشگاه معتقد است، دعانويسان نيز به همين صورت عمل مي کنند و برخي از مردم براي حل و فصل کار هايشان يا رهايي از مشکلات خود به دعا نويس مراجعه مي کنند.
وي در ادامه افزود: ما مي توانيم در حق خود و ديگران دعا کنيم ولي نه اينکه دعايي را در غذا يا نوشيدني کسي بريزيم و از مشکل رهايي يابيم ويا چيزي به دست آوريم مگر نه اين است که خداوند درقرآن مي فرمايد: "چيزي براي انسان نيست مگر اينکه براي آن تلاش کند."
دکتر عليپور در پايان يادآور شد: متاسفانه سود جويان از ناداني بسياري از افراد ساده لوح استفاده مي برند تا هنگامي که افراد ساده لوح در جامعه وجود دارند رمالان و فالگيران هم بازارشان داغ خواهد ماند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]