محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846093859
پیکان فاتح قلب سه نسل / به بهانه ششمين سالگرد خروج پيكان از خط توليد + گزارش تصویری
واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: شش سال پيش در چنين روزي پيكان، نماد صنعت خودروسازي ايران از چرخه.ي توليد خارج شد و به اين ترتيب ايراني.ها با خودرويي كه صنعت خودروسازي ايران را از ورشكستگي نجات داد و در عين حال براي بسياري نيز ايجاد اشتغال كرد، خداحافظي كردند.
25 ارديبهشت سال 1384 بالاخره بعد از كش و قوس.هاي فراوان و پس از توليد دو ميليون و 295 هزار دستگاه آخرين پيكان از خط توليد گذشت و راهي موزه شد.
اسحاق جهانگيري - وزير صنايع و معادن وقت، در مراسم نمادين بر لوح يادبود پيكان نوشت: "پيكان ارابه.اي بود كه صنعت توليد ايران بر دوش آن شكل گرفت و امروز به موزه برود تا نشانه اعتلاي صنعت خودرو ايران باشد."
پیکان، فاتح قلوب سه نسل
«مجله ماشین» - اتومبیل موفق به چه معناست؟ شاید در جواب این پرسش اتومبیلهایی همچون فولکس واگن بیتل در ذهن بیایند. البته این درست است امّا برخی موارد خاص نیز قابل ذکرند که در آن یک اتومبیل نیمه موفق توسط کشوری غیر از کشور سازنده به یک خودرو موفق بدل گردیده است. نمونه جالب آن فیات 1100 بود که سومین نسل آن در 1962 به بازار آمد. این اتومبیل 4 سیلندر 50 اسببخاری 1089 سیسی، کم کم به خودرویی محبوب بدل شد و این در حالی بود که بدنه آن برخلاف پژو 404 آنچنان مدرن نبود. همین پدیده توسط شرکت premier هندوستان برای تولید در آن کشور برگزیده شد و تولید آن از 1967 آغاز گردید و جادهها را به تسخیر خود درآورد. در بیشتر فیلمهایی که در مورد آن سرزمین ساخته شده میتوانید تاکسیهای مشکی با سقف زردرنگ را ببینید که تقریباً در همه جا هستند و کشور را در تصرف خود دارند. در این شماره برآنیم سناریوی ایرانی اینگونه خودورها یعنی پیکان را بررسی کنیم.
نوشته: مهندس برزو سپاسی ـ عکس: علیرضا بهپور
وب سایت «مجله ماشین» : داستان افسانه ایرانی از 23 اردیبهشت 1346 آغاز شد. مدتی پیش از آن تبلیغات وسیعی در تلویزیون ملی ایران برای آن شب به راه افتاده بود و همه منتظر بودند ببینند این جشن بزرگ ملی چگونه برگزار خواهد شد. ساعت 8:30 همه پای تلویزیون بودند. رأس ساعت برنامه گروهی از نوجوانان را نشان داد که وارد صحنه شدند و دور یک کیک بسیار بزرگ تولد به گردش درآمدند. ناگهان کیک باز شد و از درون آن یک دستگاه پیکان بیرون آمد. امّا چه کسی این برگ پُر اهمیت تاریخ صنعت ایران را پدید آورد؟ «احمد خیامی» یک نوجوان مشهدی بود که در یک خانواده ساده زندگی میکرد. او بسیاری از اوقات، از راه شستشوی اتومبیلها در خیابان درآمد مختصری برای خود فراهم میکرد. علاقه او به خودرو وی را بر آن داشت که بهصورت شاگرد مکانیک در یک تعمیرگاه مشغول به کار شود. این تجربه، او را به یک فرد مسلط در این زمینه تبدیل کرد. وی سپس اقدام به تأسیس تعمیرگاه شخصی خود کرد. در این مرحله او با اصول مدیریت یک واحد تجاری آشنا شد و خود را برای جهش بزرگتر آماده کرد. ناگهان تصمیم گرفت همه آنچه را که بنیان نهاده بود به برادرش واگذار کند و به تهران برود. وی آرزوهای بزرگی در سر میپروراند ولی بهدلیل عدم وجود سرمایه اولیه ناچار شد که از بسیاری از آنها چشم بپوشد و با سرمایه اندک خود یک مغازه اجاره و شرکت تضامنی برادران خیامی را تأسیس کرد و در زمینه قطعات یدکی خودرو به فعالیت پرداخت. او در قالب این شرکت به فروش کامیونهای مرسدسبنز که طرفداران زیادی نیز در بازار داشت روی آورد.
بدین وسیله توانست مبلغ لازم برای خرید یک زمین بزرگ در جاده کرج را فراهم کند و با نصب یک سوله شرکت ساخت اتاق اتوبوس خود را تأسیس نماید. در آن زمان اتوبوسهای مرسدسبنز بهصورت شاسی از آلمان وارد میشد و اتاقسازان داخلی با مهارت تمام اقدام به ساخت اتاق برای آنها میکردند. او با نبوغ خود توانست در مدّت زمان کوتاهی از رقبا پیش افتد. وی که خود سالها مشتری اتوبوسهای مسیر تهران-مشهد بود با مشکلات این اتوبوسها آشنا بود و توانست آنها را در ساختههای خود در نظر بگیرد. بهدلیل عدم وجود سیستم تهویه در اتوبوسها، نوشیدنیهای خنک میتوانست برای مسافران فرحبخش باشد. به همین دلیل یک یخچال در اتوبوسهای ساخت خود نصب کرد، همچنین یک اتاقک کوچک در اتوبوس را به عنوان دستشویی در نظر گرفت و با همین دو اقدام مشتریان خود را که شرکتهای مسافرتی بودند چند برابر کرد. گام بعدی نیز تأسیس اتاق رنگ بود. او در آن زمان آماده شد تا پله آخر موفقیت را طی کند. به این منظور برای یک سفر بزرگ آماده شد. او به آلمان، ایتالیا، فرانسه، بریتانیا، اسپانیا و ایالات متحده رفت و از کارخانجات مختلف بازدید به عمل آورد. از شرکتهایی چون مرسدسبنز، فولکس واگن، د.کا.و، پژو، سیتروئن، رنو و کارخانه rootes نماینده اتومبیلهای هیلمن و avenger بازدید کرد. امروزه میتوان تصور کرد که اگر او مرسدس بنز، فولکس واگن و یا یک اتومبیل دیگر را به جای پیکان بر میگزید، چه تفاوت عمدهای در تاریخ صنعت حملونقل ایران به وقوع میپیوست ولی سرانجام وی محصول انگلیسی را انتخاب کرد چرا که کارخانه rootes در شرایط مالی نامناسبی به سر میبرد و با شرایط بهتری امتیاز خودرو را واگذار میکرد. «احمد» پس از بازگشت یک شرکت به ثبت رساند و نشان یک ارابه باستانی که به وسیله اسب کشیده میشد را برای آن در نظر گرفت.
در پله بعدی او سعی میکرد نامی شایسته برای مدل انتخابی خود بیابد. arrow به فارسی به معنی تیر، خدنگ و پیکان است که زیباترین کلمه یعنی پیکان توسط او انتخاب شد. امّا این اتومبیل غیرمحبوب چه بود که توسط وی برای بازار ایران در نظر گرفته شد؟ گروه roots یک مجموعه از اتومبیلسازان را تشکیل میداد و مقر اصلی آن در کشور انگلستان بود. اگر بخواهیم آن را به کارخانهای دیگر تشبیه کنیم میتوانیم آن مجموعه را یک جنرال موتورز بسیار کوچک فرض کنیم که به جای شورولت، کادیلاک و بیوک نشانههای تجاری کماهمیتتری همچون hillman، sunbeam، singer و humber در آن دیده میشدند. در 1962 هیئت مدیره roots تصمیم به ساخت یک خودرو موفق گرفت که هزینههای طراحی و ساخت آن تا حدّ امکان کم باشد. در آن زمان شرکت با مشکلات مالی دست به گریبان بود و مدلهای پیشین آن با وجود سرمایهگذاری زیادی که برای آنها شده بود مورد استقبال قرار نگرفته بود.
پروژه arrow به گروه آقای «رکس فلمینگ» واگذار گردید و چهارچوب کار نیز به این صورت دیکته شد: آنها باید براساس موتورها و سیستم تعلیق موجود اتومبیلی جدید طراحی کنند. کار بسیار مشکلی بود بهخصوص که هیئت مدیره نیز (که خود تحت فشار بودند) بر روند کار نظارت میکردند. در 1964 کرایسلر که به دنبال خرید roots بود توانست درصدی از سهام آن را بهدست آورد. نتیجه این اقدام تزریق مقدار زیادی پول نقد به roots بود. البته پروژه arrow تغییری پیدا نکرد و مسیر طبیعی خود را طی کرد. هنگامی که خودرو نهایی آماده شد، شاسی مونوکوک آن 70 کیلوگرم از مدل پیشین سبکتر و به 262 کیلوگرم رسیده بود. برای ساخت بدنه با شرکت پرس فولاد fisher قرارداد بسته شد. سرانجام در اکتبر 1966 اتومبیل arrow تحت نام هیلمن هانتر به بازار عرضه شد. دو موتور 1725 و 1496 سیسی برای آن قابل سفارش بودند. پیشرانه اول 61 و دومی 54 اسببخار قدرت داشتند. نشان تجاری دوم که اتومبیل آرو را عرضه میکرد humber بود که آن را با نام sceptre mkiii در میان محصولات خود داشت. موتور آن 1725 سیسی با قدرت بالاتر نسبت به هیلمن (79 اسببخار) و چهرهای متفاوت با چهار چراغ گرد در جلو بود. شرکت بعدی sunbeam بود که آرو را با نام rapier به معرض فروش گذاشت. این مدل یک نمونه کوپه و با بدنه فستبک بود. چون این خودرو تقریباً اسپرت و مخصوص جوانان ساخته شده بود فقط با قدرتهای بالا 76 و 93 اسببخار در دسترس بود. امّا کارخانه آخر سینگر بود که آن را با نام vogue در میان محصولات خود داشت. در همین زمان بود که آرو با نام پیکان به جادههای کشورمان وارد شد، که واردات آزاد آن را کاملاً متنوع کرده بود. ابتکار خیامی این بود که با تبلیغات بسیار گسترده که واردکننده های خودرو از پس هزینههای آن بر نمیآمدند پیکان را در میان مردم جا اندازد. او حتّی طبق قراردادی با تلویزیون، تعدادی پیکان را بهعنوان جایزه در مسابقات تلویزیونی در نظر گرفت. در یکی از مسابقات یک دستگاه از این خودرو با 7 سال بنزین مجانی به برنده داده شد. در همین دوران هویدا نخست وزیر نیز با به بازار آمدن پیکان یک دستگاه سرمهای رنگ آن را خریداری کرد.
در سالهای پایانی دهه 1340 بسیاری از مردم او را در خیابان دیده بودند در حالی که خود شخصاً پشت فرمان نشسته و بدون محافظ در حال عبور بود. همه این عوامل باعث شد که پیکان به آهستگی جای خود را در میان مردم باز کند و مردم به خرید آن متمایل شوند. امّا در همین حین چند دستگاه پیکان اختصاصی هم ساخته شد تا بهعنوان هدیه حکومت به سران سایر کشورها داده شود. این خودروها همگی دارای مشخصات یکسانی بودند از جمله اینکه رنگ آنها زرشکی و دارای جلوپنجره با چراغهای مربع بود. (سالهای 1347 و 48). در عقب دو صندلی جدا از هم در نظر گرفته شده بود که فضای آن را از پیکانهای معمولی با صندلی عقب یک تکه عقب کاملاً متفاوت میکرد. این چند دستگاه دارای سیستم تهویه مطبوع در زیر داشبورد نصب شده بود. البته این پیکانها در زمانی ساخته شد که داشبوردها هنوز چوبی بود و همین عامل نیز خود به زیبایی و القای حالت کلاسیک در آنها کمک شایانی کرده بود. اینجانب چندی پیش یک دستگاه از آنها را در تهران مورد آزمایش قرار دادم که در وضعیت بسیار مطلوبی به سر میبرد. از میان این چند دستگاه اتومبیل سفارشی یک دستگاه از همه معروفتر شد. در بازدید «نیکلای چائوچسکو» و همسرش از ایران که در آن زمان رئیس جمهوری رومانی بود یک پیکان به وی اهدا شد و او آن را به همراه خود به آن کشور برد و پس از نصب پلاک، مورد استفاده قرار داد. این خودرو در گاراژ وی حفظ شد تا آنکه سالها بعد در جریان یک کودتا، به حراج گذاشته شد. پس از آن از سرنوشت این خودرو خبری در دست نیست. امّا در ایران داستان پیکان با جذب این خودرو به ناوگان تاکسیرانی در شهرهای مختلف ادامه پیدا کرد. تاکسیهای نارنجی تهران معروفترین آنها بودند که تقریباً در همه جا دیده میشدند و به جابهجایی مسافر اقدام میکردند.
در آذر ماه 1348 ایران ناسیونال، وانت پیکان را عرضه کرد و به بهای 13 هزار و 950 تومان در اختیار قرار داد. این وسیله بهدلیل جابهجایی بار در محدوده شهرهای پرترافیک و جهت صنایع کوچک طراحی شده بود. مدل دیگر استیشن بود که دقیقاً براساس مدل انگلیسی تولید میگردید. استیشن با فضایی کافی در عقب برای مسافرتهای خانوادگی در اختیار مصرفکنندگان قرار داشت. صندلیهای عقب تاشو بود و افزایش حجم صندوق نیز از قابلیتهای آن بود. ایران ناسیونال در سال 1352 مدل دو لوکس را با تغییرات ظاهری و داخلی و تغییر در طراحی صندلیها به بازار فرستاد. امّا مدل محبوبتر پیکان، مدل اتوماتیک بود که اگر آن را در خیابان ببینید میتوانید از روی یک نوشته کوچک در گوشه صندوق عقب که کلمه automatique را در بردارد، تشخیص دهید. در ابتدا پیکان با گیربکس سه دنده تولید شده که با توانایی موتور همخوانی کامل نداشت لذا از سال 1354 این خودرو به گیربکس چهار سرعته bw-45 مجهز گردید. پیکان کار نیز که در سال 1350 به قیمت 18 هزار و 690 تومان عرضه شد مدل پایهای بود که جهت مصارف کاری در نظر گرفته شده بود. از سال 1356 مدل دولوکس مورد بهینهسازی قرار گرفت و جلو پنجره کاملاً جدیدی روی آن نصب گردید. امّا بیشک هیجانانگیزترین مدل پیکان مدل جوانان بود که با جلو پنجرهای کاملاً متفاوت و رینگهای اسپرت و نیز نشان gt روی بدنه از سایرین متمایز میگردید. موتور سری عادی پیکان یک نمونه 4 سیلندر خطی 1725 سیسی با قطر و کورس پیستون 5/82×5×81 میلیمتر و حداکثر توان 5/68 اسببخار در دور 4500 بوده که در نمونه جوانان (یا هیلمن gt) با استفاده از دو کاربراتور همه معادلات آرامش را به هم ریخت و با شتاب صفر تا 96 کیلومتر 5/13 ثانیهای کاملاً نیازهای جوانان را برآورده میساخت.
امّا در روز گردهمایی پیکانها سه دستگاه از بینقصترین و بکرترینهای کشور به مکان ملاقات آمدند. اتومبیل اول یک دو لوکس مدل 1350 با کارکرد تنها 104 هزار کیلومتر بود. همانگونه که در تصاویر مشاهده میگردد همه چیز همانند روز نخست حفظ شده است. کاربرد چوب در جابهجایی فضای داخلی حس فراموش نشدنی را به انسان میبخشد مخصوصاً که نشاندهندهها با حاشیه کرومی به طرز زیبایی در آن کار شدهاند. فرمان کلاسیک آن باریک و سه شاخه است.
اتومبیل دوم یک جوانان 1351 به رنگ صورتی است. داشبورد آن شباهتی به آلفارومئو مونترال دارد چرا که دو نشاندهنده سرعت و دور موتور (که در این خودرو اسپرت اهمیت حیاتی داشته) در دو برجستگی داشبورد و بهصورت کاملاً مجزا چیده شدهاند. روی فرمان نشان gt دیده میشود و در بخش میانی داشبورد، چهار آمپر بیرون آمده و کمی خود را به سمت راننده خم کردهاند. این درجات وضعیت آب، بنزین، روغن و باتری را نشان میدهند، با باز کردن در موتور دو کاربراتور را به خوبی مشاهده خواهید کرد. جوانان گرانترین پیکان به شمار میرفت و در سال 1356 به رقم 43 هزار و 730 تومان معامله میشد و این در حالی بود که حدود 10 هزار تومان با مدل کار تفاوت قیمت داشت. مدل مورد آزمایش بهدلیل رنگ بسیار کمیاب آن در خاطرهها ماندگار خواهد شد.
اتومبیل سوم یک دستگاه دولوکس اتوماتیک به رنگ مشکی بود. این اتومبیل مورد بازسازی کلی و چند تغییر جزئی قرار گرفت از جمله استفاده از قالپاقهای سری اول پیکان که با لاستیکهای دور سینه آن در هماهنگی بودند. رکاب فلزی در ترکیب با سپرهای باریک و قطعات کرومی، ظاهر آن را بسیار کلاسیک کرده بود. در پایان این سؤال پیش میآید که آیا پیکان کلاسیک است یا خیر؟ با مراجعه به قیمتهای جهانی همتایان انگلیسی آن شاید در ابتدا کمی دلسرد شوید ولی وقتی بدانید این خودرو بخشی از حافظه تاریخی میلیونها ایرانی است و به جرأت میتوان گفت نزدیک به 100 درصد ایرانیها حداقل یکبار سوار چنین وسیلهای شدهاند و از سوی دیگر این خودرو ثمره عمر مردمی است که از هیچ شروع کرد و ملتی را به ساختههای خود وابسته کرد، با دید دیگری به آن نگاه خواهید کرد. گرچه تاریخ پیکان در سالهای بعد با فراز و نشیبهای زیادی همراه بود و حتّی در دورهای با پیشرانه پژو عرضه گردید و پس از آن مدل 1600 که از سال 1371 عرضه شد، بازار را در اختیار خود داشت ولی در نهایت در 25 اردیبهشت سال 1384 تولید آن پس از 38 سال خاتمه یافت و کتابی عظیم در صنعت اتومبیل کشورمان بسته شد. در پایان لازم است مالکین محترم سه اتومبیل آقایان «پرهیزکار»، «حسین ولیزاده» و «مسعود شیری» برای همکاری کاملی که در تهیه این مطلب داشتند تشکر و قدردانی کنیم. همچنین از آقای «تالاری» که اتومبیل خاص خود را در اختیار «مجله ماشین» قرار دادند کمال سپاسگذاری را داریم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 553]
-
گوناگون
پربازدیدترینها