واضح آرشیو وب فارسی:قدس: هوا سردتر مي شود؛ تب، تشنج، پاشويه و مصرف آنتي هيستامين در كودكان سرماخورده
* پروين محمدي
مقدمه:
از قديم گفته اند: «از هر چه بگذريم سخن دوست خوشتر است»، اما فصل سرما كه مي رسد بايد از همه چيز بگذريم و از
سرماخوردگي بگوييم، زيرا انواع مختلف ويروسهاي سرماخوردگي حتي سالانه ممكن است 10 بار به سراغ ما بيايند و ارمغان خودشان را كه چيزي جز سرفه و عطسه و كسالت و دردسر نيست به ما هديه دهند.
در اين بين كودكان نازنين به دليل آسيب پذيري و ايمني كمتر در برابر عوامل بيماريزا بيشتر به اين بيماري دچار شده و خواه ناخواه خانواده را نيز افزون بر گرفتاري مراقبت از بيمار گرفتار بيماري مي سازند.پس هر چه بيشتر درباره سرماخوردگي كودكان، راه هاي پيشگيري، مراقبتهاي لازم و درمان آنها بدانيم بهتر است.
* سرماخوردگي يك بيماري ساده است
دكتر جواد آخونديان فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان در اين راستا مي گويد: سرماخوردگي در كودكان يك بيماري ساده است، اما مي تواند عوارض متعددي در پي داشته باشد.
وي معتقد است: سرماخوردگي به تنهايي نيازمند درمان نيست و دليلي هم براي نگراني وجود ندارد، زيرا با عطسه، سرفه، تب مختصر، آبريزش از بيني شروع مي شود و چنانچه مراقبتهاي لازم از كودك بيمار به عمل آيد خود به خود بهبود مي يابد. ولي چنانچه كودك تب بالا داشته باشد، دچار تشنج شود، طي سرماخوردگي ترشحات بيني اش غليظ و چركي شود، اختلال در هوشياري و رفتار كودك مشاهده گردد، مقدار خوراك كودك كم و يا بي اشتها شود و يا تنفس او تند شود مراجعه به پزشك ضروري است.
دكتر آخونديان معتقد است: تغييرات درجه هوا باعث شعله ور شدن ويروسها مي شود و اغلب سرماخوردگي ها هم علت ويروسي دارد كه با عطسه و سرفه و آبريزش از بيني بروز مي كند.
به اعتقاد وي در اين شرايط بيمار نياز به مصرف آنتي بيوتيك ندارد، مگر آنكه طي سرماخوردگي عفونت نيز اضافه شود كه با نظر پزشك معالج نوع آنتي بيوتيك مشخص شده و تجويز مي شود.
* از تشنج نترسيد
اين فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان مي افزايد: مشكل تشنج بعد از تب ممكن است براي همه بچه ها پيش بيايد والدين نبايد از تشنج بترسند، بلكه بايد مراقب باشند، از اين رو براي كودكان زير يك سال كه پيشينه تشنج دارند و احتمال تكرار تشنج در آنها بيشتر است بايد اقدامهاي پيشگيري انجام شود و به محض مشاهده تب بالاي 38 تا 38/5 درجه بايد به كودك استامينوفن بدهند و يا او را پاشويه كنند.
مقدار مصرف قطره استامينوفن در بچه هاي يك تا دو ساله 25 قطره هر 4 ساعت يك بار و ميزان مصرف شربت استامينوفن به ازاي هر 12 كيلو وزن بچه يك قاشق مرباخوري، هر 4 ساعت يك بار است.بنابراين، براي بچه هايي كه سابقه تشنج دارند و يا مستعد تشنج هستند بايد موقع تب از دارو و پاشويه استفاده شود.درمان شامل: داروي ضد تب مثل استامينوفن و داروي ضد تشنج مثل ديازپام خوراكي است.دز مناسب ديازپام براي يك بچه 10 كيلويي 2 ميلي گرم در هر 8 ساعت است و به همين نسبت براساس وزن كودك ديازپام كمتر يا بيشتر مي شود.
* پاشويه با چه آبي؟
دكتر آخونديان پاشويه با آب سرد را مضر دانسته، تصريح مي كند: پاشويه با آب ولرم و آبي كه دماي معمولي دارد و فقط 3 تا 4 درجه كمتر از حرارت معمولي بدن است مناسب و مفيد است، ولي با آب سرد ضرر دارد، چون ممكن است اختلاف درجه حرارت بدن با آب موجب اختلال در خونرساني و باعث افت فشار خون و مشكلات ديگر در كودك شود و عوارضي به دنبال داشته باشد.وي در خصوص اضافه كردن الكل به آب پاشويه نيز مي افزايد: اضافه كردن الكل به آب براي پاشويه هرگز توصيه نمي شود، زيرا احتمال بروز عوارض و مسموميت دارد.
* آنتي هيستامين زياد ممنوع
عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي مصرف آنتي هيستامين زياد را هنگام سرماخوردگي توصيه نمي كند، زيرا اعتقاد دارد: مصرف زياد آنتي هيستامين مانع خارج شدن ترشحات از طريق سرفه و بيني مي شود و دفع ترشحات را كم مي كند، در حالي كه در سير طبيعي بيماري و دفاع طبيعي بدن بايد ترشحات از طريق بيني و سرفه دفع شود.
* درمان با مراقبت نه با دار
ودكتر آخونديان معتقد است: مصرف دارو به درمان سرماخوردگي كمك نمي كند، بلكه مراقبت از بيمار سبب بهبود وي مي شود.بر همين اساس؛ استراحت، مصرف مايعات فراوان، تغذيه مناسب، مصرف غذاهاي مقوي و مغذي حاوي پروتئين، سبزيها و سوپ و آش را مفيد مي داند.
وي در خصوص پرهيز غذايي خاطرنشان مي كند: معمولاً كودك مبتلا به سرماخوردگي نياز به همه موادغذايي دارد و هيچ غذايي برايش منع نمي شود، مگر اينكه با خوردن بعضي غذاها مشكل تنفسي ايجاد شود كه در اين صورت توصيه مي شود از غذاهاي تند، ترش، انواع ادويه، سرخ كردني ها و غذاهاي محرك استفاده نشود.
* توصيه هاي مراقبتي
دكتر آخونديان يادآور مي شود: هنگام سرماخوردگي كودك، هواي منزل بايد مرطوب شود و از بخور استفاده كنند، بيني بچه را تميز نگه دارند و با شستشوي بيني با سرم فيزيولوژي يا قطره كلرور سديم (هفت، هشت قطره داخل بيني كودك چكانده شود) ترشحات رفيق و دفع گردد.
در ضمن داروي ضد آسم براي كودكاني كه مستعد آسم هستند براي پيشگيري از ناراحتي برونشي ها نيز ضروري است.
اگر كودك تشنج كرد او را به پهلو بخوابانند، خونسردي خود را حفظ كنند و يكي دو دقيقه صبر نمايند چون تشنج معمولاً طي يكي دو دقيقه برطرف خواهد شد، پس از آن مي توانند از تنقيه ديازپام كه به طور آماده موجود است و يا از آمپول ديازپام استفاده كنند. در اين صورت مي توانند آمپول را بشكنند و محتويات آن را داخل تنقيه بريزند.
* واكسن آنفلوانزا بزنند يا نه؟
فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان در خصوص تزريق واكسن آنفلوانزا براي كودكان مي گويد: اين واكسن براي كودكان به خصوص سن زير 5 سال ضرورت دارد، اما والدين بايد بدانند كه اين واكسن كودك را در برابر آنفلوانزا مصون مي سازد نه در برابر سرماخوردگي، بنابراين توصيه مي شود براي پيشگيري از ابتلا به آنفلوانزا كه براي كودكان خطرناك است اقدام به تزريق واكسن كنند، اما براي پيشگيري از سرماخوردگي با رعايت موازين بهداشتي و پرهيز از تماس با بيماران سرما خورده و عاري نگه داشتن محيط منزل از دود سيگار و غيره مراقب كودك خود باشند.
يکشنبه 26 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 208]