واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
سکته مغزی
سکته مغزی بعنوان یک سندروم بالینی مرکب از مجموعه های عصبی با شروع سریع یا ناگهانی که برای مدت بیشتر از 24 ساعت تداوم داشته و ریشه عروقی آن به لخته یا انسداد شریانهای مغزی محدود شده که منجر به سکته می شوند یا در اثر گسیختگی عروق منجر به خونریزی مغزی می شوند تعریف می گردد. به زبان ساده تر، اختلال عمل ناگهانی مغز به علت قطع جریان در بخشی از مغز را اصطلاحاً سکته مغزی می گویند.
انواع سکته مغزی
عوامل خطر آفرین
سایر موارد مثل مصرغ دخانیات و الکل ، قرص های حاملگی، سوء مصرف داروها و ...
اقدامات پیشگیری از سکته مغزی
پیشگیری اولیه بهترین شیوه در رابطه با سکته هامی باشد. کنترل فشار خون، بیماری های قلبی و عروقی، کلسترول بالا خون، چاقی، مصرف سیگار،دیابت از راه های پیشگیری از سکته مغزی می باشند. نشویق به داشتن زندگی سالم ، نظیر مصرف غذاهای کم چرب، کم کلسترول و انجام ورزش ازجمله تلاشهایی است که در بسیاریلز ترویج سلامتی باید انجام گیرد. مصرف ماهی دو بار در هفته یا بیشتر سکته ترومبو تیک را کاهش می دهد. احتمالا درمان موفقیت آمیز و گسترده هیپرتانسیون بیشترین سهم را در کاهش وقوع سکته مغزی به عهده دارد.
تظاهرات بالینی سکته مغزی
بیمار ممکن است هر کدام از علائم و نشانه های عمومی زیر را داشته باشد.
- نقصان حرکتی: بی حس یا ضعف عضلات در صورت ، دست یا پا، بویژه در یکطرف بدن.
- عدم برقراری ارتباط: اختلال در تکلم و نحوه برقراری ارتباط .
- اختلالات ادراکی: سکته مغزی می تواند سبب اختلالاتی در ادراک بینائی،اختلال در ارتباطات فضایی ، بینائی و فقدان توانایی های حسی گردد.
- اختلالات توانایی های حسی: مثل اختلالات لامسه ای شدید یا خفیف ، فقدان حسهای عمقی ، اشکال در تعبیر یا تفسیر محرکهای بینایی- شنوایی و لامسه ای.
و سایر علائم عبارتند از:سر درد های شدید ناگهانی، سرگیجه، فقدان تعادل هماهنگی، اشکال در راه رفتن، اشکال در سخن گفتن یا درک صحبت های دیگران ، کاهش هوشیاری یا تغییر در وضعیت ذهنی و ...
مراقبت بیماران سکته مغزی
مرحله حاد: مرحله حاد معمولا بین 48 تا 72 ساعت طول می کشد . در مرحله حاد حفظ راه هوایی، تنفس ، و گردش خون از اولویتهای مراقبت درمان است اگر علائمی که قبلا گفته شد در یک نفر نمایان شود باید اقدامات زیر را بلافاصله انجام دهید.
بلافاصله مورد را به اورژانس 115 اطلاع دهید.
- در صورت عدم نبض و تنفس عملیات احیای قلبی ریوی (cpr) را شروع کنید.
- به هیچ وجه از راه دهان چیزی به بیمار ندهید.
- دهان بیمار را با ساکشن یا با دو انگشت دست به روش جارویی تمیز کنید.
- راه هوایی بیمار را با دادن وضعیت مناسب به سر باز کنید
- سر بستر بیمار را کمی بالا بیاورید .(اگر فشار خون بیمار پایین نباشد)
- بیمار را تقریبا به یک پهلو بچرخانید.( اگر بیمار ترومایی نباشد)
- لباسهای تنگ بیمار را شل یا آزاد بکنید.
- به بیمار اکسیژن بدهید.
- بلافاصله بیمار را به نزدیکترین مرکز درمانی انتقال بدهید.
مرحله تحت حاد: در این مرحله بیمار را از نظرتغییرات و اختلالات بوجود آمده زیر بررسی کنید.
تغییر در خونرسانی به بافت مغز، تغییر در وضعیت حسی- حرکتی ،اختلال در وضعیت بلع ، بی حسی نیمه بدن ، اختلال در برقراری ارتباط کلامی ، خطر بروز تروما، سقوط، سوختگی ، خطر بروز آسپیراسیون، اختلال در پنداشت از خود ، اختلال در تحرک جسمی ، کمبود اطلاعات ، تدابیر غیر موثر رژیم درمانی یا تغییر در حفظ سلامتی.
اقدامات لازم درمانی را با توجه به دستورات داده شده باید اجراء کنید .
مراقبتهای پرستاری را با توجه به اختلالات و تغییرات بوجود آمده برای بیمار باید بطور صحیح و به موقع انجام بدهید.
آموزش هنگام ترخیص:
به بیمار در مورد عوارضی که ممکن است به بروز بیماری کمک کند هشداردهید. همانند: بالا بودن فشار خون، بالا بودن چربی خون، دیابت و .......
انجام اقدامات مناسب را برای کاهش و برگشت علائم سکته مغزی به بیمار توصیه کنید. همانند:استفاده از داروها طبق دستور پزشک، ترک سیگار ، کاهش تنش ، رژیم متعادل و ......
مراقبت هاي پرستاري از بيماران سكته مغزي
1- سکته های انسدادی 85% که در آن انسداد عروق و افت بارز پر فیوژن مغزی صورت می گیرد. 2- سکته های خونریزی کننده15% که در آن تراوش یا نشت خون از داخل عروق به درون مغزوجود دارد. 1- افزایش فشار خون ، کنترل فشار خون مهم ترین اقدام در پیگیری از سکته مغزی 2- بیماری قلبی عروقی 3- بالا بردن کلسترول 4- چاقی 5- افزایش سطح 6- هماتوکریت 7- دیابت مراقبت از سيستم گوارشي
اين بيماران اغلب به دليل نداشتن رفلكس بلع داراي لوله معده هستند كه از اين طريق تغذيه مي شود به همين دليل دهان شويه هر 4 تا 6 ساعت انجام مي شود و بعد از هر بار غذا دادن از طريق لوله با مقداري آب شسته شود. رژيم غذايي نرم و مايعات است جهت پشگيري از زخم هاي معده ناشي از استرس دادن آنتي اسيد و دور نگه داشتن آنها از استرس لازم است.
مراقبت از مجاري ادراري
اين بيماران دچار بي اختياري در دفع ادرار و مدفوع هستند و ممكن است داراي سندهاي ادراري خارجي يا داخلي باشند كه جهت پيشگيري از احتباس ادراري دفع مايعات بايد كنترل شود.
در صورت كدر شدن رنگ ادرار و يا خوني شدن بهتر است لوله تعويض شد (در غير اين صورت هر 7 تا 14 روز يكبار تعويض آن كافي است) شست و شوي ناحيه لازم است و جهت كنترل دفع مدفوع بهتر است بيمار را عادت داد كه در ساعات مشخصي دفع صورت گيرد در صورت بروز اسهال و يا يبوست هاي طولاني با پزشك مشورت شود.
مراقبت از چشم
در صورتي كه فرد در پلك زدن دچار مشكل مي باشد بهتر است از قطره هاي اشك مصنوعي استفاده شود.
مراقبت از پوست
به دليل نداشتن حركت احتمال زخم شدن پوست در نواحي اتصال با زمين وجود دارد به خصوص در افرادي كه دچار بيماري ديابت ( قند) هستند جهت پيشگيري بهتر است هر 2 ساعت وضعيت بيمار تغيير يابد. ماساژ نواحي تحت فشار لازم است از حلقه هاي هوايي و يا درست كردن حلقه هايي از پارچه و قرار دادن آن درزير ناحيه پوست قرمز و يا تحت فشار از تماس با زمين جلوگيري مي كند. شست و شوي مرتب پوست با آب و صابون ( و يا شامپوي بچه) در صورت بروز زخم استفاده از پانسمان و يا مراجعه به پزشك جهت انجام كشت از ترشحات زخم و يا برداشتن پوست خشك و تيره رنگ لازم است. استفاده از آنتي بيوتيك در اين مواقع ضروري است.
مرطوب نمودن هواي دمي
در بيماراني كه لوله هاي معده و يا تراكئوستومي ( راه هوايي مصنوعي ) دارند هواي تنفسي آنها بدليل خشكي مخاط مرطوب نيست كه بهتر است از دستگاه بخور و مرطوب كردن هواي اطاق از اين امر پيشگيري شود.
تخليه ترشحات از مجاري هوايي
فيزيوتراپي تنفسي بسيار اهميت دارد مي توان اين را تشويق به سرفه و تنفس عميق كرد 0 ميتوان كف دست ها را با ضربه ملايم به پشت بيمار زد تا به خروج ترشحات كمك كرد.
فيزيوتراپي اندام ها
جهت جلوگيري از تحليل رفتن و ضعف عضلات اندامها را حركت داد و مفصل ها را باز و بسته كرد تا از خشكي مفاصل جلوگيري شود و از لخته شدن خون در آنها جلوگيري كرد در صورت داشتن ورم در دستها و پاها ميتوان با كمك يك بالش و يا پتو آنها را بالاتر از سطح بدن قرار داد.
كمك به خواب و استراحت
بي خوابي در اين بيماران شايع است روشن بودن چراغ- سرو صدا مي تواند موجب بي خوابي اين بيماران گردد تجويز آرام بخش طبق دستور پزشك نيز به خواب آنها كمك مي كند.
حمايت رواني :
ايجاد يك ارتباط خوب مي تواند از بوجود آمدن استرس و در نتيجه زخم معده در اين بيماران جلوگيري كند دادن داروي آنتي اسيد و يا سايمتيدين در اين بيماران طبق دستور پزشك صورت مي گيرد ايجاد مي كند.
محافظت از صدمات
در صورت بي قراري و حركات غير ارادي اين بيماران بايد اطراف تخت و يا رختخواب نرده و يا بالش گذاشت قرار دادن وسايل گرمازا و يا برقي در نزديكي آنها مي تواند خطراتي را بوجود آورد. هنگام چرخش و حركت دادن بيمار مراقب راه هوايي آنها باشيد تا خفگي پيش نيايد.
ارزيابي وضعيت هوشياري بيماران :
بررسي آن بسيار اهميت دارد زيرا تغيير در ميزان سطح هوشياري مي تواند باعث خطرات و يا عواقبي در اين بيماران گردد.
توجه :
بهتر است در منزل فشار خون اين بيماران كنترل شود و رژيم غذايي را تا حد امكان مايعات كم نمك و كم چربي در نظر بگيريم.
انجام آزمايشات هر چند وقت يكبار لازم است تا الكتروليت ها در سطح متعادل قرار بگيرند.
به محض ديدن پوست قرمز رنگ بيمار را به سمت مخالف بچرخانيد و پوست را ماساژ دهيد ودر معرض هوا بگذاريد.
بيماراني كه سابقه ( قند) دارند بيشتر در معرض زخم بستر هستند رژيم غذايي آنها بايد مايعات بدون قند و يا آب ميوه هاي رقيق شده با آب باشد.
آموزش هنگام ترخیص:
به بیمار در مورد عوارضی که ممکن است به بروز بیماری کمک کند هشداردهید. همانند: بالا بودن فشار خون، بالا بودن چربی خون، دیابت و .......
انجام اقدامات مناسب را برای کاهش و برگشت علائم سکته مغزی به بیمار توصیه کنید. همانند:استفاده از داروها طبق دستور پزشک، ترک سیگار ، کاهش تنش ، رژیم متعادل و ....
نوشته شده توسط هدایت جوانشیری
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]