واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مشكل زباله در مازندران ايجاد كارخانه كمپوست براي رفع بحران زباله درقائمشهرهرضروري است
اجتماعي. زباله . كمپوست . مشكلات
سار ي - ايجاد كارخانه كمپوست در قائمشهر يكي از و عدهها ي ديرين مسوولان ذ ي ربط به منظور رفع بحر ان زباله در اين شهر است كه تاكنون تحقق نيفتاده ،اين درحاليست كه لزوم ايجاد آن كاملا به چشم ميخورد .
به گز ارش خبرنگار ايرنا از قائمشهر ، آنچه در اين شهر ديده مي شود اشبا ع زباله در مكان فعلي تخليه زباله و اقع در جاده كياكلا به قائمشهر است كه هم اكنون بصورت معضلي بر ا ي مسوولان ار ايه د هنده خدمات شهر ي و ا هالي ساكن در آن منطقه در آمده است .
امروزه توجه به حفاظت از محيط زيست به عنو ان اصلي مهم در توسعه پايد ار در ميان جو امع مطرح ميشود و به جد ميتو ان گفت : حفاظت از اين مير اث طبيعي يكي از اصول اساسي در بقا ي زندگي بشر و استفاده از مو ا هب خد اد اد ي به شمار ميرود.
عدم دفع بهد اشتي و مناسب مو اد زايد ميتواند ضمن از بين بردن مناظر و طبيعت زيبا ، جنگلها و منابع طبيعي ر ا تخريب و منجر به آلودگي هو ا ، آبها ي سطحي و زير زميني و به طور كلي سلامت اكوسيستم آبي و خشكي ر ا تهديد و در نهايت سلامتي و بهد اشت جامعه ر ا با خطر جد ي مو اجه سازد.
طي دو د هه اخير به دليل پايين بودن جمعيت ، جنگلها و اطر اف رودخانهها محل دفن زباله انتخاب شده بود ، ولي امروز به دليل افز ايش چشمگير جمعيت شهر ي و روستايي به ر غم اينكه اين گونه روشها با شر ايط زيست محيطي مغايرت د ارد دفع غير بهد اشتي زبالهها همانند گذشته در شهرها ي استان مازندر ان اد امه د ارد و اين معضل در قائمشهر به حد بحر اني آن رسيده است .
بالا بودن سطح آبها ي زير زميني و نحوه نامناسب اسكان جمعيت و رشد وتوسعه فعاليتها ي كشاورز ي و تا حد ي صنعتي ، كليه ار اضي مناطق مختلف قائمشهر ر ا تحت پوشش قر ار د اده و اين مساله ضرور ي است تا پس از مطالعه و بررسي كامل ، مناسبترين و اقتصاد ي ترين روش جمع آور ي دفع زبالهها ي شهر ي بخصوص زباله غير بهد اشتي و خطر ناك ر ا تعيين كرد.
به دليل عدم مديريت مناسب سيستم جمع آور ي زباله ، تنها به تهيه زمين و تخليه زبالهها اكتفا شده كه متاسفانه در اد امه اين گونه تصميمات غير كارشناسي با توليد آلودگيها ي بعد ي از قبيل بو ي تعفن ، آلودگيها ي آب و خاك و آبها ي سطحي و زير زميني ، انتقال عو امل بيمار ي ، انتشار گازها ي گلخانه ا ي متان و بروز حو ادثي از قبيل انفجار ميتواند فجايع زيست محيطي ر ا در پي د اشته باشد.
شهرستان قائمشهر با وسعتي بالغ بر ۴۵۸/۵كيلومترمربع با ۳۰۰هز ار نفر جمعيت ، ۱/۹۳درصد از مساحت استان مازندر ان ر ا به خود اختصاص د اده است .
زماني سوت كارخانهها ي نساجي آن در كشور معروف بود امروز درپي تعطيلي بسيار ي از اين و احدها به دلايل مختلف و افز ايش چشمگير بيكار ي ، تنها به دليل تر اكم بالا پس از پايتخت در كشور زبانزد است .
قائمشهر با ميانگين تر اكم جمعيت ۶۴۴نفر در هر كيلومتر يه گفته برخي از مسوولان شهرستان قائمشهر دومين شهر پر تر اكم كشور محسوب مي شود.
اين ميز ان تر اكم شهرستان قائمشهر در حالي است كه ميانگين تر اكم در هر كيلومتر در كشور ۴۳نفر است .
قائمشهر با حدود ۳۰۰هز ار جمعيت ، روز انه ۱۳۰تن زباله شهر ي در آن توليد ميشود و متاسفانه كليه اين زبالهها به صورت غير بهد اشتي در محدوده ا ي از يك روستا دفع ميشود.
انتخاب زمين مورد نياز مناسب بر ا ي دفن زبالهها ي شهر ي ، مهمترين عمل در دفع بهد اشتي محسوب ميشود كه بايد با دقت كافي و همكار ي اد ار اتي چون حفاظت محيط زيست ، بهد اشت محيط ، سازمان آب منطقه ا ي ، سازمان جهادكشاورز ي و منابع طبيعي و نيز با تشريك مسا عي شهرد ار يها انجام شود.
محل دفن بهد اشتي زباله بايد حد اقل به مدت ۲۵سال محاسبه شده ودر جهت توسعه شهر نباشد ، اين امر هم از نظر ايجاد تر افيك ناشي از رفت و آمد كاميونها ي زباله كش و هم از نظر مسايلي كه در اجر ا ي عمليات در محل دفن مورد توجه است حايز ا هميت است .
به نظر كارشناسان محيط زيست انتخاب نو ع زمين بر ا ي طر احي دفن بهد اشتي زباله و عمليات بهره برد ار ي و نيز ابز ار مورد نياز تاثير بسيار مستقيمي در اين مورد د ارد.
به گفته اين كارشناسان توجه به بهد اشت و سلامت عمومي ، سطح زمين مورد نياز ، توپوگر افي منطقه ، مطالعات هيدرولوژ ي و زمين شناسي جايگاه ، قابليت دسترسي به خاك پوششي مناسب ، قابليت دسترسي به محل دفن ، فاصله شهر تا محل دفن ، ر عايت جهت باد ها ي غالب ، ز هكشي محل دفن ، هزينهها و استفادهها ي آتي از زمين و توجه خاص به هر طرح جامع توسعه شهر ي ر ا از مهمترين فاكتورها ي انتخاب محل دفن زباله عنو ان ميكنند.
در اين جا اين سو المطرح ميشود كه مسوولان شهرد ار ي قائمشهر و متوليان اين امر تا چه حد اين فاكتورها ر ا ر عايت كردند؟
قر ار گرفتن محل دفع ودفن زباله در قائمشهر در د اخل روستايي كه تعد اد زياد ي خانو ار در آن سكونت د ارند، نزديكي به يك مركز د انشگا هي و يك مركز د انش آموز ي استعد ادها ي درخشان ، عدم دفن زباله و انباشته شدن آن ، نزديكي به كشتارگاه و زمينها ي زر ا عي ، ر عايت نكردن فاكتورها ي فوق ر ا ثابت ميكند.
اصول بهد اشت وبهساز ي محيط شهر ي ايجاب ميكند كه زباله ها در حد اقل زمان از منازل و محيط زندگي انسان دور شده ودر اسر ع وقت دفع گردد.
ا هميت دفع بهد اشتي زبالهها موقعي بر همه روشن خو ا هد شد كه خطر ات ناشي از آنها به خوبي شناخته شود .
زبالهها نه فقط با عث توليد بيمار ي ، تعفن و زشتي مناظر مي گردند بلكه ميتو انند به وسيله آلوده كردن خاك ، آب و هو ا خسار ات فر او اني ر ا به بار آورند.
به هماناند ازه كه تركيبات زباله مختلف است خطر ات ناشي مو اد تشكيل د هنده آن نيز ميتواند متفاوت باشد .
وجود باكتر يها در اين مو اد ز ائد به سادگي ميتواند موجب بروز بيماريها ي گوناگوني گردند مخصوصا اينكه در اين مو اد آلوده انو ا عي از باكتر يها ي مولد وبا، تيفوس و كز از تشخيص د اده شده است .
اين در حالي است كه برخي از افراد حتي با فرزندان خود به محل دفن زباله در قائمشهر رو ي ميآوردند وبه تفكيك زبالهها ي تر وخشك ميپرد ازند.
بنا به اظهار ات برخي از ا هالي اطر اف آن روستا كاميونها ي زباله كش به صورت روز انه مو اد زايد ر ا از سطح شهر به اين منطقه ميآورند و تنها به تخليه زبالهها ي جمع آور ي شده در ميان ديگر زبالهها اكتفا ميكنند.
به دليل حجم بالا ي زبالهها ي انباشته شده بر رو ي هم ، كو هي از زباله تشكيل شده كه از فاصله دور به چشم ميخورد و متاسفانه بو ي تعفن و مشمئزكننده اين زبالهها شهروندان را آزار ميدهد و سر سبز يها وزيباييهاي طبيعي محيط اطراف را ناپديد مي كند .
به رغم اين همه ناپاكي و آلودگيها متاسفانه مسوولان شهرد ار ي تنها به پاشيدن آ هك در اطر اف اين كوه زباله اكتفا ميكنند و به نظر ميرسد فكري اساسي در رفع اين مشكل نميشود.
نبود تابلوهاي ر ا هنما و هشداردهنده در ابتد ا ي اين روستا مبني بر مشخص كردن محل دفع زباله نيز ار مشكلاتي است كه درحاشيه اين معضل گريبانگير شهروندان است .
نزديكي محل دفن زباله شهرستان قائمشهر با زمينها ي زر ا عي اين منطقه خود نكته ا ي است كه متاسفانه از ديد متوليان آن خارج مانده است .
فاصله كم اين محدوده با زمينها ي زر ا عي به گونه ا ي است كه برخي از مو اد ز ائد و پسماندها از طريق شير ابهها ي آب به د اخل اين زمينها كه به كشت برنج اختصاص د اده شدند مي ريزند.
به گفته اين افر اد متخصص در امر كشاورز ي و محيط زيست يكي ديگر از مشكلات مرتبط با دفن غير بهداشتي زباله نوع زبالههاي تشكيل شده از مو اد پلاستيكي است كه به صورت مو اد زايد تجزيه نشدني در خاك باقي ميمانند. اين مو اد خود اختلالاتي را در تبادل آب و هو ا و ديگر عكس العملها ي فيزيكي و شيميايي خاك به وجود ميآورند.
اين كارشناسان اظهارد اشتند: مجاورت و يا احاطه شدن ريشه گيا هان به وسيله مو اد پلاستيكي و آلوده در خاك سبب نرسيدن آب و غذ ا به ريشه گيا هان شده و در طول زمان در اطرلف ريشه حر ارت ، رطوبت وخو اص شيميايي كاملا غير متعادلي به وجود ميآورند كه موجب ضعف رشد ويا خشكي گياه ميشود.
رييس شور ا ي شهر قائمشهر در گفت و گو با خبرنگار ايرنا درباره مشكل زباله و ايجاد كارخانه كمپوست ميگويد :دراين زمينه طرحهايي ارائه شده است و پيش بيني ميشود كه بر ا ي ساخت كارخانه كمپوست در قائمشهر به ۲۵ميليارد ريال اعتبار نياز باشد .
كميل گر ان اوريمي از تحويل ۱۱هكتار زمين از سو ي شهرد ار ي اين شهر به سازمان بازيافت استان مازندر ان بر ا ي ساخت كارخانه كمپوست خبر د اد.
و ي گفت : اين زمين در محل فعلي دفن زباله شهر قائمشهر در مسير جاده كياكلا به قائمشهر قر ار د ارد.
و ي با اشاره به اينكه تمامي امور انجام اين پروژه توسط سازمان بازيافت استان مازندر ان انجام ميشود افزود: كارخانه كمپوست قائمشهر قر ار است با نظر كارشناسان سازمان بازيافت در مكان فعلي دفن زباله اين شهر ساخته شود.
به گفته رييس شور ا ي اسلامي شهر قائمشهر اين كارخانه با ا عتبار ات و بودجه ملي ساخته ميشود.
شنبه 25 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]