تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):اداى امانت و راستگويى روزى را زياد مى‏كند و خيانت و دروغگويى باعث فقر و نفاق...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827718961




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تعاملات و چالشهاي امنيتي خليج‌ فارس


واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: تعاملات و چالشهاي امنيتي خليج‌ فارس
پس از حمله نيروهاي ائتلاف به رهبري آمريكا به عراق و سرنگوني رژيم بعث تحت لواي «اشاعه دموكراسي» و برقراري امنيت پايدار، در منطقه شاهد شكل‌گيري الگوي جديد امنيتي به محوريت غرب بوديم. حضور نظامي و دخالت آمريكادر ترتيبات امنيتي منطقه بر هم زننده ثبات و منافع ايران قلمداد مي‌‌شود. بنابراين الگوي رفتاري ايران در اين برهه را مي‌توان به عنوان پاسخي به شرايط و شكل‌بندي امنيتي خليج‌فارس دانست.
آفتاب ـ دكتر محمد مهدي مظاهري* : منطقه‌اي كه از زمان‌هاي گذشته از نظر كشورهاي مختلف والاترين ديدژئوپولتيك و ژئواستراتژيك را داشته و هم چنان دارد، منطقه خليج‌فارس است.

تراكم كشورهاي نفت‌خيز با اوضاع متشنج و ضعف داخلي، متكي بودن به قدرت‌هاي خارجي، مجاورت ژئوپلتيكي با پاكستان و افغانستان و نيز تمايز عمده در بافت و ساختار سياسي- اقتصادي خليج‌فارس از ويژگي‌هاي متمايز اين منطقه در مقايسه با ساير مناطق حوزه خاورميانه است.

طي قرون گذشته، ژئوپلتيك خليج‌فارس، به گونه‌اي دچار تغيير و دگرگوني شده است. اين امر به تغيير مبادله قدرت در منطقه برمي‌گردد. با فروشي ساختار دوقطبي و تلاش‌هاي آشكار ايالات‌متحده براي ايجاد نظم نوين جهاني، منطقه خليج‌فارس به دليل خلاء قدرت شوروي (1991) و تلاش ايالات متحده براي تسلط هرچه بيشتر بر ذخاير استراتژيك منطقه دوچندان شد. به طوري كه رشد هژمونيك‌گرايي آمريكا، وابستگي كشورهاي عربي را به آمريكا در پي داشت.

پس از حمله نيروهاي ائتلاف به رهبري آمريكا به عراق و سرنگوني رژيم بعث تحت لواي «اشاعه دموكراسي» و برقراري امنيت پايدار، در منطقه شاهد شكل‌گيري الگوي جديد امنيتي به محوريت غرب بوديم. حضور نظامي و دخالت آمريكادر ترتيبات امنيتي منطقه بر هم زننده ثبات و منافع ايران قلمداد مي‌‌شود. بنابراين الگوي رفتاري ايران در اين برهه را مي‌توان به عنوان پاسخي به شرايط و شكل‌بندي امنيتي خليج‌فارس، دانست.

در اين دوران، ايران با اجراي سياست شفاف‌سازي و اعتمادسازي در روند همكاريهاي منطقه‌اي با كشورهاي حوزه خليج‌فارس تلاش نمود كه از تصاعد تنش درون منطقه‌اي جلوگيري كند. در اين راستا ايران ضمن محكوميت تجاوز عراق به كويت و تاكيد بر حاكميت مستقل كشورهاي منطقه توانست با رفع برخي از سوء تفاهم‌ها،‌ زمينه را براي همكاريهاي اقتصادي و امنيتي فراهم سازد. نمود عيني اين همكاري را مي‌توان در تعاملات سازنده تهران- رياض مشاهده كرد. بطوريكه ايران و عربستان به عنوان دو كشور تاثيرگذار در دو حوزه خليج‌فارس براي نخستين‌بار تمايل خويش را به عقد پيمان اميني نشان دادند. اما با توجه به نفوذ و سلطه بازيگران قدرتمند جهاني در منازعه ضد ايران،

” از ديد ايران كشورهاي منطقه مي‌توانند با كاستن از وابستگي نظامي- سياسي- اقتصادي به قدرتهاي خارجي با طراحي الگوي بومي، زمينه تحقق آن را فراهم ساخته و در جهت‌دهي به معادلات اين منطقه و ارتقاي جايگاه بين‌المللي آن نقش محوري داشته باشند. ... “

مخاطرات قابل توجهي را براي امنيت ملي ايران به همراه داشت.

از زمان سرنگوني صدام، حضور نظامي آمريكا در منطقه و وابستگي‌هاي كشورهاي عربي از لحاظ تسليحاتي،‌اقتصادي، نظامي و سياسي، حوزه خليج‌فارس را تحت‌تاثير مولفه‌هاي غربي و غرب‌گرايي قرار داده است. نشانه‌هاي ياد شده را مي‌توان در مولفه‌هايي از جمله پايگاه‌هاي نظامي، قراردادهاي امنيتي، نيروهاي نظامي،‌ ملاحظه‌گري سياسي و الگوهاي تحقق اهداف امنيتي آمريكا مشاده نمود.

منابع تهديد در خليج‌فارس

در بين نخبگان سياسي منطقه، تصورات متفاوتي از تهديد وجود دارد كه باطبع مسير رسيدن به يك نظم امنيتي فراگير را با مشكلات فراوان مواجه مي‌گرداند. براي ايران اسلامي حضور نيروهاي فراملي در آبهاي خليج‌فارس برداشتي مبتني بر تهديد است. اما همين مسئله نزد عموم كشورهاي ديگر حاشيه خليج‌فارس به عنوان عاملي جهت تامين امنيت و حاكميت دولت‌هاي عرب تلقي مي‌شود. بنابراين مي‌توان گفت كه فضاي متصلب امنيتي حاكم بر منطقه خود به عنوان عاملي بالقوه جهت تشديد سوء برداشت از رفتار يك نظام سياسي برآورد شود كه انگيزه ذهني لازم به سوي پديد آمدن منازعه را فراهم مي‌سازد.

اختلاف‌نظر كشورهاي منطقه در تعريف ترتيبات امنيتي به يكي از عوامل ناامني در منطقه تبديل شده است. ايران امنيت خليج‌فارس را مربوط به كشورها منطقه مي‌داند و با محوريت و حضور بازيگران خارج از منطقه مخالف است. اين در حالي است كه حمله آمريكا به عراق و تداوم اشغال اين كشور راه را براي دخالت‌هاي قدرت‌هاي منطقه فرامنطقه‌اي هموارتر كرده است.

همچنين در خصوص تقدم و تاخير ترتيبات امنيتي و حل بحران‌ها در خليج‌فارس اختلاف‌نظر شديدي بين كشورها و قدرت‌هاي منطقه‌اي و جهاني وجود دارد

” براي اعتمادسازي و رفع كدورت‌هاي فيمابين در ميان كشورهاي منطقه لازم است كه با تقويت اشتراكات فرهنگي زمينه تعاملات در ساير حوزه‌ها را نيز فراهم سازيم. ... “

در اين ميان امارات متحده عربي با تحريك قدرتهاي بزرگ، درگير نوعي بحران خودساخته گرديده و اعتقاد دارد كه گويا براي طرح‌ريزي الگوي جديد امنيتي و مشاركت ايران در آن، اول از همه مشكل جزاير ايراني حل و فصل گردد. اين در حالي است كه ايران ضمن تاكيد بر لاينفك بودن حاكميت جزاير سه‌گانه گفتگو و مذاكرات مستقيم و بدون دخالت قدرتهاي بزرگ را راه‌حل برطرف نمودن سوء تفاهم‌هاي اخير مي‌داند.

به طور كلي موانع متفاوت و متعارض كشورها و بازتاب ادارك‌هاي متفاوت و رفتار متعارض بازيگران و كشورهاي اين منطقه و فقدان اعتماد جمعي همراه با تاثيرگذاري و حضور گسترده قدرت‌هاي بزرگ بر محور اقتصاد انرژي شكل گرفته است، از منابع اصلي ناامني و عدم اعتماد بين كشورهاست.

الگوي مطلوب امنيتي آينده

جمهوري اسلامي ايران همكاري و همگرايي در خليج‌فارس را در صدر اولويت‌هاي سياست خارجي خود قرار داده است.

از ديد ايران كشورهاي منطقه مي‌توانند با كاستن از وابستگي نظامي- سياسي- اقتصادي به قدرتهاي خارجي با طراحي الگوي بومي، زمينه تحقق آن را فراهم ساخته و در جهت‌دهي به معادلات اين منطقه و ارتقاي جايگاه بين‌المللي آن نقش محوري داشته باشند.

لذا ايران پيشنهاد مي‌كند كه منافع كشورهاي منطقه به گونه‌اي بايد تعريف گردد كه تامين‌گر

” براي تقويت روحيه خودگرداني منطقه توسط كشورهاي منطقه خليج‌فارس نياز به يك سكوي خطابه منطقه‌اي در سطح غير دولتي كاملا احساس مي‌شود.... “

منافع دسته‌جمعي بوده و بدون وابستگي به قدرتهاي فرامنطقه‌اي امنيت و رفاه و آسايش و ثبات را براي همگان مهيا سازد.

امر مبرهن اين است كه هيچ يك از كشورهاي منطقه قادر به تضمين امنيت و منافع ملي خويش به تنهايي نيستند، بنابراين:
- تجارب تلخ گذشته كه ميراث استعمارگران است را نبايد تكرار نمود.
- باور داشته باشيم امنيت منطقه بدون حضور بيگانگان و نيروهاي خارجي با اتكا به قدرت مردم منطقه دست‌يافتني است.
- امنيت نيابتي شكست‌خورده است.

پيشنهادات كلي:

ـ همسان‌سازي فرهنگي- اجتماعي

به اعتقاد بسياري از انديشمندان علوم اجتماعي «فرهنگ»‌ بسترساز بسياري از رفتارها و هنجارهاي اجتماعي و سياسي در زندگي بشر است و عامل فرهنگي عنصر حياتي در روابط بين كشورهاي منطقه مي‌باشد. به عبارت ديگر اختلافات فرهنگي منبع عدم درك عميق و مانعي براي برقراري روابط خوب بر سر موضوعات گسترده مي‌باشد. براي اعتمادسازي و رفع كدورت‌هاي فيمابين در ميان كشورهاي منطقه لازم است كه با تقويت اشتراكات فرهنگي زمينه تعاملات در ساير حوزه‌ها را نيز فراهم سازيم.

- تكيه بر جنبه‌هاي مثبت و پيوندهاي تاريخي

در تاريخ فرهنگ مردمان

” با توجه به اهميت اقتصاد در جهان امروز و وابستگي شديد كشورهاي منطقه به درآمدهاي نفتي به نظر مي‌رسد سرمايه‌گذاريهاي مشترك و استفاده از تجارب همديگر باعث رونق منطقه و خارج شدن از سيستم تك‌محصولي گردد. ... “

منطقه خليج‌فارس نكات مشترك و مثبت فراواني وجود دارد كه مي‌توانيم به آنها تكيه كنيم و واژگاني چون عرب و عجم را كنار بگذاريم و به آينده مردمان اين منطقه بيانديشيم و دست دوستي و همكاري به طرف يكديگر دراز كنيم.

- ايجاد تربيون منطقه‌اي

براي تقويت روحيه خودگرداني منطقه توسط كشورهاي منطقه خليج‌فارس نياز به يك سكوي خطابه منطقه‌اي در سطح غير دولتي كاملا احساس مي‌شود. اين ميز خطابه مي‌تواند سازمان‌هاي غيردولتي، ارگان‌هاي خصوصي و روزنامه‌نگاران را شامل گردد. ايجاد چنين شبكه‌هايي مي‌تواند تحقق ارتباط حسنه ميان كشورهاي منطقه و پايان جنگ ذهني و رواني بين آنها را امكانپذير سازد و چه بسا پيشرو توافقات رسمي در منطقه گردد.

راه‌اندازي كانون پژوهشگران خليج‌فارس

ابزار علمي و كاربردي اين انجمن علم و منطق است كه به دور از غرض‌ورزيها اعمال گردد. اين محفل مي‌تواند حداقل در سه محور مشخص گام‌هاي سودمندي را در راه شكستن ديوارهاي شك و ترديد بردارد؛

1- ايجاد فرصت‌هاي مطالعاتي براي پژوهشگران منطقه
2- برگزاري همايش‌ها
3- همكاري دفاتر مطالعات منطقه‌اي

تقويت همكاريهاي اقتصادي

با توجه به اهميت اقتصاد در جهان امروز و وابستگي شديد كشورهاي منطقه به درآمدهاي نفتي به نظر مي‌رسد سرمايه‌گذاريهاي مشترك و استفاده از تجارب همديگر باعث رونق منطقه و خارج شدن از سيستم تك‌محصولي گردد. الزاما همگرايي موثر و تقويت همكاريهاي اقتصادي ميان كشورهاي منطقه مي‌تواند طرح و الگوي نظامندي را براي توسعه منطقه و برون‌رفت از مشكلات موجود فراهم سازد.

جمع‌بندي:

مشخص كردن ارتباط براي رسيدن به فضاي اعتماد و پرهيز از ورود به هرگونه منازعات سياسي در منطقه بسيار مهم است. از اين رو كشورهاي منطقه بايد سياست خارجي خود را در فرايند تحولات خليج‌فارس روشن كنند و با شناسايي فرصت‌ها، زمينه‌هاي تعاملات فيمابين را نيز افزايش دهند.

*استاد دانشگاه
 شنبه 25 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن