واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: مشكلات مدارس استيجاري؛ حكايت هم چنان باقي است
خراسان شمالي از استان هايي است كه بخشي از كمبود مدرسه و كلاس هاي درس را با استفاده از مدارس استيجاري جبران كرده است. با وجود اين كه 184 هزار و 511 دانش آموز در استان تحصيل مي كنند اما هنوز از مكان هاي مختلفي براي مدارس به صورت استيجاري استفاده مي شود.
در اين ميان به نظر مي رسد استفاده از اين مدارس با وجود مشكلاتي كه براي آموزش و پرورش ايجاد كرده است تنها به عنوان راه حلي كوتاه مدت در زمينه تامين فضاي آموزشي است و تلاش براي خريداري و مالكيت اين واحدها يا جايگزين كردن فضاهاي ديگر براي تحصيل دانش آموزان بايد مورد توجه قرار گيرد.يكي از والدين دانش آموزان در اين زمينه مي گويد: متأسفانه از منازل مسكوني كه موقعيت و فضاي آن براي مدرسه تدارك ديده نشده است، براي تحصيل دانش آموزان استفاده مي شود. وي مي افزايد: استفاده از اين گونه فضاها به دليل نبود امكانات و وسايل آموزشي مورد نياز، باعث افت تحصيلي دانش آموزان مي شود.مدير يك مدرسه راهنمايي مي گويد: با وجود اين كه اغلب فضاهاي مسكوني از نظر نور، فضاي مناسب براي بازي و ورزش، استانداردهاي آموزشي، سرويس هاي بهداشتي و ... مناسب نيست اما به دليل كمبود فضاي آموزشي به ناچار از اين گونه فضاها استفاده مي شود.
وي خاطر نشان مي كند: اين گونه فضاها علاوه بر نداشتن استانداردهاي لازم، هزينه هاي هنگفتي از قبيل اجاره بها را نيز بر سازمان آموزش و پرورش تحميل مي كند.وي تصريح مي كند: روند افزايشي اجاره بها باعث شده است از ساختمان هاي مسكوني و قديمي نيز به عنوان فضاي آموزشي استفاده شود.
يكي ديگر از مديران مدارس اظهار مي كند: در حال حاضر به دليل تورم و متعاقب آن افزايش اجاره بها، هيچ مالكي به مدت طولاني ملك خود را در اختيار آموزش و پرورش قرار نمي دهد و همين امر موجب افزايش هزينه ها مي شود.
وي خاطر نشان مي كند: بهتر است مدارس استيجاري طبق مصوبه دولت در مدت معين به تملك آموزش و پرورش درآيد تا مشكلات آموزشي كمتري را در استان متقبل شويم.
وي تخليه فضاهاي آموزشي استيجاري در زمان آغاز سال تحصيلي را يكي از مشكلات اصلي اين گونه مدارس ذكر مي كند و مي گويد: گاهي اوقات به دليل تخليه و جا به جايي مدارس در سيستم آموزش با مشكلاتي مواجه مي شويم.
يكي ديگر از مديران مدرسه نيز معتقد است: براساس قانون بايد مدارس استيجاري در تملك آموزش و پرورش باشد اما با توجه به كمبود ميزان اعتبارات، اين امر در كوتاه مدت محقق نخواهد شد و در نتيجه تحصيل در ساختمان هاي مسكوني بهتر از تحصيل در مدارس فرسوده اي است كه هر لحظه امكان ريزش سقف آن ها وجود دارد.
يك كارشناس آموزشي نيز معتقد است: اغلب مدارس استيجاري محيط هايي كوچك با حدود 200 متر مربع زير بناست كه فضاي مناسبي براي ورزش ندارد و در نتيجه اين امر باعث كسالت دانش آموزان مي شود.وي مي افزايد: در مدارس بايد فضايي براي ورزش دانش آموزان در نظر گرفته شود تا با روحيه خوب و با نشاط در كلاس هاي درس حاضر شوند.وي خاطر نشان مي كند: اغلب مدارس استيجاري به دليل كمبود فضا از امكانات آموزشي، فضاي ورزشي و نورگيري مناسب، سالن و ... محروم است كه تمام اين عوامل باعث مي شود دانش آموزان كسل باشند.
وي با اشاره به بودجه ناكافي آموزش و پرورش مي افزايد: اين سازمان به تنهايي نسبت به ساخت مدارس اقدام مي كند و نياز است ديگر نهادهاي دولتي نيز براي گسترش فضاهاي آموزشي استاندارد تلاش كنند.
وي با اشاره به مشكلات متعددي كه كلاس هاي درس استيجاري براي دانش آموزان ايجاد مي كند، اظهار مي دارد: بسياري از اين مدارس از جمله مدارس غير انتفاعي از فضاي آموزشي مناسب برخوردار نيست.
به گفته وي در برخي از اين مدارس كتابخانه، آزمايشگاه استاندارد و حتي سرويس بهداشتي كافي وجود ندارد.
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي هم اظهار مي كند: براساس مصوبه مجلس شوراي اسلامي، مدارس استيجاري يكي از دغدغه هايي بود كه دولت موظف شد تا پايان برنامه چهارم توسعه تكليف آن ها را مشخص كند.
آجرلو مي افزايد: با توجه به اين كه زمان تعيين شده براي رفع مشكل مدارس استيجاري تمديد نمي شود، انتظار داشتيم حداقل بخشي از بودجه ها در لايحه بودجه ديده شود.
وي اظهار مي كند: به منظور رفع اين مشكل در پايان برنامه چهارم توسعه براي انتقال مدارس در فضاهاي مناسب تصميم گيري خواهد شد.
وي اضافه مي كند: مجلس در دور قبل، مصوبه اي مبني بر نوسازي مدارس مستهلك با 40 هزار ميليارد دلار اعتبار ارائه كرد كه اين طرح با رويكرد اولويت مستهلك بودن مدارس شروع شد.آجرلو مي افزايد: اكنون بعضي از اين مدارس تحويل داده شده است و برخي نيز در بيست و دوم بهمن ماه تحويل داده مي شود.
وي تصريح مي كند: مالكان حكم تخليه مدارس را دارند بنابراين بايد اين مدارس در مدت مقرر تخليه شود.
وي اظهار مي كند: علاوه بر مدارس استيجاري، مدارسي وجود دارد كه در زمين هاي غير ملكي آموزش و پرورش ساخته شده و مشمول قانون قلع و قمع است.
معاون برنامه ريزي و توسعه مديريت سازمان آموزش و پرورش خراسان شمالي نيز اظهار مي كند: با توجه به اين كه قيمت ها در حال تغيير است، بنابراين براي تعيين ميزان اعتبار براي خريد مدارس استيجاري نياز به برآورد قيمت به صورت كارشناسي از هر شهرستان است.داداشي خاطر نشان مي كند: در حال حاضر براي خريد مدارس استيجاري هيچ گونه اعتباري اختصاص نيافته است.وي تصريح مي كند: از زمان استقرار آموزش و پرورش استان در زمينه مدارس استيجاري هنوز مالكي اقدام به فروش ملك خود نكرده و بر اين اساس هيچ مدرسه اي نيز خريداري نشده است.مدير كل حقوقي املاك و حمايت قضايي كاركنان آموزش و پرورش هم از احياي قانون خريد مدارس استيجاري از طريق اعطاي تسهيلات بانكي خبر مي دهد و مي گويد: بودجه مورد نياز خود را براي خريد مدارس استيجاري از طريق معاونت برنامه ريزي توسعه و مديريت آموزش و پرورش به دولت اعلام كرده ايم.
واسعي مي افزايد: درصدديم قانون خريد مدارس استيجاري را از طريق تسهيلات بانكي كه طي سال 70 در مجلس به تصويب رسيده بود دوباره احيا كنيم تا بار مالي سنگين خريد مدارس استيجاري براي دولت ايجاد نشود.وي با بيان اين كه 4 هزار و 800 مدرسه استيجاري در كشور وجود دارد، تأكيد مي كند: براي حل مشكلات كنوني آموزش و پرورش خريد اين مدارس ضروري است.
شنبه 25 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]