واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بازار تبريز، براي ثبت جهاني به يونسكو معرفي ميشود
فرهنگي. ميراث فرهنگي . بازار تبريز
بازار تبريز، به عنوان بزرگترين اثر ثبت شده كشور و وسيعترين مجموعه مسقف و به هم پيوسته جهان، براي ثبت در فهرست ميراث جهاني به سازمان يونسكو، معرفي ميشود.
استاندار آذربايجان شرقي، پس از بازديد گروه خبرنگاران داخلي و خارجي از مجموعه تاريخي بازار تبريز، در گفت و گو با خبرنگار فرهنگي ايرنا، اظهار داشت: پرونده ثبت جهاني بازار تبريز، براي ارسال به يونسكو، در دست تكميل است و مراحل نهايي خود را ميگذراند.
احمد عليرضا بيگي، افزود: بازار تبريز، به عنوان وسيعترين بازار قديمي كشور و وسيعترين سازه پوششي جهان، از اولويتهاي زيادي براي ثبت جهاني برخوردار است.
وي، ثبت جهاني اين اثر تاريخي را افتخاري براي ايران و ايرانيان خواند و گفت: با ثبت اين اثر در فهرست ميراث جهاني، ويژگيهاي معماري و فرهنگي سرزمين آذربايجان به جهانيان شناسانده خواهد شد.
عليرضا بيگي، ابراز اميدواري كرد كه با ثبت جهاني بازار تبريز، امكان استفاده از اعتبارات و كمكهاي سازمان يونسكو براي حفاظت بيشتر اين سازه ارزشمند تاريخي و جذب بيشتر جهانگردان براي بازديد از آن فراهم شود.
بازار كنوني تبريز، مربوط به اواخر دوره زنديه و اوايل عصر قاجار است كه پس از زلزله سال ۱۱۹۳هجري قمري و تخريب بازار قديم تبريز، بنا شده است.
بافت اصلي بازار قديم تبريز، از دو راسته سرپوشيده شمالي-جنوبي و شرقي- غربي تشكيل شده و اين راستههاي اصلي، توسط راستههاي فرعي به هم متصل شده و در فضاي بين آنها سردرها و تيمچههاي بنا شده است.
بازار تبريز، مساحتي برابر با يك كيلومتر مربع دارد و از تاقها و گنبدهاي بلند آجري و راستههايي مانند بازار كفاشان، راسته بازار، بازار امير، بازار حلاجان، بازار سراجان، بازار كلاه دوزان، بازار حرمخانه و بازار صفوي، تشكيل شده است.
تيمچه و سراي شيخ كاظم، تيمچه حاج صفر علي، تيمچه ملك، تيمچه شعربافان، تيمچه ميرزا رحيم، تيمچه ميرزا جليل نيز از جمله تيمچه و سراهاي معروف بازار تبريز، بشمار ميآيد.
گروه خبرنگاران رسانههاي داخلي و خارجي، همچنين از بناهاي تاريخي خانه مشروطه در ضلع غربي بازار تبريز، ديدن كردند.
خانه مشروطه در زميني به مساحت يك هزار و ۳۰۰متر مربع، در ۲طبقه اندروني و بيروني به دست معمار بزرگ تبريزي به نام حاج ولي معمار در سال ۱۲۴۷هجري شمسي، بنا نهاده شده است.
ويژگيهاي خاص معماري دوره قاجار و تزيينات چشمگير و بكارگيري نورگير زيبا و چشم نواز، موسوم به كلاه فرنگي با ستونها و سرستونهاي گچ بري شده ، پنجرههاي ارسي و درهاي منبت كاري شده، خانه مشروطه را به يك نمونه منحصر به فرد تاريخي، تبديل كرده است.
بناي خانه مشروطه به لحاظ اهميت تاريخي، در سال ۱۳۵۴هجري شمسي به شماره ۱۱۷۱در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده و در سال ۱۳۶۷توسط سازمان ميراث فرهنگي كشور، خريداري شده است.
جمعه 24 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]