واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: 90 درصد معاملات بورس تلفني است
سرمايه:در حالي كه در بورس هاي پيشرفته دنيا حتي بورس كشورهاي همسايه اي چون دوبي بيش از 90 درصد معاملات، اينترنتي صورت گرفته و سرعت معاملات به چند ثانيه مي رسد در بورس ما هنوز درصد بسيار بالايي از معاملات به صورت تلفني صورت مي گيرد و فعالان بازار اين روش را به روش اينترنتي ترجيح مي دهند.
اين در حالي است كه فعالان بازار سرمايه دليل عدم استقبال از روش الكترونيكي را نبود يك سيستم مخابراتي امن، در دسترس نبودن خبرهاي مهم بازار از طريق سايت و عادت داشتن به نحوه معاملات سنتي اعلام مي كنند.
در حالي كه اگر معاملات در بورس تهران الكترونيكي شود نه تنها زمان معاملات كه يكي از پرچالش ترين بحث ها در بورس ماست، كاهش خواهد يافت بلكه از اين طريق ارتباط كارگزاران با بورس، سهامداران با كارگزاران و كارگزاران با بانك ها نزديك تر همچنين ارتباط با بورس كشورهاي ديگر امكانپذير خواهد شد.
در دنياي امروز، سهامدار از كشوري ديگر از طريق اينترنت با بورس كشور ديگري ارتباط و از طريق معامله گر خود سهمي را خريد و فروش مي كند در حالي كه هنوز در بورس ما چنين شرايطي اجرايي نشده است.
يكي از دلايلي كه استقبال معامله گران خارجي از بورس ما كم است سيستم دست وپاگير معامله است چرا كه براي خريد و فروش سهمي در بازارهاي مالي دنيا احتياج به حضور فيزيكي نيست بلكه يك معامله گر از طريق كامپيوتر خانگي خود در هر ساعت از شبانه روز مي تواند اقدام به خريد و فروش كند در حالي كه هنوز امكان چنين معامله اي در بورس ما مهيا نشده است. اگرچه چندي است تعداد كارگزاراني كه اقدام به توسعه سيستم معاملاتي اينترنتي خود كرده اند افزايش يافته اما استقبال چنداني از آن نشده است. چرا كه بيشتر سهامداران معتقدند از طريق تلفن راحت تر مي توانند با كارگزار خود ارتباط برقرار كنند. ضمن اينكه هنوز تا برقراري كامل سيستم معاملاتي آتوس، امضاي ديجيتال و... راه درازي است چرا كه براي برقراري آتوس چهار سال انتظار كشيده ايم و هنوز اجرايي نشده است.
احمد احمدپور، عضو هيات مديره سازمان بورس در خصوص زمان اجرايي شدن امضاي الكترونيك و معاملات اينترتي در بورس به خبرنگار ما گفت: «زيرساخت هاي اجرايي شدن اين طرح آماده و بيش از 90 درصد كار انجام شده است اما با توجه به بحران مالي جهاني و تاثير آن بر بورس تهران، هيات مديره بورس تمام توان خود را جهت جلوگيري از ضرر و زيان سهامداران به كار بسته است و ادامه بحث الكترونيكي شدن معاملات و امضاي ديجيتال كه بخش عمده اي از كار آن انجام شده به زماني موكول شده كه بحران هاي مالي حل شود.»
وي درخصوص مزاياي اين طرح نيز گفت: «با اجرايي شدن اين طرح، روند معاملات كوتاه مي شود چرا كه در حال حاضر در كشورهاي ديگر زمان انجام معامله به دقيقه نمي رسد.»
ساماندهي سفارشات تلفني
حسين خزلي خرازي دبيركل كانون كارگزاران نيز در اين باره معتقد است: «بورس، سهولت معاملات و سرعت آن از زيرساخت هاي معاملات در بازار سرمايه است كه بورس ما در اين زيرساخت دچار ضعف است.»
وي افزود: «همچنين بورس ما نيازمند زيرساخت هاي ديگري چون يك شبكه مخابراتي، سيستم معاملاتي جديد و سيستم نماگر مدرن است كه در موردسيستم معاملاتي جديد (آتوس) پس از گذشت چهار سال هنوز اين سيستم راه اندازي نشده است.»
خزلي خرازي خاطرنشان كرد: «در حال حاضر تعداد افرادي كه از طريق اينترنت معامله مي كنند به 10 درصد مي رسد اين در حالي است كه در بورس كشورهاي همسايه 90 درصد معاملات بر مبناي معاملات اينترنتي است.»
دبيركل كانون كارگزاران همچنين خاطرنشان كرد: «كانون كارگزاران، كارگروهي را درخصوص مديريت سفارشات تلفني و ساماندهي آن تشكيل داده كه با طراحي و راه اندازي سامانه سفارش تلفني، مشتريان ساماندهي شده سازمان سفارش كوتاه مي شود و سفارشات قابل مديريت و رديابي باشد.»
وي در ادامه گفت: «در حال حاضر بورس ما نيازمند سيستم معاملاتي به روز و جديد است كه حدود چهار سال از زمان اقدام مديران بورس براي خريد و راه اندازي آن مي گذرد اما هنوز اجرايي نشده است.»
وي در پايان افزود: «هرگونه توسعه اي بدون زيرساخت ها موجب دلزدگي و بي انگيزگي سهامداران مي شود.»
همچنين بازار سرمايه در دنيا داراي تكنولوژي هايي است كه ما نيز با يك سيستم مخابراتي و سامانه پس از معاملات و وجود سيستم هاي ارسال اطلاعات به مشتريان و دريافت سفارشات مشتريان به صورت انبوه به اين تكنولوژي ها دست خواهيم يافت.»
پنجشنبه 23 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 281]