واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: زمان تغيير فرا رسيده است
مردم آمريكا در انتخابي باشكوه، قاطع و كمسابقه در تاريخ آمريكا باراك اوباما را بعنوان نخستين رئيس جمهور سياهپوست اين كشور برگزيدند. از اين حيث تغييري تاريخي كه نشانگر فروريختن ديوارهاي نژادي در آمريكا است رخ داد، اما چالشهاي عظيم و متنوعي كه طي سي سال اخير با قدرتي ويرانگر سر برآورده همچنان و تا مدتها رودرروي ايالات متحده آمريكا باقي خواهد ماند و از همين روست كه نياز به در رفتار و سياست رهبران آن كشور در تصميمي فراحزبي، الزامي است. مخدوش شدن چهره آمريكا، ضعف و ترديد در قدرت اقتصادي كشوري كه در داخل و خارج از مرزها با بيش از دوازده هزار ميليارد دلار بدهي روبروست، تكثير اتمي، تروريسم ، تغييرات آب و هوايي، وابستگي روزافزون به منابع سوخت فسيلي خارج از آن كشور و ... فقط قسمتي از مشكلاتي است كه واشنگتن با آنها روبروست. آمريكا پس از آنكه يك دهه با سياست نومحافظهكاران به رويارويي با بحرانهاي ساختاري بينالمللي شتافت، اينك ميداند كه ديگر قادر به حل اين مشكلات به تنهايي و حتي با كمك متحدين سنتي خود نيست. اوباما در اولين سخنراني خود در مورد سياست خارجي - در سال گذشته در شيكاگو - گفته بود مفهوم اين سخن آن است كه آمريكا به تنهايي قادر به حل اين مشكلات نيست و ميبايد از به تغيير جهت دهد و بدون شك اين تغيير جهت پايه و اساس سياست خارجي و اقتصادي آمريكا حداقل طي دهه آينده، براي بازسازي موقعيت جهاني آمريكا، خواهد بود، در سياست خارجي : در حاليكه اقتصاد آمريكا با بحراني ساختاري روبروست، روسيه مجددا ختم شود كه طيف وسيعي از موضوعات استراتژيك را در بر گيرد و براي رسيدن به اين هدف آمريكا بايد امتيازاتي بيشتر و همچنين تحريمهايي موثرتر را در ارتباط با ايران سازمان دهد.
در عراق: اوباما طرح خروج ارتش آمريكا طي 16 ماه آينده را ارائه داده است. از اين حيث شايد موضع آمريكا در عقد پيمان امنيتي با عراق بيش از پيش تضعيف گردد.
در افغانستان: او به تقويت حضور نظامي موثر و فراگيرتري حتي تعقيب القاعده تا مرزهاي جنوبي پاكستان معتقد است.
در سوريه: بازپس دادن جولان در ازاي اخد تضمين امنيتي براي اسرائيل - زمين در برابر صلح - پذيرش بينالمللي سوريه و كمك به اقتصاد آن كشور با هدف جدا ساختن سوريه از تهران مدنظر است. ديلي تلگراف از سفر وليد معلم وزير خارجه سوريه به لندن در ماه گذشته ميلادي و ارسال پيامي براي تيم اوباما خبر داده بود.
اما اسرائيل بويژه نگران است. با آنكه اوباما در مورد تضمين امنيت درازمدت اسرائيل، مانند تمامي روساي جمهوري آمريكا تعهدي خدشهناپذير سپرده است، اما اظهارات او پيرامون روابط با ايران نگرانيهايي را در اسرائيل موجب شده است.
دنيس راس، مشاور ارشد اوباما معتقد است هرگونه موفقيت آمريكا در خاورميانه، تنها با حضور موثر دو كشور ايران و اسرائيل در امكانپذير است و اين امر تا زماني كه مساله پرونده هستهاي ايران حل و فصل نگردد، با پيشرفتي مواجه نخواهد شد. در مورد ايران: به نظر ميرسد براي كاهش تنش در روابط با آمريكا پيش آمده است. رئيسجمهور جديد آمريكا مايل به تغيير در رابطه با ايران است اما تندروهاي فراحزبي براي موفقيت در اين كار حداكثر يك سال به او فرصت خواهند داد.
هرگونه چانهزني با ايران البته تحت تاثير انتخابات رياستجمهوري در ايران نيز قرار دارد. او مايل است با كسي گفتگو يا ملاقات كند كه مانند خود او حداقل چهارسال قدرت را در دست داشته باشد و ميگويد نميخواهد اشتباهات كلينتون و بوش را تكرار كند. بيشك و پايههاي سياست خارجي اوباما را مانند اسلافش تشكيل ميدهد، با اين وجود فرصتي براي تغيير فرا رسيده است.
چهارشنبه 22 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]