واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: فتحعلي بيگي: تئاترمذهبي پشتوانه اعتلاي فرهنگ ديني است
استاد پيشكسوت تعزيه، معتقد است كه "تئاتر مذهبي و معنوي، پيشتوانه زنده اي براي اعتلاي فرهنگ ديني يك جامعه است".
"داوود فتحعلي بيگي"، روزچهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، گفت: اسلام با عاشورا زنده است و واقعه عاشورا در زبان نمايشي با تعزيه شكل مي گيرد، پس پررنگ شدن تعزيه برابر با مستحكم شدن روح عاشورايي در ميان مردم است.
فتحعلي بيگي، افزود: سوال اصلي اينجاست كه اين همه بي مهري و بي توجهي، نسبت به هنر تعزيه و تعزيه خوانان، از كجا ناشي مي شود و چرا انجام مي شود؟ فكر نمي كنم انتقال تجربيات پيشكسوتاني مثل مرحوم استاد هاشم فياض، بيش از يك تئاتر، خرج و هزينه بر دارد. در عوض، گنجينه اي به جا مي ماند و به چاپ مي رسد و در هر صورت اين هنر ملي و ارزشمند از خطر مرگ نجات پيدا مي كند و تبديل به گنجينه اي مي شود كه مي تواند سالها راه گشاي تئاتر ما باشد.
وي، در ادامه افزود: تعزيه تكامل يافته ترين شكل هنرهاي سنتي، آيني و نمايشي است كه به دور از حوزه مسجد و منبر بلكه از دل عاشقان و شيفتگان خاندان اهل بيت عصمت و طهارت شكل گرفت و خود، به يك گونه كامل آييني و نمايشي تبديل شد.
اين استاد تعزيه همچنين اظهار داشت: هنوز هم در برخي مناطق شاهد اين قضيه هستيم كه اين مراسم و مناسك با تعهد و خواست مذهبي مردم به صورت خود جوش، از سوي مردم آغاز و با حمايت مردم پايان مي پذيرد.
فتحعلي بيگي در ارزيابي نقش تئاتر مذهبي در اعتلاي فرهنگ گفت: تئاتر في نفسه هنري ديني و مذهبي است و خاستگاه اصلي اين هنر كه پديده اي انساني است، مناسك و آيين ها هستند و از دل همين آيين هاي نمايشي سرانجام هنري همراه با كلام و حركت به نام نمايش در شكل اوليه آن پا گرفت.
وي تصريح كرد: تئاتر ذاتا حقيقت جو و حقيقت طلب است. تعالي و تكامل، رفع عيب و نقص ها، پرهيز از دروغ و گناه و... به نوعي با فطرت مذهبي آميختگي دارند. همه هنرمندان بزرگ نمايش در دنيا از حقايق انساني حرف مي زنند همان حرفي كه همه به آن اعتقاد داريم، عدالت، سعادت، فضيلت و همه خصايل انساني در معني و مفهوم كه مي توانيم بگوييم در تئاتر غير مذهبي وجود ندارد.
اين استاد تعزيه با اشاره به اين مطلب كه اگر به حقيقت تئاتر دست پيدا كنيم، به اهداف اصلي مذهب توجه كرده ايم گفت: من نمي دانم چگونه و چرا متون تعزيه كه سال ها سينه به سينه گشته و در هر محله و كوچه اجرا شده نيز بايد مورد ارزشيابي مركز هنرهاي نمايشي قرار بگيرد.
وي در ادامه بيان داشت: به همين دليل و نارضايتي تعزيه خوان ها اكنون بيش از سه سال است كه تعزيه خواني به دستور مركز هنرهاي نمايشي به دليل عدم تصويب متن ها در بازار تهران انجام نمي شود در صورتي كه اين سنتي بود كه بيش از يكصد سال قدمت داشت.
فتحعلي بيگي گفت: البته تئاتري كه بر اصالت، ارزش و معنويت استوار باشد، تئاتر مذهبي است و فقط آيين هاي نمايشي مذهبي نيستند. نبايد فراموش كنيم كه تئاتر اصيل، مذهبي و معنوي، پيشتوانه زنده اي براي اعتلاي فرهنگ ديني يك جامعه به شمار مي رود.
داوود فتحعلي بيگي متولد سال 1329 در سلطانيه زنجان است. وي فارغ التحصيل مقطع كارشناسي نمايش از دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران است. اين مدرس دانشگاه در زمينههاي كارگرداني ،بازيگري ، نويسندگي و پژوهشگري نيز فعاليت داشته است .
فتحعلي بيگي از جمله فعالان عرصه هنرهاي نمايشي است و در سال 1380 موفق به دريافت مدرك درجه يك هنري (معادل دكتري) از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي شده است.
چهارشنبه 22 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]