واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر/كمبود صنايع بسته بندي؛ مشكل معدن طلاي سبز ايران
همدان - خبرگزاري مهر: ايران يكي از نقاطي است كه بيشترين توليدات گردوي جهان را دارد و در اين ميان شهر تويسركان در استان همدان به عنوان معدن طلاي سبز كشور شناخته مي شود اما نبود صنايع تبديلي صادرات اين محصول را دچار مشكل كرده است.
به گزارش خبرنگار مهر در همدان، بر اساس اطلاعات سازمان جهاني خواربار و كشاورزي سطح زيركشت گردو در جهان بيش از 580 هزار هكتار و ميزان توليد آن 700 تا 800 هزار تن برآورد شده است و در بين كشورهاي جهان، چين مقام اول و آمريكا، تركيه، ايران و اكراين به ترتيب در مقام هاي دوم تا پنجم قرار دارند.
بهترين بازدهي باغات موجود در ايران در دامنه هاي هاي البرز در استانهاي خراسان و آذربايجان و در دامنه هاي زاگرس تويسركان، تفرش و گلپايگان است.
سطح زيركشت گردوي ايران حدود 160 هزار هكتار و توليد 170 هزار تن برآورد مي شود كه استان همدان يكي از مناطق شاخص توليد گردو و حائز رتبه اول توليد در كشور است.
به رغم همه توانمنديهاي موجود در بخش توليد گردو، نبودن صنايع تبديلي و بسته بندي در استان همدان باعث شده صادرات اين محصول آنگونه كه شايسته است رونق نداشته باشد.
كمبود صنايع بسته بندي از مشكلات جدي در صادرات اين محصول ارزشمند است به نحوي كه يكسان سازي ژنوتيپ هاي رايج در استان همدان از طريق احداث باغات جديد با استفاده از برترين ژنوتيپها و استفاده از ارقام پيوندي، كاهش تراكم درختان موجود در هر هكتار و منظم كردن فاصله درختان، اصلاح روش آبياري و ترويج سيستمهاي تحت فشار نشتي از جمله اقداماتي است كه براي اقتصادي كردن باغات سنتي استان همدان لازم و اجتناب ناپذير است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر در همدان اظهار داشت: تويسركان در جنوب ارتفاعات الوند با حدود 4 هزار هكتار سطح زيركشت، قطب گردو كاري استان و كشور محسوب مي شود و عمده ترين ارقام تجاري گردو در ايران شامل فرانكت، لارا، پدرو، سر، چندلر، 62 z، 67 z و است.
حسين رجبيان عنوان كرد: استان همدان به لحاظ شرايط آب و هوايي خاص يكي از مناطق عمده گردوكاري كشور است به گونه اي كه پراكنش اين محصول در سطح استان همدان مشهود و قابل ملاحظه است و تويسركان واقع در دامنه هاي الوند مناسب ترين منطقه براي كشت گردو است.
رجبيان يادآور شد: بر اساس آمار موجود سطح زير كشت گردو در استان همدان بيش از 14 هزار هكتار و توليد آن حدود 35 هزار تن است.
وي گفت: استان همدان از نظر سطح زيركشت مقام سوم و از نظر توليد مقام نخست كشوري را در اختيار دارد كه اين نشانگر عملكرد مطلوب اين محصول در استان همدان است و گردوهاي توليدي استان همدان از نظر ميزان چربي، درصد بالاي مغز نسبت به كل ميوه و سفيدي و درشتي مغز از بهترين گردوهاي جهان هستند.
رجبيان خاطر نشان كرد: از حدود 14 هزار هكتار باغ گردو دراستان همدان چهار هزار هكتار در تويسركان، سه هزار هكتار در نهاوند، دو هزار و 300 هكتار در ملاير، هزار و 700 هكتار در همدان، هزار و 500 هكتار در بهار، 70 هكتار در رزن، شش هزار و 500 هكتار در اسدآباد و 130 هكتار در كبودراهنگ قرار دارد.
وي تاكيد كرد: عمده ترين مشكلات موانع توليد گردو در استان همدان وجود ژنوتيپ هاي مختلف با خصوصيات مغز متفاوت است كه مانع از توليد محصول با كيفيت يكسان مي شود و بازار رتبه بندي محصول را كاهش داده است.
همدان مي تواند از بزرگترين صادركنندگان گردوي جهان باشد
اين مسئول همچنين اذعان داشت: كمبود صنايع تبديلي و بسته بندي در استان به خصوص در شهر تويسركان مشكلات متعددي براي باغداران ايجاد كرده و در ميزان صادرات آنها موثر است در حاليكه اگر صنايع بسته بندي مطلوب در استان وجود داشت مي توانستيم از بزرگترين صادركنندگان گردو باشيم.
وي تاكيد كرد: از سوي ديگر تقويت صادرات در اين بخش كه باعث توسعه صادرات غيرنفتي است ارزآوري قابل توجهي براي كشور دارد كه نبايد به سادگي از كنار آن گذشت.
رجبيان عنوان كرد: تراكم بالاي درختان در باغات قديمي باعث نامنظم بودن فاصله درختان شده كه لزوم گسترش برنامه هاي اصلاحي را تاكيد مي كند.
وي تصريح كرد: شناسايي 300 ژنوتيپ هاي برتر جهت تهيه پيوندك و توليد نهال از طريق دو نهالستان استان همدان از سه سال پيش آغاز شده است و برنامه اصلاح و توسعه باغات گردوي استان همدان از گردوهاي پيوندي در حال اجرا است.
وي ياد آور شد: ترغيب بخش خصوصي به ايجاد صنايع مورد نياز بسته بندي،فرآوري و توجه به ساز وكارهاي صادراتي به عنوان دو راه كار عمده جهت ارتقاء و توسعه توليد گردو در استان يادآوري مي شود.
رييس سازمان جهاد كشاورزي استان همدان متدكر شد: سال گذشته ميزان توليد گردوي استان همدان 37 هزار و 150 تن بوده كه در سال جاري با كاهش 38 درصدي به علت سرماي شديد زمستان و سرماي ديررس بهاره و خشكسالي روبرو هستيم.
حسين رجبيان خاطر نشان كرد: در حال حاضر 640 هكتار از باغات گردوي استان همدان از طريق آبياري تحت فشار آبياري مي شود.
اهميت غذايي گردو قسمت خوراكي و مغز آن است كه حدود 50 درصد وزن ميوه را تشكيل مي دهد و سرشار از پروتئين ها، چربي ها، مواد معدني و انرژي است و بخش اعظم آن داراي اسيد هاي چرب غير اشباع است.
گردو از ميوه جاتي است كه هم خشك و هم به صورت تازه مصرف مي شود و سرشار از ويتامين هاي A، B و E و املاحي مانند آهن، فسفر اصلي است.
مغز گردو در تهيه شيريني جات و بعضي از خوراكي ها ونيز در صنايع داروسازي و پزشكي به ميزان قابل توجهي مورد استفاده قرار مي گيرد.
چوب گردو نيز در صنايع روكش و نماسازي، تخته لايي سازي، خراطي، منبت كاري، معرق كاري، مبل سازي، دكوراسيون و غيره كاربرد دارد.
چهارشنبه 22 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 348]