واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
شيوه.هاي پرورش عزت نفس
كودكان از ويژگي.هاي منحصربه.فرد و متفاوتي نسبت به يكديگر برخوردارند؛ حتي ميان فرزنداني كه در يك خانواده بزرگ شده.اند نيز تفاوت.هاي چشمگيري وجود دارد، و در حقيقت همين تفاوت.هاست كه يك كودك را از ديگري متمايز كرده و در عين حال به او ويژگي انحصاري نيز مي.بخشد.
تفاوت بين صفات گوناگون جسماني، توانايي.هاي ذهني، مهارت.ها، دلبستگي.ها، شايستگي.ها، علايق، بيزاري.ها، نگراني.ها و هراس.هاست كه هر كودك را از ديگري مجزا مي.كند و بيانگر بي.همتايي و يگانگي كودكي نسبت به كودك ديگر است. در حقيقت ارزيابي كودك از مجموعه اين صفات، "عزت.نفس" ناميده مي.شود.
تعريف عزت.نفس
عزت.نفس تحت عنوان نگرش و خودباوري مثبت و مطلوب فرد از مهارت.ها، شايستگي.ها و محدوديت.هايش تلقي مي.شود و مهم.ترين جنبه خود پروراني.ست (خودپروراني: توانايي بازنمايي ذهني كودكان و امكان فكر كردن و صحبت كردن كودك در مورد خودش) كه بر رفتار آتي و سازگاري رواني درازمدت شخص تأثير بسزايي مي.گذارد.
بديهي است كودكي كه به خاطر موفقيت.هايش تحسين و تشويق شده و تلاش.هايش در امور دشوار (حتي در صورت عدم موفقيت) مورد تأييد و تقدير والدينش قرار مي.گيرد، ارزيابي مثبتي از خود خواهد داشت، و برعكس كودكي كه مداوم سرزنش شده و موفقيت.هايش مورد بي.توجهي و بي.اعتنايي والدين قرار گرفته و يا والدينش را در تلاش براي تبديل كردن او به چيزي مي.يابد كه نيست؛ به ارزيابي منفي از خود مي.رسد و خود را غالباً درمانده و ناتوان تصور مي.كند.
اما توجه به اين نكته كه والدين و مربيان چگونه مي.توانند كودكان را در پرورش صحيح اين مهم ياري كنند از اهميت خاصي برخوردار است كه به برخي از مهم.ترين آن.ها اشاره مي.كنيم
شيوه.هاي پرورش عزت.نفس
1) در انجام هر كاري انتظار رفتار ماهرانه از كودك نداشته باشيد:
كاري را كه فرزندتان انجام داده تحسين كنيد؛ حتي اگر كودك شما به درستي از عهده انجام آن بر نيامده باشد. والديني كه توجه فرزندشان را تنها به جنبه عدم موفقيت در كاري معطوف مي.كند موجب شكل.گيري خودپنداره منفي و عزت.نفس پايين در فرزندشان مي.شوند. ضروريست والدين در صورت لزوم براي اصلاح بيشتر به راهنمايي و تمرين متوسل شوند و به كودك بياموزند كه چگونه در آينده موفق.تر باشد.
2) از مقايسه مثبت يا منفي كودكان با ديگران اجتناب ورزيد:
در مقابل كارها و رفتار فرزندان به اعتبار خود آن رفتار مستقيماً و بدون اظهارنظر در مورد كودك ديگري، اين كار را انجام دهيد؛ اين.گونه مقايسه.ها (قياس.ها) نه تنها مشكلي را حل نمي.كند بلكه، مشكلات بيشتري را نيز به.وجود مي.آورد. چنين رفتاري تنها اين نكته را به كودك منتقل مي.كند كه به خوبي و با ارزشي كودكي نيست كه پدر و مادر از او صحبت مي.كنند، افزودن بر آن پدر يا مادر بچه ديگري را بيشتر دوست دارند.
3) از كودك بخواهيد آزادانه عقيده و سليقه شخصي.اش را در مورد موضوعات بيان كند:
حق انتخاب به كودكان، احساس مسئوليت و كنترل بر زندگي مي.دهد. والدين بايد سعي كنند عمداً براي كودكان موقعيت.هايي ايجاد كنند تا كودكان مجبور باشند در آن موقعيت.ها انتخاب كنند و تعميم بگيرند.
در صورتي كه كودكان هنوز قادر به تصميم.گيري نيستند، آن.ها را درگير انتخاب.هاي آسان كنيد به.عنوان مثال اجازه دهيد آن.ها تصميم بگيرند چه موقعي و به چه ترتيبي يك تكليف را انجام دهند.
به اين ترتيب، كودكان درمي.يابند كه در امور مربوط به خودشان مقداري مسئوليت دارند و اين موقعيت، موجب تقويت احساس مسئوليت و استقلال كودكان مي.شود و آن.ها را فردي خودمختار بار مي.آورد. همچنين مشاركت متقابل در امور به كودكان كمك مي.كند احساس با ارزش بودن كنند.
4) كودكان را نه تنها به سبب موفقيت بلكه، به خاطر تلاش و كوششي كه انجام داده.اند تشويق و تأييد نماييد:
والدين بايد در پي فرصت.هايي باشند تا تلاش.هاي فرزندشان را در انجام كارهايي كه تازه آموخته.اند و انجام.شان به.صورت تمام و كمال براي كودك دشوار است، مورد تقدير و تأييد قرار دهند. اين چنين واكنشي، اعتمادبه.نفس كودك را تقويت كرده و به او كمك مي.كند تا با علاقه.مندي بيشتري پذيراي دشواري.هاي جديد باشد. كودكان در هر كاري كه سعي بر انجامش دارند بهترين نخواهند بود، ولي مي.توانند اين نكته مهم را فرا گيرند كه كوشش.هايشان به حساب مي.آيد و هميشه مورد ستايش قرار مي.گيرند.
5) گوش دادن با حساسيت را بياموزيد:
هنگامي كه والدين به احساسات و افكار كودكشان به اندازه كافي توجه نمي.كنند، كودكان دچار نااميدي و رنجش خاطر مي.شوند و چنين نتيجه.گيري مي.كنند كه عقايدشان احمقانه و غيرقابل توجه و به دردنخور است، اينكه دوست.داشتني نيستند و كسي آن.ها را دوست ندارد.
پدر و مادي كه با دقت به حرف كودكشان گوش مي.دهند، به او مي.فهمانند كه براي صحبت.ها و عقايدش ارزش قايل.اند و به خود او نيز احترام مي.گذارند. اين واكنش احترام.آميز، سبب افزايش اعتماد.به.نفس در كودك و همچنين ارزش قائل شدن كودك نسبت به خودش مي.شود.
6) سعي كنيد رابطه.اي سازنده و نزديك با كودك برقرار كنيد:
با ترتيب دادن زمان.هايي كه كاملاً در دسترس هستيد، نشان دهيد كه مي.خواهيد با كودك باشيد و وقت زيادي را صرف او كنيد: برخي موارد لازم است والدين بدون قضاوت كردن تنها گوش فرا دهند و تنها در برخي موارد احساسات و افكارشان را بيان كنند.
7) همواره سعي بر يادآوري و تأكيد نقاط قوت فرزندتان كنيد:
اين روش به موفقيت.هاي بزرگتري منجر مي.شود و سبب ارتقاي اعتمادبه.نفس و ايجاد احساس ارزشمندي در كودك مي.شود. به خاطر داشته باشيد كه حتماً بعد از هر موفقيت براي (كودك) پاداشي در نظر بگيريد و پاداش.ها و تشويق.ها و ابراز تحسين.تان بلافاصله و بي.درنگ انجام شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]