واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اشغالگري و نقض كرامت مردم عراق
اشاره: مطلب حاضر بخش پاياني مقالهاي است كه طي آن به نكاتي مهم پيرامون موافقتنامه امنيتي بغداد - واشنگتن اشاره شد. شمار زيادي از آگاهان مسائل سياسي عراق در داخل و خارج اين كشور، موافقتنامهاي را كه دولت بوش درصدد قبولاندن آن به مردم عراق است، نوعي قيموميت جديد آمريكا بر عراق ميدانند. طبيعتا اين مساله همانگونه كه پيشبيني ميشد، با مخالفت گسترده مرجعيت، سياستمداران و مردم عراق از هر طيف و گروهي مواجه است. گوشهاي از ديدگاه مخالفان امضاي موافقتنامه، بخش آخر مطلب را به خود اختصاص داده كه از نظر گرامي شما ميگذرد:
***
قيموميت جديد
يك نماينده پارلمان عراق هشدار داد كه توافقنامه امنيتي ميان بغداد و واشنگتن به منزله آمريكا بر عراق است.
از نمايندگان فراكسيون صدر در پارلمان عراق گفت: توافقنامه امنيتي كه دولت آمريكا فشار زيادي به دولت عراق براي تصويب آن وارد ميكند، چيزي نيست جز قيموميت جديدي كه واشنگتن درتلاش براي تحميل آن به ملت عراق است.
وي افزود: دولت عراق در معرض فشارها و باجخواهيهاي رئيسجمهوري كنوني آمريكا براي تسريع در امضاي توافقنامه امنيتي قرار دارد كه اين توافقنامه بخشي از طرح از پيش تعيين شده آمريكا براي عراق و منطقه است.
الربيعي گفت: مخالفت مردم با توافقنامه امنيتي باعث شد كه طرح دولت آمريكا براي امضاي اين توافقنامه در يك سال پيش شكست بخورد.
وي افزود: برخي نيروهاي سياسي با اصل توافقنامه امنيتي مخالف هستند، اما از بيم فشار آمريكا موضع خود را ابراز نميدارند.
نماينده پارلمان عراق تصريح كرد: فشارهاي مردم عراق به دولت و نيروهاي سياسي فعال در فرايند سياسي كشور، عامل مستقيم اقدام دولت در ايجاد تغييراتي در مفاد توافقنامه بوده است.
وي در پايان گفت: مردم عراق خواستار اراده مستقل و تصميمگيري سياسي مستقل دولت عراق هستند و با هرگونه توافقنامه امنيتي با آمريكا مخالفند.
* كرامت ملت عراق
يك استاد حقوق بينالملل دانشگاه لبنان نيز گفت كه كرامت ملت عراق در توافقنامه امنيتي با آمريكا حفظ نشده است و واشنگتن امروز از بغداد باج خواهي ميكند.
درباره وضعيت كنوني عراق و مساله توافقنامه امنيتي ميان بغداد و واشنگتن اظهار داشت: عراق در اشغال نظاميان آمريكايي قرار دارد و مقابله با اشغالگري حق همه ملتها است.
وي افزود: اين اشغالگري از جنبه حقوق بينالملل جايز نيست و اين موضوع يك تهديد و باج خواهي است كه بگويند ما خاك شما را اشغال كردهايم و حالا شما بياييد و جنبه قانوني به آن ببخشيد.
با اشاره به اينكه كرامت ملت عراق در توافقنامه امنيتي حفظ نشدهاست، افزود: براساس قانون بينالملل، دو كشور براي امضاي يك توافقنامه بينالمللي بايد از حاكميت برخوردار باشند، اما عراق هم اكنون اين وضعيت را ندارد. كرامتي جز با بيرون راندن اشغالگران وجود ندارد و ملت عراق بايد اشغالگران را از كشور خويش بيرون كند.
اين استاد حقوق بينالملل گفت: آمريكا امروز از عراق باج خواهي ميكند و اين گفته كه بايد براي خارج شدن از سيطره فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد با توافقنامه امنيتي موافقت كنيد، بزرگترين باجخواهي است.
وي تاكيد كرد: آمريكا حق ندارد چنين شرطي بگذارد و واشنگتن ميخواهد از عراق سوءاستفاده كند.
اين تحليلگر عرب گفت: ما شاهد چپاولي امپرياليستي هستيم و انگليسيها نيز همانند آمريكاييها به دنبال توافقنامهاي براي جنبه قانوني بخشيدن به حضور خود در عراق هستند.
تامين منافع درازمدت آمريكا
يك نويسنده و تحليلگر سياسي عراقي، هدف آمريكا از تحميل توافقنامه امنيتي بر عراق را دستيابي به بيشترين منافع ممكن در اين كشور دانست.
اظهار داشت: آمريكا از اشغال عراق، زيانهاي سنگيني ديده است و در حال حاضر نيز نيروهاي انساني و اقتصادي بيشتري را در عراق از دست ميدهد بنابراين تلاش ميكند تا به حضور خود در اين كشور مشروعيت بخشد تا شايد بتواند با كمترين هزينه به اهداف خود دست يابد.
وي افزود: دولت آمريكا براي وادار كردن عراق به امضاي توافقنامه امنيتي و تامين منافع دراز مدت خود، به تلاش خود ادامه خواهد داد، غافل از اين كه پايداري ملت عراق براي مقابله با طرحهاي شوم اشغالگران، مانع از اجراي هر توطئهاي خواهد شد كه هدف از آن خدشهدار كردن استقلال، كرامت و عزت اين كشور است.
وي خاطرنشان كرد: اگر واشنگتن بتواند اين توافقنامه را با دولت بغداد امضا كند، نتايج بسيار مصيبتباري در انتظار ملت، عزت و آينده عراق و همه ملتهاي منطقه خواهد بود.
وي با اشاره به بندهاي مورد اختلاف بين مذاكرهكنندگان عراقي و آمريكايي در توافقنامه امنيتي كه برجستهترين آنها مصونيت قضايي نظاميان اشغالگر و ايجاد پايگاههاي نظامي آمريكايي در عراق است، تاكيد كرد: اين مسئله نقض آشكار حاكميت و استقلال عراق و تهديدي مستقيم براي كشورهاي همسايه آن است.
الجعفري گفت: بعيد است آمريكا در پايان بتواند دولت عراق را به امضاي اين توافقنامه وادار كند، زيرا مردم و دولت عراق تصميم جدي گرفتهاند كه با سياستهاي ديكته شده و خفتبار اشغالگران مخالفت كنند در حالي كه مراجع تقليد در تحولاتي كه به نفع عراق نيست، سخن آخر را خواهند زد.
وي افزود: با توجه به آنچه گذشت، مي توان با قاطعيت گفت دولت آمريكا در نتيجه حماقتهاي خود، همهچيز را در عراق از دست داده است و در آينده نيز نخواهد توانست با تحميل سياستهاي ديكته شده خود به مردم اين كشور، از جمله وادار كردن عراق به امضاي توافقنامه با هر عنواني، چيزي به دست آورد.
شوراي وزيران عراق رسما خواستار اعمال تغييرات در توافقنامه امنيتي بغداد - واشنگتن شده است.
سخنگوي دولت عراق گفته است كه كابينه عراق بدنبال تغييرات جدي در بندهاي اين توافقنامه است.
بر همين اساس، دباغ چندي قبل پس از نشست شوراي وزيران تصريح كرد: كابينه با اجماع كامل به دنبال ايجاد تغييراتي براي اين توافقنامه است تا بتواند به صورت ملي قابل قبول باشد.
وي افزود: دولت از وزرا خواسته كه پيشنهادهاي خود را ارائه دهد تا در مذاكرات با آمريكا لحاظ شود.
تصميم شوراي وزيران عراق مبني بر ايجاد تغييراتي در بندهاي توافقنامه امنيتي، خشم مقامات آمريكايي را برانگيخته است.
دريادار رئيس ستاد مشترك ارتش آمريكا در لحني تند به عراق هشدار داد كه شكستهاي امنيتي، ناشي از تصويب نشدن توافقنامه امنيتي پيامدهاي مهمي به همراه خواهد داشت.
وي بدون توجه به مخالفتهاي مردمي و مرجعيت ديني عراق با توافقنامهاي كه ادامه حضور نيروهاي اشغالگر در عراق را به همراه دارد، ادعا كرده كه ايران در راه ممانعت از تصويب موسوم به به سختي تلاش ميكند.
مولن مدعي شد:
اظهارات مولن در حالي مطرح شد كه وزير امور خارجه عراق تاكيد كرد: بعيد ميدانم با مشكلات موجود و اختلاف نظر رهبران سياسي عراق درباره توافقنامه امنيتي، به اين زوديها به نتيجه برسيم و توافقنامهاي امضا شود.
وي افزود: هدف اين بود كه توافقنامه امنيتي در اسرع وقت و ترجيحا تا قبل از انتخابات رياستجمهوري آمريكا به امضا برسد، اما با توجه به شرايط موجود و كشمكشهاي سياسي، ديديم كه اين امر در زمان مقرر ممكن نشد.
منبع: ايرنا و خبرگزاري فارس
سه شنبه 21 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]