واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: مقره های سیلیکون رابر
مقره های سیلیکون رابر چیست و چه مزایایی دارد؟مقره.های سیلیکون رابر از جمله ابزارها و تجهیزاتی هستند که کاربردهای مناسبی را در شبکه توزیع کشور دارند.
در مقاله علمی زیر که به وسیله رضا امامی تهیه شده، ویژگیهای مقره.های سیلیکون رابر و امتیازات آن مطرح شده است. تا چندی قبل مقره.های کامپوزیت به خاطر نشکن.بودن جایگزین مقره.های نسل قبل از خود شد، اما رفته رفته در حین بهره.برداری خواص مختلفی از خود نشان داد که باعث شد بازار تقاضای مقره.های سیلیکون رابر افزایش چشمگیری پیدا کند. سیلیکون به خاطر خاصیت منحصر به فرد Hydrophobic خود قابلیتهای بهتری را در شرایط مختلفی از خود نشان می.هد. پوشش سیلیکون در مقایسه با انواع دیگر مقره.های کامپوزیتی مورد استفاده بیشتری قرار گرفته است. خاصیت Hydrophobic از تشکیل یک نوار آب بر روی سطح سیلیکون جلوگیری می.کند و آب بر روی آن به صورت قطره قطره باقی می.ماند. به همین دلیل مقاومت سطحی آن کاهش پیدا نمی.کند و احتمال ایجاد آرک در این نوع مقره.ها به حداقل می.رسد.
پیوند قوی مولکولی سیلیکون باعث می.شود که اگر لایه.ای از آلودگی یا غبار بر روی سطح آن بنشیند مولکولهای سیلیکون به سمت بالا حرکت کرده و لایه زاید را دربربگیرند به خاطر همین طرح خارجی پوشش همواره سیلیکونی است به این عمل خاصیت بازیافت (RECOVERY) می.گویند.
با توجه به نکات بالا بهترین انتخاب برای مناطق با آلودگیهای مختلف و زیاد و یا غبارآلود استفاده از پوششهای سیلیکونی است.
استفاده از مقره.های سیلیکونی باعث کم شدن هزینه شست.وشو و نگهداری می.شود.
برتری دیگر مقره.های سیلیکونی نسبت به سایر مقره.های کامپوزیت مقاومت بسیار خوب در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید است که باعث شده عمر مفید پوششهای سیلیکونی در مقایسه با سایر پوششها طولانی.تر باشد.
قابل انعطاف.بودن مقره.های سیلیکونی از شکستگی و پارگی آنها و آسیب.پذیر بودن در برابر ضربات مکانیکی جلوگیری می.کند.
یکی دیگر از ویژگیهای این نوع مقره.ها وزن بسیار کم آنها در مقایسه با سایر مقره.ها است که این مساله باعث می.شود که مقدار و وزن دکلها به همین نسبت کم شود که در کل باعث صرفه.جویی در هزینه.ها می.شود.
وزن کم مقره.های سیلیکونی باعث کم شدن هزینه حمل و نقل و آسان شدن آن می.شود. مقره.های سیلیکون رابر تولیدی از نوع یکپارچه و بدون درز بوده که این تکنیک در حال حاضر پیشرفته.ترین روشن ساخت مقره.ها در دنیا است.
تولیدکنندگان با بکارگیری متخصصان مختلف و استفاده از ابزارهای مورد نیاز و آزمایشهای لازم طی چندین سال به دانش فنی ساخت این نوع مقره.ها دست یافته.اند.
اجزای تشکیل دهنده مقره.های سیلیکون رابر
اجزای تشکیل دهنده مقره.های سیلیکون رابر شامل موارد زیر است:
1- مواد بکار رفته در اینگونه مقره.ها از نوع کراسلینگ شده الکتریکی مطابق با استاندارد IEC1109-92 بدون هیچگونه فیلتر و افزودنی اضافی است.
2- میله.های عایق از جنس فایبرگلاس (اپوکسی تقویت شده با الیاف فیبر شیشه) و نوع ECR (مخصوص کاربرد الکتریکی و مقاوم در برابر اسید) و از سازندگان معتبر و براساس استاندارد IEC1109 تهیه می.شود.
3- فیتینگهای دو سر مقره براســاس استــانــدارد IEC 120 با بهترین کیفیت ساخته می.شود. فیتینگهای مورد استفاده در مقره.ها به صورت تانگ- اووال است که این نوع فیتینگها باعث کم شدن یراق.آلات خط و در نتیجه باعث کاهش هزینه.ها می.شود. اما برحسب درخواست مشتری سایر فیتینگها نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در ضمن تمامی مقره.ها در مراحل ساخت مورد آزمایش روتین قرار می.گیرند. این آزمایشها، شامل مواردی نظیر آزمایشهای مکانیکی و الکتریکی هستند.
تولید مقره.های سیلیکونی به روش قالب.ریزی یکپارچه
برای تولید مقره.های سیلیکونی به روش قالب.ریزی یکپارچه موارد زیر را باید مورد توجه قرار داد:
الف- استفاده از حلقه.های پلاستیکی جهت قرار دادن میله در مرکز قالب ضروری است و این ضرورت عوارض زیر را دربر دارد:
1- به منظور حفاظت میله مقره در مقابل میدان الکتریکی که باعث خوردگی و سوراخ شدن (puncher) میله خواهد شد باید ضخامت لایه سیلیکونی بر روی میله مقره حداقل 3 میلیمتر باشد. بدیهی است در اطراف حلقه.های لاستیکی مذکور ضخامت لایه سیلیکونی کمتر از سه میلیمتر بوده و در نتیجه میله در محل حلقه.های اضافی دارای ضعف خواهد بود. بدین معنی که در این نقطه، خوردگی و سوراخ شدن (Punch) خواهیم داشت.
2- جنس (مواد) حلقه.های پلاستیکی در مقایسه با سیلیکون رابر و اپوکسی رزین از طرح عایقی متفاوتی برخوردار است که این اختلاف سطح باعث پلاریزاسیون بر روی
سطح می.شود که این خود باعث ایجاد گرمای الکتریکی موضعی شده و در نتیجه تخلیه ناقص (Partial discharge) انجام.می.گیرد و در نهایت باعث پوسیدگی در محل قرار گرفتن حلقه.ها خواهد شد.
ب- وجود درزها و رگه.هائی (Seams) در طول مقره که با میدان الکتریکی موازی است خط قالب و ریخته.گری بر روی سطح مقره حاوی مواد اضافه.ای است که از محل بین دو قسمت قالب بیرون زده است. این مواد اضافی باید به دقت پاک شود تا از آسیب بدنه جلوگیری شد.
خط قالب به طور خفیف موج.دار است که سبب نامتجانسی و بدفرمی میدان الکتریکی می.شود. این امر موجب افزایش میزان آلودگی و در نتیجه افزایش تخلیه (discharge) در طول خط قالب خواهد شد که در نهایت موجب فرسایش و زوال ماده و شکنندگی محیط اطراف خط قالب خواهد شد.
برای اینکه سیلیکون رابر در شرایطی که استفاده می.شود از عملکرد بهتری برخوردار باشد از بتونه (fillers) اضافی استفاده می.شود.
با افزودن آلومینیوم تری.هیدرات (ATH)، میزان مقاومت در برابر فرسایش افزوده خواهد شد. میزان صحیح استفاده از بتونه (fillers) نقش بسیار مهمی در بالابردن عملکرد درست و صحیح مواد دارد. چنانچه میزان ATH بیش از حد لازم باشد موجب شکنندگی سطح بشقاب (Shed) خواهد شد. (برای مثال زمانیکه بخواهد بیش از 90 درجه خم شود). یکی از نشانه.ها و اثرات استفاده زیاد ATH، سفیدشدن خط خمیدگی درطول سطح بشقاب (shed) است.
ج- موضوع مهم بعدی درمورد مقره.های کامپوزیت، طراحی اتصال بین مواد پلی مریک و فیتینگ.های انتهائی است. بدنه (hausing) باید دربرابرقوسهای جزئی (partial arcs) که بیشتر و ترجیحاً در محل اتصال بین بدنه (hausing) و فلز فیتینگ انتهائی صورت می.گیرد، محافظت شود.
طراحهای فیتینگ انتهائی و ترکیب آن با وضعیت اولین بشقاب (Shed) هم چنین پرکردن حفره بین قسمتهای فلزی و بدنه از عواملی هستند که بر روی طول عمر مقره.های کامپوزیت تاثیر خواهند داشت.
پرکردن حفره بین بدنه و فیتینگ
برای پرکردن حفره بین بدنه (hausing) و فیتینگ ازمواد مختلفی استفاده می.شود. سه ماده متفاوت (فلز، سیلیکون رابر، ترکیب اپوکسی رزین و فایبر گلاس) با سه ظرفیت گرمائی متفاوت با یکدیگر در محلی که پیوند سه گانه (triple junction) نامیده می.شود در تماس هستند. در زمان استفاده از مقره، با افزایش و کاهش دما این مواد به ترتیب و با سرعتهای متفاوت منقبض و یا منبسط خواهندشد.
نحوه Sealing باید بگونه.ای باشد که خاصیت تطابق با این حالتها را (انقباض- انبساط) داشته باشد بدون اینکه بر روی سطح فشار مکانیکی وارد آید.
چنانچه بدنه در تماس مستقیم با قسمت فلزی باشد، وجود فشار مکانیکی بر روی سطح امری اجتناب.ناپذیر است. تحقیقات بر روی این مقره.ها نشان داده است که پس از چند سال استفاده، سیلیکون رابر از فیتینگ جدا شده و آب از طریق حفره.ها به میلیه FRP نفوذ کرده و به ناحیه فشرده شده و متراکم آسیب رسانده است. در نتیجه میله از فیتینگ جدا شده و موجب قطع خط می.شود.
به منظور جلوگیری از آنچه ذکر شد باید از سیلیکون رابر با خاصیت الاستیکی که از خاصیت چسبندگی (به فلز، سیلیکون و میله FRP) خوبی برخوردار باشد استفاده کرد و در برابر آب 100درصد چگال.تر باشد.
خواص مکانیکی مواد بکاررفته در فیتینگ.ها و نوع اتصال آن به میله از اهمیت بالائی برخوردار است.
یکی از مواردی که باید به آن اشاره شود این است که استفاده از cast iron futtings در مقایسه با forged steel fittings یک عامل منفی و نامساعد محسوب شود. با استفاده از روشهای تحلیلی موجود وجود حفره هوائی در داخل مواد تقریباً امری غیرممکن است چون در شرایط عادی استفاده، وجود حفره.های هوائی باعث ایجاد ترکهای فرسایشی می.شوند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2311]