واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
:newComment(622)" target="_blank">
در میان پیروان مكتب اهل بیت با توجه به اخبار فراوانى كه از امامان رسیده مشهور بر این است كه پیامبر و امامان (ع) از اعمال همه امت آگاه مى شوند، یعنى خداوند از طرق خاصى اعمال امت را بر آنها عرضه مى دارد. روایات در این زمینه بسیار است. قبل از آوردن حدیث براى تایید موضوع آیاتى را كه به موضوع عرض اعمال بر پیامبر و امام دلالت دارد، مى آوریم. خداى سبحان در قرآن مجید مى فرماید:« و قل اعملوا فسیرى الله عملكم و رسوله و الموئمنون؛ بگو عمل كنید، خداوند و فرستاده او و موئمنان اعمال شما را مى بینند »، (توبه، آیه 105 ) .
و از طرفى نبى مكرم (ص) شاهد و گواه امت است.« یا ایها النبى انا ارسلناك شاهدا »، (سوره احزاب/ 45 )«فكیبف اذا جئنا من كل امه بشهید و جئنا بك على هوئلا شهیدا؛ حال آنها چگونه است آن روز كه براى هر امتى گواهى بر اعمالشان مى طلبیم و تو را گواه بر اعمال اینها قرار خواهیم داد »، (سوره نسائ/ 41 ).
مرحوم علامه طباطبایى در تفسیر المیزان مى گوید:« هر عملى كه انسان انجام مى دهد از خیر یا شر خدا و رسولش و موئمنان حقیقت عمل خیر یا عمل شر را مشاهده مى كند »، (المیزان، جلد 9، ص 398 ). و منظور از موئمنون در آیه 105 سوره توبه ائمه (ع) هستند؛ یعقوب بن شعیب گوید: از امام صادق (ع) راجع به آیه« قل اعملوا فسیرى الله عملكم و رسوله و المومنون »پرسیدم؛ فرمود موئمنین، ائمه هستند »، (اصول كافى، جلد 1، ص 318 ).
پس اعمال انسانى از خیر و شر به رسول خدا، و ائمه (ع) عرضه مى شود. چنانكه ابو بصیر از امام صادق (ع) نقل مى كند كه: در هر بامداد كردار بندگان نیكوكار و فاسق بر رسولخدا (ص) عرضه مى شود پس بر حذر باشید از كردار ناشایست و همین است معنى قول خداى تعالى« قل اعملوا فسیرى الله علیكم و رسوله »و ساكت شد، (اصول كافى، همان).
بنابراین پیامبر و امامان (ع) از حقیقت اعمال بندگان با خبر هستند و اعمال آنها را مشاهده مى كنند اما دیدن و مشاهده آنها به چه صورت است. معروف در میان گروهى از مفسران این است كه رویت در جمله ى« فسیرى الله علیكم »به معنى معرفت است نه به معنى علم، چرا كه یك مفعول بیشتر نگرفته است ولى مانعى ندارد كه رویت را به همان معناى اصلیش كه مشاهده محسوسات باشد بگیریم نه به معنى« علم » و نه به معنى« معرفت » این موضوع در مورد خداوند كه همه جا حاضر و ناظر است و به همه ى محسوسات احاطه دارد جاى بحث نیست، و اما در مورد پیامبر (ص) و امامان (ع) نیز مانعى ندارد كه آنها خود اعمال را به هنگام عرضه شدن ببینند، زیرا اعمال انسان فانى نمى شود بلكه تا قیامت باقى مى ماند و اضافه بر آن پیامبر شاهد است و مواردى را كه دیده شهادت مى دهد پس مى بیند. به هرحال طرق معرفتى ائمه نسبت به اعمال انسان ها از سنخ علم غیب است، (تفسیر نمونه، جلد 8، ص 821 ).
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]