واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بازتاب هاى جهانى نامه رئيس جمهور همچنان ادامه دارد اوباما: به نامه احمدى نژاد پاسخ مى دهم
گروه سياسى - يك روز پس از ارسال پيام دكتر احمدى نژاد، رئيس جمهورى اسلامى ايران به باراك اوباما، رئيس جمهور منتخب امريكا دريافت اين پيام را تأييد كرد. اوباما درباره اين نامه كه بازتاب گسترده بين المللى به همراه داشت، گفت: نامه رئيس جمهور احمدى نژاد را بررسى خواهم كرد و به نحو شايسته اى پاسخ آن را خواهم داد.
397038.jpg
به گزارش ايسنا به نقل از آسوشيتدپرس، رئيس جمهور منتخب ايالات متحده در اين كنفرانس ۲۰ دقيقه اى افزود: فقط سه روز از اين انتخابات گذشته است و قطعاً چگونگى رويكرد ما به كشورى مانند ايران چيزى نيست كه بتوان به سرعت و به سادگى انجام داد؛ فكر مى كنم بايد درباره اش فكر كرد.
وى تصريح كرد: بايد بار ديگر تأكيد كنم كه ما در حال حاضر يك رئيس جمهور (بوش) داريم و من بايد بسيار دقت كنم كه علائمى صحيح را به جهان ارسال كنم و در كل من رئيس جمهور نيستم و تا بيستم ژانويه رئيس جمهور نخواهم بود.
اوباما همچنين ضمن تكرار برخى اتهامات امريكا عليه ايران در خصوص تسليحات هسته اى با تكرار آنچه در مبارزات انتخاباتى اش گفته بود مدعى شد: توسعه سلاح هسته اى در ايران غيرقابل پذيرش است و ما بايد تلاش بين المللى را براى جلوگيرى از چنين اتفاقى افزايش دهيم. وى همچنين با متهم كردن ايران به حمايت از سازمان هاى تروريستى گفت: حمايت ايران از سازمان هاى تروريستى اقدامى است كه فكر مى كنم بايد متوقف شود.
محمود احمدى نژاد رئيس جمهور روز پنجشنبه در پيامى به اوباما ، به خاطر جلب اعتماد مردم در انتخابات رياست جمهورى امريكا به وى تبريك گفت و تصريح كرد: سياست هاى مبتنى بر جنگ طلبى، اشغالگرى، زورگويى، فريبكارى، تحقير ملت ها و تحميل روابط تبعيض آميز و غيرعادلانه بر آنان و بر مناسبات جهانى به رفتارى مبتنى بر عدالت و احترام به حقوق انسان ها و ملت ها، دوستى و عدم دخالت در امور ديگران تبديل گردد.رئيس جمهورى ايران همچنين خواستار محدود شدن دايره دخالت امريكا به مرزهاى جغرافيايى اين كشور شده بود.
البرادعى: اميدوارم شرايط مذاكرات مستقيم امريكا - ايران بزودى فراهم شود
از سوى ديگر، مديركل آژانس بين المللى انرژى اتمى مذاكرات مستقيم واشنگتن و تهران را براى صلح و ثبات خاورميانه ضرورى دانست و ابراز اميدوارى كرد پس از پيروزى باراك اوباما براى ورود به كاخ سفيد هر چه زودتر شرايط چنين مذاكراتى فراهم شود.
محمد البرادعى، در مقاله اى در مجله تايم افزود: از اظهارات اوباما در خصوص ايجاد جهان عارى از تسليحات هسته اى و اهميت گفت وگو دلگرم شده ام.
وى افزود: اطمينان دارم كه ابهامات از روى تلاش ها در زمينه اقدامات معنادار درحوزه كنترل تسليحات هسته اى كنار خواهد رفت.
يك مقام ارشد ديگر آژانس اتمى نيز كه نخواست نامش فاش شود، به رسانه ها گفت: آژانس اميدوار است دولت جديد امريكا روابط مخدوش بين دولت كنونى اين كشور و آژانس بين المللى انرژى اتمى را تغيير داده و از آژانس اتمى حمايت بيشترى از جمله در زمينه تأمين بودجه انجام دهد. اوباما در جريان مبارزات انتخاباتى خود اعلام كرده بود وى سياست هاى ارتقاى خلع سلاح هسته اى را پيگيرى كرده، از به روز كردن تسليحات هسته اى امريكا دست كشيده، كلاهك هاى هسته اى نظامى را كاهش داده و از آژانس و مذاكرات مستقيم ايران و امريكا حمايت مى كند.
اوباما نيازمند گفت وگوى بدون تهديد با ايران
مشاور امنيت ملى اسبق امريكا بر گفت وگوى بدون پيش شرط واشنگتن با تهران و توجه هر چه بيشتر رئيس جمهور جديد امريكا به ديپلماسى جامع منطقه اى تأكيد كرد. به گزارش مهر، زبيگنيو برژينسكى در مطلبى در روزنامه واشنگتن پست نوشت: جورج بوش رئيس جمهور امريكا در حالى كاخ سفيد را ترك مى كند كه امريكا در باتلاق يك منطقه بزرگ بى ثبات و پر از درگيرى از شرق مصر گرفته تا غرب هند گرفتار شده است.
برژينسكى در ادامه با ارائه آنچه كه خود آن را «ديپلماسى جامع منطقه اى» مى نامد به اوباما پيشنهاد داد: مذاكره مستقيم و غير مشروط با ايران درباره تمايلات هسته اى آن و نگرانى هاى امنيتى منطقه اى دوجانبه بدون توسل به تهديد؛ يك راهبرد اصلاح شده براى افغانستان است كه در جست وجوى امكان ترتيبات محلى با نيروهاى مختلف طالبان خواهد بود. اگر نيروهاى محلى طالبان با خروج عناصر باقيمانده القاعده موافقت كنند، امكان كاهش شمار نيروهاى ناتو در آن مناطق بررسى شود؛ يك ابتكار عمل ديپلماتيك كه پارامترهاى يك صلح مطلوب را در خاورميانه مشخص مى كند از جمله بازگشت اسرائيل به مرزهاى ۱۹۶۷ و يك دولت غيرنظامى فلسطين شايد با حضور نيروهاى حافظ صلح امريكا. برژينسكى در پايان تأكيد مى كند: اگر ثابت شود كه ديپلماسى جامع سازنده است، امريكا به آرام كردن اين منطقه كمك خواهد كرد و اگر هم شكست بخورد ما در همان جايى خواهيم بود كه اكنون هستيم يعنى در وسط اغتشاشات و اوضاع نابسامان.
مولانا: هيأت حاكمه امريكا يك نفر نيست
در همين حال پروفسور حميد مولانا، مشاور رئيس جمهور با تصريح بر اينكه از هم اكنون نمى توان پيش بينى كرد كه انتخاب اوباما چه نتيجه اى در پى خواهد داشت، تصريح كرد: امريكا را يك نفر اداره نمى كند و اين كشور را دو حزب مسلح اداره مى كنند. امريكا هيأت حاكمه اى دارد كه ريشه دار هستند و بنابر اين امريكا را يك نفر نمى تواند تغيير دهد و با انتخاب يك نفر نمى توان انتظار تغيير سياست هاى امريكا را داشت. با اين حال انتخاب يك امريكايى سياه پوست آفريقايى نژاد اتفاق جالبى در تاريخ اين كشور است. اين استاد دانشگاه هاى امريكا كه به گفته خود تاكنون ۱۰ ئيس جمهور اين كشور از زمان آيزنهاور را ديده است، با اشاره به استقبال از انتخاب اوباما به رياست جمهورى امريكا در ميان برخى ايرانيان، به فارس گفت: اين رئيس جمهورها مى آيند و مى روند و سياست هاى مختلفى دارند اما از زمان آيزنهاور تا بوش سياست خارجى امريكا تغيير بنيادينى نداشته است اما دنيا تغيير كرده است.
فرصت اوباما براى برقرارى روابط بهتر با ايران
مشاور سابق شوراى امنيت ملى امريكا با اشاره به چالش ها و فرصت هاى فراروى رئيس جمهور جديد امريكا تأكيد كرد كه «باراك اوباما» فرصت بسيار خوبى را براى برقرارى روابط بهتر بين تهران- واشنگتن در اختيار دارد.
گرى سيك درباره احتمال مذاكرات مستقيم بين تهران با واشنگتن نيز گفت: اوباما مايل به برگزارى مذاكرات مستقيم با ايران است. اما در اينجا مسئله اى نيز مطرح مى شود و آن اينكه آيا ايران هم تمايل به گفت وگوى مستقيم و جدى با امريكا دارد يا نه. من معتقدم كه دولت اوباما بايد به دقت مشكلات موجود در اين زمينه را بررسى كرده و ابتدا رابطه در سطوح پائين با ايران را آغاز كرده و سپس در صورت تمايل ايران اين رابطه را به تدريج ادامه دهد تا اينكه رئيس جمهور جديد ايران نيز مشخص شود.
همچنين توماس كاروترز، تحليلگر ارشد و متفكر و كارشناس مسائل حقوقى و سياسى از مؤسسه صلح بين المللى «كارنگى» امريكا تصريح كرد: گشايش باب مذاكره ميان امريكا و ايران طى سال آينده در دولت جديد امريكا امرى محتمل است.جيمز والش، عضو برنامه مطالعاتى امنيتى مؤسسه تكنولوژى ماساچوست (ام.آى.تى) كه از مدتى قبل از انتخابات رياست جمهورى ايالات متحده امريكا به تهران سفر كرده است، تصريح كرد: ديدگاه كنونى امريكا مبنى بر اينكه ايران غنى سازى نكند، ممكن است تغيير كند كه البته لازم است در اين كار (مسئله هسته اى ايران) ميان طرفين مصالحه شود و در سياست امريكا و ايران تغيير ايجاد شود.
با وجود اين ابراز خوش بينى ها درباره اصلاح سياست دولت جديد امريكا درباره ايران، اوباما نيز شيوه و سياق مقامات كنونى واشنگتن را در كنفرانس خبرى ۲۰ دقيقه اى خود در پيش گرفت و اتهاماتى عليه ايرانى مطرح كرد.اين در حالى است كه اوباما با وعده «تغيير» سياست هاى داخلى و بين المللى، رأى مردم امريكا را به خود جلب كرده است.
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]