تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهترين اعمال، خداشناسى است، زيرا با وجود علم و معرفت، عمل، كم يا زياد تو را سود مى...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826195493




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تفاوتهای حقوقی و اجتماعی زن و مرد در اسلام نشاندهنده چیست


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: آيا تفاوتهاي حقوقي و اجتماعي ميان زن و مرد، نشان دهنده ي نگاه مردانه ي اسلام نسبت به انسان نيست؟


همان طور كه مي دانيد برخي احكام اسلام با احكام ديگر مكاتب و آنچه در جهان امروز مي گذرد، تفاوت دارد. اسلام براي زن و مرد در همه ي موارد، حقوق واحد يا وظيفه و حكم واحدي قائل نشده است، بلكه بين اين دو جنس تفاوت هايي در مورد وظايف خانوادگي، شهادت دادن، قضاوت، ارث، ديه، قصاص و حجاب برشمرده است. با اين وجود سوال اساسي اين است كه آيا اين اختلافات نشان آن نيست كه اسلام نيز مانند بسياري از مكاتب ديگر نگاه تحقيراميزي به زن دارد؟!

شكل منطقي (استدلال به صورت يك قياس استثنايي است كه از رفع تالي به رفع مقدم پي مي بريم. در اين باره مي توانيد به كتب منطق از جمله ترجمه كتاب المنطق از محمد رضا مظفر يا منطق صوري از دكتر محمد خوانساري مراجعه كنيد.) استدلال مخالفين به اين صورت است: اگر اسلام زن را انساني تمام عيار و مساوي با مرد مي دانست، حقوقي مشابه و مساوي با مرد براي او وضع مي كرد، لكن حقوقي ناهمسان با مرد، براي زن وضع كرده است، پس زن را در انسانيت با مرد مساوي نمي داند. بنابراين كم تر بودن حقوق زن، نشانه ي برتري مرد است.(مرتضي مطهري: نظام حقوق زن در اسلام، بخش پنجم.)

اين اشكال را به تعداد تفاوت هايي كه در حقوق و تكاليف زن و مرد وجود دارد، مي توان مطرح كرد. مثلا مي توان گفت: اگر مرد و زن در اسلام مساوي بودند، مي بايست ميزان ارث آن ها نيز مساوي مي بود، امّا مقدار ارث آن ها متفاوت است، پس در دين اسلام زن و مرد مساوي نيستند و به همين ترتيب در مورد ديه، قصاص، حجاب و ساير موارد.

اين اشكال ناشي از پيش فرضي نادرست است كه لازمه ي اشتراك زن و مرد در حيثيت انساني را تساوي و تشابه آن ها در همه ي حقوق و وظايف مي داند. ترديدي در اين نيست كه تساوي در انسانيت، تساوي در حقوق انساني را به دنبال دارد، چه اگر انسان بودن، علت و منشأ داشتن حقي است، در هر دو جنس به يكسان وجود دارد، پس هر دو بايد داراي حقوق مساوي باشند. اما سخن در تساوي و تشابه حقوق در همه ي ابعاد است.

در اين باره مي توان به طور مختصر گفت كه گرچه زن و مرد در موارد زيادي با هم اشتراك دارند، اما در ابعاد مختلفي هم با يكديگر تفاوت دارند.(تفاوت هاي زن و مرد، در بحث مستقلي آورده شده است. به آن پرسش رجوع كنيد.)

اسلام براي مراعات تفاوت هاي جسمي و رواني مهمّي كه بين زن و مرد وجود دارد و لازمه ي نظام احسن آفرينش است، در بعضي موارد حقوق و وظايف متفاوتي هم وضع كرده است.

اشتراك زن و مرد در انسانيت و برابري در داشتن قوا و اميال بشري، برابري ديني آن ها را در حكم نماز، روزه، حفظ چشم و شهوت از حرام، حدّ زنا و سرقت و اصل فعاليت اجتماعي و اقتصادي در پي داشته است.(ر.ك: محمد تقي مصباح يزدي: پرسش ها و پاسخ ها، ج 5، صص 17-11.)

از سوي ديگر دوگانگي در ويژگي هاي جنسي مرد و زن مانند اختلاف دردر دستگاه تناسلي و سينه ها، دوران قاعدگي، ميزان مشاركت در امر بارداري، شيردهي و پرورش كودك، تفاوت در نيروي بدني، انفعال و تاثير پذيري و نيز قدرت تدبير و كنترل عواطف (محمد تقي مصباح يزدي: پرسش ها و پاسخ ها، ج 5، صص 22-18و43-41.) – كه همه براي حفظ نسل بشر ضروري است – حقوق و تكاليف دوگانه اي را به بار مي آورد.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 496]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن