واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ميخواهم بخوابم!
خواب، بخشي از زندگي عادي انسانهاست كه به طور متوسط 30 درصد از عمر هر شخص را شامل ميشود. خواب خوب باعث ايجاد نشاط و انرژي ميشود، اختلال در خواب اين نشاط را ميگيرد و از بازدهي كار روزانه ميكاهد. در زير به انواع اختلالات خواب و نحوه درمان آنها اشاره ميشود:
* بيخوابي اوليه
در اين اختلال، مشكل اصلي به خواب رفتن يا حفظ تداوم خواب است، يعني فرد خيلي سخت ميخوابد يا بعد از خواب رفتن، به طور مكرر طي شب بيدار ميشود. اگر كسي حداقل به مدت يك ماه اين وضعيت را داشته باشد، ميتوان گفت كه دچار اين اختلال شده است. به طور كلي افرادي كه از اين اختلال رنج ميبرند، هيچگونه مشكل جسمي يا روانپزشكي ندارند، اما در موارد آزار دهنده ميتوان از دارو استفاده كرد. اگر مبتلا به اين مشكل هستيد، حتماً اين نكات را رعايت كنيد:
1) به اندازهاي بخوابيد كه براي احساس هوشياري و سرحال بودن طي روز لازم است و نه بيشتر از آن.
2) فقط موقع خواب در بستر باشيد. گذراندن زمانهاي طولاني در بستر، خواب را منقطع ميكند.
3) هر صبح در زمان مشخصي بيدار شويد و اين نظم را حتي در روزهاي تعطيل هم رعايت كنيد.
4) انجام فعاليتهاي منظم بدني خواب را عميق ميكند.
5) سر و صداي زياد خواب را مختل ميكند. درجه حرارت اتاق خواب را نيز در حد مطلوب نگاه داريد.
6) هميشه قبل از خواب يك شام سبك ميل كنيد، زيرا مصرف غذاي سنگين و مايعات زياد قبل از خواب، خواب را مختل ميكند.
7) از مصرف كافئين (چاي، قهوه، شكلات و ...)، و كشيدن و سيگار قبل از خواب خودداري كنيد.
8) اگر نميتوانيد بخوابيد تلاش بيشتري نكنيد، بلكه اتاق را ترك كنيد و به انجام كاري ديگر مشغول شويد.
9) از خواب نيمروزي دوري كنيد، مگر اينكه باعث اصلاح خواب شبانه شود.
* بدخوابي همراه با قطع تنفس
شايد افرادي را سراغ داشته باشيد كه تقريباً چاق و احتمالاً مبتلا به فشار خون بالا و بيماريهاي قلبي ـ عروقي هستند و به هنگام خوابيدن دچار خرناسهاي هنگام خواب ميشوند. اين افراد گاهي در هنگام خواب با حالت قطع تنفس در حدود 10 ثانيه مواجه ميشوند كه منجر به بيداري آنها از خواب ميشود و معمولاً خواب نامطلوب دارند. اين افراد حتماً بايد با مراجعه به پزشك تحت درمان قرار گيرند، زيرا درمان نشدن مناسب منجر به افسردگي، اختلال تمركز و حافظه و كاهش تواناييهاي حركتي ميشود و در مواردي مرگ و مير نيز گزارش شده است. اين افراد حتماً بايد از نظر يك سري مشكلات زمينهاي و مستعد كه سازنده اين اختلال هستند، مثل زبان بزرگ، كمكاري تيروئيد، بزرگي لوزهها و ... بررسي شوند.
* پرخوابي
در اختلال پرخوابي فرد از خواب زياد يا خواب آلودگي طي روز رنج ميبرد. اگر فرد حداقل به مدت يك ماه اين حالت را داشته باشد، به طوري كه موجب ناراحتي واضح در او شود و يا در عملكرد وي مشكل ايجاد كند، اين اختلال را دارد و يك سري محركهاي سيستم عصبي را ميتوان در اين افراد به كار برد.
* خوابگردي
خوابگردي عبارتست از راه رفتن در خواب با چشمان باز گاهي فرد در خوابگردي كارهاي پيچيدهتري مانند لباس پوشيدن و حتي رانندگي نيز انجام ميدهد. اين حالت معمولاً چند دقيقه طول ميكشد و به ندرت تا يك ساعت نيز ادامه پيدا ميكند. چون اين اختلال در اوايل خواب رخ ميدهد، معمولاً فرد چيزي را به خاطر نميآورد و بيدار كردن او در اين حالت كار بسيار دشواري است.
يك سري داروها براي درمان اين افراد به كار ميرود كه با مراجعه به پزشك تجويز ميشوند.
* كابوس
در اين اختلال فرد ناگهان با رؤياي همراه با ترس شديد از خواب بيدار ميشود، محتواي ترسناك خواب را به ياد ميآورد و كاملاً هوشيار است.
كابوس معمولاً در نيمه انتهايي شب رخ ميدهد و در سنين پنج ـ شش سالگي شيوع زيادي دارد و اگر تكرار شود، ميتواند نشاندهنده اختلالات روانپزشكي باشد و بايد در جهت حذف محرك اضطرابآور در فرد اقدام كرد. البته با مراجعه به روانپزشك ميتوان از داروهاي مختلف بهره برد.
* اختلال وحشت شبانه
در اختلال وحشت شبانه فرد با فرياد شديد و ناگهاني از خواب بيدار ميشود، اين اختلال حدود يك تا 3 ساعت پس از به خواب رفتن ديده ميشود و پس از بيدار شدن، فرد حالت گيجي دارد و معمولاً چيزي را به خاطر نميآورد. اين اختلال در پسرها بيشتر ديده ميشود.
* اختلالات برنامه خواب ـ بيداري
در اين اختلال، هماهنگي بين ريتم خواب و بيداري طبيعي فرد و تغييرات محيطي دچار اختلال ميشود و فرد نميتواند به طور مطلوب بخوابد و بيدار شود اين حالت متأثر از تغييراتي مثل مسافرتهاي مكرر و طولاني به خصوص از غرب به شرق، تغيير شيفت كار و نوبت كار است و فرد در زمانهاي نامناسبي به خواب ميرود.
* فلج خواب
فلج موقتي عضلات ارادي را فلج خواب ميگويند كه معمولا مدت چند ثانيه طول ميكشد و بسيار حالت ناخوشايندي است. در اين حالت فرد بيدار و هوشيار است، ولي قادر به حركت دادن عضلات خود نيست.
منبع: سايت آفتاب
شنبه 18 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]