واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نغمههاي ملكوتي/ بزرگداشت استاد ابوالعينين شعيشع، شيخ القراء مصر«مسگري» كارشناس قرآن:«شعيشع» در تلاوت قرآن از قدرت تحرير بسيار بالايي برخوردار است
گروه فعاليتهاي قرآني: «ابوالعينين شعيشع» در تلاوت قرآن از دو اكتاو صوتي بهره ميگيرد و صداي وي حجم و وسعت زيادي دارد و در تلاوت قرآن از قدرت تحرير بسيار بالايي نيز برخوردار است.
«جواد مسگري» كارشناس و قاري قرآن كريم، در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: استاد «ابوالعينين شعيشع» شيخالقراء مصر و از بازماندگان دوران طلائي تلاوت قرآن كريم اين كشور است.
وي افزود: اين استاد تلاوتهاي زيبايي را از خود به يادگار گذاشته و همه تلاوتهايش در اوج زيبايي اجرا شده است؛ اگر از لحاظ صوتي بخواهيم تلاوتهاي اين استاد را بررسي كنيم تلاوت سوره «قصص» اين استاد بسيار زيبا است و اگر بخواهيم تلاوتهاي وي را از نظر لحني بررسي كنيم تلاوت سوره «نساء» اين استاد كه در مجلسي خصوصي اجرا شده از جايگاه ويژهاي برخوردار است.
مسگري در پاسخ به اين پرسش كه چرا قاريان ايراني تمايل به استفاده از سبك استاد شعيشع در تلاوتهاي خود ندارند، تصريح كرد: اين امر معلول دلايل متعددي است، ايرانيان به طور كلي از لحاظ آوازي به استفاده از صدا بدون هيچگونه فشاري متمايل هستند و اين امر باعث شده تا به سبكهايي كه به صداي آنها كمترين فشار را وارد كند مانند سبك تلاوت استاداني چون «شحات محمد انور»، «شعبان عبدالعزيز صياد» و «شبيب» گرايش پيدا كنند.
صداي «شعيشع» در سنين 40 سالگي به بعد با افت كيفيت مواجه شده است
اين كارشناس قرآني ادامه داد: در سبك تلاوت استاد شعيشع بيشترين فشار بر صدا وارد ميشود و اين امر حتي باعث شده كه صداي اين استاد در سنين 40 سالگي به بعد با افت كيفيت مواجه شده و وي نتوانسته اجراهاي دوران جواني خود را در اين سنين داشته باشد.
مسگري با اشاره به تقليد شعيشع از مرحوم «رفعت» در دوران جواني عنوان كرد: اگر بخواهيم تحليل درستي ارائه دهيم تقليد استاد شعيشع از تلاوتهاي مرحوم «محمد رفعت» در دوران جواني باعث شده است كه وي در سنين ميانسالي با افت كيفيت صدايي مواجه شود، رفعت داراي صدايي با وسعت و حجم بالا است و در اصطلاح به آن صداي «تنور» ميگويند.
وي عنوان كرد: الحاني كه استاد شعيشع در تلاوت قرآن مورد استفاده قرار ميدهد، الحان بسيار پيچيدهاي است و قاري قرآن براي استفاده از اين الحان بايد به موسيقي مسلط باشد و روش انتقال از مقامي به مقامي ديگر را بشناسد.
«شعيشع» در تلاوت قرآن از دو اكتاو صوتي بهره ميگيرد
اين قاري اهل مشهد اظهار كرد: استاد شعيشع در تلاوت قرآن از دو اكتاو صوتي بهره ميگيرد و صداي وي همراه با حجم و وسعت بسيار بالاي صوتي است، همچنين شعيشع در تلاوت قرآن از قدرت تحرير بسيار بالايي نيز برخوردار است.
وي تصريح كرد: از نظر لحني استاد شعيشع در دوران جواني با تأثيري كه از استاد رفعت پذيرفته بود، مقام كُرد و شاخههاي آن را به زيبايي اجرا ميكند، همچنين در سنين ميانسالي نيز مقام بيات كه بسيار نزديك به مقام كُرد است را به مقامهايي كه در تلاوت استفاده ميكند ميافزايد.
تلاوت قرآن «شعيشع» از نظر لحني بسيار غني است
اين كارشناس قرآني كشورمان تأكيد كرد: شعيشع از نظر لحني بسيار غني است و حتي در بعضي از تلاوتهاي خود مقامهايي را اجرا كرده كه استادي مانند «مصطفي اسماعيل» اين نوع مقامها را در تلاوت خود استفاده نكرده است.
مسگري ادامه داد: شعيشع هم از لحاظ صوتي و هم از لحاظ لحني يك قاري بسيار مسلط و قوي است و همين ويژگي باعث شده كه اين استاد جايگاه ويژهاي را در ميان ديگر قاريان مصري داشته باشد و اگر بخواهيم تلاوتهايي را كه در قرن بيستم اجرا شده را بررسي كنيم، شعيشع از نظر صوت و لحن نفر دوم از سه قاري برتر اين قرن است.
وي در پايان درباره حضور استاد شعيشع در دومين دوره مسابقات بينالمللي قرآن كريم دانشجويان مسلمان به عنوان مهمان ويژه گفت: حضور اين استاد در اين مسابقات فرصتي مغتنم خواهد بود تا كارشناسان با برگزاري نشستهايي از تجربيات اين استاد درباره ابعاد فني تلاوت قرآن كريم بهره بگيرند.
يادآوري ميشود، استاد ابوالعينين شعيشع در 12 آگوست سال 1922 ميلادي در «بيلا» از توابع استان «كفرشيخ» متعلق به مصر سفلي به دنيا آمد و مراحل اوليه قرائت را در اوان كودكي زير نظر خانواده خود فراگرفت و سپس در محضر استادان فن قرائت به تكميل اين علم پرداخت. وي در 17 سالگي براي اولين بار در راديوي مصر به تلاوت قرآن پرداخت، همچنين اين قاري مشهور داراي قرائتي وزين و متين است، دقت در اداء كلمات و رسايي بيان و تلفظ قوي از ويژگيهاي قرائت استاد بوده كه كمنظير و مختص ايشان است.
همچنين، اين استاد متبحر در فن تلاوت قرآن در دومين دوره مسابقات بينالمللي قرآن دانشجويان مسلمان كه از 20 لغايت 24 آبانماه سال جاري در تهران برگزار ميشود، به عنوان مهمان ويژه حضور خواهد داشت.
شنبه 18 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 319]