واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: «ايدز» و دندانپزشكي
به جاي مقدمه
* براساس درخواست عدهاي از مخاطبان سلسله مقالات «گفتههاي پزشكان» مبني برپرداختن به بيماري «ايدز» به خصوص در ارتباط با «دندانپزشكي» كه كمتر به آن پرداخته شده، منتظر فرصتي بودم تا با دكتر بهرام آيرملو كه علاوه بر داشتن عنوان جراح دندانپزشك و فوق تخصص بيماريهاي لثه، استاد دانشگاه بوده و چندين پروژة تحقيقي دانشجويان رشته دندانپزشكي را در رابطه با بيماري «ايدز» هدايت و سرپرستي كرده است، گفتگويي داشته باشم كه چندي پيش اين فرصت مغتنم دست داد اما دكتر آيرملو ابتدا آخرين آمار مربوط به وضعيت اين بيماري در جهان را همراه با نكاتي مهم مطرح كرد كه نظر به اهميت موضوع، طرح آن را در اولويت ديدم كه بخش اول آن را خوانديد و اينك در ادامه، پارهاي ديگر از نكات و آمار منتشر شدة اخير را ميخوانيد و سپس، مقاله جذاب و سودمند «ايدز» و دندانپزشكي...
اميد كه مقبول افتد... رشيد بهنام
* كودكان مبتلا شده به HIV مثبت، سالها طول ميكشد تا ويروس ايدز تكثير شده و نقص ايمني در آنان ايجاد كند و قابل سرايت شود
* داروهاي جديد سير پيشرفت HIV را كند كرده و گلبولهاي سفيد را مدت زمان بيشتري سالم نگه ميدارد و طول عمر مبتلايان را زياد ميكند
در حال حاضر بيش از 5 گروه داروي HIV موجود هست و بيشتر از 25 نوع دارو هم وجود دارد كه بر ويروس و آنزيمهاي آن مؤثر است.
تعدادي از اين داروهاي تأثيرگذار مورد تأييد مراكز پزشكي بينالمللي قرار گرفتهاند.
اگر چه سعي ميشود داروهاي جديد تا حد امكان، ارزانتر به دست مصرف كننده برسد اما اين امر خيلي امكانپذير نيست و به خصوص در بعضي از كشورها به طور معمول در سال 10 تا 15 هزار دلار هزينه دارد و كمتر كشوري است كه مصرفكنندگان را از «بيمه» منتفع سازند. در حالي كه اين دولتها هستند كه بايد به دليل كنترل و پيشگيري HIV به هر نحوي كه ميتوانند در اين راستا گام بردارند كه دارو و درمان ارزان و استفاده از خدمات بيمه نقش پراهميتي در كنترل و حتي مداواي بيماران متبلا به ايدز دارند.
عوامل انتقال
روزانه حدود7500نفر به طرق مختلف به HIV در سطح جهان متبلا ميشوند راههاي انتقال و پيشگيري در هركشوري متفاوت است و برنامهريزي بايد براساس آن انجام گيرد.
در كشورهاي آفريقايي بيشترين عامل انتقال ويروس ايدز تماسهاي جنسي است انتقال بيشتر از طريق تزريق و سرنگهاي آلوده شكل ميگيرد. البته بايد اذعان كرد كه سازمان انتقال خون ايران يكي از امنترين و شايد بهترين سازمانهاي انتقال خون در جهان است و ايران از حيث روش پيشگيري يكي از بهترينهاي در «خاورميانه» به شمار ميآيد. تاكنون واكسنهاي زيادي در زمينة بيماري ايدز پژوهش شده ولي هنوز نوع مؤثري به دست نيامده است. از آنجا كه ويروس قدرت تغيير سريع دارد، ساختن و تهيه واكسن بسيار مشكل است. سازمان بهداشت جهاني جوايز ارزشمندي را براي پژوهش و توليد واكسن در نظر گرفته است ولي توليد آن به اين زودي ميسر نخواهد شد و حداقل 10 سال به طول ميانجامد.
براساس آخرين آمارها 33ميليون نفر در جهان مبتلا به ويروس ايدز هستند كه حدود 50درصد آنان را زنها تشكيل ميدهند كه بسياري از آنها پاي بند زندگي و خانوادهاند ولي متأسفانه توسط شوهران بيبندوبار خود آلوده شدهاند. طبق اعلام سازمان بهداشت جهاني درمان در بين سه ميليون نفر مبتلا به ايدز آغاز شده و گسترش آن ادامه دارد و ممكن است تا 10 سال آينده ده ميليون نفر را شامل شود.
در تايلند و اوگاندا، «ايدز» به خانوادهها هم رخنه كرده است در هند مبتلايان بالاي 5ميليون نفر تخمين زده ميشود و به طور كلي اين بيماري در كشورهاي آسيايي زياد شايع است....
ويروس ايدز از مادر حتي از طريق شيردهي به كودكان قابل انتقال است. در حال حاضر حدود دوميليون نوزاد آلوده به ايدز در دنيا وجود دارند كه از مادران مبتلا به HIVمثبت متولد شدهاند.
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]