واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «محمدرضا سنگري» در «پيشهمايش ادبيات داستاني دفاع مقدس»:ادبيات دفاع مقدس بايد به دانشگاهها راه يابد
گروه ادب: «محمدرضا سنگري» در نخستين «پيشهمايش ادبيات داستاني دفاع مقدس» خواستار برگزاري مراسمهايي درباره نقد و بررسي ادبيات داستاني دفاع مقدس در محيط دانشگاهها بهمنظور در جريان قراردادن هرچه بيشتر جامعه دانشگاهي با اين مقوله از ادبيات معاصر شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، جهاد دانشگاهي عصر چهارشنبه 15 آبانماه در قالب ميزگردي با حضور نويسندگان و منتقدان ادبيات داستاني دفاع مقدس «راهكارهاي تقويت ادبيات داستاني دفاع مقدس در حوزه آفرينش» را به بحث و تبادل نظر گذاشت.
در اين مراسم كه در محل مركز همايشهاي علوم انساني و اجتماعي دفاع مقدس و با حضور «سيدمحمد ميركاظمي»، «مسعود كوثري»، «راضيه تجار»، «محمدرضا سنگري» و «فيروز زنوزي جلالي» برگزار شد، «محمد رضا سنگري» بهعنوان يكي از سخنرانان اين ميزگرد با موفق دانستن وضعيت ادبيات داستاني دفاع مقدس در كشور با وجود شعرزدگي فضاهاي دانشگاهي، نوشتهشدن بيش از 1600 اثر داستاني در سال جاري را از نشانههاي اين موفقيت دانست.
او افزود: تداوم برگزاري چنين مراسمي و ايجاد كميتهاي براي تدوين تمام مسائلي كه در اين نشستها مطرح مي شود و تكميل اين مباحث بهواسطه مطرحكنندگان آن و به چاپ رساندن آنها ميتواند ما را به اثرگذاري اينگونه مراسمها اميدوار كند.
«فيروز زنوزي جلالي» نويسنده نيز در اين ميزگرد با اشاره به اينكه ما در مقام حرف چندين برابر عمل جلو افتادهايم، گفت: توجه نكردن مناسب بهمقوله ادبيات دفاع مقدس ما را به جايي رسانده است كه بسياري از داستاننويسان مطرح ما امروزه بهنوشتن داستانهاي ضد جنگ روي آوردهاند و اگر تنها اسامي در داستانهاي آنان تعويض شود با داستانهاي غربي كمترين تفاوت را دارا ميشود.
او افزود: نويسندگان دفاع مقدس ما كمترين ارزش را به تحقيق در كار خود نميدهند و انتظار دارند در بستري عام به ادبيات جهاني نزديك شوند كه اين خود ناشي از كمبود وقت و مشكلاتي است كه نويسنده در زندگي با آن روبرو است.
جلالي افزود: نويسنده بارها اعلام كرده است كه ميتواند يا نميتواند از پس كاري برآيد، پس بايد به او فرصت داد و مواد خام مورد نيازش را نيز براي او فراهم كرد تا نويسنده به جاي اينكه وقت خود را به ايجاد خلاقيت صرف كند به خلق فضاي جدي در كار خود بپردازد.
«راضيه تجار» نويسنده دفاع مقدس نيز در اين ميزگرد با بيان اينكه نويسنده بهعنوان انساني داراي حس بايد به طبع آن خروجي نيز داشته باشد، گفت: مشكلات يك نويسنده در روزگار امروز گاه او را به جاي خروجي داشتن به فوران و آتشفشاني كردن ميرساند.
تجار افزود: در حاليكه ما نويسندگان دفاع مقدس هنوز در حال مقدس يا غير مقدس ناميدن دفاعمان در حال بحث هستيم، مشاهده ميشود كه ادبيات ما بهراحتي تقديسزدايي شده است. ما هنگامي كه براي پرداختن به ادبيات دفاع مقدس به واقعيات روي بياوريم، نميتوانيم خيلي بيتفاوت به مقولاتي باشيم كه ما را به برداشت محض از ادبيات غرب به اين بهانه كه بهتر از ما نوشتهاند، ميخواند.
وي اظهار كرد: بايد فكر كرد كه چطور در حاليكه ما نميتوانيم به پايمال شدن كوچكترين حقوق شخصي بيتفاوتي نشان دهيم بهراحتي از كنار پايمال شدن، تمام حقوق و آرمانهاي يك نسل ميگذريم.
او افزود: اينكه بسياري از نويسندگان تمايل دارند از ديد خود به موضوع دفاع مقدس نگاه كنند، ايرادي ندارد، اما گاهي نتايجي حاصل ميشود كه آدمي انگشت حيرت به دهان ميبرد.
در ادامه اين ميزگرد «سيدمحمد ميركاظمي» در سخناني با بيان اينكه در سير توليد ادبيات داستاني دفاع مقدس مسأله نااميدكننده زيادي به چشم نميخورد، ميانگين 400 ميليون هزينه در بخش فرهنگ و توليد بيش از 70 اثر داستاني براي بزرگسالان در جشنواره كتاب سال را مؤيد اين مسأله دانست.
ميركاظمي در پايان نگاه تجاري به ادبيات، امكان دسترسي تمام نويسندگان به ايدهها و سوژههاي مناسب، باز كردن بحث جهانبيني بهعنوان يك عامل تأثيرگذار در تولي داستان، واردكردن و بازشناسي حضور زنان در ادبيات دفاع مقدس، شروع ايجاد نمادهاي تازه در ادبيات جنگ، مطرح كردن فلسفه زندگي به جاي مرگ و نگاه زندهنگار به دفاع مقدس، بازپروري مقوله آموزش و پرورش، توجه جدي به مقوله اقتباس، تعريف معين نقش سازمانها و نهادها درايجاد يك اثر ادبي و نيز ايجاد فضاي آزادانديشي را از عواملي دانست كه ميتواند توليدات ادبيات دفاع مقدس را پربارتر كند.
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 204]