واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: دي 87 برگرفته از: چكىده ى مقالات همايش آموزش زبان فارسي به غير فارسي زبانان
"معرفی روشهای ارزشيابی در آموزش زبان فارسی به خارجيان "/ فاطمه اکبری: آشنايي با انواع روشهای آزمون سازی لازمه هر نوع تدريس مي باشد. در اين مقاله به معرفی هدف های آموزشی با توجه به طبقه بندی 6 گانه بلوم از اهداف شناختی پرداخته شده است.
امروزه روش های سنجش و ارزشيابی از آموخته های دانش آموزان، علمی ، مدون و روش مند شده است. آزمون، سنجش و ارزشيابی ، سه واژه کاربردی و شناخته شده در علوم تربيتی ، روان شناسی و آموزش و پرورش مي باشد. انواع آزمون شامل دو دسته کلی است : 1- آزمون های توانايي ، شامل هوش و پيشرفت تحصيلي 2- آزمون های شخصيت از جمله علاقه ، منش، سازگاری و . . .
در اين مقاله منظور از آزمون ، اندازه گيري پيشرفت تحصيلي مي باشد. اولين گام در اندازه گيري پيشرفت تحصيلي تعيين هدف است که توسط آن مي توان سطح توقع در هر درس را سنجيد. اهداف در دو دسته کلی و جزئی مي باشند. بلوم هدف های آموزشی را در سه حيطه شناختی، عاطفی و روانی-حرکتی طبقه بندی مي کند.
طبقه بندی 6 گانه بلوم با توجه به اهداف آموزش زبان فارسی به شرح ذيل مي باشد :
1- دانش : که گاه آن را "يادآوری و بازشناسی " نيز گفته اند و بازيابی دانش از حافظه دراز مدت را شامل مي شود.
2- ادراک : عبارت است از درک و فراگيري مفاهيم مستتر در يک مطلب و شامل هفت خرده طبقه تفسير کردن، مثال آوردن، طبقه بندی کردن، خلاصه کردن، استنباط کردن و مقايسه کردن است.
3- کاربرد: توانايي استفاده از مطالب آموخته شده در وضعيت های جديد و مشخص است. اصطلاح معمول اين مرحله " حل مسئله " مي باشد.
4- تحليل : توانايي تقسيم مطالب کلی به اجزای تشکيل دهنده آن و بيان روابط قسمت هایمتفاوت يک مطلب و شناخت اصول حاکم بر ساخت آن مطلب است. اين مرحله دارای سه خرده طبقه متمايز کردن، سازمان دادن و نسبت دادن است.
5- ترکيب : توانايي آميختن اجزا به منظور افرينش شکل جديد و خلاقانه از معلومات است. توليد، طرح ريزي و پديدآوردن از مباحث مهم اين مرحله مي باشد .
6- ارزشيابی : قضاوت و تعيين سطح ارزشمندی يک مطلب مي باشد. برای طرح يک آزمون استاندارد ابتدا بايد هدف های آموزشی و سپس محتوای مورد نياز برای سنجش را متناسب با هدف و اهميت هر بخش از درس تعيين نمود. ارزش نمره هر سؤال بستگی به اهميت نسبی هر يک از مطالب، حجم مطلب، زمان صرف شده برای تدريس و . . . دارد. روش های سنجش به دو دسته ملاک مرجعی و هنجار مرجع تقسيم مي شوند. آزمون ها بر اساس زمان اجرا و هدف نيز به چهار دسته تقسيم مي شوند : ورودی-تکويني-تشخيصي-تراکمی. آزمون ها را بر مبنای نوع سؤالات به انواع زير تقسيم مي کنند : عيني يا گزيده پاسخ-انشائي يا ساخته پاسخ-کوتاه پاسخ.
"مهارت خواندن و توليد مواد آموزشی برای فارسی زبانان سطح مبتدی"
کلثوم پژوهی
در تدريس هر زبان ، از جمله زبان فارسی بر مهارت های چهرگانه شنيدن، صحبت کردن، خواندن و نوشتن تأکيد مي شود. در اين ميان مهارت خواندن موجب ايجاد ارتباط با دنيای خارج مي شود. مواد آموزشی ابزار اساسی کار معلمان در تدريس فارسی بوده و در دانش آموزان ايجاد انگيزه و رغبت، جلب توجه و دقت به درس مي نمايند. در آموزش مهارت خواندن، معلم ، دانش آموز را در درک و جذب کلمات مکتوب و ايجاد ارتباط بين حروف و صدا ياری مي دهد. در بيشتر روشهای تدريس زبان فارسی بر هر چهار مهارت خواندن، گفتن، شنيدن و نوشتن تأکيد مي شود.
خواندن را اخذ آنچه نويسنده قصد بيان آن را داشته ، جذب و درک کلمات مکتوب و ارتباط کلی فرد با اطلاعات نمادين مي دانند. ارکان زبان و مراحل تکاملی آن به ترتيب زير مي باشد : گوش دادن، سخن گفتن، خواندن و نوشتن .برای در دست يافتن به مهارت حياتی خواندن دانش آموزان چهار مرحله را پشت سر مي گذترند ؛ اولين مرحله حدس زدن زبانی است که به صورت آزمايش و خطا و طوطی وار انجام مي شود . مرحله دوم حدس زدن شبکه افتراق است که دانش آموزان اندکی در حدس پيشرفت کرده اند. مرحله سوم به رمزگشايي زنجيره معروف است که در توانايي شناختی و ذهنی برای رمزگشايي کلمات استفاده مي شود. در مرحله چهارم رمزگشايي سلسله مراتبی انجام مي گيرد.
به طور کلی در مهارت خواندن 7 گام در نظر گرفته مي شود : 1- تشخيص 2- جذب 3- درک کلی ( درونی ) 4- درک نهايي ( درک خارجی ) 5- ضبط ( حفظ ) 6- يادآوری 7- ارتباط يا بکارگيري کتبی يا شفاهی در آموزش مهارت خواندن رويکرد های گوناگونی وجود دارد که مهمترين آنها شامل موارد زير مي شود : رويکرد تحليلي – رويکرد کلی – رويکرد ترکيبي – رويکرد تجربه زبانی – رويکرد چند حسی – رويکرد زبان شناختی – رويکرد الفبای اصلاح شده .
در استفاده از هر رويکرد به دليل وضعيت خاص مخاطبان، استفاده از مواد آموزشی به منظور شاد و مفرح کردن محيط آموزشی ضروری است. در اين زمينه نه تنها معلم که خانواده هم بايد برای گسترش مهارت خواندن، از طريق خواندن کتاب های غير درسی و ترغيب دانش آموزان برای گسترش دانش واژگانی ، آنان را ياری دهند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1753]