واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: نتيجه تغييرات سياسي امريكا بر اقتصاد جهان جهش شاخص بورس ها
گروه اقتصادي؛ با روشن شدن نتيجه انتخابات رياست جمهوري امريكا شاخص بورس ها و قيمت كالاها در بازارهاي جهاني تغيير كرد و شاخص بورس هاي امريكايي مانند وال استريت و داوجونز بالا رفت.
برخي از سرمايه داران معتقدند انتخابات رياست جمهوري امريكا و پيروزي باراك اوباما باعث بازگشت اطمينان به بازار شده است زيرا جهت سياسي امريكا براي چهار سال آينده تقريباً مشخص مي شود.
پايين آمدن نرخ بهره بانك ها و امكان تهيه وام ارزان تر، جرقه هاي اميد در بازار اعتبارات را زده است. بانك هاي مركزي اروپا و انگلستان نيز در پايان هفته جلسه يي مبني بر كاهش نرخ بهره خواهند داشت.
خزانه امريكا هم درصدد است از بودجه 700 ميليارد دلاري براي خريد سهام شركت هاي سرمايه گذاري استفاده كند. بورس هاي آسيايي نيز ديروز تحت تاثير جو سياسي به وجود آمده دوباره روند صعودي را در پيش گرفت. به گزارش بلومبرگ اميدواري بازار به اتخاذ سياست هايي نوين براي از ميان برداشتن ركود در اقتصاد امريكا علت افزايش ارزش سهام شركت ها و در نتيجه رشد شاخص ها در اين روز عنوان شده است.
بر اساس اين گزارش شاخص آسيا اقيانوسيه 1/4 درصد رشد پيدا كرد. شاخص بورس نيكي ژاپن در روز چهارشنبه با 406 واحد رشد به 9521 واحد رسيد. شاخص تيپكس نيز با 56 واحد رشد و شاخص هنگ سنگ هنگ كنگ با 689 واحد رشد مواجه شد. در مجموع همه بورس هاي آسيايي به جز بورس تايوان در اين روز با رشد شاخص از دو تا هفت درصد مواجه شدند. شاخص بورس ايران نيز ديروز 16 درصد رشد داشت. اتفاقات سياسي امريكا به همراه عوامل اقتصادي و سياسي داخلي باعث شد شاخص بورس (قيمت و سود نقدي) ديروز به عدد 31/41042 برسد كه در مقايسه با رقم قبلي 16 درصد رشد داشت. طبق آمار داد و ستد سهم هاي فولاد مباركه اصفهان، مخابرات ايران، بانك پارسيان، بانك كارآفرين، بانك صنعت و معدن، موسسه مالي اعتباري سينا، صدرا، سايپا، ايران خودرو ديزل، نفت بهران و... تاثير مثبتي بر بورس گذاشت و باعث رشد آن شد. از ميان شركت هاي بورس نيز فولاد مباركه اصفهان، مخابرات ايران، ايران ترانسفو، كشتيراني جمهوري اسلامي ايران، كنتور سازي ايران و سايپا بيشترين آمار خريداران را داشتند.
سهامداران شركت هاي سنگ آهن گل گهر، معدني و صنعتي چادرملو، مديريت سرمايه گذاري اميد، سرمايه گذاري توسعه معادن و فلزات (هلدينگ) و... نيز طولاني ترين صف هاي فروش را تشكيل دادند.
قيمت اوراق بهادار شركت هاي معدني دماوند، پتروشيمي خارك، سيمان تهران، سيمان خزر، معادن منگنز ايران و... افت كرد. همچنين در اين روز قيمت اوراق معاملاتي چون حق تقدم توسعه صنايع بهشهر، ماشين سازي نيرومحركه، صنايع كاغذسازي كاوه، فولاد مباركه اصفهان، لنت ترمز ايران و... افزايش يافت. ديروز طبق اطلاعيه ها 9/9 درصد سهم توس گستر به ارزش 4/3 ميليارد تومان به فروش رسيد. اين عرضه كه ديروز براي دومين بار تكرار شد توسط مديريت سرمايه گذاري بانك مسكن به قيمت پايه هر سهم 345 تومان انجام شد. طبق گزارش ها در عرضه اوليه خريدار اين سهم شركت سهامي بيمه ايران بود كه به دلايلي معامله ابطال شد و ديروز اين سهم نصيب سرمايه گذاري مهر اقتصاد ايران شد.
خبرگزاري فارس در گزارشي در گفت وگو با كارشناسان، تغييرات فعلي بورس و تاثيرات انتخابات امريكا بر معاملات بورس را مورد بررسي قرار داده است. به گزارش اين خبرگزاري شاهين شايان آراني از كارشناسان ارشد بازار سرمايه كه داراي سابقه فعاليت در بازارهاي مالي دنيا و بازار سرمايه امريكا است، مي گويد؛ «بررسي روند بورس هاي دنيا در چند روز گذشته نشان مي دهد اكثر بازارهاي سهام با رشد قيمت ها و شاخص ها، پيروزي اوباما را لحاظ كرده اند.» وي ادامه مي دهد؛ «اين اتفاق به اين دليل رخ داده كه اوباما از روحيه مشاركتي برخوردار بوده و خواهان خواباندن تلاطم ها است و بازارهاي سرمايه نيز خواستار حضور چنين روحيه و فردي در سياست و اقتصاد امريكا هستند.» شايان آراني در پاسخ به اينكه آيا روند رو به رشد بورس هاي دنيا و ايران نيز ادامه خواهد داشت يا خير، تصريح مي كند؛ «اثرات حضور اوباما در بازار سرمايه ايران نيز در شرايطي واقعي است كه برگشت روند منفي بازارهاي مالي و روند افزايشي اقتصاد جهاني در آينده نيز ادامه خواهد داشت مگر اينكه اتفاق غيرمنتظره و عجيب و غريبي رخ دهد.» وي مي گويد؛«انتظار مي رود بورس تهران در روزهاي آينده با بهبود معاملات و رشد شاخص ها مواجه شود.» اكبر مرداني نيز از كارشناسان بازار سرمايه مي گويد؛ «بورس تهران در حالي با كمبود نقدينگي و كاهش شاخص ها در چند ماه اخير مواجه شده كه پيروزي اوباما منجر به كنار رفتن برخي از ابهامات شده و سرمايه گذاران با تكيه بر رويه هاي سياسي و اقتصادي اوباما نسبت به مسائل سياسي آينده اميدوار شدند.»
وي ادامه مي دهد؛ «اين اتفاق موجب شد سهام برخي از شركت هاي بورس مانند فولادي ها كه با ريزش قابل توجه قيمت سهام مواجه بودند به طور مقطعي مورد توجه قرار گيرند و به نظر مي رسد روند رو به رشد شاخص هاي بورس در روزهاي آينده نيز ادامه يابد.»
مرداني در پاسخ به اينكه آيا اين وضعيت شامل غالب شركت هاي بورس خواهد شد يا خير اظهار كرد؛ در برابر ارزشمندي برخي از سهام، دسته يي از شركت ها مانند سيماني ها با جو رواني مواجه شده اند و رشد مقطعي شركت هاي برتر و شاخص هاي بورس منجر خواهد شد تا گروهي از سرمايه گذاران از اين فرصت استفاده كرده و زمينه افزايش نرخ سهام شركت هاي نه چندان مطرح را فراهم كنند.
وي معتقد است؛ «در اين شرايط سهامداران بايد با احتياط و با تكيه بر تحليل و نه جو رواني اقدام به شناسايي و خريد سهام شركت هاي مطلوب كنند.»
جواد عبادي ديگر كارشناس بازار سرمايه نيز بر اين باور است كه بازار سهام كشور به مانند ديگر بازار هاي دنيا پيروزي اوباما در انتخابات رياست جمهوري امريكا را به فال نيك گرفته است.
وي مي گويد؛ «بازار سهام كشور در شرايطي به اين موضوع واكنش مثبتي نشان داد كه از مدت ها پيش منتظر چنين اتفاقي بود اما اينكه سياست هاي اقتصادي و سياسي امريكا در رابطه با مسائلي چون تحريم ها و موضوع هسته يي ايران از چه رويه يي برخوردار خواهد شد موضوعي است كه به سياست هاي اعلامي دولتمردان جديد امريكا مربوط است.»
وي ادامه مي دهد؛ «بهبود معاملات بورس در نتيجه پيروزي اوباما اثري غيرمستقيم بر بورس داشته كه اثرات مستقيم آن در آينده مشخص و مشهود خواهد بود، چرا كه فعلاً شرايط ديروز ايران با امروز فرقي نكرده و بايد منتظر تصميمات مربوط به مباحث پولي و سياسي امريكا بود.» در اين ميان مازيار حقيقي يكي از كارگزاران باسابقه بورس معتقد است؛ «خوشبيني بازارهاي مالي دنيا و بورس كشور درحالي با واكنش هاي مثبت و رشد قيمت ها همراه بوده كه انتخاب اوباما جو رواني مثبتي را بر بورس ها حاكم كرده اما با توجه به اجرايي نشدن برنامه ها و شفاف نبودن سياست هاي دولت جديد امريكا نمي توان انتظار داشت يك شبه تغييرات گسترده يي رخ دهد.» وي ادامه مي دهد؛ «اين درحالي است كه اوباما اظهار داشته با تغييراتي نسبت به رفع مشكلات و ايجاد نظم در بازارهاي مالي خواهد كوشيد كه برخي از اين تغييرات ممكن است در سال هاي آينده و حتي در دور دوم رياست جمهوري اتفاق بيفتد.»
حقيقي با بيان اينكه اقتصاد ايران از ركود بازارهاي مالي متاثر شده اضافه مي كند؛ «برخلاف عده يي كه به تاثير ناپذيري اقتصاد ايران از مسائل جهاني اعتقاد دارند، بايد گفت شايد ايران از ضريب همبستگي كمتري با اقتصاد دنيا برخوردار باشد اما تحت تاثير قيمت نفت و نرخ محصولات جهاني قرار دارد و از سوي ديگر با ركود بازارهاي مالي، سهام شركت هايي مانند مخابرات كه هيچ وابستگي به دنيا ندارد با كاهش قيمت مواجه شد كه اين موضوع نشان دهنده اثرگذاري مسائل جهاني بر اقتصاد ايران است.»
اين كارگزار بورس ادامه مي دهد؛ «با مشخص شدن رئيس جمهور جديد امريكا، استنباط فعالان اقتصادي دنيا و ايران اين است كه تعاملات جهاني افزايش خواهد يافت و از شدت تنش ها كاسته خواهد شد و به همين دليل جو رواني مثبتي بر بازارهاي سهام دنيا حاكم شده است.» حقيقي مي گويد؛ «اين جو رواني مقطعي است و بايد منتظر كابينه دولت جديد و اعلام سياست ها بود و بر همين اساس به سهامداران كشور توصيه مي شود از هوشياري خاصي برخوردار باشند.»
اين نظرات در حالي بيان شده كه روح الله صمدي يكي ديگر از كارشناسان بورس، حاكميت دموكرات ها و اوباما بر امريكا را در دو بعد بازارهاي جهاني و بازار سرمايه ايران بررسي مي كند و به فارس مي گويد؛ «بسياري از فعالان اقتصادي دنيا بر اين باور بوده و هستند كه بحران مالي حاكم بر اقتصاد دنيا ناشي از سياست هاي غلط حزب جمهوريخواه امريكا و بوش رخ داده كه با روي كار آمدن حزب دموكرات و اوباما انتظار بهبود شرايط و رشد اقتصاد جهاني مي رود به طوري كه افزايش شاخص بورس كشورهاي آسيايي در چند روز گذشته نشان داده سايه بحران مالي آرام آرام در حال عبور است.» وي درباره اثرات حضور اوباما بر بازار سرمايه ايران نيز بر اين باور است؛ «در بورس ايران دو دسته شركت ها از اين اتفاق متاثر خواهند شد؛ دسته اول شركت هايي از صنايع فولادي، نفتي و پتروشيمي هستند كه تحت تاثير ركود جهاني و موانع داخلي با كاهش قيمت مواجه بودند كه احتمال رشد قيمت سهام اين گروه در كوتاه مدت وجود دارد و دسته دوم نمادهاي مورد اقبال سرمايه گذاران مانند موسسات بانكي حاضر در بورس را شامل مي شود كه با استقبال روبه رو خواهند شد.» با اين همه صمدي تاكيد مي كند؛ «اين جريان در مجموع موقتي است و عكس العمل شتاب زده سرمايه گذاران بورس كشور در روزهاي آينده با مشخص تر شدن واقعيت ها، رفع و از تاثيرات ناگهاني پيروزي اوباما كاسته خواهد شد.»
اين خبرگزاري در پايان گزارش خود توصيه هايي نيز به مسوولان مي دهد؛بازارهاي سهام دنيا از جمله ايران در حالي از ماهيت هميشگي و ذاتي يعني نوسان برخوردارند كه همواره جريانات و اتفاقاتي در حوزه هاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي و در ابعاد جهاني، منطقه يي و ملي موجب فراز و نشيب هايي در بازار هاي مالي مي شوند.
بازار سهام كشور در حالي بعد از رشد قابل توجه شاخص و قيمت ها در چهار ماه ابتدايي سال و از اوايل تيرماه با ركود نسبي و ريزش ارقام شاخص دست و پنجه نرم مي كند كه در برابر نياز بازار سهام كشور به ايجاد شوك مثبت از سوي مسوولان اقتصادي خصوصاً وزارت صنايع و اقتصاد و عدم اجابت اين نياز، اولين شوك احيا كننده پيكر بورس از آن سوي آب ها رسيد.
بورس و سهامداران و سرمايه گذاران ايران در حالي ديروز به پيروزي اوباما واكنش مقطعي و مثبتي نشان دادند كه با توجه به مشخص نبودن سياست هاي اجرايي دولت جديد امريكا به نظر مي رسد اين شوك از دوام چنداني برخوردار نباشد اما مسوولان كشور با توجه به ركود بازارهاي مسكن، پول و... مي توانند و بايد از اين فرصت استفاده كرده و با توجه به ظرفيت هاي پيدا و پنهان بورس و شركت هاي اصل 44 و مشمول واگذاري، سياست هايي در پيش بگيرند كه در كوتاه مدت و بلندمدت بورس كشور از جايگاهي شايسته و مهمتر از آن از عمق، عرض و طول مناسبي برخوردار باشد.
در اين ميان بايد به سهامداران خصوصاً سهامداران تازه وارد كه تجربه يي از چنين رويدادهايي ندارند، گفت بر اساس سوابق موجود هر اتفاق مثبت يا منفي از دامنه اثربخش محدودي برخوردار بوده و واقعيت ها بعد از فروكش كردن واكنش هاي اوليه مشخص مي شوند. بر همين اساس بايد از هرگونه تصميمات شتاب زده اجتناب كرده و بر مدار منطق و تحليل و با استفاده از سرمايه هاي مازاد در بازار سهام پيچيده و بي رحم اما مطلوب و سودده حضور داشت.
پنجشنبه 16 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]