واضح آرشیو وب فارسی:قدس: اميد واهي براي برون رفت از تنگناي انتخاباتي ؛ اگر اوباما بيايد... !
* احمد يوسفي صراف
يكي از تفاوتهاي برگزاري انتخابات در ايران با ساير كشورها در اين است كه اين امر «اعتماد به نفس ملي» براي همه به وجود مي
آورد! اين روزها احتمال آمدن يا نيامدن هر كسي در انتخابات مورد بحث است. حتي همه براي حضورشان در اين دوره از انتخابات، پيش شرط نيز دارند. اما آنچه در اين اوضاع عجيب به نظر مي رسد، اين است كه از هر كسي صدايي براي انتخابات بلند مي شود جز «سيدمحمد خاتمي» و اين موضوع به گفته سايت روزنامه كيهان اين چنين تفسير مي شود: دبير تحريريه مجله شهروند امروز، تأخير خاتمي در اعلام نامزدي را سياست ورزي غيرحرفه اي، دور از شعائر اصلاح طلبانه و موجب بستن راه بر رقباي درون جناحي اصلاح طلبان توصيف كرد.
رضا خجسته رحيمي در گفتگو با «اصلاحات» با اشاره به طولاني شدن روند تصميم گيري خاتمي گفت: اين تأخير و ترديدها فضا را براي جريان رقيب آماده مي سازد.
در حالي كه بازار داغ موضع گيريهاي سياسي ماهها زودتر از موعد خويش در كشور ما به راه افتاد برخي پيش بيني مي كنند اين تولد زودرس، متأثر از بحثهاي انتخاباتي در آمريكا بوده است. در اين خصوص حتي روزنامه كيهان با مطلبي تحت عنوان «فايننشال تايمز: آقاي خاتمي بياييد تا اصلاح طلبان تقويت شوند!» نوشت: نشريه فايننشال تايمز به سيدمحمد خاتمي توصيه كرد كه درباره آمدن يا نيامدن به قدرت هر چه زودتر تصميم گيري كند تا اصلاح طلبان در مصاف با احمدي نژاد زمان را از دست ندهند.
فايننشال تايمز با بيان اينكه اصلاح طلبان قصد عقب نشيني ندارند، نوشت: بازگشت خاتمي به قدرت نه تنها وعده آشتي مجدد با غرب را نويد مي دهد بلكه امكان اتخاذ سياستهاي داخلي منطقي تر از جانب ايران وجود خواهد داشت.
اما سيدمحمد خاتمي در گفتگو با سايت بنياد باران در خصوص بحث داغ رابطه با آمريكا در اولين روزهاي حضور بوش در كاخ سفيد اظهار داشت: تنها تنگ نظرها براي رابطه با آمريكا پيش شرط مي گذارند. آنها كه افق فكري تنگ و كوتاه دارند تصور مي كنند با الگوها و كليشه هاي سابق و سنتي مي توان منافع ملي و امنيت ملي دو كشور را كماكان از حركت بازداشت.
روزنامه كارگزاران نيز در گزارش خود با عنوان «چرا خاتمي اعلام نمي كند؟» از قول كساني كه آنها را ناظران بين المللي خوانده است، نوشت: برخي ناظران بين المللي، حتي نتايج انتخابات رياست جمهوري آمريكا را در آرايش دروني انتخابات رياست جمهوري ايران مؤثر مي دانند و در تحليل هاي خود، احتمال افزايش بخت احمدي نژاد يا مخالفانش را در هر يك از حالات و نتايج انتخابات امروز آمريكا مطرح مي كنند. بر مبناي اين تحليل، پيروزي باراك اوباما و مسلط شدن گفتمان گفتگو و مذاكره بر سياست خارجي ايالات متحده مي تواند بستر را براي بروز گفتمان و تصويري مسالمت جو و اهل گفتگو در ساختار جمهوري اسلامي فراهم سازد و از اين منظر، هم طيفهاي ميانه روتر جناح اصولگرا و هم نامزدهاي اصلاح طلب زمينه مساعدتري براي ورود به ميدان خواهند داشت.
محمدرضا تاجيك نيز يادداشت اين هفته خود در روزنامه اعتماد ملي را به تحليل اين رويكرد اصلاح طلبان اختصاص داده و در بخشي از آن نوشت: «... چون در افق گفتار بسياري از گفته پردازان سياسي جامعه خود نيك بنگريم و تلاش نماييم كه مهر از صندوقچه اسرار نهان آنان برگيريم، اولاً آنان را بسيار «باخيال» نسبت به انتخابات آمريكا و ثانياً بسيار «باخيال تر» نسبت به يكي از كانديداهاي رياست جمهوري اين كشور خواهيم يافت، به گونه اي كه در سپهر آرزوهاي برخي از اينان، جز نقشي از اوباما در آنها نخواهيم يافت، زيرا اوست كه چون بيايد، با دم مسيحايي خود باب مذاكره مستقيم را باز خواهد كرد؛ اوست كه چون بيايد، كابوس جنگ محو خواهد شد؛ چون او بيايد، خزان روابط دو كشور به بهار تبديل خواهد شد؛ چون او بيايد، مي توان از شر تحريم هاي متعدد و متنوع خلاصي يافت؛ چون او بيايد، مي توان به دور از ضرب الاجل ها و شرط و شروطها دمي آسود، و بالاخره، چو او بيايد، مي توان به مانايي و پايايي خود آسوده تر زيست.
در اين خصوص حتي روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن در گزارشي به بررسي وضعيت نامزدهاي احتمالي انتخابات رياست جمهوري ايران مي پردازد و در بخشي از اين گزارش پيروزي هر يك از كانديداهاي ايراني را به پيروزي اوباما يا مك كين در انتخابات رياست جمهوري آمريكا ربط مي دهد.
اين روزنامه در ابتدا شانس محمدعلي نجفي و محمدرضا عارف، وزيران دولت خاتمي براي پيروزي در انتخابات را «اندك» ارزيابي كرد و نوشت: هر دو اين افراد از آنجا كه فاقد سابقه در دستگاه هاي امنيتي و سپاه مي باشند بخت كمي براي پيروزي دارند و احتمالاً از كانديداتوري قاليباف در مقابل احمدي نژاد حمايت خواهند كرد.
الشرق الاوسط سپس در ارزيابي هاشمي رفسنجاني از وي به عنوان شخصيتي «عملگرا» ياد كرده و مي نويسد: در ايران اين اعتقاد وجود دارد كه هاشمي قادر به حفظ منافع اقتصادي است، اما نه وي و نه محمد خاتمي تاكنون كانديدا نشده اند و احتمالاً هر دو از محمدباقر قاليباف شهردار تهران حمايت مي كنند.
اما ارزيابي از ديركرد سيدمحمد خاتمي براي حضور در انتخابات دهمين دوره رياست جمهوري كشور را مي توان از زبان ساير اصلاح طلبان نيز شنيد.
در مشهودترين موضع گيريهاي هفته اخير حسين مرعشي سخنگوي حزب كارگزاران در گفتگو با ايسنا اعلام كرد: اگر خاتمي نيايد حسن روحاني كانديداي ماست. براي ما مهمتر از اينكه چه كسي كانديداي نهايي شود، اين است كه ائتلاف اصلاح طلبان شكل بگيرد.
وي مي افزايد: ما در هر شرايطي ائتلاف مي كنيم؛ اگر آقاي خاتمي كانديدا شوند كه از ايشان حمايت مي كنيم در غير اين صورت شخصيتهاي سرشناس فراواني در جبهه اصلاحات وجود دارند كه به موقع درباره آنان بحث خواهد شد.
محمدرضا عارف نيز در گفتگو با ايسنا، موضوع اجماع را منوط به آمدن خاتمي دانسته و تأكيد كرده است: به نظر من، كم كم دير مي شود و آقاي خاتمي بايد هر چه سريعتر، ان شاءا... نظر مثبت خود را اعلام كنند. در اين صورت به طور طبيعي اجماع حاصل مي شود و فضاي خوبي را براي انتخابات خواهيم داشت.
رئيس هيأت مديره بنياد باران ادامه مي دهد: اما به هر دليلي اگر ايشان حضور نيافتند بحث اجماع را بايد با مكانيزم ديگري از جمله نظرسنجي، شوراي حكميت يا ساير موارد به كانديداي واحد برسيم.
اما در ميان اين موضع گيريهاي متفاوت اسقف كليساي واشنگتن دي سي با تجليل از شخصيت سيدمحمد خاتمي در گفتگو با ايلنا گفت: خاتمي شخصيت تأثيرگذاري در عرصه بين الملل است.
ميشل چين، با اشاره به تأثير ايده گفتگوي تمدنها در نزديكي اديان به يكديگر گفت: ايده گفتگوي تمدنها كه از سوي آقاي خاتمي مطرح شد توانست رهبران ديني جهان را نسبت به آنچه كه در خصوص دوري اديان نسبت به يكديگر رخ داده بود، متوجه كند و اين كار بسيار ارزشمندي بود.
با توجه به تمامي اين پيش بيني ها و موضع گيريهاي اخير مي توان اميدوار بود كه با اعلام نتايج انتخابات آمريكا و تصميم گيري سيدمحمد خاتمي، سرانجام اصلاح طلبان نيز از اين دو راهي طاقت فرسا نجات يابند.
پنجشنبه 16 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]