واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: معرفی رشته مهندسی صنایع غذایی
معرفي رشته علوم و صنايع غذايي
علوم و صنايع غذايي به مجموعهاي از علوم و فنون اطلاق ميشود كه كيفيت فيزيكي، شيميايي و بيولوژيكي محصولات كشاورزي، اعم از گياهي و دامي را از لحاظ تبديل و نگهداري، مورد توجه قرار داده و امر جمعآوري، عملآوري، تبديل، تكميل، نگهداري و حمل و نقل اين محصولات را مورد بررسي قرار ميدهد.
هدف از ارائه برنامه آموزشي دوره کارشناسي ارشد رشته «مهندسي کشاورزي- علوم صنايع غذايي»، تربيت نيروي انساني متخصص مورد نياز کشور براي اداره و توسعه واحد.هاي صنايع غذايي و نظارت بر مراکز کنترل مواد غذايي، با توجه به اولويت.هاي مورد نظر است.
امنيت غذايي جزو مهم.ترين اهرم.هاي استراتژي ملي براي استقلال و خود کفايي است. استفاده بهينه از مواد غذايي و کاهش ضايعات آنها و مديريت صحيح بر منابع آن و نيز استفاده از علوم و فنون روز به منظور حفظ کيفيت و افزايش عمر نگهداري مواد غذايي نيازمند نيروهاي متخصص و کار آزموده در اين زمينه است. بديهي است نيل به اين هدف جز با در اختيار داشتن نيروي انساني متخصص که توانايي.هاي خود را در محيط آموزش و علمي مناسب کسب نكرده باشد، امکانپذير نخواهد بود. لذا ضروري است متخصصيني تربيت شوند که بتوانند در امور مربوط به مديريت، برنامه ريزي، نظارت، آموزش و تحقيق در امور فوق خدمت كنند.
علاوه بر اهميت حياتي ايمني در صنايع غذايي، امروزه اين صنايع همانند بسياري از صنايع ديگر، بايد قادر باشند تا مسير بسيار پيچيده و سختي را براي ارضاي تنوع.طلبي مصرف.کنندگان و همچنين رقابت در بازار ديناميک صنعتي و صادرات ملي طي نمايند. در جهان امروز استفاده از مجموعه آخرين دانش.ها و يافته.هاي بشري و بهينه.سازي آنها، افزايش راندمان و بهره.وري را در اين صنعت به ارمغان آورده است. اين روش.ها باعث گرديده تا فرآيندهاي صنايع غذايي ويژگي.هاي بخصوصي را پيدا نمايد. اهم اين ويژگي.ها عبارتند از:
1- بهبود کيفيت
2- تضمين کيفيت
3- بالا بردن ظرفيت توليد
4- کاهش مصرف انرژي
5- پايين آوردن دخالت نيروي انساني در فرآوري صنايع غذايي به منظور کاهش انواع آلودگي.ها به جهت تضمين امنيت غذايي
6- کاهش ضايعات
7- افزايش راندمان و بهره.وري
گرايش.ها و ابعاد مختلف اين رشته در كارشناسي ارشد
فناوري تبديل مواد غذايي
يکي از معضلات روز کشورهاي در حال توسعه از جمله ايران حجم بالاي ضايعات بخش کشاورزي و نيز عدم استفاده بهينه از فرآورده هاي جانبي اين بخش است. دانش و فناوري تبديل مواد اوليه کشاورزي، دامي و دريايي به محصولاتي با ارزش افزوده بالا و نيز قابليت نگهداري و بسته بندي آنها براي نگهداري در شرايط مختلف موضوع فعاليت اين گرايش است. همچنين تربيت نيروي انساني متخصص و محقق با توانايي.هاي مديريتي و راهبردي و تحقيقاتي در زمينه هاي فوق از ديگر مأموريت.هاي اين گرايش است.
علوم مواد غذايي
علوم پايه مورد نياز در همه گرايش.هاي مربوط به فرآوري و تبديل و مهندسي صنايع غذايي در گرايش علوم مواد غذائي مد نظر قرار مي گيرد. توانايي.هاي علمي متخصصين مربوطه در اين گرايش، ساير گرايش.ها و تخصص.ها را قادر به اتخاذ تکنيک.هاي صحيح مي نمايد. شيمي مواد غذايي، ميکروبيولوژي مواد غذايي، بيوشيمي و ساير خواص کيفي مواد غذايي محورهاي اصلي آموزش و تحقيق در اين گرايش هستند.
مهندسي صنايع
بومي سازي تجهيزات و تکنولوژي.هاي روز مورد استفاده در صنايع غذايي و آشنايي دانشجويان به اصول طراحي و پايه.هاي دانش فني، تجهيزات و ماشين آلات مورد استفاده در صنايع غذايي هدف اين گرايش است.
بيوتکنولوژي مواد غذايي
روش.هاي نوين علمي مورد استفاده در صنايع غذايي ، ارزش دهي به محصولات جانبي، استفاده بهينه از ضايعات و معرفي روش.هاي بيوتکنولوژي در صنايع غذايي و محصولات و فناوري هاي مرتبط جزو اهداف اين گرايش است
توانايي.هاي لازم براي داوطلبان اين رشته
براي کسب موفقيت در طي دوره تحصيلي و امکان ادامه تحصيل در اين رشته، داوطلب بايد از توان و دانش بالا در دروس شيمي، فيزيک و زيست شناسي(ميکروب شناسي) برخوردار باشد. در ضمن از آن جا که زمينه اشتغال متخصصان اين رشته بيشتر در کارخانجات اعم از آزمايشگاه و خط توليد است، داوطلب بايد از توان جسمي مطلوب و نيز دقت کافي بهره.مند باشد.
زمينه.هاياشتغال
فارغ التحصيلان رشته مهندسي علوم و صنايع غذايي پس از پايان تحصيلات، بسته به توانايي.هاي فردي و علمي خود، مي توانند مسووليت.هاي متفاوتي نظير: مديريت توليد کارخانجات،مسئوليت فني، مسئوليت آزمايشگاه.ها، انجام فعاليت.هاي تحقيقاتي براي بهبود کيفيت توليدات غذايي، ساخت محصولات جديد، افزايش توليد، کاهش ضايعات، بسته بندي و ارائه مشاوره علمي به واحدهاي توليدي و فعاليت.هاي مرتبط ديگري را بر عهده گيرند. بديهي است که نقش متخصصان اين رشته در جلوگيري از اتلاف سرمايه.هاي ملي، با کاهش ضايعات کشاورزي از طريق تبديل آنها به فرآورده هاي غذايي مطلوب و مورد تأييد استانداردهاي جهاني و ارزآوري از طريق صادرات اين محصولات بر هيچ کس پوشيده نيست
فهرست وزارتخانه.ها وسازمان.هايي كهفارغ.التحصيلان اين رشتهمي.توانند در آنها مشغول به كار شوند ازاين قراراست:
· وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي کشور:
1- انستيتو پاستور ايران
2- سازمان بهزيستي کشور
3- شرکت سهامي دارو پخش
4- سازمان تأمين اجتماعي
5- شرکت توسعه ي صنايع پزشکي
6- انستيتو تحقيقات تغذيه.اي و صنايع غذايي کشور
7- فرهنگستان علوم پزشکي جمهوري اسلامي ايران
وزارت جهاد سازندگي
1- سازمان امور عشاير ايران
2- شرکت سهامي شير ايران
3- شرکت خدمات مهندسي جهاد سازندگي
4- شرکت سهامي شيلات ايران
5- سازمان دامپزشکي کشور
6- مؤسسه تحقيقات واکسن و سرم سازي رازي
وزارت بازرگاني:
1- مرکزتوسعه صادرات ايران
2- سازمان گسترش خدمات بازرگاني
3- سازمان غله کشور
4- سازمان بازرسي و نظارت بر توزيع کالا
وزارت کشاورزي:
1- مؤسسه مهندسي و زراعي
2- سازمان چاي کشور
3- شرکت سهامي کشت و صنعت شهيد بهشتي و شهيد رجايي
4- شرکت خدمات حمايتي کشاورزي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 523]