واضح آرشیو وب فارسی:مهر: وزير راه و ترابري:جايگاه بوشهر در تجارت كشور نيازمند بازنگري است
بوشهر - خبرگزاري مهر: حميد بهبهاني گفت: استان بوشهر به عنوان قطب تجارت كشور بايد ارزش و جايگاه خود را در عرصه تجارت دريايي بازگيرد.
به گزارش خبرنگار مهر در بوشهر وزير راه و ترابري ظهر امروز در افتتاح رسمي از طرح توسعه بندر بوشهر اظهار داشت: بوشهر نگين فيروزه اي دريايي خليج فارس است و بايد با توجه به پتانسيل و ارزش افزوده اي كه در اين استان وجود دارد اميد مي رود اين نگين پرتلالوتر از گذشته شود.
وي اظهار داشت: جهت تسريع در انجام خدمات بندري در بوشهر، اين بندر بايد به زيرساخت ها و امكانات جانبي لازم تجهيز شود.
وزير راه و ترابري كشورمان بيان داشت: لايروبي كانال دسترسي و حوضچه با حجم لايروبي حدود 5.13 ميليون مترمكعب طي يك ساله ركوردي است كه در هيچ بندر كشور تاكنون انجام نشده است.
بهبهاني كمبود اعتبارات و نبود ريل را از عمده مشكلات اين وزارتخانه عنوان كرد و گفت: ريل جزو موارد تحريمي كشور محسوب مي شود و در اين خصوص نيز با چندين شركت مذاكره داشته ايم كه تاكنون به نتيجه اي نرسيده ايم.
وي افزود: به منظور تسريع در بهره برداري از پروژه راه آهن شيراز - اصفهان تمامي ريل هاي كشور در اين خط استفاده مي شود.
وزير راه از ايجاد خط ريلي در شرق كشور خبر داد و گفت: در حال مطالعه و بررسي مسير خط ريلي از چابهار تا مشهد هستيم.
نماينده مردم بوشهر، گناوه و ديلم در مجلس با اشاره به اينكه بندر بوشهر نيم قرن به عنوان بزرگترين و مهمترين بندر تجاري كشور به شمار مي رفت ، گفت: بندر بوشهر از ديرباز و از دوره افشاريه تا دوره قاجاريه به عنوان مهمترين بندر تجاري در كشور مطرح بوده است.
غلامعلي ميگلي نژاد افزود: بندر بوشهر طي دوره اي بنا به دلاليلي با ركودي محسوس روبرو شد كه اهدا تخفيف سود بازرگاني موجب رشد و پيشرفت آن شد به گونه اي كه اين بندر علاوه بر اينكه از ركود خارج شده است هم اكنون جزو سه بندر اصلي و فعال كشور به شمار مي رود.
وي اظهار داشت: با توجه به استعداد، پتاسيل و استقبال مردم بوشهر در امور بندري و تجاري مي توان با بهره گيري از عوامل ياد شده علاوه بر ايجاد استغالي پايدار زمينه رضايتمندي مردم و آبادي كشور را فراهم كرد.
ميگلي نژاد بيان داشت: استان بوشهر بيشترين مرز آبي را در كشور دارد كه بايد با بهره بردن و استفاده لازم از موقعيت هاي خدادادي ايجاد شده بيشترين بهره را ببريم.
نماينده مردم بوشهر، گناوه و ديلم در مجلس ايجاد خط راه آهن بوشهر - شيراز را از مطالبات عمده و آرزوهاي ديرينه مردم استان عنوان كرد و گفت: با توجه به اينكه تسريع در ساخت اين خط ريلي از مصوبات سفر هيئت دولت به استان بوشهر است لازم است وزارت راه و ترابري جهت تحقق اين هدف در فعاليت ها و اقدامات خود تسريع كند.
وي افزايش پروازهاي بوشهر به مركز و ساير مناطق كشور را از ديگر مطالبات مردم بوشهر عنوان كرد.
مديركل سازمان بنادر و دريانوردي استان بوشهر نيز گفت: طرح توسعه بندر بوشهر در سال 84 با اعتبار اوليه 72 ميليون دلار آغاز و امروز با اعتبار نهايي 90 ميليون دلار به پايان رسيده است.
محمد راستاد افزود: به كارگيري پيمانكاران و مشاوران داخلي و خارجي و استفاده از مجهزترين و مدرن ترين امكانات لايروبي از ويژگيهاي اين طرح بوده است.
وي اظهار داشت: لايروبي توسعه بندر بوشهر نيز با 50 ميليون دلار اعتبار كمتر از يكسال به پايان رسيد.
مديركل بنادر و دريانوردي بوشهر گفت: اين طرح شامل احداث اسكله شهيد حقگو به طول 388 متر و عرض 30 متر براي پهلوگيري كشتيهايي با ظرفيت 30 هزار تن، اطاله موج شكن به طول هزار متر، لايروبي كانال حوضچه با حجم لايروبي حدود 5.13 ميليون مترمكعب و احداث دايك حفاظتي و استحصال زمين به طول 89 متر و استحصال زمين به طول 130 هزار متر مربع است.
چهارشنبه 15 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 350]