واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: برنامههاي شانزدهمين هفتهي كتاب تشريح شد محسن پرويز: فضاي فرهنگي و رسانهيي روز بهروز بهتر ميشود
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و ادب - كتاب
نشست خبري شانزدهمين دورهي هفتهي كتاب جمهوري اسلامي ايران، امروز (سهشنبه، 14 آبانماه) برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محسن پرويز - معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي - در اين نشست، با اشاره به اقدامات مثبت نهادهاي فرهنگي در خصوص كتاب و اطلاعرساني آن، گفت: با يك ارزيابي ساده متوجه ميشويم فضاي فرهنگي و رسانهيي كشور روزبهروز بهتر از پيش ميشود. گاهي اوقات، افق ديدمان به بهترين شرايط است. ممكن است تذكر هم دهيم؛ اما اين به معناي ناديده گرفتن اقدامات گذشته نيست. اگر بخواهيم نگاهمان به بهترينها باشد، هنوز فاصله زيادي داريم؛ ولي در مقايسهي امسال با سال گذشته، اتفاق خوبي افتاده است.
پرويز هدف از برنامههاي هفته كتاب را ترويج كتابخواني و تقدير از دستاندركاران موضوع كتاب دانست و گفت: به گمان ما، كتابخوانها هم از اين دايره خارج نيستند؛ زيرا آنها رغبت به نوشتن را در نويسنده، انتشار را در ناشر و كتابخواني را در جامعه گسترش ميدهند.
وي در ادامه دربارهي فعاليتهاي برونمرزي هفته كتاب توضيح داد: هفتهي كتاب، هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران است؛ گاهي اطلاعرساني ما در اين زمينه ضعيف است. در خارج، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي را داريم كه در زمان تشكيل قرار شد فعاليتهاي اين سازمان با فعاليتهاي داخلي هماهنگ باشد. گاهي اوقات اين اتفاق نميافتد و نهادها بدون هماهنگي فعاليتهايي را ميكنند.
معاونت فرهنگي ارشاد تصريح كرد: يكي از اقدامات صورتگرفته، حضور نمايندگان نشر كشور در خارج از ايران است كه مؤسسهي نمايشگاهها به نمايندگي از ايران، در نمايشگاههاي خارجي شركت ميكند، كه اوج آن در نمايشگاه فرانكفورت اتفاق ميافتد. ميان نمايشگاههايي كه امكان حضور ايران وجود داشته باشد، اولويتبندي شده است تا ناشران با حداقل هزينه و كارايي در آن شركت كنند.
او افزود: در نمايشگاه كتاب فرانكفورت نيز در بخش عمومي و كودك و نوجوان اين اتفاق افتاد و نمايندگاني تعيين شدند و كتابهايي را از ناشران بررسي كردند. درواقع، نگاه ما معطوف به كتبي است كه نوعي داوري در مورد آنها صورت گرفته باشد و قصد ما اين است كه شرايطي براي اطلاعرساني فراهم شود.
پرويز در پاسخ به پرسشي مبني بر حذف كتابهاي ايران در اين نمايشگاه، كه گفته ميشد بنيادگرايي را ترويج ميدادند، گفت: مورد اينطوري نداشتيم. در نمايشگاه فرانكفورت و بسياري از كشورهاي ديگر، با وجود آنكه پز سانسور و آزادي بيان ميدهند، رفتارهاي سياسي گاهي بر اقدامات فرهنگي سايه مياندازد. گاهي پاي ثابت بعضي از نمايشگاههاي خارجي، برخي از ناشران داخلي هستند كه توسط خود آنها انتخاب ميشوند؛ البته اين باعث خوشحالي است كه كساني از ايران به صورت رايگان در آن نمايشگاهها شركت كنند؛ اما ما دلمان ميخواهد براي همه اين اتفاق بيافتد و معيارهاي انتخاب آنها نيز اقناعكننده باشد.
او ادامه داد: بسياري از كساني كه فعاليتهاي سياسي دارند، اعتراض و جوسازي ميكنند. ما به اين رفتارها اعتقادي نداريم و رويهي فرهنگي خودمان را دنبال ميكنيم.
او يادآور شد: نمايشگاه اوليه توسط شهرداري برگزار شد و در دورهي دولت جديد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، كمكيار آن بود. سال گذشته هم نيمي از هزينه را ما پرداخت كرديم و فكر كرديم خوب است در ساير استانها هم اين نمايشگاه برگزار شود.
پرويز همچنين دربارهي شبكهي توزيع، گفت: اين موضوع را ميپذيرم كه شبكهي توزيع كتاب ما معيوب است؛ ولي برطرف كردن آن چشمانداز طولاني نياز دارد. اقتصاد نشر ما ضعيف است و تا زمانيكه حجم نقدينگي در گردش، اينقدر ضعيف است، هر قدر هم تلاش كنيم، حل نخواهد شد. ما در افق ديدمان حل اين ماجرا را داريم؛ اما حل اين مشكل به معناي اين نيست كه ما نبايد نمايشگاه استاني داشته باشيم.
او دربارهي طرح كاربري فرهنگي نيز توضيح داد: اين طرح يكي از طرحهايي است كه از ديرباز مطرح بوده است. با توجه به اينكه هزينهي تبديل يك مكان عمومي به كتابفروشي بسيار بالاست و بازدهي آن نسبت به هزينه كم است، ما بايد مكانهاي قابل تبديل به كتابفروشي را براي مدت استفاده كاربري فرهنگي مدنظر قرار دهيم. به هرحال، به دنبال پيگيري اين موضوع هستيم تا شكل قانوني يابد.
به گزارش ايسنا، پرويز همچنين درباره قيمت كتاب در ايران، گفت: در بحث فني و كارشناسي كتاب، يكي از مشكلات، ارزاني كتاب است. درصدي از قيمت پشت جلد به ناشر و درصدي به كتابفروشي ميرسد، كه خود اين موضوع در چرخهي توزيع كتاب اختلال ايجاد كرده است. ما عادت كردهايم دارو و كتاب را رايگان در اختيار بگيريم؛ اما اين ضرورتي ندارد. اگر بخواهيم قيمت كتاب متناسب با درآمد را با كشورهاي همسايه مقايسه كنيم، ميبينيم قيمت كتاب در ايران واقعا ارزان است. هدف از برنامههاي هفتهي كتاب، ارزان كردن كتاب نيست؛ ميشود كتاب خواند؛ ولي كتاب نخريد. ما داريم اين مشكل را حل ميكنيم. ما نميگوييم همه كتاب بخرند.
او دربارهي سرانهي مطالعه در كشور نيز گفت: پژوهشي را پژوهشگاه وزارت ارشاد در استان تهران در خصوص سرانهي مطالعه آغاز كرده است و طبق قرار گذاشته شده، در ايام هفتهي كتاب نتيجه را اعلام ميكنند. البته پژوهشهاي ديگري نيز در استانهاي ديگر انجام شده است.
او همچنين دربارهي جايزهي جلال آل احمد توضيح داد: داوريهاي اين جايزه در حال انجام است و به مرحله نهايي رسيده است و در سر موعد خود انجام ميشود. اطلاعرساني در مورد نحوه برگزاري مراسم نيز به محض به نتيجه رسيدن، اعلام خواهد شد.
معاونت فرهنگي ارشاد دربارهي همكاري رسانه ملي براي تبليغ كتاب گفت: اين موضوع چندباري با عزتالله ضرغامي- رييس صدا و سيما - مطرح شده است، او نيز اعلام همكاري ميكند؛ اما واقعيتي وجود دارد كه مشكلساز است؛ تعرفههاي صدا و سيما بسيار بالاست و ناشري كه كتابي را منتشر كرده، بايد همهي فروشش را صرف تبليغ آن كند. البته صدا و سيما فعاليتهاي خوبي در چند سال اخير داشته است.
او در ادامه تصريح كرد: حركت بايد به اين سمت باشد كه كتابهايي كه جوايز ملي كسب ميكنند، در صدا و سيما امكان تبليغ رايگان داشته باشند.
همچنين محمدحسين فكري - دبير ستاد شانزدهمين دوره هفته كتاب - در اين مراسم توضيحاتي را ارائه داد و يادآور شد: فعاليت اين دوره از پايان پانزدهمين دوره هفته كتاب آغاز شد كه ضمن برگزاري جلساتي، بر برطرف كردن نقاط ضعف و تقويت نقاط قوت برآمديم.
علي شجاعي صائين - مديرعامل خانه كتاب - نيز دربارهي برنامههاي خانه كتاب در هفته كتاب توضيحاتي داد و گفت: در اين هفته، مراسم تجليل از پديدآورندگان كتابهاي تشويقي كتاب سال را خواهيم داشت كه از 35 عنوان كتاب، 39 مؤلف، مصحح و مترجم و 9 خادم نشر و 15 خادم فني تجليل خواهد شد. همچنين در اين هفته، نشستي با ناشراني كه بيشترين كتابهاي برگزيده را در كتاب فصل و كتاب سال داشتهاند، با حضور معاونت فرهنگي خواهيم داشت.
او همچنين افزود: پنجمين دوره جشنوارهي نقد نيز در اين هفته برگزار ميشود، كه در اين جشنواره، از منتقدان جوان، پيشكسوت و نشريه برتر در حوزهي نقد تقدير خواهد شد.
شجاعي صائين از ديگر برنامههاي خانهي كتاب را در اين هفته، انتخاب و معرفي بهترين خبرنگاران حوزهي كتاب در جشن كتاب و رسانهي برتر دانست.
همچنين حميد قبادي - مشاور معاونت فرهنگي ارشاد - در اين مراسم با اشاره به امضاي تفاهمنامهاي ميان معاونت فرهنگي ارشاد و مديران ارشاد استانها، گفت: اين تفاهمنامه در راستاي تمركززدايي و تقويت فعاليتهاي فرهنگي استاني براي اولينبار امضا شده است و برخي از امور كه براي اولينبار در اين تفاهمنامه ذكر شده، اجرايش به استانها واگذار شده است.
او افزود: در اين تفاهمنامه براي اولينبار حمايت مستقيم از آثار استاني اتفاق افتاده است كه به نوعي تفويض خريد كتاب را به استانها واگذار كرديم. همچنين حمايت ويژه از موضوع كتابهاي انقلاب اسلامي نيز از ديگر كارهاي ما بوده است.
انتهاي پيام
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]