واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: راه هاى كاهش اضطراب
[فرح ناز كردى]
اضطراب يكى از شايع ترين حالات روحى است كه تقريباً در همه انسانها در طول زندگى و به درجات مختلف بروز مى كند. اضطراب امتحان نيز معمولاً با نزديك شدن امتحانات مشكل شايع افراد است. به طورى كه هركسى در طول زندگى خودحداقل يك بار اين احساس را تجربه كرده است.
انسان دوست دارد هنگام ارزيابى و نقادى رفتارهايش به وسيله ديگران حداكثر امتياز ممكن را كسب كند. به همين خاطر هر زمان كه در موقعيت امتحان يا آزمونى قرار مى گيرد دچار اضطراب مى شود. هرچند بارها و بارها تمرين كرده باشد.
دانش آموزى كه درسش را خوانده و يا فردى كه براى استخدام بايد در مصاحبه شركت كند اگرچه مى داند از او سؤالات معمولى پرسيده خواهد شد، اما با نزديك شدن زمان خاص آزمون مضطرب تر مى شود، چون كه براى اكثر مردم كلمه امتحان يادآور جلسات خشكى است كه امتحان دهندگان بايد با سكوت كامل در آن حضور پيدا كرده و گاهى اخطارهاى پياپى همراه با قوانين خشك، رسمى و انعطاف ناپذير كه بر مبناى بى اعتمادى به دانش آموز است بر شدت ترس و نگرانى دانش آموزان مى افزايد. البته مقدار اندكى اضطراب در فرد هم طبيعى و هم لازم است، چون موجب ايجاد تحرك و رقابت در او مى شود، ولى اگر از حد بگذرد برايش مشكل ساز شده به طورى كه با داشتن اطلاعات و مهارت قادر نخواهد بود امتياز لازم را كسب نمايد.
اضطراب امتحان نوعى خودمشغولى ذهنى است كه با خود پنداره ضعيف و ترديد فرد درباره توانايى هاى خود مشخص مى شود و غالباً با شناخت منفى، تمركز نداشتن حواس و واكنش هاى جسمانى نامطلوب و افت تحصيلى همراه است البته چند راه براى كم كردن اضطراب در بچه ها وجود دارد:
۱- يادآورى اينكه همواره به خدا توكل و هر كارى را با نام او شروع كند، زيرا ياد خدا آرامش دهنده دل هاى بى قرار است.
۲- بر توانايى هاى فرزندمان تأكيد كنيم تا اعتماد به نفس او تقويت شود.
۳- عملكرد فرزند را با خودش مقايسه كرده در صورت پيشرفت او را تشويق كنيم و در غير اين صورت درصدد علت يابى و رفع آن باشيم.
۴- امتحان جزئى از فرآيند آموزش است آن را طبيعى و معمولى جلوه دهيم.
۵- شرايط فيزيكى و عاطفى مناسب در خانواده را در ايام امتحانات مهيا كنيم.
۶- از ابتداى سال تحصيلى فرزندمان را با نحوه برنامه ريزى صحيح و روش مناسب مطالعه و مرور درس آشنا سازيم تا در زمان امتحان از انباشته شدن مطالب درسى بكاهيم.
۷- آخرين وضعيت درسى او را از معلم يا معلم هايش جويا شويم تا بتوانيم بهتر به او كمك كنيم.
۸- در ايام امتحان از شركت در جشن ها و ميهمانى ها يا برگزارى آنها حتى الامكان خوددارى كنيم.
۹- براى ايجاد تنوع و رفع خستگى فرزندانمان در ايام امتحان زمانى را براى تفريح و يا بازى و تماشاى تلويزيون در نظر بگيريم.
۱۰- ساعت خواب فرزندان طورى تنظيم شود كه خواب مورد نياز تأمين شود. شب ها زودتر بخوابند تا صبح زود بيدار شوند. مطالعه تا نيمه هاى شب علاوه بر خستگى يادگيرى را كاهش مى دهد.
۱۱- به فرزندان آموزش دهيم كه دعا باعث آرامش و رسيدن به موفقيت مى شود اما شرط استجابت آن تلاش و كوشش خود ماست.
۱۲- برنامه امتحانى را در محلى نصب كنيم و به آنها بگوييم روى هر امتحانى كه مى دهند يك خط بكشند چون اين كار باعث ايجاد آرامش و احساس نزديكى به پايان امتحان را دارد.
۱۳- بهتر است معلمان محيط مساعد و آرامى را براى دانش آموزان در جلسه امتحان فراهم نمايند.
۱۴- توجه داشته باشيم با تمام تلاش و كوشش ها اگر فرزندمان نمره بدى در امتحانات قبلى گرفته اين موضوع به معنى بد بودن آنها نيست بلكه بدان معناست كه فعاليت او در درس كم بوده و يا مفاهيم اساسى آن درس را نمى داند.
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]