واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اهداف سفر قريبالوقوع هيات پارلماني ايران به انگلستان چيست؟به دنبال آفتاب در لندن مه آلود
معترضان به خروج نام سازمان منافقين از ليست گروههاي تروريستي انگليس مقابل سفارت اين كشور در تهراندنياي اقتصاد – مجيد اعزازي: در حالي كه طي هفتههاي گذشته روابط تهران – لندن به تيرگي گراييده است، به پيشنهاد وزارت امور خارجه هياتي از نمايندگان مجلس ايران به زودي راهي لندن خواهند شد تا از رهگذر اين سفر فضاي روابط دو كشور تلطيف يابد و راه براي عادي شدن روابط تهران – لندن باز شود.
حسين سبحاني نيا، نايب رييس كميسيون امنيت ملي مجلس درباره هدف اين سفر گفته است: اين سفرها براي تلطيف فضاي سياسي و رفع ابهامهاي موجود در روابط دو كشور بسيار موثر خواهد بود؛
اگرچه زمان و برنامههاي سفر هيات پارلماني ايران به انگليس مشخص نشده، اما به گفته سبحاني نيا در اين سفر اعتراض ايران نسبت به خروج نام گروه تروريستي منافقين از فهرست گروههاي تروريستي در اين كشور به نمايندگان پارلمان انگليس ابلاغ خواهد شد. پيش از اين نيز دستگاه ديپلماسي ايران از طريق نامه نماينده دائم خود در سازمان ملل چنين اعتراضي را به گوش دبير كل سازمان ملل و رييس شوراي امنيت رسانده است. در اين نامه ايران به شدت نسبت به اقدام دولت انگليس در خارج كردن نام سازمان مجاهدين خلق (منافقين) از فهرست سازمانهاي تروريستي اين كشور اعتراض كرده و دولت ياد شده را مسوول عواقب گسترش فعاليتهاي اين فرقه تروريستي در سرزمين انگلستان و نيز در منطقه و فراتر از منطقه دانسته بود. از همين رو، ناظران سياسي با توجه به اين اعتراض شديد پيشبيني كردند كه مناقشه تهران- لندن وارد مرحله جديدي شده است، اما اينك به نظر ميرسد، وزارت امور خارجه با استفاده از شيوههاي مرسوم در ديپلماسي بينالمللي و پيشنهاد سفر هيات پارلماني ايران به لندن، تلاش دارد تا از عميقتر شدن شكاف ميان تهران و لندن جلوگيري كند. البته سفر هياتهاي پارلماني به ساير كشورها در دنياي امروز امر بديعي نيست، چرا كه 98 روز پيش، هيات نمايندگان مجلس عوام انگليس به رياست ديويد ليدينگتون (نماينده حزب محافظهكار انگليس) با سفر به تهران و حضور در مجلس شوراي اسلامي با نايبرييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس و همچنين نمايندگان اقليتهاي ديني در مجلس هشتم ديدار و گفتوگو كردند. در ديدار پيشين نمايندگان ايران و انگليس در تهران، هر دو گروه بر ضرورت استمرار رايزنيها و تداوم گفتوگوهاي پارلماني به منظور پيگيري و تامين منافع دو كشور تاكيد كردند. در آن ديدار نيز نايب رييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نسبت به خروج نام گروهك منافقين از فهرست گروههاي تروريستي انگليس انتقاد كرد و خواستار تلاش نمايندگان مجلس عوام و دولت انگليس براي رفع نگراني دولتمردان تهران شد.
وزارت كشور بريتانيا بر اساس قانوني كه در سال 2000 در اين كشور به تصويب رسيد، سازمان مجاهدين خلق(منافقين) را تروريست قلمداد و كليه فعاليتهاي اين سازمان در خاك بريتانيا را ممنوع كرد. اتحاديه اروپا و آمريكا نيز همين تصميم را اتخاذ كردند.
گروهي از اعضاي مجلسين عوام و اعيان طي اين سالها دست كم سه بار به تصميم وزارت كشور انگليس اعتراض كرده بودند، اما وزارت كشور به درخواست آنان ترتيب اثر نداده بود تا اين كه سرانجام اين اعتراضها در دادگاه مورد رسيدگي قرار گرفت و دادگاه راي داد كه وزارت كشور انگليس، قانون مربوط به ممنوعيت فعاليت گروههاي تروريستي را نادرست تفسير كرده است، چرا كه سازمان مجاهدين خلق از سال 2001 فعاليت مسلحانه خود را كنار گذاشته و از سال 2003 نيز كه خاك عراق به اشغال ارتشهاي آمريكا و متحدان آن درآمد و قرارگاه منافقين در كنترل اين نيروها قرار گرفت، نيروهاي اين سازمان خلع سلاح شده و تلاش براي از سرگيري فعاليت مسلحانه نكردهاند. بدين ترتيب، پس از راي دادگاه بريتانيا، سازمان مجاهدين خلق (منافقين) از فهرست گروههاي تروريستي اين كشور خارج شد. اين در حالي است كه افزون بر اين مساله گروهك منافقين، ميتوان انگشت اشاره به سوي مسائل ديگري نيز نشانه گرفت كه موجب سردي و تيرگي روابط تهران – لندن را فراهم آوردهاند. 32روز پيش احمد جنتي رييس شوراي نگهبان در قامت خطيب نماز جمعه تهران نسبت به بحرانسازي «سفير پليد» يكي از كشورهاي اروپايي هشدار داد. به گفته جنتي، به تازگي سفير پليد يكي از كشورهاي اروپايي پس از سفر به انگليس و آمريكا، در جلسهاي خصوصي در تهران تاكيد كرده است كه بايد از طريق بحرانسازي در ايران كه يكي از آنها بحران اقتصادي است، اهداف و مقاصد خود را پيگيري كنيم. اگرچه در اظهارات خطيب نماز جمعه تهران از اين سفير نامي به ميان نيامد، اما حسن قشقاوي سخنگوي وزارت خارجه نيز اظهارات وي را تاييد نكرد و از اخلالگري يكي از سفيران خارجي در امور اقتصادي كشور اظهار بياطلاعي نمود. در اين ميان اما در محافل سياسي و رسانهاي كشور سوالاتي درباره كموكيف فعاليت سفير انگليس در تهران مطرح شد. افزون بر هشدار جنتي، ميتوان از اظهارات بيپرده علي كردان وزير كشور كه در آستانه استعفا و بركناري توسط مجلس قرار دارد و همچنين از اطلاعيه اخطارآميز وزارت ارشاد نسبت به فعاليت شبكه تلويزيوني بيبيسي فارسي كه به زودي آغاز به كار خواهد كرد، به عنوان ساير عوامل تاثيرگذار بر روابط تهران – لندن نام برد. كردان حدود سه هفته پيش درباره حركات سفير انگليس و نيز تحركات برخي فعالان مدني، قومي، رسانهاي و دانشجويي اخطار امنيتي داد و اعلام كرد كه درباره حركات خلاف شئون ديپلماتيك سفير انگليس در تهران افشاگري ميكند. وزير كشور كه دانشگاه انگليسي آكسفورد در همان روزهاي نخست مناقشه مجلس – دولت مدرك دكتراي افتخاري وي را جعلي خواند، با خطاب قرار دادن جفري آدامز، سفير انگليس در تهران، وي را به طراحي برنامهاي براي براندازي نرم متهم كرد و گفت: در يك فرصت مقتضي جزئيات تحركات چهار ماه اخير وي را فاش خواهد كرد. وزارت ارشاد دولت نهم نيز كمتر از 15 روز پيش با انتشار اطلاعيهاي به دولت انگليس درباره راهاندازي شبكه تلويزيوني ماهوارهاي بيبيسي فارسي هشدار داد و آن را دخالت دولت انگليس در امور داخلي ايران دانست. وزارت ارشاد خبرنگاران داخلي را از همكاري با اين شبكه بر حذر داشت. تمام اين موارد با اعتراض انگليس مواجه شد.
اينك اما بايد روز بازگشت هيات پارلماني ايران از لندن را به انتظار نشست و ديد كه آيا هيات پارلماني ايران ميتواند روزهاي آفتابي را در روابط ايران و انگليس در هواي مهآلود لندن پيدا كند؟
دوشنبه 13 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]