واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سرطان اپيدمي نميشود
تحقيقات- گروه سلامت – سميه شرافتي:
در حالي كه به گفته كارشناسان، سرطان يكي از 3 معضل سلامت جامعه و سومين علت مرگ و مير محسوب ميشود
چندي پيش دكتر عبدالله فضلعليزاده، رئيس انجمن سرطان ايران با اشاره به روند رو به پير شدن جمعيت كشور هشدار داد: تا 2 يا حداكثر 3 دهه آينده بيماري سرطان در ايران اپيدمي ميشود.
اما به كار بردن واژه اپيدمي در مورد سرطان در حالي از زبان رئيس انجمن سرطان شنيده ميشود كه كارشناسان با غلط خواندن اين امر، تاكيد ميكنند كه ما هيچ وقت شاهد اپيدمي شدن اين بيماري نخواهيم بود.
دكتر ايرج حريرچي، دانشيار انستيتو كانسر دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتوگو با همشهري و با اشاره به اينكه اصطلاحات پاندميك (اپيدمي)، آندميك، و پانديك فقط در مورد بيماريهاي عفوني به كار ميروند، معتقد است: اين واژهها براي بيماري سرطان به هيچ وجه مناسب نيستند.
اما بيماري سرطان در ايران بهطور حتم تا 20 سال آينده روند رو به افزايشي خواهد داشت.
وي با بيان اينكه جمعيت ايران رو به پيري است و اكثر سرطانها هم مخصوص دوران پيري هستند، ادامه ميدهد: همچنين الگوي زندگي ايرانيها به سمت الگوي كشورهاي صنعتي سوق پيدا كرده و همين امر ريز فاكتورها و عوامل خطر سرطان را بالا برده است.
دكتر محمد اسماعيل اكبري، استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و رئيس انستيتو كانسر نيز با ارائه تعريفي از اپيدمي يك بيماري ميگويد: اپيدمي يك بيماري چند تعريف دارد؛
يكي اينكه آن بيماري تا به حال ظاهر نشده باشد مثل آبله در جامعه ما و يا اينكه يك بيماري در حالي كه در ساير كشورهاي دنيا بوده، در يك جامعه خاص ظاهر نشده باشد.
وي نيز در ادامه خاطرنشان ميكند: با توجه به اقدامات علمي كه منجر به طولاني شدن عمر مبتلايان به بيماري سرطان ميشود، تعداد كساني كه با سرطان زندگي خواهند كرد نيز بيشتر خواهد شد.
پيشرفتهاي تشخيصي و افزايش مبتلايان
در اين ميان دكتر پرويز دريايي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران، دبير علمي انجمن علمي جراحان عمومي ايران و رئيس درمانگاه انستيتو كانسر بيمارستان امام خميني نيز با بيان اينكه به كار بردن واژه اپيدمي در مورد سرطان غلط است و در واقع هدف عمده ما در مورد بيماري سرطان غربالگري بيماران مبتلا به آن است، به همشهري ميگويد: كاملا مشخص است كه تا 30 سال ديگر امكانات تشخيصي اين بيماري آن قدر بالا خواهد رفت كه تشخيص آن را افزايش دهد.
به گفته دكتر دريايي در اين شرايط هم مسلما شيوع سرطان خودش را بيشتر نشان ميدهد؛ پس واژه اپيدمي در مورد اين بيماري غلط است چون در اين صورت بايد انتظار داشته باشيم كه اكثر مردم مبتلا به اين بيماري خواهند شد.
افزايش مرگ و مير ناشي از سرطان
با اين حال به گفته كارشناسان براساس تحقيقات سازمان جهاني بهداشت تا
15 سال آينده در خاورميانه و بهخصوص در كشور ما مرگ و مير ناشي از انواع سرطانها 180 درصد افزايش خواهد يافت و اين يعني افزايش بروز بيماري سرطان.
اين در حالي است كه به گفته دكتر اكبري در 15 سال آينده تعداد سرطانيها قطعا 3 برابر خواهد شد و اين رقم بسيار بالايي است چون علاوه بر افزايش سن جامعه، برخورد بيشتر با عوامل خطر بهويژه از كودكي و نوجواني به شروع اين اتفاق دامن خواهند زد.
دكتر اكبري با بيان اين عبارات ادامه ميدهد: تعداد مصرفكنندگان دخانيات در حال حاضر7/14 درصد جامعه است كه البته اين رقم سير صعودي خواهد داشت، بنابراين طبيعي است كه تعداد موارد ابتلا به سرطان هم افزايش يابد.
علاوه بر اين مصرف بيش از حد نمك، چربي، دخانيات، عدمتحرك و... از عواملي هستند كه موجب افزايش موارد بروز سرطان در 2 يا 3 دهه آينده ميشوند.
سرطانها ثبت نميشود!
مشكل اصلي بيماري سرطان در كشور ما اين است كه به گفته كارشناسان ما هنوز نتوانستهايم براي ثبت انواع سرطانها مركز اطلاعات مشخصي داشته باشيم.
دكتر فضلعليزاده، رئيس انجمن سرطان با ابراز نگراني از اين موضوع هشدار ميدهد: در حال حاضر پايگاهي براي ثبت سرطان و بررسي آماري آن در ايران وجود ندارد و اين مشكل، دانشمندان، پژوهشگران، سياستگذاران و پزشكان كشور را در كنترل اين گروه از بيماريها با مشكل مواجه ميكند.
وي ادامه ميدهد: آمارهاي جهاني حاكي از آن است كه بيماري سرطان بهخصوص از سال 1950 در دنيا روز به روز افزايش مييافت اما از سال 1992 با برقراري نظام ثبت سرطان و ايجاد پايگاه اطلاعات اين بيماري در كشورهاي پيشرفته هر سال 2 درصد از ميزان بروز و شيوع سرطان در اين كشورها كاهش يافته است.
وي خاطرنشان ميكند: اما در ايران هيچ آمار قابل اتكايي درباره بيماري سرطان، شيوع و پراكندگي انواع آن در كشور نداريم، در حالي كه در اكثر كشورهاي پيشرفته دنيا با استفاده از پايگاه اطلاعات سرطان، تا حد زيادي توانستهاند بيماري سرطان را كنترل كنند.
يکشنبه 12 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]