واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: خودروهاي دوگانهسوز تبديلي در كارگاههاي غيرمجاز مشابه بمبهاي متحرك! نظارت و بازرسي فني خودروهاي گازسوز در چه مرحلهاي است؟
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي
توجه كافي به مسائل فني خودروهاي دوگانهسوز و همچنين نظارت و بازرسي مسوولان مربوطه بر روند واردات و توزيع كپسولهاي سي.ان.جي و تبديل خودروهاي بنزيني به گازسوز به ويژه در كارگاههاي غيرمجاز فعال در سطح كشور ضرورتي است كه بهمنظور جلوگيري از ايجاد حوادث غير منتظره، بايد مورد توجه مردم و مديران قرار گيرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اگرچه تاكيد ميشود كه حادثه اخير انفجار كپسول خودرو پرشيا در خميني شهر اصفهان بهدليل غيراستاندارد بودن مخزن و بيتوجهي مالك خودرو بوده، بهصورت طبيعي اتفاق نيفتاده و به دليل دستكاري مخزن بوده است، ولي نياز به بازرسي فني جديد خودروهاي گازسوز پيش از اين نيز از سوي شركت گاز خودرو ايران احساس شده بود؛ بهطوريكه قرار شده بود از ابتداي آبان، جايگاهها هنگام سوختگيري خودروها، اعتبار برچسب آنها را كنترل كنند.
در اين رابطه، در حال حاضر خودروهاي گازسوز موجود از سه طريق تبديل كارگاهي (مجاز و غير مجاز) و كارخانهيي، دو گانهسوز شدهاند كه به جز شرايط تبديل كارخانهيي، هم اكنون حدود 230 كارگاه مجاز فعاليت ميكنند؛ ولي كارگاههاي تبديل غيرمجاز كه تعداد آنها كم هم نيست نيز با وجود هشدارداي داده شده به صاحبان خودرو با تمام توان در حال تبديل خودروهاي بنزيني به دوگانهسوز هستند كه رعايت استانداردها در اين كارگاهها در هالهاي از ابهام قرار دارد.
از سوي ديگر، اعلام واردات كپسول غيراستاندارد و نصب آن بر خودروها ديگر عاملي بود كه موجب شد مصطفي علوي - مديرعامل شركت گاز خودرو - اوايل شهريور امسال از ضرورت بازرسي فني جديد خودروهاي گازسوز تا آبان امسال خبر دهد و اعلام كند كه از ابتداي آبان خودروهاي گازسوز فاقد برچسب بازرسي فني جديد يا خودروهايي كه برچسب قديم آنها منقضي شده، امكان سوختگيري ندارند و بايد نسبت به كنترل سوخترساني و بازرسي فني آنها اقدام شود.
در اين خصوص قرار شده بود تا 15 روز پس از آن (27 شهريور) امكان بازرسي فني خودروهاي گازسوز ايجاد و اطلاع رساني جهت ايجاد اين طرح انجام شود.
اگرچه پس از اين خبر، اطلاعيهاي مبني بر روند اجراي اين طرح از سوي مديران مربوطه اعلام نشد، ولي طرح اين موضوع به تنهايي بيانگر حساسيت و نگراني احساس شده به وضعيت خودروهاي دوگانه سوز در سطح كشور بوده است.
در اين زمينه علوي بهتازگي به خبرنگار ايسنا گفته كه " لازم است دارندگان خودروهاي گازسوز براي دريافت برچسب معاينه فني جديد به كارگاههاي تبديلي و يا نمايندگيهاي شركتهاي ايران خودرو و سايپا در سراسر كشور مراجعه كنند؛ به اين منظور خودروهايي كه به صورت تبديلي گازسوز شدهاند بايد در كارگاههاي تبديل و خودروهاي كارخانهيي در نمايندگيهاي شركتهاي خودروساز بازرسي فني شوند. اعتبار برچسبهاي بازرسي فني نيز يكساله است و همه خودروهايي كه اعتبار برچسب آنها تمام شده يا رو به اتمام است، بايد به اين واحدها مراجعه كنند."
او همچنين خاطرنشان كرده كه "بهتر است معاينه جديد در همان كارگاهي انجام شود كه گازسوز كردن خودرو در آنجا انجام شده است كه به اين منظور لازم است دارندگان خودرو مبلغ معيني را بابت معاينه فني پرداخت كنند. همچنين باهدف جلوگيري از اتفاقهاي مشابه حادثه خميني شهرتوصيه ميشود كه تبديل خودرو از مسيرهاي قانوني و در مكانيهايي انجام شود كه به طور رسمي معرفي و مجاز ساخته شدهاند."
اين در حاليست كه پس از تصميم دولت مبني بر سهميهبندي بنزين و محدوديت در استفاده از اين فرآورده نفتي، برنامه گسترش كاربري سي.ان.جي در كشور به عنوان سوختي پاك و ارزان به عنوان جايگزين بنزين در كشور شكل گرفت كه همواره با تاكيد وزير نفت بر حفظ مسائل ايمني آن همراه بوده است.
البته در اين باره مديرعامل شركت گازخودرو با اشاره به حادثه خمينيشهر توضيح داده كه " قرار نيست همه خودروهاي داخلي دوگانهسوز شوند و تنها گازسوز كردن خودرو بايد در شرايطي انجام شود كه در قانون اعلام شده است؛ در اين زمينه نكته ضروري اين است كه مردم با فرهنگ خوبي كه دارند، خود به نظارت بر خودرو خويش پرداخته و نسبت به ايمن بودن همه بخشهاي مرتبط اطمينان حاصل كنند. زماني كه كه مالك يا كارگاه تبديل، كاري چنين پيچيده و مهم را ساده ميگيرند و بدون قانون و ضابطه اقدام ميكند، چنين نتايجي حاصل ميشود."
به گزارش ايسنا، در شرايطي اين موضوع مطرح ميشود كه به دليل كمبودن تجهيزات تبديل، نامتناسب بودن تعداد جايگاهها با خودروهاي تبديل شده و به ويژه نداشتن كپسول مورد نياز در ابتداي اجراي طرح، دوگانهسوز كردن با اولويت خودروهاي عمومي و با برنامه خاص خود پيش ميرفت كه به دليل انگيزه زياد مردم، رشد بازارهاي آزاد كپسول خودرو و همچنين مراكز تبديل غيرمجاز و غيراستاندارد را به همراه داشت؛ به گونهاي كه برخي شنيدهها از حضور كپسولهاي غير استاندارد در بازار و نيز ورود غيرقانوني كپسولهاي استاندارد خريداري شده براي كارگاههاي مجاز به بازار آزاد حكايت ميكند!
به نظر ميرسد بايد متوليان خودروهاي دوگانهسوز در كشور با جدي گرفتن حادثه اخير نسبت به كنترل واحدهاي مجاز و غير مجاز تبديل، نظارت بر كپسولهاي موجود در بازار و رعايت استانداردهاي نصب در خودروها توجه كافي داشته باشد، زيرا در حال حاضر حدود يك ميليون خودرو گازسوز در كشور فعال است كه در معرض خطرات احتمالي ناشي از رعايت نشدن استانداردها در بخش تجهيزات و مراحل مختلف نصب و كاربري و يا خارج شدن سيستم تبديل از حالت نرمال هستند كه ميتواند سرانجام هر كدام منتهي به انفجار و مرگ چند نفر از هموطنان شود.
شايد بتوان خودروهاي دوگانهسوز شده در كارگاههاي غيرمجاز را بتوان همچون بمبهاي متحرك در خيابانها در نظر گرفت كه هر آن امكان انجار آنها وجود دارد.
البته توضيح اين نكته ضروري است كه توليدات ايرانخودرو و سايپا و كارگاههاي مجاز مشكل فوق را ندارند، زيرا با انجام تستهاي استاندارد مختلف از صحت عملكرد سيستم گاز خودرو اعم از كيت و مخزن اطمينان مييابند، ولي كارگاههاي غيرمجاز به دليل محدوديتهاي مالي و مسايل ديگر قادر به انجام كليه اين تستها نيستند و در نتيجه خطرآفرين ميشوند.
در اين زمينه يكي از مهمترين اصول استفاده از تكنولوژيهاي جديد كه بايد بيش از كاربري آن تكنولوژي توسعه پيدا كند، فرهنگ استفاده از آن است كه متاسفانه در كشورما در جهت ايجاد فرهنگ كاربري آن و آگاهيدهي مردم به نكتههاي ظريف استفاده از آن ضعف در اطلاع رساني مشهود است.
انتهاي پيام
شنبه 11 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]